Leder du efter en opskrift på nemme vanillekranse med sprøjtepose, er du kommet til det helt rigtige sted. Det tager ikke lang tid at lave og bage dem, og dejen skal ikke på køl undervejs. Du kan være færdig på en times tid.

Jeg har altid bagt vanillekranse, som blev trykket ud med en kødhakker med håndsving. Der skal dejen være kold, og man får det allerbedste resultat, når man bruger en blanding af margarine og smør i dejen. På den måde får man nemlig både smørsmag og fine takker på de færdige kranse.
De her er bagt udelukkende med smør, masser af vanille(sukker) og en lille smule marcipan. Jeg viser dig også, hvordan du nemt kan trykke dejen ud af sprøjteposen, uden at du skal have store overarme.

Hvor kommer opskriften fra?
Jeg har fået opskriften fra Susanne, som jeg går sammen med i gåklubben. Når man går, har man masser af tid til at tale sammen, og snakken falder tit på aftensmad (fordi vi går mandag og onsdag aften omkring spisetid) og i denne tid også på julebag.
Susanne går på et ryghold, hvor der også er en bager med. Han havde de mest fantastiske vanillekranse med – og opskriften, som Susanne har givet mig. Derfor vil jeg gerne takke denne bager med dårlig ryg, for ellers havde jeg aldrig givet mig i kast med vanillekranse med sprøjtepose.
Vanillekranse med sprøjtepose
Der er ikke noget hokuspokus ved en vanillekransedej, der skal kunne sprøjtes ud. Den skal være blød.
Tricket ligger faktisk i håndteringen af sprøjteposen. Hvis du synes, du skal bruge enorme armkræfter for at trykke dejen ud, er det fordi du gør det forkert;-) Heldigvis forklarer jeg dig nu, hvordan du så skal gøre.
Forestil dig, at du har fået leveret en kubikmeter granitskærver. Du har tænkt dig at flytte dem allesammen på én gang ved at trække den store sæk igennem indkørslen. Det er selvfølgelig umuligt.
Forestil dig nu, at du flytter granitskærverne en spandfuld ad gangen. Det kan du godt. Selvom du skal gå mange gange, kan du sagtens udføre jobbet. Det er præcis det samme med vanillekransedej.

Hvis du fylder al dejen i en sprøjtepose og trykker oppefra og ned, skal du bruge mange kræfter for at flytte al dejen på én gang. Det er hårdt for hænder og arme, og sprøjteposens spids er svær at styre.
Derfor skal du i stedet dele dejen op inde i sprøjteposen, så du kun arbejder med en lille del af den ad gangen.
Tryk midt på eller en tredjedel oppe på sprøjteposen og lav en lille “talje” på posen. Drej posen rundt ligesom på et ballondyr, så dejen ikke kan bevæge sig op og ned mellem de to dele.
Nu kan du sagtens trykke dejen ud, mens du styrer tyllen. Du behøver ikke presse hårdt på den nederste del af sprøjteposen. Hvis du drejer posens talje rundt for hver eller hver anden vanillekrans, presses dejen hele tiden ned mod spidsen.
Når du har trykket dejen under snoningen ud, snor du posen tilbage igen, og så kan du presse mere dej fra den øverste halvdel af posen nedad og gentage processen.
Se, hvordan jeg gør
Jeg har optaget en lille video, for nogle gange er det rart at se, hvordan man gør i virkeligheden i stedet for blot beskrevet med ord. Klik på billedet nedenfor og se min fremgangsmåde til vanillekranse med sprøjtepose.

Tyllen betyder noget
Jeg har ikke den perfekte vanillekransetyl, men jeg fandt en, som duede. De første vanillekranse, jeg bagte, var med en stor, åben tyl med takker. Det resulterede i nogle enorme vanillekranse.

Anden gang brugte jeg en mindre tyl, men med en mere lukket spids. Størrelsen var bedre, men vanillekransene fik ikke rigtige takker men mere nogle store, bløde folder.

Midtvejs skiftede jeg tyl til en lille, åben tyl med 9 takker og en åbning på 7 mm. Altså en ret lille tyl i forhold til den, jeg startede ud med.

Vanillekransene blev rigtig fine i størrelsen og fik de eftertragtede takker. Prøv om du kan finde en i nogenlunde samme størrelse. Det er ikke noget problem at få dejen ud af det lille hul.

Min sprøjtepose er en almindelig engangssprøjtepose. Dem bruger jeg altid, fordi jeg synes, det er så besværligt at rengøre en stofsprøjtepose ordentligt.
Brug kagemel til småkager
Et godt råd til dine småkager er at bruge mel med lavt glutenindhold og endelig ikke ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.
Småkager får nemlig ikke det rigtige knæk, hvis gluten i melet aktiveres. Så bliver de i stedet hårde eller seje.
Småkager som vanillekranse skal kunne krumme, når du knækker dem fra hinanden og nærmest smelte i munden.
Tjek glutenindholdet i dit hvedemel ved at kigge på proteinindholdet på posens varedeklaration. Til rørekager og småkager skal det helst ligge på 8-9 g pr. 100 g mel.
Så får du det allerbedste resultat.


Vanillekranse med sprøjtepose
Ingredienser
- 200 g blødt smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 30 g marcipan
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 275 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 ½ spsk vanillesukker (ca. 30 g)
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Pisk det bløde smør, sukker og marcipanen godt i 8-10 minutter. Brug håndmixer eller røremaskine med piskeris og pisk gerne ved høj hastighed. Skrab skålens kanter ned et par gange. Smørret skal blive helt lyst og luftigt.
- Pisk ægget i, så alt er blandet godt. Bland mel og vanillesukker og rør det i, enten med en dejskraber eller en grydeske. Du skal ikke piske. Det skal kun blandes godt, så der ikke er mere synligt mel.
- Klargør en sprøjtepose med en åben tyl med takker. Diameteren på åbningen skal være 7-9 mm.
- Fyld dejen i sprøjteposen og luk den foroven med en klemme. Tryk midt på sprøjteposen, så dejen deles op. Drej posen rundt (som et ballondyr), så du kun arbejder med den nederste dej af dejen.
- Sæt vanillekranse på bageplader med bagepapir. Der skal kun være en lille afstand, for de hæver ikke op eller flyder meget ud.
- Bag vanillekransene i øverste tredjedel af ovnen i ca. 8 minutter. til de er gyldne. Lad dem afkøle kort på pladen, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt.
Noter

Hej Lene,
Hvor er du bare fiffig. Den video er god og metoden skal afprøves i week-enden.
Når jeg bager håkonskager og jødekager ruller jeg dejpølserne i vita-wrap og lægger dem på køl i opklippede paprør fra brugte køkkenruller. Jeg kan godt li’ at mine småkager er helt runde.
Hilsen Marianne
Hej Marianne:-)
Det var også et smart trick med paprørene. Det må jeg huske, når der skal bages brunkager næste år.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Man skal bare huske at gemme et antal paprør fra de brugte køkkenruller
Hej Malene
Jeg forstår slet ikke, at opskriften er til 100stk. Jeg fik det kun til 22🫣
Hej Fie:-)
Det lyder som om, du har lavet dine vanillekranse med en stor, åben tyl, og at de derfor er blevet noget større end mine.
Når selve kransen er større og tykkere, bliver der selvfølgelig færre af dejen.
Glædelig jul.
Kh Lene
Hej Marianne.
Tak for den gode video, det skal da helt klart afprøves. Kan man undlade marcipanen ? ( børnene kan ikke lide marcipan, ved det godt mine børn er mærkelige).
Mvh Rikke
Hej Rikke:-)
Der er så lidt marcipan i, at jeg vil vædde med, at de ikke kan smage det;-)
Hvis du ikke bruger marcipan, skal du putte lidt mere mel.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene.
Tak for hurtigt svar.
Kh Rikke
Det er rigtigt, man kan slet ikke smage marcipanen. Og jeg synes, de er bedst med rigtig vanilje. Metoden med tylle er afprøvet, og det ser nemt ud på videoen. Det er det altså ikke, når man ligesom mig har lidt gigt i fingrene. Jeg tager kødhakkeren til næste portion.
Hilsen Marianne
Hej Marianne:-)
Tak for din besked:-)
Nej, gigt kan spænde ben for mange ting, desværre:-( Jeg tror dog, at der er mange, som slet ikke ved, hvor meget nemmere det er, når man gør som jeg, i stedet for at man står og presser på al dejen for at få den ud.
Ha’ en rigtig dejlig jul:-)
Kh Lene
Kan jeg lave dejen et par dage i forvejen ?
Hej Bodil:-)
Ja, det kan du sagtens. Tag den ud af køleskabet i god tid, så den bliver blød, så du kan få den ud af sprøjteposen;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Jeg har lige bagt en plade fuld og der en halv plade mere 🙂 Du skriver du fik 100?? Jeg fik 34 🙂 Og de er ikke gigantiske-
Hej Vibeke:-)
Du har nok brugt en større tylle end jeg. Min tylle har en diameter på 7 mm i åbningen, så den er faktisk ret lille. Vanillekransene har en diameter på 4,5 cm.
Ha’ en dejlig advent:-)
Kh Lene
Hej Lene
Du skriver at du bruger en tylle med 7 mm åbning. Er det 7 mm på det smalleste sted eller er det i åbningen ( starten) af tyllen?
Venlig hilsen
Sanne
Hej Sanne:-)
De 7 mm er målt mellem takkernes spidser. Altså på det smalleste sted.
God bagelyst!
Kh Lene
Kan jeg ikke komme hakkede mandler i ? Og i så fald hvor meget.
Hej Benthe.
Jo, det kan du sikkert godt, men det har jeg ikke prøvet, så jeg ved ikke, hvor meget dejen kan rumme.
Husk at hakke mandlerne helt fint, så de ikke stopper det lille hul i sprøjtetyllen;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Tak for god opskrift. Tyllerne bliver hurtigt presset ud af sprøjteposen, oplever jeg – bruger en af kraftigt plast. Dejens konsistens synes jeg er som den skal være og synes ikke jeg kan klippe mindre hul til tyllen, end jeg gør. Er det en stofsprøjtepose, der skal til, eller hvordan lykkes jeg med sprøjteposen?
Hej Ragnhild:-)
Prøv at putte mindre portioner dej i sprøjteposen, så du fx deler en portion op i fire.
Det vil give mindre pres på posen og tyllen, så den ikke bliver skudt ud.
Husk, at du altid kan putte dejen tilbage i sprøjteposen, hvis der er en krans, der kikser.
God bagelyst og glædelig jul.
Kh Lene
Tak for opskriften og jeg fik 102 stk.
9 mm tyld og Blomsterberg plast poser, så lykkedes det.
Jeg tilsatte 75 g mandelmel og brugte kun 230 g mel.
Lavede selv mandelmel efter en opskrift på nettet.
Brugte 2½ vaniljestang.
Det passede fint sammen
Hej Tove:-)
Tak for din tilbagemelding. Det glæder mig, du også lykkedes så fint med dem.
Ha’ en skøn jul:-)
Kh Lene
var de 230 g mel inclusiv de 75 g mandelmel ?
Hej Bjarne:-)
Nej, de 230 g mel er hvedemel, og ikke inkl. mandelmelet.
God bagelyst.
Kh Lene