Juleaften bød på indførelsen af nye juletraditioner for nogle år siden. Det var første gang, vi skulle holde juleaften for min svigerfamilie, og vi ville lave vores helt egne traditioner. Vi ville tage det bedste fra min familie, min svigerfamilie, og vi ville sætte vores eget præg på det. Det betød en hvid gløgg som velkomstdrink!

En af de traditioner, som både min mand og jeg begge er vokset op med, er Disney’s Juleshow i TV. Når Mickey og Jesper Fårekylling toner frem på skærmen, er det juleaften!
Inden da har vi selvfølgelig været i kirke, og huset har stået på gloende pæle, mens der er blevet regeret i køkkenet. Ikke alle vores gæster ser tegnefilm, så de sidste kom kl. 17.30, hvor vi havde velkomstdrinken klar.
Måske har du brug for en alkoholfri eller en portvinsgløgg? Opskriften er her.

Hvid gløgg som velkomstdrink
Det skulle ikke være en stærk velkomstdrink. Den skulle være kold, og den skulle smage lidt af jul. – Og ikke mindst kunne laves dagen før. Den hvide gløgg flyttede ind i familien.
Hvid gløgg er supernemt at lave. Gløggen skal blandes aftenen før, så den kan nå at trække al den gode smag ud af krydderierne.
Vores gløgg blev det første år serveret i høje glas, men i år skiftede jeg til lowball glas, pyntede med en tørret skive appelsin og udskårne kanelstænger af de stænger, som var med i gryden.
Tørrede appelsinskiver
De tørrede appelsinskiver er nemme at lave og kan holde sig længe i et lufttæt glas.
Skær appelsinskiverne i helt tynde skiver. Jeg brugte et mandolinjern og skar dem i tykkelsen 1½ mm.
Læg appelsinskiverne på et stykke bagepapir på en bageplade, helt tæt, men uden at de overlapper hinanden. Tør skiverne ved varmluft i en 60° varm ovn i 6-8 timer. Vend skiverne engang imellem.
Appelsinskiverne skal være helt gennemtørre, før du lægger dem i et glas med tætsluttende låg. De skal opbevares mørkt.


Hvid gløgg
Ingredienser
- 2 dl rørsukker
- 4 dl kogende vand
- 2 fl hvidvin
- 2 kanelstænger
- 8 hele nelliker
- 2-3 cm frisk ingefær i milimetertynde skiver
- 1 usprøjtet appelsin, skyllet
- 1 usprøjtet citron, skyllet
Pynt
- Tynde, tørrede appelsinskiver
- Kanelstængerne, skåret i tynde strimler
- Evt. isterninger
Sådan gør du
- Hæld det kogende vand over rørsukkeret i en gryde, og rør, indtil sukkeret er smeltet. Hvidvin og krydderier puttes i. Saften presses af citronen og appelsinen og tilsættes. Citrusskallerne kommes hele i. Blandingen trækker i gryden natten over.
- Næste formiddag varmes gløggen igennem til kogepunktet (men ikke over!). Lad det stå og trække i køleskab, til gløggen er kold.
- Si gløggen og tilsæt evt. mere sukker og vand efter smag. Skær de nu bløde kanelstænger i lange strimler med en tung kniv, og læg dem til tørre på et stykke køkkenrulle indtil servering.
- Server gløggen over is i festlige glas med en skive tørret appelsin (se vejledning over opskriften) og et par strimler kanelbark.
Noter


Godaften. Kan man evt lave gløggen her, hælde den på en glasflaske og man har en værtinde gave 🙂 mvh Jeannie
Hej Jeannie:-)
Ja, det kan du godt:-) Jeg ved dog ikke, hvor lang holdbarheden på gløggen er, men vil anbefale, at du opbevarer den i køleskabet…
Jeg ville selv blive glad for den som værtindegave:-)
Kh Lene
Super det skal afprøves så 😉 Kh Jeannie
Mums. Lyder lækkert. Måske man skulle prøve andet end den røde gløgg en gang.
Hej Bente:-)
Jeg vil klart anbefale dig at prøve denne. Den er VIRKELIG dejlig!
Kh Lene
Kan du anbefale en hvidvin, der er særligt egnet?
Hej Bolette:-)
Jeg ville vælge en Sauvignon Blanc eller en Pinot Gris.
– Men vælg en af dem, du godt kan li’.
Kh Lene
Hej Lene.
Det er en nem og lækker hvid gløgg, som jeg anbefaler på det varmeste til familie og venner.
Tak for opskriften.
Med venlig hilsen
Hanne
Hej Hanne:-)
Tak for din ros og de mange stjerner.
Det varmer:-)
Glædelig jul til dig og din familie.
Kh Lene