Det er snart jul. Kalenderen siger 23. november. Det er snart advent, og det bliver mørkere og mørkere om eftermiddagen. Jeg har derfor samlet Bagvrks bedste juleopskrifter anno 2020. En top 12 over mine yndlingsopskrifter til at fejre julen med.
Juleopskrifter
Julen er fuld af traditioner, men der kommer altid nye til. Forrige år var det opskriften på fynske berlinere, brunnerbasserne, som kom med.
Du får hermed min uofficielle top 12, som er mine egne favoritter og ikke nødvendigvis dem, der er blevet set flest gange. (Selvom her er småkagemændene godt med.)
Der bliver ikke engang plads til alle de opskrifter, jeg havde forestillet mig, skulle have en plads på listen. Hvis du mangler flere, må du enten skrive jul i søgefeltet, eller kigge på min top 7 fra 2017. Der blev hverken plads til æbleskiver eller nissehoveder. Beklager. Men de ligger på bloggen, så du kan finde dem, fx. ved at søge på tagget JUL.
Opskrifter på julemad som flæskesteg, andebryst og rødkål kommer også i et samlet indlæg med henvisninger til de enkelte opskrifter.
1. Småkagemænd med hjerte
Jeg knuselsker småkagemændene. Jeg bagte dem første gang i 2016 og forfinede dem i 2017. Der kom flere personligheder til, fx. teenageren med headset (eller ørevarmere), moderen med krøller og faderen med lige hår.
Det tager lidt tid at bage og dekorere kagerne, men det er alt “besværet” værd. Kagerne smager vidunderligt og krydret, og alle kan li’ dem. Vi bagte ikke kun en portion, men nøjedes med to sidste år: En før advent og en op til jul, hvor jeg også lavede bordkort af dem til juleaften.
2. Pebernødder
Ingen jul uden pebernødder! Det skal være min families traditionelle opskrift, hvor der er mange andre krydderier i, men ingen peber.
Faktisk hedder de ikke pebernødder, fordi der skal være peber i. I gamle dage sagde man ‘at pebre’ i stedet for ‘at krydre’, og så er navnet blevet hængende.
Hvis du vil læse historien om min skuffelse over en pebernøddeopskrift, den første jul efter jeg flyttede hjemmefra, bør du læse indlægget om pebernødder;-)
3. Magiske juleboller
For et par år siden så vi den norske julekalender ‘Snefald’ om Selma og hendes bedstefar. I serien spiser alle Gertruds lune boller, og det inspirerede mig til at bage boller med julens krydderier, rosiner og sukat. Hvis man ikke er fan af sukat (som efter min mening er langt bedre end sit rygte), kan man udelade det – eller man har frit slag med andre krydderier.
4. Risalamande
Det allerbedste ved 1. juledag er, at man kan spise rester af risalamande til morgenmad. Derfor skal man altid lave en ekstra stor portion, så man er sikker på, at der er nok til morgenmaden også. (Og helst også til natmad juleaften…)
Min risalamande skal være blød, cremet, sød med masser af smag af vanille og hakkede mandler. Jeg kan sagtens undvære kirsebærsaucen, men den hører sig jo til.
5. Klejner
Klejner er ikke nemme at undvære til julens hygge. Denne opskrift er verdens bedste, og du får alle mine tips og tricks til at få sprøde, gyldentbrune klejner.
6. Brunnerbasser
En fynsk Berliner kalder jeg en brunnerbasse. Den er nemlig fyldt med og har fået striber af brunsvigersnask.
Se det for dig, og forestil dig, hvordan det føles i din mund: Sprød yderskal med knasende sukker. Luftig, sød gærdej. Indeni er der rigeligt med brunsvigersnask, som vælter ud, når du bider i den. Henover din brunnerbasse er der hældt striber af brunsvigersnask, som glimter i lyset, når det drypper ned på tallerkenen…
Vil du lave noget virkelig lækkert til eftermiddagsteen? Så skal det være brunnerbasser!
7. Gløgg, både hvid og rød
Ingen æbleskiver uden portvinsgløgg og ingen juleaften uden velkomstdrink.
Den røde portvinsgløgg har fulgt mig i rigtig mange år. Den er helt klassisk, varm og ikke alt for stærk. Til gengæld smager den helt fantastisk af krydderier og god vin.
I samme blogindlæg er der også en opskrift på en alkoholfri version.
Hvid gløgg serveres kold inden julemiddagen. Det er en ret ny tradition, vi indførte for tre år siden, da vi for første gang skulle holde jul for min mands familie og forene to traditioner. Den kan klart anbefales til alle decembers sammenkomster.
8. Julelys
Julelys er en lidt udfordrende juledessert eller julekage, men som altid guider jeg dig igennem hele opskriften, så du får god hjælp undervejs.
Lysene laves af mandelbunde og risalamande, som støbes i firkantede forme, skæres ud som klodser, og overhældes med en kirsebærglaze, før en hvid chokoladeganache løber ned ad dem som smeltet stearin. På toppen sidder små flammer af isomalt og sortmalede tandstikkere.
Det var den fineste dessert af alle dem, jeg har serveret nogensinde! Billederne fik meget opmærksomhed på de sociale medier, og det er der faktisk ikke noget at sige til, nu når jeg kigger på dem igen.
9. Jødekager
Jødekager smager præcist så godt, som jeg husker dem fra min barndom. Tynde, sprøde og skrøbelige. Et let drys kanelsukker på toppen, og så er jeg solgt. Det er ikke nødvendigt at sige mere, vel?
10. Brændte mandler
Når du går igennem byen i december, når den bølgende duft fra boderne med brændte mandler frem til dine næsebor, længe før du kan se, hvor den kommer fra.
Jeg har to opskrifter på brændte mandler på bloggen: Den klassiske, som laves i en pande, og som smager helt fantastisk med et tykt lag sprødt sukker udenpå. Den anden version laves i ovnen, er nemmere for begyndere og kræver ingen rengøring af genstridigt sukker bagefter.
Du bestemmer selv. Begge slags fik ben at gå på hjemme hos os.
11. Berliner Pfannkuchen
Du ved, jeg er vild med Berlin. Jeg er også vild med berliner pfannkuchen. Denne friturestegte gærdej med fyld af marmelade og et generøst drys sukker.
Opskriften er fra Annemette Voss Fridthjof’s bagebog, ‘Julebag’, som jeg anmeldte på bloggen. Naturligvis er fremgangsmåden beskrevet med mine egne ord og billeder. Virkelig, virkelig lækre.
12. Vanillekranse
Sprøde, søde vanillekranse, som ikke flyder ud, men som bare smager helt vidunderligt. Du får mine tips og tricks til de skønne kranse med mandelmel.
Jeg kan åbenbart ikke få nok af juleopskrifter. Hvis du klikker på dette link, kommer du til den altid opdaterede fulde liste over de blogindlæg, der bærer tagget JUL.
Jeg ønsker dig og din familie den skønneste højtid med masser af forberedelser og hygge.
PS: Husk, man behøver ikke lave ALT selv for at få en dejlig jul og december. Det er bedre at lægge nogle juleopskrifter i en æske til en anden god gang, end at stresse rundt for at nå det hele. Nyd det og bag med nærvær. (Og måske et glas gløgg i hånden;-))
Skriv et svar