Risalamande – det allerbedste ved første juledag

Når du tænker tilbage på din barndoms jul og tænker på første juledag, hvad ser du så? Første juledag var vi altid til julefrokost hos min farmor og farfar. Sammen med 9 fastre/tanter og 9 farbrødre/onkler – og i omegnen af 20 fætre og kusiner. Vi børn sad i Bedstes syværelse og fik røde pølser, og bagefter legede vi i kælderen, mens de voksne spiste videre ovenpå.

Kl. 16 skulle vi se Disney’s juleshow på TV’et, som stod i stuen, hvor alle de voksne stadig sad. Jo højere, vi skruede op for lyden på TV’et, jo højere råbte de voksne, for at kunne tale sammen hen over lyden…

Risalamande

Til aftensmad fik vi altid Bedstes hjemmelavede suppe, som nok havde kogt længere end Mou’s, og med Bedstes hjemmelavede kød- og melboller i. Bagefter gik alle rundt om juletræet i kælderen og julemanden kom med gaver til alle børnene – og Bedste og Bestefar. Der var stjernekastere på juletræet, og vi måtte tænde dem indenfor, fordi der var betongulv i kælderen. En fest, siger jeg bare. Jeg var heldig at arve en af glasfuglene fra Bedste og Bedstefars juletræ og passer godt på den.

I virkeligheden ville jeg allerhelst være hjemme første juledag. Når jeg havde pakket alle mine dejlige gaver op juleaften, skulle jeg stort set i seng, og juledag nåede jeg næsten ikke at lege med dem, før vi skulle til julefrokost kl. 12.

Derfor har jeg som voksen insisteret på, at vi holder fri første juledag. Ingen julefrokoster med familien, bare os. Bare ro:-)

Risalamande

Men ved du, hvad jeg synes, det allerbedste er ved første juledag? Når der er rester af risalamande! Det spiser jeg allerhelst til morgenmad, og gerne inden resten af familien får øjne, så jeg kan sidde og nyde hver eneste skefuld, helt for mig selv. Pyt med kirsebærsaucen, bare der er risalamande:-)

I min familie er det mig, der smager til. Uanset om det er brune sauce, rødkål eller risalamande. Jeg tror selv, det er fordi, jeg har skarpe smagsløg, men måske er det bare fordi de andre også godt kan li’ det på min måde.

Min risalamande må gerne være sød, blød og med meget vanille. Jeg smager den gerne til med ekstra sukker eller flormelis – og vanillesukker, når flødeskummet er blandet i. Det er så ærgerligt, hvis smagen er rigtig i første forsøg, for så kan jeg ikke smage flere gange. Altså, jeg er ret vild med risalamande, ikke? 😉

Risalamande

I dette indlæg har vores adventskrans sneget sig med på billederne. Den er 25 år gammel og er nem at have med at gøre. Hvert år tages den ned fra loftet, og der sættes fire nye, røde lys i. Jeg har lavet den selv med en sivkrans, et hav af små julebukke og bast til at binde dem fast med. Hvert år overvejer jeg, om der skal en ny type til, men jeg er så glad for denne, at det nok ikke kommer til at ske.

Jeg bruger gerne Pama grødris. De koger nemlig fint ud. Når det skal være superhurtigt, sniger jeg mig til at bruge Pama minutris, som også er geniale til morgenmad i december, fordi de kun skal koge tre minutter. Men selvfølgelig ikke juleaften. Der skal det være rigtigt.

Du får her mit trick til den allernemmeste måde at smutte mandler: Jeg overhælder dem med to hold kogt vand. Så smutter hinden nemlig af med det samme. Altså, hæld kogende vand over mandlerne. Lad dem trække i fem minutter og hæld vandet fra. Hæld nyt kogende vand over og lad dem stå i 3-5 minutter, før du igen hælder vandet fra og smutter mandlerne.

Denne opskrift er til fire personer.

Risalamande

Risalamande

  • 1½ dl. vand
  • 100 g Pama grødris
  • ½ l mælk
  • 1 lille nip salt
  • ½ vanillestang eller 1½ tsk. vanillesukker
  • 1½ spsk. sukker
  • 50 g mandler
  • 2½ dl. fløde

Tilbehør: Lun kirsebærsauce.

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bland dem godt med sukkeret, så kornene skilles ad. Gem vanillestangen.

Bring vandet i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisen. Lad det koge i to minutter. Tilsæt mælk, salt, vanillekorn og -stang. Bring det i kog og lad det simre under låg ved svag varme i 35 minutter, mens du jævnligt rører i det, så det ikke brænder på.

Imens smutter du mandlerne og hakker dem groft. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave.

Når risene er færdigkogt, fisker du vanillestangen fra og rører sukker og de hakkede mandler i. Lad grøden afkøle helt.

Pisk fløden til let skum og rør først halvdelen af fløden i den kolde risengrød, så den bliver lind. Vend derefter resten af fløden i med lange tag med en dejskraber, så din risalamande bliver let og luftig.

Risalamande

Lad risalamanden trække i køleskabet en times tid, før du smager den endeligt til med vanillesukker og flormelis eller sukker. – Flormelis er at foretrække, hvis den skal serveres kort efter, så du ikke skal tygge i sukkerkorn. Skal den trække længere, kan du fint bruge sukker. Server gerne med lun kirsebærsauce.

2 Replies to “Risalamande – det allerbedste ved første juledag”

  1. Jeg elsker også Risalamande, men har du prøvet at lave en æggesnaps (som til koldskål) og røre i? Jeg vil sige dig, det smager himmelsk, og så behøver man ikke smage til med ekstra sukker inden serveringen. Den bliver også dejlig luftig. Nu har min datter overtaget tilberedningen af desserten, og hun kunne ikke drømme om at lave den uden æg og sukker. Det skal selvfølgelig piskes, så der ikke sukker, der knaser.

    1. Hej Annie
      Næh, det har jeg aldrig prøvet. Det lyder ellers lækkert
      Ha’ en dejlig jul sammen med dine kære
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *