• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Desserter & drikke / Risalamande – det allerbedste ved første juledag

Risalamande – det allerbedste ved første juledag

18. december 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Her får du den allerbedste og mest skudsikre opskrift på risalamande. Opskriften er udførlig med ekstra tricks til nemmere at smutte mandlerne.

Risalamande med kirsebærsauce. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Barndommens juledag

Når du tænker tilbage på din barndoms jul og tænker på første juledag, hvad ser du så? Første juledag var vi altid til julefrokost hos min farmor og farfar. Sammen med 9 fastre/tanter og 9 farbrødre/onkler – og i omegnen af 20 fætre og kusiner. Vi børn sad i Bedstes sy-værelse og fik røde pølser, og bagefter legede vi i kælderen, mens de voksne spiste videre ovenpå.

Kl. 16 skulle vi se Disney’s juleshow på TV’et, som stod i stuen, hvor alle de voksne stadig sad. Jo højere, vi skruede op for lyden på TV’et, jo højere råbte de voksne, for at kunne tale sammen hen over lyden…

Til aftensmad fik vi altid Bedstes hjemmelavede suppe, som nok havde kogt længere end Mou’s, og med Bedstes hjemmelavede kød- og melboller i. Bagefter gik alle rundt om juletræet i kælderen og julemanden kom med gaver til alle børnene – og Bedste og Bedstefar.

Der var stjernekastere på juletræet, og vi måtte tænde dem indenfor, fordi der var betongulv i kælderen. En fest, siger jeg bare. Jeg var heldig at arve en af glasfuglene fra Bedste og Bedstefars juletræ og passer godt på den.

I virkeligheden ville jeg allerhelst være hjemme første juledag. Når jeg havde pakket alle mine dejlige gaver op juleaften, skulle jeg stort set i seng, og juledag nåede jeg næsten ikke at lege med dem, før vi skulle til julefrokost kl. 12.

Derfor har jeg som voksen insisteret på, at vi holder fri første juledag. Ingen julefrokoster med familien, bare os. Bare ro:-)

Risalamande

Det allerbedste

Men ved du, hvad jeg synes, det allerbedste er ved første juledag? Når der er rester af risalamande! Det spiser jeg allerhelst til morgenmad, og gerne inden resten af familien får øjne, så jeg kan sidde og nyde hver eneste skefuld, helt for mig selv. Pyt med kirsebærsaucen, bare der er risalamande:-)

I min familie er det mig, der smager til. Uanset om det er brune sauce, rødkål eller risalamande. Jeg tror selv, det er fordi, jeg har skarpe smagsløg, men måske er det bare fordi de andre også godt kan li’ det på min måde.

Min risalamande må gerne være sød, blød og med meget vanille. Jeg smager den gerne til med ekstra sukker eller flormelis – og vanillesukker, når flødeskummet er blandet i. Det er så ærgerligt, hvis smagen er rigtig i første forsøg, for så kan jeg ikke smage flere gange. Altså, jeg er ret vild med risalamande, ikke? 😉

Risalamande

Risalamande med kirsebærsauce

Hvor gammel er traditionen med risalamande egentlig? Jeg talte med min mor på 84 om det. Hun er født i 1934, og i hendes barndomshjem fik de altid citronfromage juleaften. Min mormor havde en fin, grøn glasskål, som den blev serveret i.

Under krigen (selvfølgelig Anden Verdenskrig) var der knaphed på citroner, husblas og sukker, så et år blev citronfromagen lavet med erstatninger. Citronfromagen så fin nok ud, da den blev sat til afkøling, men da den skulle serveres, var den fuldstændig skilt ad… En grøn glasskål med en flydende, lagdelt masse. Ikke den bedste afslutning på den julemiddag.

Risalamande blev introduceret omkring år 1900, men blev især udbredt under og efter Anden Verdenskrig, fordi husmødrene kunne strække risengrøden (kogt på importerede grødris) med flødeskum. Nogle steder blev den hele mandel dog udskiftet med en knap, for at man ikke skulle undvære mandelgaven…

Har du nogen i familien, som ikke kan li’ risalamande som dessert, så lav en pebermyntemousse til dem i stedet for. Ingen skal sidde uden dessert juleaften, og der bliver mere risalamande til din morgenmad første juledag;-)

Risalamande

ADVENTSKRANSEN

I dette indlæg har vores adventskrans sneget sig med på billederne. Den er 26 år gammel og er nem at have med at gøre. Hvert år tages den ned fra loftet, og der sættes fire nye, røde lys i. Jeg har lavet den selv med en sivkrans, et hav af små julebukke og bast til at binde dem fast med. Hvert år overvejer jeg, om der skal en ny type til, men jeg er så glad for denne, at det nok ikke kommer til at ske.

GRØDRIS og et trick til at smutte mandler

Jeg bruger gerne Pama grødris. De koger nemlig fint ud. Når det skal være superhurtigt, sniger jeg mig til at bruge Pama minutris, som også er geniale til morgenmad i december, fordi de kun skal koge tre minutter. Men selvfølgelig ikke juleaften. Der skal det være rigtigt.

Du får her mit trick til den allernemmeste måde at smutte mandler: Jeg overhælder dem med to hold kogt vand. Så smutter hinden nemlig af med det samme. Altså, hæld kogende vand over mandlerne. Lad dem trække i fem minutter og hæld vandet fra. Hæld nyt kogende vand over og lad dem stå i 3-5 minutter, før du igen hælder vandet fra og smutter mandlerne.

Risalamande

Har du lyst til en helt ny tradition med risalamande, kan jeg anbefale disse smukke julelys: En moussekage med mandelbunde, risalamande, kirsebærsyltetøj, kirsebærglaze og fine flammer af isomalt.

Risalamande med kirsebærsauce. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande er et must juleaften. Hvis der er rester til første juledags morgenmad er det endnu bedre. Her er min lækre opskrift på desserten.
Udskriv Gem på Pinterest
Ret Dessert
Køkken Dansk, Jul
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1½ dl vand
  • 100 g Pama grødris
  • ½ l mælk
  • 1 lille nip salt
  • ½ vanillestang eller 1½ tsk. vanillesukker
  • 1½ spsk sukker
  • 50 g mandler
  • 2½ dl fløde

KIrsebærsauce

  • 1 glas dessertkirsebær (400 g)
  • 1½ spsk Maizena majsstivelse
  • 1 dl koldt vand

Sådan gør du
 

  • Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Gem vanillestangen.
  • Bring vandet i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisen. Lad det koge i to minutter. Tilsæt mælk, salt, vanillekorn og -stang. Bring det i kog og lad det simre under låg ved svag varme i 35 minutter, mens du jævnligt rører i det, så det ikke brænder på.
  • Imens smutter du mandlerne og hakker dem groft. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave.
  • Når risene er færdigkogt, fisker du vanillestangen fra og rører sukker og de hakkede mandler i. Lad grøden afkøle helt.
  • Pisk fløden til let skum/bløde toppe og rør først halvdelen af fløden i den kolde risengrød, så den bliver lind. Vend derefter resten af fløden i med lange tag med en dejskraber, så din risalamande bliver let og luftig.
  • Lad risalamanden trække i køleskabet en times tid, før du smager den endeligt til med vanillesukker og flormelis eller sukker. – Flormelis er at foretrække, hvis den skal serveres kort efter, så du ikke skal tygge i sukkerkorn. Skal den trække længere, kan du fint bruge sukker.

Kirsebærsauce

  • Kom dessertkirsebærrene i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Tør majsstivelsen ud i koldt vand i en skål.
  • Hæld jævningen i kirsebærrene under omrøring, til saucen har en passende konsistens. Kog kirsebærsaucen igennem i et par minutter og server den lun.

Noter

Vil du have en luksusversion af kirsebærsaucen, så brug Fabbri Amarena dessertkirsebær. De købes i hvide glas med blåt mønster i de fleste supermarkeder.
Tags Flødeskum, Mandler, Vanille

Tags: Børnevenlig, Dansk klassiker, Dessert, Familiefavorit, Flødeskum, Gæster, Jul, Juleaften, Julemad, Mandler, Nem opskrift, Ris, Vanille

Previous Post: « Årets lyshus – bag et Urbania fra Kähler Design
Next Post: Småkagemand som bordkort – en alsidig herre »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Annie Jensen

    9. december 2017 kl. 10:35

    Jeg elsker også Risalamande, men har du prøvet at lave en æggesnaps (som til koldskål) og røre i? Jeg vil sige dig, det smager himmelsk, og så behøver man ikke smage til med ekstra sukker inden serveringen. Den bliver også dejlig luftig. Nu har min datter overtaget tilberedningen af desserten, og hun kunne ikke drømme om at lave den uden æg og sukker. Det skal selvfølgelig piskes, så der ikke sukker, der knaser.

    Svar
    • LT

      9. december 2017 kl. 10:36

      Hej Annie
      Næh, det har jeg aldrig prøvet. Det lyder ellers lækkert
      Ha’ en dejlig jul sammen med dine kære
      Kh Lene

      Svar
    • Elsebeth

      22. december 2017 kl. 4:36

      Lyder rigtig lækkert det vil jeg prøve i år, jeg har ikke lavet risalamanda i mange år og måtte lige tjekke en opskrift og fandt så denne side og lækre opskrift nu også dette fif med æggesnaps, så det håber jeg bliver min bedste risalamanda 🙂 skal nok give en tilbage melding

      God Jul til jer begge 2 og jeres familie
      Hilsen Elsebeth

      Svar
      • LT

        22. december 2017 kl. 5:32

        Kære Elsebeth:-)
        Først og fremmest velkommen til min side. Jeg er glad for, du fandt den.
        Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om risalamande med æggesnaps i. Jeg er ikke så modig, at jeg satser julefreden og eksperimenterer i år, men jeg vil helt bestemt prøve det en dag “uden for sæsonen”:-)
        Ha’ en dejlig jul!
        Kh Lene

        Svar
  2. Helle

    18. december 2018 kl. 15:27

    I vores familie har vi altid tilsat en æggeblomme til risalamanden – og ja, det smager himmelsk. Derudover smager den altså også til med lidt portvin eller kirsebærvin. Hvis den ikke smagte godt før, så gør den det altså herefter.

    Det er mig der står for risalamanden til 15 personer – og min søn giver altid ordrer til, at der skal være til næste dag – det er nemlig kun mors risalamande, der dur.

    Svar
    • Lene

      18. december 2018 kl. 16:19

      Hej Helle:-)
      Jeg tager gerne både port- og kirsebærvin ved siden af.
      Mors er altid bedst! Så smager den nemlig rigtigt og som den plejer;-)
      Ha’ den dejligste jul!

      Kh Lene

      Svar
  3. Helle Nielsen

    22. december 2023 kl. 9:43

    Min mormor lærte mig, der altid skulle gemmes,en skål risalamande,til når gæsterne var gået hjem. Så skulle der nye lys på juletræet, benene op på skamlen. Så skulle den gemte skål risalamande nydes, mens lysene brændte ned, og synes af gaverne beundres

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. januar 2024 kl. 14:10

      Hej Helle:-)
      Det lyder som en dejlig tradition.
      Ha’ en dejlig weekend.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme