Krydrede, magiske juleboller, der smager af alt det bedste, som julen har at byde på. Perfekt til mørke decembermorgener, hvor der skal lidt ekstra hygge til, før dagen for alvor begynder.
For første gang i mange år så vi alle afsnit af julekalenderen både på TV2 og DR1 i 2017. Jeg var især begejstret for den norske Snefald, hvor jeg allerede i første afsnit opdagede, at Selma var farvestrålende i varme farver og med orange paraply, mens resten af hendes omgivelser i VU (Verden Udenfor, til de af jer, der ikke har set med;-)) var trist og gråblå.
Simpel symbolik, men meget virkningsfuld. I Snefald, hvor Julemanden bor, bager Gertrud nogle lækre boller, som hele byen holder af. Jeg er sikker på, at mine juleboller kommer ret tæt på.
Magiske juleboller
Morten havde lavet en julekryddersnaps, hvor der havde ligget en klementin, mandler, nelliker, lyse rosiner, allehånde, kanel – og sikkert flere krydderier, som jeg ikke husker – og trukket i ugevis. Da snapsen blev siet, gemte han krydderier, mandler og rosiner, hvis jeg nu ville bruge dem i en kage. Ideen kom først til mig efter endnu et afsnit af Snefald, så August og jeg gik i køkkenet for at bage juleboller som Gertruds.
Vores juleboller er fyldt med alskens lækkerier og smager himmelsk med lidt (tand)smør på. Du kan sagtens bage bollerne uden at skulle lave kryddersnaps først. Enten kan du lægge rosinerne i blød i lidt rom eller Grand Marnier – eller du kan udelade alkohol og udbløde dem i appelsinjuice eller bare vand.
Jeg skriver alle de ting, der var i vores boller i opskriften. Du er velkommen til at plukke i den, hvis du fx ikke bryder dig om sukat. (Jeg synes, det er langt bedre end sit rygte.) Men hvis du fx tager rosinerne ud af opskriften, skal du ikke putte helt så meget mel i, så prøv dig lidt frem, indtil du finder din yndlingskombination.
Glædelig jul og TAK!
Tilbage er vist kun at ønske en rigtig glædelig jul og takke dig, fordi du har fulgt med og læst mine indlæg på bloggen. Jeg håber, du kommer igen i det nye år. Jeg glæder mig til at se dig:-)
Vil du inspireres til andre dejlige boller i december, så bag de smukke, gule luciaboller, som kan sammenbages til en dekorativ brødkrans – eller pebermyntebollerne, hvor sukkeret er erstattet af knuste sukkerstokke.
Du finder min samlede oversigt over juleopskrifter her.
Juleboller
Ingredienser
- 50 g lyse rosiner
- 2 spsk rom, Grand Marnier, appelsinjuice eller vand
- 3½ dl sødmælk (eller anden mælk)
- 50 g gær
- 75 g mørk sirup
- 1 æg, str. M/L
- 1 æggeblomme
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- 100 g mandler, hakkede
- 15 g sukat
- 60 g marcipan
- 100 g blødt smør
- 750 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Til pensling
- 1 sammenpisket æg
- Hasselnøddeflager
- Perlesukker
Sådan gør du
- Udblød de lyse rosiner i væsken i minimum 20 minutter.
- Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, æg, æggeblomme, krydderier, rosiner, hakkede mandler, sukat og fintrevet marcipan. Bland det godt.
- Ælt halvdelen af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og ælter godt, til det er jævnt fordelt. Ælt resten af melet ind i dejen lidt ad gangen.
- Ælt gerne dejen i 10 minutter på røremaskinen, så den slipper skålens sider og er blank og smidig. Dejen er lidt klistret, når den sættes til hævning første gang, men modstå fristelsen til at tilsætte mere mel, før den har hævet.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
- Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, skraber du den ud på et meldrysset bord og ælter den kort igennem. Del dejen i 20 lige store stykker. De vejer ca. 80 gram, hvis du vejer dem af.
- Spænd bollen op ved at trække siderne op mod midten på bollen, vende den med samlingen nedad på bordet og trille den med en rundet hånd. Der skal ikke være mel på bordet nu, for friktionen spænder bollen op og gør den fin rund. Sæt bollerne med lidt afstand på to bageplader beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget til pensling sammen med en gaffel, pensl bollerne og lad dem tørre et par minutter, før du pensler dem igen og drysser dem med først hasselnøddeflager og derefter sukker.
- Lad dine juleboller hæve tildækket med en opklippet frysepose i en halv time, mens du varmer ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Drys igen bollerne med et tyndt lag sukker.
- Bag dine juleboller i nederste tredjedel af ovnen i ca. 12 minutter, til de er gennembagte og lyder hule, når du banker under bunden på dem.
- Læg et tørt viskestykke over de varme boller, når de kommer ud af ovnen. Det bevarer fugtigheden i dem.
Mette Nygaard Andersen
Hej Lene.
Julebollerne lyder lækre… Men..
jeg tænker om de kan laves lidt mere “børnevenlige”?
Jeg tænker om jeg kan undlade rosinerne, sukaten, mandlerne, marcipan og alkohol(selvfølgelig).
Jeg ville gerne have revet appelsinskal, appelsinsaft og chokolade med i mine..
mon jeg kan lave det fra en anden af dine fantastiske opskrifter, nemlig Gulerodsbollerne, i stedet for at lave så meget om på denne fantastiske opskrift??
Med et ønske om en god jul.
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Du kan sagtens bruge gulerodsbolleopskriften eller den her på fødselsdagsboller: bagvrk.dk/foedselsdagsboller
Også dejlig jul til dig og rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Mette Nygaard Andersen
Tak for svaret, Lene.
Nu er jeg relativt uerfaren indenfor bagefeltet, så måske du har nogle tips:
Kan/skal jeg erstatte noget af mælken/kærnemælken med appelsinsaft? Eller skal det tilføjes udover mælkeprodukterne?
Revet chokolade, skal det tilsættes på samme tid som gulerødderne?
Hvis du har andre generelle tricks/tips ift. når man “ændre” en opskrift, modtages disse med kyshånd.
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Du skal erstatte noget af den øvrige væske med appelsinsaften.
Hvis du tilsætter chokoladen sammen med gulerødderne, smelter chokoladen ud i dejen under æltningen. Jeg ville tilsætte den til allersidst, når dejen er færdigæltet og skal stilles til hævning første gang:-)
Kh Lene
Kirsten
Hej Lene,
Den står på juleboller i eftermiddag ❤️
Jeg kender metoden med at splitte tilsætningen af mel op i to og fedtstof ind imellem…. Mit videbegær får mig til at spørge: Hvad er det, man får ud af den fremgangsmåde? Hvorfor ikke bare fedtstof og al mel bagefter?
Lene Tranberg
Hej Kirsten:-)
Tak for dit spørgsmål, som bestemt er relevant;-)
Det er nemmest at ælte dejen jævn med fedtstoffet, når det tilsættes midtvejs. Så bliver det bedre fordelt i dejen.
Der er dog også en “sidegevinst” ved at gøre det midtvejes. Mange deje bliver nemlig for varme i Kenwood røremaskiner, når fedtstoffet tilsættes i starten, så dejen bliver trevlet i stedet for blank og smidig. Jeg har kun hørt om problemet fra Kenwood-brugere, så jeg tror ikke, det er et generelt problem.
For at modgå beskeder med “opskriften duer ikke” eller lignende, skriver jeg dem sådan her;-)
Ha’ en skøn dag og god bagelyst:-)
Kh Lene