Ih, det er altså nogle virkelig gode fødselsdagsboller. Hvilken opskrift har du brugt?
Mig: “Din, mor:-)”
Selvom man bruger akkurat den samme opskrift, vil der altid være små afvigelser. Hævetemperaturen har noget at sige, din teknik og behandling af dejen ligeså, og endelig er der bagningen i ovnen.
Ikke to ovne er ens, men det er brugeren heller ikke. Udover min mors opskrift på fødselsdagsboller, videregiver jeg her nogle af mine tricks til fine, bløde, fluffy boller.
Vi har ikke engang en fødselsdag i farvandet, men August havde spurgt, om jeg ikke snart ville bage fødselsdagsboller igen? Der behøver ikke altid være en anledning. Og ellers må man jo finde på én. Derfor er bollerne også start-på-sommerferien-boller…
De gode tricks til luftige fødselsdagsboller
- Jeg bruger røremaskinen til at ælte dejen, med K-spaden indtil halvdelen af melet er æltet i, hvorefter jeg skifter til dejkrogen. Du kan sagtens ælte den i hånden og få lækre boller. Det gjorde jeg jo, før jeg fik maskinen;-)
- Dejen er blød og smidig. Der er ret meget fedtstof i, så dejen hænger ikke i bord og fingre, som en mere mager dej gør. Derfor tilsætter jeg heller ikke mere mel, end der står i opskriften. Mere mel giver tørre boller.
- Jeg dækker skålen til med en opklippet frysepose, som jeg sætter fast med en elastik, når jeg sætter dejen til hævning første gang.
Du kan sagtens hæve dejen ved stuetemperatur på køkkenbordet.
Jeg har en funktion i min ovn, som er symboliseret ved en streg foroven og forneden og en vanddråbe. Ovnen kan indstilles til 37°, så jeg giver gæren optimale arbejdsbetingelser, og holder samtidig på fugten i ovnen. - Jeg ælter ikke dejen vildt og voldsomt, når den har hævet første gang. Jeg drysser ikke engang mel på bordet, når jeg vipper den ud af hæveskålen. Jeg folder den et par gange ind over sig selv, og ælter den let igennem.
- Jeg vejer dejen af. Når bollerne er nøjagtigt lige store, skal de bage nøjagtigt lige længe for at blive gennembagte. Der er ingen små boller, som får lidt for meget eller store boller, som skulle have haft lidt længere tid i ovnen.
- Stram dejen godt op, når du triller boller. Så holder de nemlig godt på luften, når de hæver:
Når du har delt dejen i lige store klumper, tager du de fire hjørner på en dejklump, samler dem på midten, vender bollen om, og triller den med hul hånd på bordet. Sådan får du perfekt runde boller.
Du kan se, hvordan jeg gør i opskriften på mine pitabrød. Der ligger en lille video. - Anden hævning foregår på køkkenbordet med et hårdtopvredet viskestykke over. Jeg vrider viskestykket op i varmt vand. På den måde tørrer dejen ikke ud, men den får stadig lidt varme fra viskestykket.
- Jeg bruger almindelig over- og undervarme i ovnen, når jeg bager bollerne. Jeg bruger aldrig varmluft. Når luften cirkulerer med varmluft, virker det lidt som en føntørrer, der tørrer dejen ud. Jeg vil have, at fugten bevares inde i ovnen.
- Jeg bager bollerne én plade ad gangen og bærer over med, at den sidste pladefuld boller har fået lov at hæve et par minutter længere, og derfor bliver lidt større.
- Når bollerne er bagt (i min ovn får de 12 minutter ved 220° (alm. ovn, ikke varmluft), det er sikkert noget andet hos dig), lægger jeg altid det fugtige viskestykke over bollerne igen, mens de køler af. På den måde bevares fugten inde i bollerne, og de bliver bløde og lækre.
- Husk at øvelse gør mester! Jeg har bagt hundredevis af boller efterhånden, så min fornemmelse for dej ligger i hænderne. Øv dig. Også selvom det måske ikke lykkes perfekt første gang.

Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 250 g smør eller margarine
- 5 dl mælk
- 75 g gær
- 60 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 1 æg, str. M/L
- 2 tsk kardemomme
- 900 g hvedemel
- Evt. rosiner
- Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling
Sådan gør du
- Smelt fedtstoffet i en lille gryde. Hæld det i røreskålen, og tilsæt mælken. Mærk efter, at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Det gør ikke noget, at fedtstoffet stivner lidt igen. Smuldr gæren, og rør den ud i mælken.
- Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme, og rør melet i ad et par omgange. Ælt dejen godt imellem hver gang. Jeg bruger jeg K-spaden i min røremaskine, indtil halvdelen af melet er æltet i og skifter så til dejkrogen. Jeg tilsætter ikke mere end de 900 g mel. Væsken suger mere, mens dejen hæver. Rør dejen et par minutter ved mellem hastighed.
- Dæk dejen til med en opklippet frysepose, og stil den til hævning et lunt sted i en halv time. Skrab dejen ud på køkkenbordet og ælt den let igennem. Jeg drysser ikke mel på bordet. Dejen slipper let bordet, fordi der er så meget fedtstof i.
- Del dejen i 24 lige store stykker. Stram hver bolle op ved at samle de fire hjørner midt på, vend den om, og tril den rund med hul hånd.
- Sæt bollerne på to bageplader, og lad dem hæve i alt 30 minutter under et hårdtopvredet viskestykke, mens ovnen varmer op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter.
- Bag bollerne 10-15 minutter (mine får præcis 12 minutter), og læg det fugtige viskestykke over dem igen, mens de køler af, så de forbliver bløde.
Jeg har lige taget disse boller ud af ovnen og de er perfekte, de smager bare så godt, lige som en gammel opskrift jeg desværre har mistet og siden har søgt efter. 1000 tak for en fantastisk blog og endnu en genial opskrift, det lykkedes bare hver gang når man bruger dine opskrifter.
Kære Kristine:-)
Tusind tak for din søde besked:-) Hvor er jeg glad for at høre, at du har succes med mine opskrifter:-) Tak, fordi du læser med.
Ha’ en dejlig søndag!
Kh Lene
Hej
Prøver din opskrift for første gang, aldrig har jeg oplevet mere lækker dej at arbejde med, og aldrig formet så pæne boller, venter nu spændt på det færdige resultat tak for inspiration.
Hej Inger:-)
Ih, hvor er det dejligt at høre:-) Du gør mig superglad<3
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Hej Lene
Jeg er altid i tvivl med salt… bruger du groft eller fint når du bager?
Fantastisk opskrift. Min blev delt i 4 og farvet i forskellige farver og samlet i boller til dagplejen
Hej Nina:-)
Genial idé med farvede fødselsdagsboller:-D
Jeg ville ønske, jeg med et snuptag kunne ændre alle de steder, hvor der står salt på bloggen. Jeg bruger nemlig altid groft salt, medmindre der specifikt står fint salt i opskriften;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Perfekt – tak for svar. Så… altid groft foruden der står fint
Tak for alle opskrifter ✅
Lige præcis:-)
Jeg håber at få det rettet hen ad vejen.
Velbekomme:-)
Hvis man gerne vil lave en lidt grovere version, er det så bare at bytte noget af melet ud eller skal der så mindre mel i?
Hej Christina:-)
Hvis du fx bruger hvid hvede fuldkornsmel kan du sagtens skifte noget af melet ud med samme mængde. Også hvis du fx bruger det hvedemel med fuldkorn, som Finax har lavet. (Hvid pose med brun bund.)
Kh Lene
Kære Lene.
Hvis nu jeg ikke har den smarte funktion med stregen og vanddråber i min ovn, kan hele 2. hævning så klares på køkkenbordet med et opvredet viskestykke over?
Kære Rikke:-)
Ja, du kan altid hæve på køkkenbordet med et hårdtopvredet klæde over.
Meget våde deje kan tildækkes med et tørt viskestykke i stedet, så det ikke hænger fast, men lige præcis til fødselsdagsbollerne er det fugtige viskestykke bedst.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Tusind tak! Første omgang er ude af ovnen og næste venter i aften.
Sønnikes første fødselsdag venter næste weekend, så der skal bages mange boller
Jeg har bagt dine hveder og æbleskiver med stor succes, så jeg tænkte det også måtte være dine boller jeg skulle forsøge mig med
Det er jeg glad for at høre:-)
Tillykke med sønnen!
Kære Lene.
Et helt lav-praktisk spørgsmål. Når bollerne har været frosset ned, har du så en bestemt metode til at tø dem op så de er lækre og som nybagte-ish?
Hej Rikke:-)
Jeg lader dem tø op på køkkenbordet i fryseposen. Min mor pakkede altid posen med boller ind i et tørt viskestykke og lagde posen på radiatoren. Så blev de lune og lækre. I disse varme dage kan du lægge posen i viskestykket ud i solen i stedet;-)
Alternativt kan du varme ovnen op til 200 grader, fugte bollerne hurtigt under vandhanen, ryste det overskydende vand af og lune dem i ovnen, til skorpen er som nybagt igen.
Kh Lene
Kan de bages dagen før de skal bruges eller er de så kedelige
Hej Heidi:-)
Du kan sagtens bage dem dagen før. De bliver ikke tørre og kedelige.
(Jeg bager dem også altid dagen før, så jeg ikke skal stå med det på selve dagen.)
Hvis du vil bage dem tidligere end dagen før, kan du fryse dem ned.
God bagelyst!
Kh Lene
Tak vi skal nemlig have dem med på camping da min søn skal holde 10 års fødselsdag for morfar og der er ikke meget plads og bage på dernede
Tusind tak for dit svar Jeg prøver det i morgen
HEJ LENE , TAK FOR DINE FANTASTISKE OPSKRIFTER , JEG ER IGANG MED DINE SKØNNE BAMSE BOLLER, MEN KAN IKKE SE HVOR MEGET DE SKAL HÆVE ANDEN GANG UNDER VISKESTYKKET. MON DU VIL FORTÆLLE MIG DET , NU JEG GÅR STRAMT EFTER DIN OPSKRIFT. SPÆNDENDE MVH EVA AMSTRUP
Hej Eva:-)
Bollerne skal hæve 30 minutter anden gang.
God bagelyst!
Kh Lene