En småkagemand med hjerte

Nogle gange er det værd at afprøve en fiks idé:-) Jeg elsker bløde gingerbread cookies, men kunne godt tænke mig at tage dem et skridt videre. En småkagemand, som omfavner et hjerte, lyder det ikke som den rette juleånd? Derudover er de vildt nuttede…

Småkagemand

Kagen er sat sammen af to typer dej: Den mørke er en sirupskagedej med varme krydderier, den lyse er en mørdej med vanille. Begge skal en tur i køleskabet, før de rulles ud. Der bliver godt 100 småkagemænd af opskriften.

Jeg opgraderede min småkagemand to gange i løbet af december. Første gang fik han hjerter af marcipan, anden gang blev han til bordkort og sukkerstoksholder.

Småkagemand

Jeg har prøvet mange opskrifter på honning- og sirupskager gennem tiden. Denne har jeg fundet på Amo.dk, og den smager fantastisk, samtidig med at den ikke bliver hård og sprød.

Jeg har fået mange forespørgsler på, hvor jeg har købt min udstikker. Min småkagemand er en gammel svend fra Ikea, og stammer fra et børnesæt, som hedder Duktig. Han er 9 cm høj. På magisk vis er udstikkerne kommet fra børneværelset og ned blandt mine andre udstikkere… Sættet fås stadig. Linket til det er her. Jeg ved også, at webshoppen Nyborgs Room har et sæt i sortimentet med en stor udstikker og en mindre. Det kan du se lige her. Jeg får ikke procenter af webshoppens salg, det er kun en serviceoplysning;-)

“Løb, løb, så hurtigt du kan! Du fanger ikke en honningkagemand!” (Som altså er en sirupskagemand:-))

Småkagemand med hjerte

Sirupskagedej

  • 1½ dl. vand
  • 400 g sukker
  • 150 g lys sirup
  • 300 g smør
  • 1 spsk. stødt nellike
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 720 g hvedemel
  • 2 tsk. natron

Ingredienser - Småkagemand

Lys vanillemørdej

  • 150 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 50 g flormelis
  • ½ tsk. vanillesukker
  • ca. 1 spsk. koldt vand

Ingredienser - Småkagemand

Glasur

  • 270 g flormelis
  • 1 æggehvide
  • 1 tsk. citronsaft
  • Krymmel

Ingredienser - Småkagemand

Kog vand og sukker. Tag gryden af varmen og tilsæt sirup, smør og krydderier og bland det godt. Bland mel med natron og bland det i dejen, til den er helt jævn og uden striber.

Hæld dejen i en frysepose og læg den i køleskabet i mindst fire timer.

Bland mel, flormelis og vanillesukker i en foodprocessor. Tilsæt smørret og kør til det hele er blandet godt, og smørret er hakket til små gryn. Ælt dejen sammen med et par dråber vand ad gangen, til den kan holde sammen.

Læg dejen i en frysepose i køleskabet i mindst en time.

Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft), og beklæd bageplader med bagepapir.

Udrul sirupskagedejen til 3-4 mm tykkelse og udstik med en udstiksform som en honningkagemand. Mørdejen udrulles til 2 mm tykkelse og udstikkes med en lille hjerteform. Læg det lyse hjerte ovenpå manden og fold hans arme lidt ind over. Tryk hænderne godt fast til hjertet.

Småkagemand

Lægges med lidt afstand på en bageplade og bages i ca. 6 minutter ved 220°. Hvis du vælger at bage noget af sirupskagedejen uden mørdejen, som jeg har gjort med juletræerne, skal de have 4¾  minut. (Jeg synes, de blev for mørke ved 5 minutter.) Kagerne afkøles på en bagerist.

Småkagemand

Æggehviden piskes til let skum i en helt ren skål, før du gradvis rører flormelis og citronsaft ind i, så den bliver tyk og blank. Fyld glasuren i en sprøjtepose med en rund tylle på 1 eller 2 mm (eller klip en lille spids af sprøjteposen). Dekorer kagerne, som du har lyst til og gå endelig amok i krymmel:-)

Lad dine småkagemænd tørre helt, før du pakker dem ned. Kagerne opbevares i en lufttæt kagedåse.

Opskriften findes nu i en opgraderet version 2.0, hvor mørdejen er skiftet ud med marcipan. Se tilføjelsen lige her: Småkagemand version 2.0. Ligeledes bagte jeg bordkort og takkekort i en større størrelse. Den opskrift finder du her.

Småkagemand

19 Replies to “En småkagemand med hjerte”

  1. Hej sådan nogle søde og fine kagemænd du har lavet dem skal jeg helt sikkert også prøve på at lave uhm jeg glæder mig allerede ha en dejlig dag ☀️

  2. Hvor er de søde og så flot pynt.
    Hvordan får du den fine mærke grønne glasur, som ses på juletræerne?
    Alm. frugtfarve er nærmest græsgrønt.

    1. Hej Birgitte:-)
      Jeg bruger altid Wilton pastafarve og har til træerne blandet den bladgrønne med en lillebitte smule sort.
      Kh Lene

  3. Hej Birgitte 🙂
    De er simpelthen så fine. Jeg har været på jagt efter nogle lignende udstiksforme, så jeg kan gøre dig kunsten efter, men jeg kan ikke finde dem. Kan du løfte sløret for, hvor du har købt dine?
    Mvh. Sarah

  4. Hvordan kan de ligge i en kagedåse med glasur uden glasuren smitter af på de andre kager? Ligger du dem i lag med bagepapir imellem? Hvor lang tid kan de holde sig?

    1. Hej Katrine:-)
      Når du bruger æggehvideglasur til at dekorere med, hærder glasuren op, så den bliver hård og ikke smitter af.
      Jeg lagde dem bare forsigtigt ned i dåsen, men du kan godt lægge papir imellem, så mønsteret ikke bliver slået af, hvis du ryster dåsen.
      Småkagerne holder 6-8 uger. Jeg bagte den første portion i starten af november sidste år. De sidste, som jeg ikke kunne nænne at spise, blev blendet til en kagebund midt i januar.
      God fornøjelse med dem:-)
      Kh Lene

    1. Hej Anna:-)
      Tusind tak:-)
      Hmmm nej, jeg er bange for at den ikke bliver hård nok. Når jeg har lavet de store småkagemænd til at holde en sukkerstok, ændrer de facon, hvis de ikke ligger helt plan, så jeg tror, det vil synke sammen, desværre.
      Jeg går med tanker om at afprøve en gammel husopskrift, jeg bagte, da jeg var barn. Lad os se, om jeg ikke når det inden jul.
      Kh Lene

    1. Hej Maja:-)
      Ork ja, det kan du sagtens:-) Jeg vil åbenbart hellere vaske foodprocessoren af end have beskidte fingre, tror jeg;-)
      Du smuldrer bare smørret ud i de tørre ingredienser, som du ellers ville gøre med en mørdej.
      Kh Lene

        1. Så fik jeg bagt dem.
          De er virkelig lækre! Dejen er helt vildt lækker at arbejde med.
          Det er ikke sidste gang de bliver bagt! 🙂
          Tak for en rigtig god opskrift Lene.

          Med venlig hilsen
          Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *