En småkagemand med hjerte

Nogle gange er det værd at afprøve en fiks idé:-) Jeg elsker bløde gingerbread cookies, men kunne godt tænke mig at tage dem et skridt videre.  En småkagemand, som omfavner et hjerte, lyder det ikke som den rette juleånd? Derudover er de vildt nuttede…

Småkagemand

Kagen er sat sammen af to typer dej: Den mørke er en sirupskagedej med varme krydderier, den lyse er en mørdej med vanille. Begge skal en tur i køleskabet, før de rulles ud. Der bliver godt 100 småkagemænd af opskriften.

Jeg opgraderede min småkagemand to gange i løbet af december. Første gang fik han hjerter af marcipan, anden gang blev han til bordkort og sukkerstoksholder.

Småkagemand

Jeg har prøvet mange opskrifter på honning- og sirupskager gennem tiden. Denne har jeg fundet på Amo.dk, og den smager fantastisk, samtidig med at den ikke bliver hård og sprød.

“Løb, løb, så hurtigt du kan! Du fanger ikke en honningkagemand!” (Som altså er en sirupskagemand:-))

Småkagemand med hjerte

Sirupskagedej

  • 1½ dl. vand
  • 4 dl. sukker
  • 1 dl. lys sirup
  • 300 g smør
  • 1 spsk. stødt nellike
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 720 g hvedemel
  • 2 tsk. natron

Ingredienser - Småkagemand

Lys vanillemørdej

  • 150 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 50 g flormelis
  • ½ tsk. vanillesukker
  • ca. 1 spsk. koldt vand

Ingredienser - Småkagemand

Glasur

  • 270 g flormelis
  • 1 æggehvide
  • 1 tsk. citronsaft
  • Krymmel

Ingredienser - Småkagemand

Kog vand og sukker. Tag gryden af varmen og tilsæt sirup, smør og krydderier og bland det godt. Bland mel med natron og bland det i dejen, til den er helt jævn og uden striber.

Hæld dejen i en frysepose og læg den i køleskabet i mindst fire timer.

Bland mel, flormelis og vanillesukker i en foodprocessor. Tilsæt smørret og kør til det hele er blandet godt, og smørret er hakket til små gryn. Ælt dejen sammen med et par dråber vand ad gangen, til den kan holde sammen.

Læg dejen i en frysepose i køleskabet i mindst en time.

Udrul sirupskagedejen til 3-4 mm tykkelse og udstik med en udstiksform som en honningkagemand. Mørdejen udrulles til 2 mm tykkelse og udstikkes med en lille hjerteform. Læg det lyse hjerte ovenpå manden og fold hans arme lidt ind over. Tryk hænderne godt fast til hjertet.

Småkagemand

Lægges med lidt afstand på en bageplade og bages i 6½ minut ved 225°. Hvis du vælger at bage noget af sirupskagedejen uden mørdejen, som jeg har gjort med juletræerne, skal de have 4¾  minut. (Jeg synes, de blev for mørke ved 5 minutter.) Kagerne afkøles på en bagerist.

Småkagemand

Glasuren røres godt sammen og fyldes i en sprøjtepose, hvor spidsen klippes af, så der bliver et lille hul. Dekorer kagerne, som du har lyst til og gå endelig amok i krymmel:-)

Kagerne opbevares i en lufttæt kagedåse.

Opskriften findes nu i en opgraderet version 2.0, hvor mørdejen er skiftet ud med marcipan. Se tilføjelsen lige her: Småkagemand version 2.0.

Småkagemand

2 Replies to “En småkagemand med hjerte”

  1. Hej sådan nogle søde og fine kagemænd du har lavet dem skal jeg helt sikkert også prøve på at lave uhm jeg glæder mig allerede ha en dejlig dag ☀️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *