Kartofler kan varieres som tilbehør på utallige måder. Kogte, stegte, kartoffeltårne, hasselback eller sprøde rösti kartofler som de her.
Rösti, røsti eller rosti? Kært barn har mange navne, men den korrekte må være pommes rösti, da retten kommer fra Schweiz. På dansk kalder vi dem bare røsti kartofler.
Rösti kartofler
Du har helt sikkert fået mange udgaver gennem tiden. Nogle mere vellykkede end andre. De fleste er bløde og falder fra hinanden. Mine er sprøde udenpå, bløde indeni – og holder faconen fint. Sådan kan jeg allerbedst li’ dem.
Tricket er at skylle stivelsen ud af kartoflerne, trykke al væden ud – og at blande dem med æg og lidt mel, så de hænger sammen.
Rösti kan serveres til alt, hvor du ville servere en (sprød) kartoffel. Vi spiste dem til en god steak med bearnaisesauce til. (Og nej, jeg har endnu ikke en skudsikker opskrift på bearnaise. Vi kan godt li’ den fra Jensens.)
Kartoflerne steges på panden i en blanding af smør og olie. Det giver det bedste resultat.
Er du klar til at lave rösti? Så hæng på, for opskriften kommer her.
Rösti kartofler
Ingredienser
- 750 g bagekartofler
- 1 æg, str. M/L
- 2 spsk hvedemel
- 1½ tsk groft salt
- Friskkværnet peber
Til stegning
- 25 g smør
- 3 spsk rapsolie
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og riv dem groft på et rivejern. Skyl de revne kartofler i tre hold koldt vand i en stor skål, så stivelsen skylles af. Lad dem afdryppe godt mellem hver skylning.
- Tryk væden ud af kartoflerne med hænderne og læg dem i et rent viskestykke. Pres mere væde ud af dem. Skift viskestykke og gentag. Det gælder om at få dem så tørre som muligt.
- Bland de revne kartofler med æg, mel, salt og peber. Tryk dem godt sammen og form dem til rösti. Brug fx en rund form, som jeg gjorde. Læg dem på et stykke smørrebrødspapir, så de er nemme at flytte på.
- På en stor pande varmer du smør og olie op, før du lægger kartoflerne på. Steg dem ca. 10 minutter på hver side ved medium varme. Lad dem sætte skorpe, før du vender dem om. Så falder de ikke fra hinanden.
Skriv et svar