• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Marengs & småkager / Brunkager – en nem, klassisk julesmåkage

Brunkager – en nem, klassisk julesmåkage

2. december 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du har sikkert spist hundredevis af dem. Og købt endnu flere. Det er der ingen grund til, for brunkager er nemme at bage selv.

Brunkager på en tallerken Bagvrk.dk

Når du selv bager dine julesmåkager, kan du tilpasse dem din egen smag. Bryder du dig fx ikke om sukat eller syltet appelsinskal, er det tilladt at springe dem over. Dog er de med til at give brunkagerne den karakteristiske brunkagesmag.

Brug en skarp kniv

Jeg har aldrig bagt brunkager før i år. Jeg syntes, det lød ret besværligt, for mange har problemer med at skære dem tynde nok, og jeg nægter simpelthen at have en pålægsmaskine eller brødskærer stående i skabet hele året for at bage en portion brunkager til jul;-)

Brunkager på en tallerken Bagvrk.dk

Det viste sig slet ikke at være noget problem at skære dejen helt tyndt med en skarp kniv. Husk blot, at dejen skal skæres (= at skære frem og tilbage med kniven) og ikke bare trykkes ned igennem.

Skiverne skal være 1-2 mm tykke. 1 mm er minimum, 2 mm er maksimum, så 1,5 mm er passende;-)

Bliver skiverne for tynde, kan du altid lægge to af dem sammen til en kage. De tykke kan du godt bage, men de skal have længere tid end de øvrige, så dem skal du bage på en plade for sig selv.

Brunkager er en juleklassiker

Brunkager er en juleklassiker på linje med pebernødder og vanillekranse. Krydringen af brunkager er karakteristisk for middelalderen, men den tynde, sprøde småkage, som vi kender den, er fra sidste halvdel af 1800-tallet.

Før jernkomfurerne blev almindelige, var det nemlig svært at sikre en så ensartet afbagning, som en plade brunkager kræver. Der skal ikke mange sekunder ekstra til, før de brænder på.

Du skal derfor holde øje med dine brunkager i ovnen. Mine blev allerbedst, da de fik 4 minutter og 45 sekunder i ovnen i stedet for 5 minutter.

Til gengæld er de blevet så gode, at jeg overvejer at hente en ekstra tallerkenfuld i tillæg til den, jeg har siddet og guffet i mig, mens jeg har skrevet på det her indlæg.

Ha’ en skøn dag!

PS: Vil du bage andre dejlige julesmåkager, skal du bage vanillekranse, jødekager eller mine yndlingssmåkager: Pebernødderne.

Brunkager på en tallerken Bagvrk.dk

Brunkager

En klassisk, dansk julesmåkage med mandler.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Hvile- og køletid, minimum 3 timer t
Samlet tid 3 timer t 35 minutter min
Ret Småkage
Køkken Bagværk, Dansk, Jul
Antal 300 stk.

Ingredienser
  

  • 200 g smør
  • 100 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 150 g lys sirup
  • 60 g finthakket, syltet appelsinskal eller sukat
  • 1 tsk stødte nelliker
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 100 g mandler, grofthakkede, ikke smuttede
  • 2 tsk potaske
  • 2 spsk vand
  • 425 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)

Sådan gør du
 

  • Smelt smør, sukker, farin og sirup sammen. Tilsæt appelsinskal og krydderier. Lad det afkøle til det er fingervarmt, og hæld det op i en røreskål.
  • Opløs potasken i vandet og tilsæt det sammen med mandlerne. Hæld alt melet i på en gang og saml dejen. Fyld dejen i en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i en halv time.
  • Del dejen i to og rul den til to tykke pølser med en diameter på 5 cm. Rul hver pølse stramt ind i et stykke bagepapir og læg dem i en frysepose i køleskabet. Lad dejen hvile mindst to timer, til den er gennemkold, gerne til dagen efter. Du kan sagtens lade dejen hvile i køleskabet i op til en uge.
  • Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) og beklæd bageplader med bagepapir.
  • Tag dejen ud af køleskabet en rulle ad gangen. Skær dejen i tynde skiver på ca. 1½ mm tykkelse med en skarp kniv. Læg dem med lidt afstand på bagepladerne.
  • Bag hver plade i ca. 5 minutter. Brunkagerne må ikke blive for mørke. Lad dem køle lidt på bagepladen, før du flytter dem til en bagerist og lader dem afkøle helt. Kagerne er først sprøde efter afkøling.

Noter

Brunkager opbevares i tætlukkede kagedåser. Holdbarheden er minimum en måned, men de kan i princippet holde sig i flere måneder.
Tags Dansk Klassiker, Jul, Julebag, Småkager

Følg mig på Instagram

Tags: Børnevenlig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Farin, Jul, Juleaften, Julebag, Mandler, Nem opskrift, Potaske, Sirup, Småkager

Previous Post: « Bagvrks bedste juleopskrifter – Top 12, 2020
Next Post: Vanillekranse med sprøjtepose, smør og marcipan »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Connie Moisen

    10. december 2020 kl. 16:36

    Hej Lene
    Jeg har bagt dine brunkager…smagte skønt 🙂
    Til at starte med skar jeg dem lidt for tykke er jeg klar over nu
    men 300 brunkager… forstår ikke at du kan få det ud af den portion dej ??
    vh connie moisen

    Svar
    • Lene Tranberg

      10. december 2020 kl. 17:17

      Hej Connie:-)
      Jeg skar dem også meget tyndt. Jeg rundede endda lidt ned på antallet.
      Ha’ en dejlig jul:-)

      Kh Lene

      Svar
      • Connie Moisen

        10. december 2020 kl. 19:52

        5 stars
        Det må jeg nok sige … jeg skar endda anden rulle ud på min pålægsmaskine.
        God jul til dig og din familie
        vh Connie Moisen

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog den Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog denne sommer, så lad det være Opskrifter fra @salatboden 🥬🥗[Reklame/gave]

Bogen er fyldt med skønne salater, som alle er overskuelige og lige til at gå til👌🏻

De smukke billeder er taget af @susannegeert og ligefrem driver mundvandet ned af hagen. 

Jeg har allerede prøvet fire opskrifter,og resultatet ligner det i bogen på en prik👌🏻 Ingen snyd eller magi. Bare masser af smag😋

Bogen får min varmeste anbefaling med på vejen♥️♥️♥️♥️♥️

#salatboden #kogebog #nemmeopskrifter #lindhardtogringhof #lækresalater #bagvrkanbefaler
🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme