To slags brændte mandler – den klassiske og den nemme

Junior solgte pandekager sammen med spejderne ved H.C. Andersen julemarkedet her i Odense. Jeg kørte ind og satte ham af, da hans vagt skulle begynde, og selvom der var et par hundrede meter hen til julemarkedet, bølgede duften af brændte mandler ind i bilen, så snart han åbnede bildøren. Det var i sandhed blevet december!

Brændte mandler
Den nemme opskrift.

Der findes et hav af opskrifter på brændte mandler, og i dag får du to: Den klassiske, som laves i en pande med lige dele sukker og mandler – og en anden og meget nemmere metode, hvor mandlerne ristes i ovnen, så du ikke skal stå og holde øje med dem hele tiden. Og så endda med mindre sukker i.

Brændte mandler
Den klassiske opskrift.

Jeg er lidt ubeslutsom med hensyn til hvilken slags, jeg bedst kan li’. Skal jeg vælge med hjertet eller hjernen? Mit hjerte siger den klassiske opskrift, for de er så pæne, smukke, blanke. (Bøvlet med at gøre panden ren er glemt, så snart jeg har sat den rene pande ned i skuffen?) Min hjerne siger de nemme, fordi man slipper for besværet med at stå og røre i de brændte mandler, der er ingen rengøring, og de er sundere med mindre sukker på. Du er nok nødt til at lave begge slags og vælge selv.

 

Brændte mandler – den klassiske opskrift

  • 200 g mandler
  • 200 g sukker
  • ½ tsk. vanillesukker
  • 1 dl. vand

Brændte mandler

Gør en bageplade klar med bagepapir, så du er klar til at hælde mandlerne ud, straks de er færdige.

Bland alle ingredienserne på en pande og varm det op på god varme. Det skal koge op, så vandet fordamper. Rør hele tiden i mandlerne. Sukkeret tykner og bobler op. Når al vandet er fordampet, og sukkeret er stift og ser lyst og tørt ud, skruer du helt ned for varmen, men fortsætter med at røre.

Vend mandlerne på panden, så du rører ned under dem og får de nederste op ovenpå og de øverste ned i bunden. På den måde bliver de færdige på samme tid og får et ensartet udseende.

Når sukkeret begynder at smelte igen, fortsætter du lidt endnu med at røre og vende, men de må ikke få så meget, at al sukkeret er smeltet, for så får du kun et tyndt, hårdt karamel-lag på mandlerne. Rettidig omhu er kodeordet. Altså, lidt blanke, men ikke så meget, at de bliver helt blanke.

Brændte mandler

Hæld straks mandlerne over på bagepladen med bagepapir og spred dem ud i ét lag, så de ikke rører hinanden. Så snart de brændte mandler er kølet så meget ned, at du kan røre ved dem, tjekker du, at der ikke er nogen, der hænger sammen. Bræk dem evt. fra hinanden.

 

Brændte mandler – den nemme måde

  • 250 g mandler
  • 1 æggehvide (ca. 30 g)
  • 40 g sukker
  • 40 g farin
  • ½ tsk. vanillesukker

Brændte mandler

Forvarm ovnen til 150° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir.

Pisk æggehviden til let skum i en helt ren skål. Hviderne skal ikke blive stive, men der må ikke være flydende æggehvide i bunden af skålen. Brug bare et håndpiskeris. Det tager ikke ret lang tid.

Rør mandlerne i æggehviderne. Bland de tre slags sukker i en anden skål og rør det hele sammen. Bred massen ud på bagepapiret, så mandlerne ligger i ét lag.

Rist mandlerne i ovnen i ca. 30 minutter. Rør i dem en enkelt gang efter 20 minutter.

Brændte mandler

Lad de brændte mandler afkøle helt, før du putter dem i et tætsluttende glas.

4 Replies to “To slags brændte mandler – den klassiske og den nemme”

    1. Hej Dorte:-)
      Det er jo fordi, der er langt mindre sukker i end i den almindelige opskrift;-) Jeg tænker sagtens, du kan tilsætte mere sukker, men jeg ville vælge farinen så, så du får mere af karamelsmagen.
      Ha’ en dejlig jul!
      Kh Lene

  1. Så har jeg prøvet med mere sukker – samme resultat. Men de smager godt, bare man ikke tænker brændte mandler. Dejligt tilbehør til salat og morgenbrød. Laver nok en “normal” portion i morgen, så der er til enhver smag God jul til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *