• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Magiske juleboller, der fortryller dine smagsløg – præcis som dem fra Snefald!

Magiske juleboller, der fortryller dine smagsløg – præcis som dem fra Snefald!

18. november 2024 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Krydrede, magiske juleboller, der smager af alt det bedste, som julen har at byde på. Perfekt til mørke decembermorgener, hvor der skal lidt ekstra hygge til, før dagen for alvor begynder.

Juleboller

For første gang i mange år så vi alle afsnit af julekalenderen både på TV2 og DR1 i 2017. Jeg var især begejstret for den norske Snefald, hvor jeg allerede i første afsnit opdagede, at Selma var farvestrålende i varme farver og med orange paraply, mens resten af hendes omgivelser i VU (Verden Udenfor, til de af jer, der ikke har set med;-)) var trist og gråblå.

Simpel symbolik, men meget virkningsfuld. I Snefald, hvor Julemanden bor, bager Gertrud nogle lækre boller, som hele byen holder af. Jeg er sikker på, at mine juleboller kommer ret tæt på.

Magiske juleboller

Morten havde lavet en julekryddersnaps, hvor der havde ligget en klementin, mandler, nelliker, lyse rosiner, allehånde, kanel – og sikkert flere krydderier, som jeg ikke husker – og trukket i ugevis. Da snapsen blev siet, gemte han krydderier, mandler og rosiner, hvis jeg nu ville bruge dem i en kage. Ideen kom først til mig efter endnu et afsnit af Snefald, så August og jeg gik i køkkenet for at bage juleboller som Gertruds.

Juleboller

Vores juleboller er fyldt med alskens lækkerier og smager himmelsk med lidt (tand)smør på. Du kan sagtens bage bollerne uden at skulle lave kryddersnaps først. Enten kan du lægge rosinerne i blød i lidt rom eller Grand Marnier – eller du kan udelade alkohol og udbløde dem i appelsinjuice eller bare vand.

Jeg skriver alle de ting, der var i vores boller i opskriften. Du er velkommen til at plukke i den, hvis du fx ikke bryder dig om sukat. (Jeg synes, det er langt bedre end sit rygte.) Men hvis du fx tager rosinerne ud af opskriften, skal du ikke putte helt så meget mel i, så prøv dig lidt frem, indtil du finder din yndlingskombination.

Glædelig jul og TAK!

Tilbage er vist kun at ønske en rigtig glædelig jul og takke dig, fordi du har fulgt med og læst mine indlæg på bloggen. Jeg håber, du kommer igen i det nye år. Jeg glæder mig til at se dig:-)

Juleboller

Vil du inspireres til andre dejlige boller i december, så bag de smukke, gule luciaboller, som kan sammenbages til en dekorativ brødkrans – eller pebermyntebollerne, hvor sukkeret er erstattet af knuste sukkerstokke.

Du finder min samlede oversigt over juleopskrifter her.

Juleboller
Juleboller

Juleboller

Magiske juleboller med smag af julekrydderier. Perfekt til morgenmaden (eller eftermiddagsteen) i december.
Udskriv Gem på Pinterest
Ret Brød
Køkken Bagværk, Jul
Antal 20 stk.

Ingredienser
  

  • 50 g lyse rosiner
  • 2 spsk rom, Grand Marnier, appelsinjuice eller vand
  • 3½ dl sødmælk (eller anden mælk)
  • 50 g gær
  • 75 g mørk sirup
  • 1 æg, str. M/L
  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 100 g mandler, hakkede
  • 15 g sukat
  • 60 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 750 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%

Til pensling

  • 1 sammenpisket æg
  • Hasselnøddeflager
  • Perlesukker

Sådan gør du
 

  • Udblød de lyse rosiner i væsken i minimum 20 minutter.
  • Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, æg, æggeblomme, krydderier, rosiner, hakkede mandler, sukat og fintrevet marcipan. Bland det godt.
  • Ælt halvdelen af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og ælter godt, til det er jævnt fordelt. Ælt resten af melet ind i dejen lidt ad gangen.
  • Ælt gerne dejen i 10 minutter på røremaskinen, så den slipper skålens sider og er blank og smidig. Dejen er lidt klistret, når den sættes til hævning første gang, men modstå fristelsen til at tilsætte mere mel, før den har hævet.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
  • Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, skraber du den ud på et meldrysset bord og ælter den kort igennem. Del dejen i 20 lige store stykker. De vejer ca. 80 gram, hvis du vejer dem af.
  • Spænd bollen op ved at trække siderne op mod midten på bollen, vende den med samlingen nedad på bordet og trille den med en rundet hånd. Der skal ikke være mel på bordet nu, for friktionen spænder bollen op og gør den fin rund. Sæt bollerne med lidt afstand på to bageplader beklædt med bagepapir.
  • Pisk ægget til pensling sammen med en gaffel, pensl bollerne og lad dem tørre et par minutter, før du pensler dem igen og drysser dem med først hasselnøddeflager og derefter sukker.
  • Lad dine juleboller hæve tildækket med en opklippet frysepose i en halv time, mens du varmer ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Drys igen bollerne med et tyndt lag sukker.
  • Bag dine juleboller i nederste tredjedel af ovnen i ca. 12 minutter, til de er gennembagte og lyder hule, når du banker under bunden på dem.
  • Læg et tørt viskestykke over de varme boller, når de kommer ud af ovnen. Det bevarer fugtigheden i dem.

Noter

Juleboller kan fryses, hvis du ikke får spist dem allesammen.
Tags Gærdej, Jul, Julebag, Mandler, Marcipan, Morgenmad, Rosiner, Sukat

Tags: Bagværk, Boller, Børnevenlig, Gær, Gærbrød, Gærdej, Jul, Juleaften, Julebag, Juleopskrift, Marcipan, Morgenmad, Nem opskrift

Previous Post: « De bedste pebernødder: Sprøde, krydrede og uimodståelige! En hemmelig familieopskrift
Next Post: Juleaften uden stress – planlæg en afslappet jul med familien med ro i maven »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mette Nygaard Andersen

    24. november 2020 kl. 9:23

    Hej Lene.

    Julebollerne lyder lækre… Men..
    jeg tænker om de kan laves lidt mere “børnevenlige”?

    Jeg tænker om jeg kan undlade rosinerne, sukaten, mandlerne, marcipan og alkohol(selvfølgelig).
    Jeg ville gerne have revet appelsinskal, appelsinsaft og chokolade med i mine..
    mon jeg kan lave det fra en anden af dine fantastiske opskrifter, nemlig Gulerodsbollerne, i stedet for at lave så meget om på denne fantastiske opskrift??

    Med et ønske om en god jul.

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. november 2020 kl. 9:26

      Hej Mette:-)
      Du kan sagtens bruge gulerodsbolleopskriften eller den her på fødselsdagsboller: bagvrk.dk/foedselsdagsboller

      Også dejlig jul til dig og rigtig god bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
      • Mette Nygaard Andersen

        24. november 2020 kl. 10:44

        Tak for svaret, Lene.

        Nu er jeg relativt uerfaren indenfor bagefeltet, så måske du har nogle tips:

        Kan/skal jeg erstatte noget af mælken/kærnemælken med appelsinsaft? Eller skal det tilføjes udover mælkeprodukterne?

        Revet chokolade, skal det tilsættes på samme tid som gulerødderne?

        Hvis du har andre generelle tricks/tips ift. når man “ændre” en opskrift, modtages disse med kyshånd.

        Svar
        • Lene Tranberg

          24. november 2020 kl. 13:26

          Hej Mette:-)
          Du skal erstatte noget af den øvrige væske med appelsinsaften.
          Hvis du tilsætter chokoladen sammen med gulerødderne, smelter chokoladen ud i dejen under æltningen. Jeg ville tilsætte den til allersidst, når dejen er færdigæltet og skal stilles til hævning første gang:-)

          Kh Lene

          Svar
  2. Kirsten

    3. december 2022 kl. 13:24

    Hej Lene,
    Den står på juleboller i eftermiddag ❤️
    Jeg kender metoden med at splitte tilsætningen af mel op i to og fedtstof ind imellem…. Mit videbegær får mig til at spørge: Hvad er det, man får ud af den fremgangsmåde? Hvorfor ikke bare fedtstof og al mel bagefter?

    Svar
    • Lene Tranberg

      3. december 2022 kl. 15:41

      Hej Kirsten:-)
      Tak for dit spørgsmål, som bestemt er relevant;-)
      Det er nemmest at ælte dejen jævn med fedtstoffet, når det tilsættes midtvejs. Så bliver det bedre fordelt i dejen.

      Der er dog også en “sidegevinst” ved at gøre det midtvejes. Mange deje bliver nemlig for varme i Kenwood røremaskiner, når fedtstoffet tilsættes i starten, så dejen bliver trevlet i stedet for blank og smidig. Jeg har kun hørt om problemet fra Kenwood-brugere, så jeg tror ikke, det er et generelt problem.
      For at modgå beskeder med “opskriften duer ikke” eller lignende, skriver jeg dem sådan her;-)

      Ha’ en skøn dag og god bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  3. EVA AMSTRUP

    24. november 2024 kl. 14:20

    Hej Kene, Har lige bagt dine skønne Kuleboller , vil lige høre om det er meningen det er en bolle ser skal smøres med smør ?? Kh Eva undskyld Lene og ikke kene

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 16:28

      Hej Eva:-)
      Beklager det sene svar.
      Det kan du gøre helt, som du vil. Jeg kan godt li dem med smør.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme