• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller langtidshævet ciabatta

Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller langtidshævet ciabatta

25. juni 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Har du først én gang smagt hjemmebagt ciabattabrød, køber du det aldrig igen. Hverken smag eller krumme kan sammenlignes. Dit hjemmebagte brød kan både få en saftig krumme og en sprød skorpe. Glæd dig!

Ciabattabrød Bagvrk.dk

Det er sommer. Varmen bølger ind, og du mangler den helt perfekte opskrift på ciabattabrød til grillmenuen? Du bestemmer helt selv, om du vil langtidshæve det eller bage ciabatta på et par timer. Du skal ikke engang bruge en røremaskine.

Et godt ciabattabrød

Det, der kendetegner et godt ciabattabrød, er de store lufthuller i krummen. Den tynde, sprøde skorpe. Et rundhåndet drys mel på toppen.

Den luftige krumme opnår du ved at folde dejen i stedet for at ælte den. Foldningerne holder på de luftlommer, der dannes i dejen, mens din dej bliver smidig og forbedrer strukturen og evnen til at holde på luften.

Den sprøde skorpe sørger bagestålet for. Når brødene kommer ind på det brandvarme bagestål, får de et varmeboost, som får dem til at hæve yderligere. Tilsætter du samtidig lidt damp ved at hælde vand i fx et støbejernsfad, får brødene lov at hæve endnu mere, før de sætter skorpe.

Har du ikke noget bagestål, så sørg for at varme en bageplade godt op sammen med ovnen. Selvom dit brød skal bage lidt længere for at få samme effekt, skal det nok lykkes for dig.

Smukke sprøde ciabattabrød Bagvrk.dk

Når du bager ciabattabrød, skal du bruge et bagestærkt mel med højt glutenindhold. Tjek proteinindholdet på varedeklarationen. Den skal ligge på minimum 12 g pr. 100 g mel. I den her opskrift brugte jeg Tipo 00, men det kunne også have været Manitobamel. (Læs mere om mel i Bagvrks Bageskole.)

I opskriften er der også brugt durummel. Selvom durummel har et proteinindhold på 11 g pr. 100 g mel, er durummels glutennet svagt, så det skal altid kombineres med andet mel, når du bager brød. Til gengæld får dit brød en lækker krumme og smag med durum.

Er autolyse ikke kun til surdejsbrød?

Autolyse er den proces, som starter, når du blander mel og vand. (Og i dette brød også gær.) Dejen trækker sig sammen, de naturlige enzymer i melet aktiveres, og glutennetværket udvikles, så dejen bliver smidig og glat. Alt sammen helt uden æltning.

Altså: Glutenproteinerne i melet får glutennetværket til at udvikles. Enzymerne i melet nedbryder stivelsen, og når du trækker i dejen efter autolysen, kan den strække sig langt uden at knække.

Luftigt saftigt ciabattabrød

Coilfold af ciabattabrød

Under autolyse har du allerede sat gang i glutenudviklingen. Coilfold er en teknik, som bruges for at give brødet en bedre struktur. Du folder lag ind i din dej.

Coilfold udføres ved, at du dypper dine hænder i koldt vand, stikker hænderne ind under midten af dejen og løfter den op. Fold dejens ender ind under midten af dejen. Drej skålen og gentag, så alle siderne nu er foldet ind under midten.

Playbutton coilfold Bagvrk.dk
Tryk på billedet for at se, hvordan du laver et coilfold. (Åbner i et nyt vindue.)

Efterhånden som dejen hæver op, vil den være mindre medgørlig og kan ikke strækkes så langt. Det er helt normalt. Du skal være forsigtig og ikke strække længere, end dejen selv vil være med.

Condibøtter er gode til dej

Køb dig en tre-liters condibøtte, som du kan hæve din dej i. Sæt et lille mærke med en sprittusch, hvor dejen går til. Så kan du nemlig nemt holde øje med, hvordan dejen hæver i den klare plastbøtte.

Når du lægger låg på bøtten, holder det på fugtigheden, så din dej aldrig tørrer ud. Uanset hvor længe den hæver.

Selvfølgelig kan du bruge en slikbøtte, hvis du kan lokke en fra dit lokale supermarked. De er fødevaregodkendte, så de er lige så gode som de nye, du køber;-)

Vil du bage andre italienske brød, vil jeg anbefale dig det her focaccia. Det er autentisk og lækkert.

Topview ciabattabrød udvalgt Bagvrk.dk

Ciabattabrød

Nemt ciabattabrød, klar på et par timer eller til koldhævning
5 fra 3 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hvile- og hævetider 2 timer t
Ret Brød
Køkken Italiensk
Antal 2 brød

Ingredienser
  

  • 400 g vand, stuetemperatur
  • 10 g gær (5 g, hvis du vil koldhæve)
  • 100 g durummel
  • 400 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12% (Tipo 00 eller Manitoba)
  • 1½ tsk groft salt
  • 3 spsk olivenolie
  • Durummel til bordet

Sådan gør du
 

  • Smuldr gæren og opløs den i vandet. Rør melet i, bare med fingrene eller en grydeske. Dæk skålen til og lad den stå på køkkenbordet i 20 minutter.
  • Fordel salt og olie henover dejen og ælt den godt ind. Fold dejens sider op over midten, så den til sidst er glat. Læg den med samlingen nedad i skålen og læg låg på. Lad hvile i 20 minutter.
  • Sæt en streg på din condibøtte, så du kan holde øje med, hvor meget dejen hæver.
  • Lav en coilfold ved at dyppe hænderne i vand, stikke dem ind under dejen, løfte op i den så langt, den vil være med og folde siderne ind under den. Drej skålen og gentag, til alle sider er foldet ind under dejen. (Se videoen ovenfor.) Lad dejen hvile under låg i 20 minutter.
  • Gentag coilfold som beskrevet ovenfor. Læg låget på skålen og lad dejen hæve i en time.
  • Imens varmer du ovnen og bagestålet i nederste tredjedel af ovnen op til 260° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt en støbejernstallerken eller en lille bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen. Det tager ca. 45 minutter, før ovn og stål er ordentligt varmt. Klargør et stykke bagepapir, som du kan lade glide ind på bagestålet.
  • Efter en times hævetid er dejens størrelse i skålen tredoblet.
  • Når dejen er færdighævet, drysses bordet rundhåndet med durummel. Lad dejen glide ud af skålen og ned på melet. Fold dejen ind over sig selv en gang, så der nu er durummel på både top og bund af dejen.
  • Sænk varmen i ovnen til 240°.
  • Del dejen i to på den lange led. (Så du får to lange, smalle brød.) Flyt forsigtigt brødene over på bagepapiret og lad bagepapiret glide ind på bagestålet ved hjælp af en bagespade eller en -plade.
  • Hæld ½ deciliter vand ind i støbejernsfadet og luk straks ovnlågen. Efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, så dampen kan slippe ud.
  • Bag dine ciabattabrød i alt ca. 20 minutter, til de er gennembagte og sprøde.

Hvis du vil koldhæve dine ciabatta:

  • Følg samme fremgangsmåde som ovenfor, men brug kun 5 g gær i dejen. Coilfold dejen og lad den hvile som beskrevet, også den sidste time. Del dejen i to brød på et meldrysset bord.
  • Læg brødene på bagepapir på en plade, som kan gå i køleskabet og lad dem hæve ved 5° natten over.
  • Dagen efter bager du brødene som beskrevet i opskriften.

Noter

Ciabattabrød er fryseegnede i op til 3 måneder. 
Hvis du skal varme brødet op, sker det bedst ved at varme ovnen op til 200°, fugte brødet under vandhanen og bage det på bageristen i 8-10 minutter, til skorpen er sprød igen.
Tags Bagestål, Italiensk, Madbrød, Supernem

Tags: Billig, Børnevenlig, Brød, Buffet, Familiefavorit, Fest, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gæster, Grill, Italiensk, Langtidshævet, Madbrød, Nem opskrift

Previous Post: « Pølsehorn lyse og bløde – en klassiker til madpakken.
Next Post: Lavendelsaft – det smager meget bedre end du tror;-) »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Louise Herby

    4. juli 2021 kl. 23:35

    Årh, ciabattabrød er mit yndlingsbrød Jeg arbejdede engang hos en bager, og min mor bad mig altid tage et ciabattabrød med hjem. Perfekt med tandsmør og en skive ost Og så er jeg i øvrigt kæmpe fan af alting koldhævet. Det er jo genialt!

    Svar
    • Lene Tranberg

      4. juli 2021 kl. 23:51

      Hej Louise:-)
      Ja, der er ikke noget som langtidshævede brød med store lufthuller i;-)
      Du må i køkkenet…
      Ha’ en dejlig sommer!

      Kh Lene

      Svar
    • Bettina Sloth

      26. februar 2024 kl. 10:16

      5 stars
      Har netop bagt dette skønne brød , som skulle bruges til en gryderet 😋 så det var denne her gang lyn versionen jeg prøvede her men nøjjjjj det var lækkert. Tak for opskriften.

      Svar
      • Lene Tranberg

        15. marts 2024 kl. 13:28

        Hej Bettina:-)
        Tusind tak for din tilbagemelding.
        Ha’ en skøn weekend:-)

        Kh Lene

        Svar
    • Pia Dahl

      6. maj 2025 kl. 21:27

      Skal det æltes i hånden , eller kan jeg bruge min køkkenmaskine

      Svar
      • Lene Tranberg

        16. maj 2025 kl. 10:12

        Hej Pia:-)
        Lige med denne opskrift er det en fordel at bruge hænderne, så du får lagt dejen i de lag, der giver den luftige krumme med store huller.
        God bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
  2. Lone

    17. juli 2021 kl. 16:31

    5 stars
    Hej Lene.
    Jeg er vild med opskriften og brødet.
    Kan jeg skære dejen ud i mindre stykker til ciabattastykker?

    Mvh. Lone

    Svar
    • Lene Tranberg

      17. juli 2021 kl. 16:34

      Hej Lone:-)
      Ja, det kan du sagtens gøre. De skal bage lidt kortere tid alt efter, hvor store du laver dem, men ca. 15 minutter.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  3. Karina

    3. september 2021 kl. 10:01

    Hej Lene,

    har du lavet ciabatta brødet med lidt grov mel i? Fx grov durum.

    Bedste hilsner fra Karina

    Svar
    • Lene Tranberg

      3. september 2021 kl. 10:03

      Hej Karina:-)
      Du kan sagtens skifte durummelet ud med fuldkornsversionen. Vil du have det endnu grovere, kan du skifte halvdelen af hvedemelet ud med fx Hvid Hvede Fuldkornsmel fra Valsemøllen.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  4. Charlotte

    6. juli 2023 kl. 7:39

    Hej Lene,
    Kan jeg komme surdej i ovenstående opskrift og hvis ja hvor meget – det er mere for at få smagen af surdej 🙂
    De bedste hilsner Charlotte

    Svar
    • Lene Tranberg

      9. august 2023 kl. 14:19

      Hej Charlotte:-)
      Beklager det sene svar.
      Du kan sagtens tilsætte surdej i ciabattabrødet. Jeg ville bruge et par spiseskefulde og måske reducere hævetiden en lille smule, medmindre du også bruger mindre gær.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  5. Pernille

    28. december 2023 kl. 13:46

    5 stars
    Virkelig lækkert brød; hele familien er totalt begejstret!!! -og rimelig let at gå til.

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme