Bager du selv dine æbleskiver, eller køber du dem fra frost?
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er vokset op i en familie, hvor stort set alt var hjemmelavet/-syltet/-bagt. Og jeg fortsætter gerne traditionerne. Men jeg tilstår også, at jeg ikke bryder mig om “samlebåndsarbejde”.
Der er ikke ret meget mere kedeligt end at stå en hel dag og lave 210 æbleskiver til adventsgæsterne. Hver gang tager jeg mig selv i at tænke, at NÆSTE år får de altså købte æbleskiver. Men næste år står jeg der igen…
Vores æbleskivepande er elektrisk. Den gamle havde holdt i godt 20 år, da den gav op forrige år, så der måtte en ny til. Selvfølgelig midt i bagningen. Den nye har meget større huller end den gamle. Hvor der med den gamle æbleskivepande blev 30 stk. af en portion, bliver der kun 20 med den nye. Vi lavede 7-dobbelt portion til gæsterne sidste år. Vi kunne have nøjedes med en 6-dobbelt portion til de 24 gæster.
Runde æbleskiver med kærnemælk
Min opskrift er den helt klassiske med natron og kærnemælk. Hvis du har undret dig over, at æbleskiver nogle gange bliver flade i stedet for runde, er det, fordi du ikke efterfylder dejen.
Når æbleskiven er klar til at blive vendt sidste gang rundt (altså, når ¾ af den har skorpe), skal du fylde lidt mere dej i, så der er noget til at lukke den sidste side og fylde det indvendige ud.
Jeg har set, at nogle bruger en sprøjtepose, men jeg synes, det er lidt besværligt at bakse med en blød pose med flydende dej i. Jeg bruger en gammel ketchupflaske (en af de store med lang spids) og fylder noget dej i den. Så er det nemt at dosere det ned i æbleskiven.
Find alle mine juleopskrifter her.
Æbleskiver
Ingredienser
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk natron
- ½ tsk fint salt
- 1 spsk sukker
- Revet skal af ½ usprøjtet citron
- ½ l kærnemælk
- 2 æg, str. M/L
- Til bagning: Smør eller oliemargarine
Sådan gør du
- Bland de tørre ingredienser i en skål. Rør kærnemælken i lidt ad gangen, og rør dejen glat. Pisk æggene i ét ad gangen.
- Varm æbleskivepanden godt op og fyld en lille klat fedstof i hvert hul. Fyld hullerne ¾ op med dej. Vend æbleskiverne en kvart omgang med et træspyd, når de har dannet fast underside. Inden de vendes den sidste kvarte omgang, fyldes der lidt ekstra dej i med sprøjteflasken.
- Vend jævnligt æbleskiverne til de er gennembagte (når der ikke længere hænger dej ved, når spyddet stikkes ned i dem).
- Hvis æbleskiverne ikke serveres med det samme, kan de varmes 10-15 minutter i en 160° varm ovn (alm. ovn, ikke varmluft), hvor der står et fad med vand i bunden til at afgive damp under processen.
Anne-Lise
Vil meget gerne vide hvilken æbleskivepande du har og om du er tilfreds med den… har aldrig eget en elektrisk, men tænker om det kunne være en god ide.
Mange venlige hilsner
Anne-Lise
Lene
Hej Anne-Lise:-)
Jeg har en fra OBH Nordica, men kunne bedre li’ den gamle, som også var fra OBH. Den nye har meget større huller end den gamle, så det tager ENORMT lang tid at gennembage æbleskiverne.
Så når du kigger på æbleskivepande, så kig på hullernes størrelse, at de ikke er større end i gammeldags æbleskivepander;-)
Kh Lene
Helle Christensen
Hej, jeg har også en gammel OBH, den er jeg også rigtig glad for. Den er også med små hulle, da den nok også er 20 år gammel, men den virker stadig fint.
Lene
Hej Helle:-)
Jeg er faktisk lidt misundelig på dig;-) Pas godt på den!
Kh Lene
Jette
Jeg bager ca 120/30 æbleskiver 1 gang årligt og der bruger jeg 2 almindelige æbleskivepander. Så tager det ikke 4 timer og jeg står ikke til langt ud på natten. God ide med den spidse påfyldningsflaske, jeg må se om jeg kan finde sådan én.
Lene
Hej Jette:-)
God idé med to æbleskivepander:-) Det vil jeg kraftigt overveje.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Elsebeth
Sjovt nok har mine æbleskiver altid været fyldte og meget lette, så de vendes på én gang. De er bagt med mælk og gær. Da dejen ‘bløpper’ ned i panden, bruger jeg en mindre suppeopøser; det gælder om ikke at klemme luften ud af dejen. Jeg bager dem året rundt, for det gjorde man i Nordjylland. De kommer i en af bagerens lagkagebakker i et lag og så i fryseren. På den måde beholder de deres runde form. Er de først frosne, mister de ikke faconen og kan hældes i frysepose. Det samme gør jeg med mine brødbboller, som også er meget lette.
Lene
Hej Elsebeth:-)
Ja, det er fordelen ved at bage æbleskiver med gær i stedet for natron, at man ikke behøver efterfylde dej, når man vender dem:-)
Min mor bager også æbleskiver (med natron) året rundt. De smager også godt med friske jordbær og vanilleis til om sommeren.
God weekend!
Kh Lene
Elsebeth
Derfor var jeg også heldig at have nogle i fryseren, da mine amerikanske børnebørn var her i sommer. Det gjorde lykke; Emma på 10 år havde ‘taget’: 1 gang i syltetøj, så sukkeret ku’ hænge godt ved – og lige en gang mere i begge dele, mens hun smilede over hele femøren. “Åh mormor”, sagde ham på 19 år, “de er verdens bedste æbleskiver!” Og da de havde min søn med fra København, havde han lige taget en god portion med fra sin fryser – så dem konfirmerede de, aftenen inden de rejste til USA. Om morgenen fortalte de, at man sov så dejligt oven på æbleskiver! Det er fortrinsvis min søn, jeg laver dem til – han vidste jo, at hos mig er det æbleskivetid hele året, så han kunne roligt forære dem væk.
Jeg har lige bagt nogle skønne horn med birkes, som er hans søndags-yndlingsmorgenmad; dem får han chancen for at teste i weekenden. De gode bagere er jo forsvundet fra jordens overflade.
Lene
Ja, bagere er snart en mangelvare mange steder…
Marianne
Hej Lene
Tror du at dejen kunne fungere i en Donutmaker? 🙂
Mange hilsner Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Hmmm, det ved jeg faktisk ikke, for sådan en har jeg ikke. Jeg tror godt, det kan lade sig gøre:-)
Lad mig endelig høre om det, når du har afprøvet det.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene