Magiske juleboller – der kunne komme fra Snefald?

For første gang i mange år har vi set alle afsnit af julekalenderen både på TV2 og DR1. Jeg er især begejstret for den norske Snefald, hvor jeg allerede i første afsnit opdagede, at Selma var farvestrålende i varme farver og med orange paraply, mens resten af hendes omgivelser i VU (Verden Udenfor, til de af jer, der ikke har set med;-)) var trist og gråblå. Simpel symbolik, men meget virkningsfuld. I Snefald, hvor Julemanden bor, bager Gertrud nogle lækre boller, som hele byen holder af. Jeg er sikker på, at mine juleboller kommer ret tæt på.

Juleboller

Morten havde lavet en julekryddersnaps, hvor der havde ligget en klementin, mandler, nelliker, lyse rosiner, allehånde, kanel – og sikkert flere krydderier, som jeg ikke husker – og trukket i ugevis. Da snapsen blev siet, gemte han krydderier, mandler og rosiner, hvis jeg nu ville bruge dem i en kage. Ideen kom først til mig efter endnu et afsnit af Snefald, så August og jeg gik i køkkenet for at bage juleboller som Gertruds.

Juleboller

Vores juleboller er fyldt med alskens lækkerier og smager himmelsk med lidt (tand)smør på. Du kan sagtens bage bollerne uden at skulle lave kryddersnaps først. Enten kan du lægge rosinerne i blød i lidt rom eller Grand Marnier – eller du kan udelade alkohol og udbløde dem i appelsinjuice eller bare vand. Jeg skriver alle de ting, der var i vores boller i opskriften. Du er velkommen til at plukke i den, hvis du fx ikke bryder dig om sukat. (Jeg synes, det er langt bedre end sit rygte.) Men hvis du fx tager rosinerne ud af opskriften, skal du ikke putte helt så meget mel i, så prøv dig lidt frem, indtil du finder din yndlingskombination.

Glædelig jul og TAK!

Tilbage er vist kun at ønske en rigtig glædelig jul og takke dig, fordi du har fulgt med og læst mine indlæg på bloggen. Jeg håber, du kommer igen i det nye år. Jeg glæder mig til at se dig:-)

Juleboller

Juleboller – 20 stk.

  • 50 g lyse rosiner
  • 2 spsk. rom, Grand Marnier, appelsinjuice eller vand
  • 3½ dl. sødmælk (eller anden mælk)
  • 50 g gær
  • 75 g mørk sirup
  • 1 æg, str. M/L
  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 100 g mandler, hakkede
  • 15 g sukat
  • 60 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • ca. 750 g hvedemel

Til pensling

  • 1 sammenpisket æg
  • Hasselnøddeflager
  • Sukker.

Udblød de lyse rosiner i væsken i minimum 20 minutter.

Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, æg, æggeblomme, krydderier, rosiner, hakkede mandler, sukat og fintrevet marcipan. Bland det godt.

Ælt halvdelen af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og ælter godt, til det er jævnt fordelt. Ælt resten af melet ind i dejen lidt ad gangen. Ælt gerne dejen i 10 minutter på røremaskinen, så den slipper skålens sider og er blank og smidig. Dejen er lidt klistret, når den sættes til hævning første gang, men modstå fristelsen til at tilsætte mere mel, før den har hævet.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.

Juleboller

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, skraber du den ud på et meldrysset bord og ælter den kort igennem. Del dejen i 20 lige store stykker. De vejer ca. 80 gram, hvis du vejer dem af.

Spænd bollen op ved at trække siderne op mod midten på bollen, vende den med samlingen nedad på bordet og trille den med en rundet hånd. Der skal ikke være mel på bordet nu, for friktionen spænder bollen op og gør den fin rund. Sæt bollerne med lidt afstand på to bageplader beklædt med bagepapir.

Pisk ægget til pensling sammen med en gaffel, pensl bollerne og lad dem tørre et par minutter, før du pensler dem igen og drysser dem med først hasselnøddeflager og derefter sukker.

Lad dine juleboller hæve tildækket med en opklippet frysepose i en halv time, mens du varmer ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Drys igen bollerne med et tyndt lag sukker.

Juleboller

Bag dine juleboller i nederste tredjedel af ovnen i ca. 12 minutter, til de er gennembagte og lyder hule, når du banker under bunden på dem. Læg et tørt viskestykke over de varme boller, når de kommer ud af ovnen. Det bevarer fugtigheden i dem.

Juleboller kan fryses, hvis du ikke får spist dem allesammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *