• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Brunnerbasser – eller fynske berlinere! Kan du se det for dig?

Brunnerbasser – eller fynske berlinere! Kan du se det for dig?

8. oktober 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du kender en brunsviger, den fynske nationalkage. Du kender også en Berliner Pfannkuchen. Kan du forestille dig, hvordan det smager, hvis man krydser de to kager? Resultatet er Brunnerbasser eller Brunnerlinere.

Hvert år, den anden torsdag i oktober, fejres Brunsvigerens Dag på Fyn. I år er ingen undtagelse. Den 14. oktober 2021 er det igen tid til at spise brunsviger i store (eller mindre) mængder.

Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Hvis du mangler en perfekt opskrift på brunsviger, så MÅ du altså bage efter min! Det bliver ikke bedre;-) Du skal også overveje at bage brunsvigersnegle med wienerdej.

Brunnerbasser

Se det for dig, og forestil dig, hvordan det føles i din mund: Sprød yderskal med knasende sukker. Luftig, sød gærdej. Indeni er der rigeligt med brunsvigersnask, som vælter ud, når du bider i den. Henover din brunnerbasse er der hældt striber af brunsvigersnask, som glimter i lyset, når det drypper ned på tallerkenen…

(Tør dig lige om munden… Du savler allerede;-))

Jeg har gået med ideen længe, men først i dag fik jeg afprøvet det. Det er supernemt at lave brunsvigerfyldet. Det var straks lidt sværere at styre sprøjteposen, da jeg skulle sprøjte det ind i kagerne. Hvis du har en stor engangssprøjte eller sådan en, man bruger til at marinere kød med, så prøv om du har mere held med det.

Det lykkedes selvfølgelig med den bløde sprøjtepose, men det var altså lidt bøvlet…

Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Sidst jeg lavede berlinere, kogte jeg dem i en gryde. I dag brugte jeg frituregryden. Det er langt nemmere, fordi termostaten sørger for, at olien hele tiden har den rigtige temperatur.

Du finder opskriften på berliner pfannkuchen med hindbær lige her.

Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Fusionskage?

Fusionskagen Brunnerbasser kan vist godt kategoriseres til fusionskøkkenet. Du tager det bedste af to kager og samler dem i én.

For at få brunsvigerremoncen tyk nok, har jeg ændret i mængderne i forhold til min almindelige brunsvigeropskrift. Tilsætningen af vanillecreme gør, at fyldet ikke skiller, som det gør i nogle brunsvigeropskrifter, hvor smørret løber ned under kagen, mens farinen bages tør ovenpå.

Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg bruger margarine i mit brunsvigersnask, fordi det har et andet smeltepunkt end smør og derfor ikke så nemt skiller ad, når det varmes op. Vil du hellere bruge smør, så gør du bare det.

Derudover er det en helt klassisk berlinerdej, der koges i olie og drysses med sukker.

Jeg nøjedes med at fylde brunsvigerfyld i to berlinere ad gangen, så fyldet ikke løb ud igen, mens de ventede på at blive kogt. Husk at tørre spidsen på fyldetyllen af imellem hver fyldning, så remoncen ikke så nemt løber ud igen.

Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.
Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Brunnerbasser – fynske berlinere

En berliner pfannkuchen, der fyldes med brunsvigerremonce. Det bedste af begge dele.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 8 minutter min
Hviletid 20 minutter min
Samlet tid 1 time t 8 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

Brunsvigerfyld

  • 0,8 dl mælk
  • 1 æggeblomme
  • 30 g sukker
  • 1/2 tsk vanillesukker
  • 2 tsk Maizena majsstivelse
  • 50 g margarine (eller smør)
  • 100 g brun farin

Berlinerdej

  • 1 dl mælk, håndvarm
  • 25 g gær
  • 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 250 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 25 g sukker
  • 1/4 tsk fint salt
  • 30 g blødt smør, stuetemperatur

Til kogning og drys

  • 2 l smagsneutral olie
  • 1 dl sukker
  • Resten af brunsvigerfyldet

Sådan gør du
 

Start med fyldet

  • Mens du varmer mælken op til kogepunktet i en lille gryde, pisker du æggeblommen godt med sukker og vanillesukker. (Bare med et håndpiskeris.) Sigt Maizenaen ned i æggemassen og bland det godt.
  • Når mælken koger, hælder du den i en tynd stråle ned i skålen med æggemassen, mens du pisker godt. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den op under konstant omrøring.
  • Cremen må ikke bulderkoge, og du skal passe på, den ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter bliver den tyk, mens bruset lægger sig. 
  • I en anden gryde varmer du farin og margarine op under omrøring, indtil margarinen er smeltet. Tag gryden af varmen og pisk vanillecremen i. Lad fyldet køle af.

Berlinerdej

  • Lun mælken til lillefingervarm. Smuldr gæren i, og rør den ud. Tilsæt ægget og bland det godt.
  • I en skål blander du mel, sukker og salt. Hæld halvdelen af melet i skålen til de våde ingredienser og rør, indtil det er blandet godt. 
  • Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen, indtil der ikke er mere synligt smør. Tilsæt resten af melet, og ælt dejen ved lav hastighed i 10-12 minutter, indtil du har en blød og smidig dej, der slipper skålens sider. 
  • Lad dejen hvile i 5-10 minutter, mens du rydder op. Hæld brunsvigerfyldet i en sprøjte klargjort med en spids, der kan sprøjte fyldet ind i berlinerne. Alternativt så klargør en engangssprøjtepose med en fyldetyl.
  • Rul dejen ud i 1 1/2 cm tykkelse på et bord drysset meget let med mel. Udstik cirkler med en diameter på 6 cm, og læg dem på en bageplade eller lignende. Husk, hvilken rækkefølge, du lagde dem i.
  • Udrul dejen igen, indtil du har 12 kager. (Brug så lidt mel som muligt under udrulningen, så de sidste ikke bliver tørre.) 

Kogning og pynt

  • Læg et hårdtopvredet viskestykke over kagerne, og lad dem efterhæve i 10-15 minutter, mens du varmer fritureolien op til 175°. Hvis du varmer olien op i en gryde, så tjek temperaturen med et stegetermometer, så den ikke bliver for varm.
  • Hæld sukkeret i en dyb tallerken.
  • Fyld brunsvigerfyldet i to berlinere ad gangen. Du kan se, at berlineren svulmer op, når du fylder den. Tryk sammen omkring hullet, så fyldet ikke løber ud. 
  • Kog brunnerbasserne to ad gangen i olien, 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne. Vend dem af og til. 
  • Lad berlinerne dryppe af på en bagerist et øjeblik, før du triller dem i sukker. Efterfyld evt. med remonce, hvis du ikke har puttet nok fyld i fra starten.
  • Anret dine berlinere på et fad, og dryp den resterende brunsvigerremonce hen over dem som striber. 

Noter

Brunnerbasser skal helst spises, mens de er friskkogte. (Indenfor et par timer efter friturekogning.) Hvis de skal fryses, kan det gøres inden friturekogning, eller før du vender dem i sukker. 
Tags Dansk Klassiker, Kage, Remonce
Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

Opskriften er første gang udgivet i januar 2019.

Tags: Brunsviger, Creme, Dansk klassiker, Donuts, Farin, Fynsk, Gær, Gærdej, Gærkage

Previous Post: « Grøn ærtesuppe – en supernem, dejlig hverdagssuppe
Next Post: Belgiske vafler med brunsvigersovs – sprøde vafler og brunsvigersauce til is »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Susan

    29. januar 2019 kl. 15:20

    Uhh det ser lækkert ud, særligt her om eftermiddagen, hvor jeg i forvejen er temmelig lækkersulten.

    Svar
    • Lene

      29. januar 2019 kl. 17:44

      Hej Susan:-)
      Ja, lavt blodsukker kan man næsten ikke kæmpe imod;-)
      Kh Lene

      Svar
  2. Anne Sofie

    29. januar 2019 kl. 20:52

    Hold nu op!! Nøøøj sikken god kombo Lene, og jeg er vild med navnet! 🙂

    Mvh.
    Anne Sofie

    Svar
    • Lene

      30. januar 2019 kl. 7:39

      Anne Sofie, de er (eller rettere: var) vildt lækre:-) Og der måtte jo et nyt navn til en ny slags kage;-)
      Kh Lene

      Svar
  3. Rikke

    31. januar 2019 kl. 7:00

    Wow, de ser lækre og syndige ud 😉

    Svar
    • Lene

      31. januar 2019 kl. 7:32

      De er vist begge dele:-)
      Kh Lene

      Svar
  4. Carina Aarslew-Jensen

    1. februar 2019 kl. 6:46

    Perfekt til svigerfamilien der kommer til kaffe og kage på søndag – det skal prøves:-)

    Svar
    • Lene

      1. februar 2019 kl. 9:31

      Ih ja, Carina, det ville være lækkert:-)
      Ha’ en dejlig weekend!
      Kh Lene

      Svar
  5. Lærke

    29. november 2019 kl. 16:13

    Hej Lene,

    Jeg har aldrig kastet mig ud i berlinere før, og jeg ville høre dig om det måske ville være muligt at bage dem i stedet? Jeg ved godt at se ikke bliver lige så snaskede så, og måske mere som en slags gammeldags fastelavnsbolle? Hvis du tænker at det er muligt, har du så et bud på hvor længe de skal have i ovnen? Og ved hvilken temperatur?

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. november 2019 kl. 16:17

      Hej Lærke:-)
      Det er jeg sikker på, du kan. Jeg ville bage dem, som jeg bager boller. 210 grader alm ovn i 12-15 minutter, tror jeg:-)
      Rigtig god fornøjelse!
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme