Kanelmuffins – eller hvordan man får en 20-årig til at blive lidt længere

“Mor, tror du, spejderne opdager, hvis der mangler et hjørne af den kanelkage, du har bagt til dem i morgen?” “Øh ja, det tror jeg helt bestemt!” Når en 20-årig står med savlen hængende ud af mundvigen, når han egentlig er på vej ud af døren, så er der kun ét at gøre. – Det er at sige: “Øjeblik, min søn, giv mig lige en halv time, så er der kage!” Og det var der vitterlig. Kanelmuffins er hurtige og nemme at bage. Det lover jeg:-) Selvfølgelig tog det mig lidt længere tid, fordi jeg skulle tage billeder undervejs, men du kan sagtens gøre det hurtigere end mig.

Kanelmuffins

Kanelmuffins er egentlig bare kanelkage, bagt i en mindre portion. Kanelkage er en af de nemmeste kager at bage, hvis man har kærnemælk i huset. Der skal ikke engang æg i. Jeg havde opskriften på kanelkage i min gamle, håndskrevne kogebog, men jeg blev helt i tvivl, fordi der ikke stod æg nogen steder i opskriften. Men da jeg spurgte min ven, Google, kom han frem til samme resultat. Det er nemt: Ingen æg – og ingen piskning!

Har du ingen kærnemælk, kan du bruge creme fraiche, ymer, syrnet fløde eller et lignende surmælksprodukt.

Dejen skal bare røres sammen. Det tager ikke mange minutter. Der er natron i som hævemiddel. Natron kræver et surmælksprodukt for at virke (eller en anden syre). Til gengæld hæver det lynhurtigt og kraftigt, så det er vigtigt, at du bager kanelmuffins ved en lav temperatur, hvis du ikke vil have revnede muffins og vulkaner.

Jeg har skrevet et indlæg om fejlfinding i forbindelse med kager. Der kan du bl.a. læse om, hvordan du undgår høje toppe på dine muffins, men også hvordan du kan undgå, at dine kager falder sammen. Læs hele indlægget her og brug det som opslagsværk, så du kan lære af dine fejl:-)

Kanelmuffins

I glasuren er der smør, vanille, kakao og lidt kaffe til at fremhæve kakaosmagen. Kan du ikke li’ kaffe, undlader du den bare og bruger vand. Du kan også bruge kanel i stedet for vanille, hvis du vil have endnu mere kanelsmag. Som pynt har jeg lagt små stykker hel kanel. De kan ikke spises, det er jo bark. Men de er godt nok dekorative:-)

Kanelmuffins

Kanelmuffins

Kager

  • 50 g smør
  • 180 g sukker
  • 180 g mel
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 tsk. natron
  • 2¼ dl. kærnemælk

Glasur

  • 30 g smør
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 2 tsk. mørk kakao
  • 2 spsk. stærk kaffe
  • ca. 160 g flormelis
  • Krymmel eller hel kanel (bark)

Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Smelt smørret i en gryde og bland det med sukkeret i en skål. Du kan nøjes med at røre denne dej med en grydeske.

Bland de tørre ingredienser godt i en anden skål. Du kan evt. piske mel, natron og kanel sammen med et piskeris, så du er sikker på, at natronen er godt fordelt i melet.

Kanelmuffins

Hæld 1/3 af melet ned til smør og sukker ad gangen, skiftevis med kærnemælken, og rør godt, indtil alt er blandet. Fortsæt, indtil du har rørt det hele i. Mel skal i sidst.

KanelmuffinsFordel dejen i de 12 papirforme. Når dejen er lidt tynd som denne, synes jeg, det er nemmest at fylde dejen i en frysepose og klippe et hjørne af, og så fylde formene på denne måde. Bag dine kanelmuffins midt i ovnen i 20-22 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.

Lad dine kanelmuffins afkøle i muffinformen i fem minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.

Imens rører du glasuren

Smelt smørret i en lille gryde. Bland det godt med vanillesukker, kakao og kaffe, før du rører flormelis i, til du har en tyk glasur.

Fordel glasuren ovenpå dine kanelmuffins med en ske og pynt med et stykke hel kanel eller krymmel.

Kanelmuffins

Kanelmuffins er fryseegnede – men de fryses bedst uden glasur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *