• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Marengs & småkager / Jødekager – præcis, som jeg husker dem

Jødekager – præcis, som jeg husker dem

2. december 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Det er pudsigt med barndomsminder. Nogle gange er oplevelsen ikke den samme, når den gentages mange år senere. Måske har dine smagsløg ændret sig, eller stemningen er ikke den samme. Det er et par år siden, jeg sidst har bagt jødekager. Jeg har prioriteret anderledes, når der skulle vælges småkager til advents- og julebag. Men de tynde, sprøde småkager smager nøjagtig, som jeg husker dem:-)

Jødekager

Jødekager

Jødekager er en gammel småkage. I 1700-tallet flygtede europæiske jøder bl.a. til Danmark, hvor de slog sig ned som bagere og skræddere. Man mener, at småkagen er opstået i de jødiske bagerier på den tid. Dengang blev kagerne bagt med kardemomme, som sammen med kanel var eksotiske krydderier for danskerne.

Jødekager

Jødekager er fantastiske at bage sammen med børn. Dejen er hurtig at lave. Børnene kan stikke alle de faconer kager ud, de orker. Kagerne skal ikke have ret lang tid i ovnen. Det er sådan en småkage, som alle kan li’. Helt knasende sprøde med en mild smag af kanel.

Du kan sagtens lave dejen dagen før, du skal bage dem. Den skal hvile mindst to timer i køleskabet. Hvis der går mere end to dage, fra du laver dejen, til du bager jødekager, så put dejen i fryseren. Der kan den ligge op til et par måneder.

Jødekager

Nogle drysser jødekager med kanel og mandler. Jeg bruger altid klassikeren kanelsukker. Du gør helt, som du vil;-)

Det er svært at sætte antal på en portion som denne, for det kommer an på, hvor store dine udstiksforme er. Men der bliver 6-7 plader småkager ud af dejen. Så har du da et fingerpeg.

Vil du se alle mine andre juleopskrifter, så få det fulde overblik her.

Jødekager

Jødekager

Klassiske, tynde jødekager, som er et must i din julebagning.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 6 minutter min
Hviletid 2 timer t
Samlet tid 2 timer t 36 minutter min
Ret Småkage
Køkken Bagværk, Dansk, Jul

Ingredienser
  

  • 250 g mel
  • 100 g sukker
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 150 g bagemargarine eller smør
  • 1 æg, str. M/L

Pensling og drys

  • 1 æg
  • 1 spsk fløde (eller mælk)
  • 1 tsk kanel

Sådan gør du
 

  • Bland mel, hjortetaksalt og sukker godt. Smuldr margarinen i de tørre ingredienser, så det har konsistens som groft sand. Saml dejen med ægget, og ælt dejen kort igennem. Læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i minimum to timer.
  • Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir. Pisk æg og fløde godt sammen. Bland sukker og kanel i en anden skål.
  • Rul dejen ud til 2 mm tykkelse på et meldrysset bord. Flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordet. (Hvis din dej bliver tykkere, skal kagerne bages længere tid i ovnen og bliver ikke helt så knasende sprøde.)
  • Udstik så mange kager, du kan. Dyp udstikkerne i mel engang imellem, så de ikke hænger fast i dejen. Flyt kagerne over på bagepladerne med bagepapir og læg dem med en lille smule afstand.
  • Pensl dine jødekager med æggeblandingen og drys dem med kanelsukker. (Jeg synes, det er nemmest at drysse kanelsukker på med fingrene.)
  • Bag jødekagerne i øverste tredjedel af ovnen i 5-6 minutter, indtil de er gyldne.
  • Lad kagerne afkøle på bagepladen nogle minutter, før de flyttes over på en rist for at afkøle helt.
  • Saml dejkanterne, ælt det kort igennem og rul ud igen, indtil du har udstukket al dejen.

Noter

Jødekager skal opbevares i tætlukkede kagedåser, indtil de skal spises.
Tags Dansk Klassiker, Jul, Julebag, Kanel
Følg mig på Instagram.
Jødekager

Tags: Billig, Børnevenlig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Jul, Julebag, Juleopskrift, Kanel, Nem opskrift, Småkager

Previous Post: « Ampelmann cookies – gingerbread men, recipe in English
Next Post: Sesamboller med ristede sesamfrø – en Kollekollebolle »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme