Ih, det er altså nogle virkelig gode fødselsdagsboller. Hvilken opskrift har du brugt?
Mig: “Din, mor:-)”
Selvom man bruger akkurat den samme opskrift, vil der altid være små afvigelser. Hævetemperaturen har noget at sige, din teknik og behandling af dejen ligeså, og endelig er der bagningen i ovnen.
Ikke to ovne er ens, men det er brugeren heller ikke. Udover min mors opskrift på fødselsdagsboller, videregiver jeg her nogle af mine tricks til fine, bløde, fluffy boller.
Vi har ikke engang en fødselsdag i farvandet, men August havde spurgt, om jeg ikke snart ville bage fødselsdagsboller igen? Der behøver ikke altid være en anledning. Og ellers må man jo finde på én. Derfor er bollerne også start-på-sommerferien-boller…
De gode tricks til luftige fødselsdagsboller
- Jeg bruger røremaskinen til at ælte dejen, med K-spaden indtil halvdelen af melet er æltet i, hvorefter jeg skifter til dejkrogen. Du kan sagtens ælte den i hånden og få lækre boller. Det gjorde jeg jo, før jeg fik maskinen;-)
- Dejen er blød og smidig. Der er ret meget fedtstof i, så dejen hænger ikke i bord og fingre, som en mere mager dej gør. Derfor tilsætter jeg heller ikke mere mel, end der står i opskriften. Mere mel giver tørre boller.
- Jeg dækker skålen til med en opklippet frysepose, som jeg sætter fast med en elastik, når jeg sætter dejen til hævning første gang.
Du kan sagtens hæve dejen ved stuetemperatur på køkkenbordet.
Jeg har en funktion i min ovn, som er symboliseret ved en streg foroven og forneden og en vanddråbe. Ovnen kan indstilles til 37°, så jeg giver gæren optimale arbejdsbetingelser, og holder samtidig på fugten i ovnen. - Jeg ælter ikke dejen vildt og voldsomt, når den har hævet første gang. Jeg drysser ikke engang mel på bordet, når jeg vipper den ud af hæveskålen. Jeg folder den et par gange ind over sig selv, og ælter den let igennem.
- Jeg vejer dejen af. Når bollerne er nøjagtigt lige store, skal de bage nøjagtigt lige længe for at blive gennembagte. Der er ingen små boller, som får lidt for meget eller store boller, som skulle have haft lidt længere tid i ovnen.
- Stram dejen godt op, når du triller boller. Så holder de nemlig godt på luften, når de hæver:
Når du har delt dejen i lige store klumper, tager du de fire hjørner på en dejklump, samler dem på midten, vender bollen om, og triller den med hul hånd på bordet. Sådan får du perfekt runde boller.
Du kan se, hvordan jeg gør i opskriften på mine pitabrød. Der ligger en lille video. - Anden hævning foregår på køkkenbordet med et hårdtopvredet viskestykke over. Jeg vrider viskestykket op i varmt vand. På den måde tørrer dejen ikke ud, men den får stadig lidt varme fra viskestykket.
- Jeg bruger almindelig over- og undervarme i ovnen, når jeg bager bollerne. Jeg bruger aldrig varmluft. Når luften cirkulerer med varmluft, virker det lidt som en føntørrer, der tørrer dejen ud. Jeg vil have, at fugten bevares inde i ovnen.
- Jeg bager bollerne én plade ad gangen og bærer over med, at den sidste pladefuld boller har fået lov at hæve et par minutter længere, og derfor bliver lidt større.
- Når bollerne er bagt (i min ovn får de 12 minutter ved 220° (alm. ovn, ikke varmluft), det er sikkert noget andet hos dig), lægger jeg altid det fugtige viskestykke over bollerne igen, mens de køler af. På den måde bevares fugten inde i bollerne, og de bliver bløde og lækre.
- Husk at øvelse gør mester! Jeg har bagt hundredevis af boller efterhånden, så min fornemmelse for dej ligger i hænderne. Øv dig. Også selvom det måske ikke lykkes perfekt første gang.
Fødselsdagsboller
Flotte, runde fødselsdagsboller eller Bamseboller.
Ingredienser
- 250 g smør eller margarine
- 5 dl mælk
- 75 g gær
- 60 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 1 æg, str. M/L
- 2 tsk kardemomme
- 900 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Evt. rosiner
- Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling
Sådan gør du
- Smelt fedtstoffet i en lille gryde. Hæld det i røreskålen, og tilsæt mælken. Mærk efter, at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Det gør ikke noget, at fedtstoffet stivner lidt igen. Smuldr gæren, og rør den ud i mælken.
- Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme, og rør melet i ad et par omgange. Ælt dejen godt imellem hver gang. Brug K-spaden i røremaskinen, indtil halvdelen af melet er æltet i og skift så til dejkrogen. Tilsæt ikke mere end de 900 g mel. Væsken suger mere, mens dejen hæver. Ælt dejen et par minutter ved mellem hastighed.
- Dæk dejen til med en opklippet frysepose, og stil den til hævning et lunt sted i en halv time. Skrab dejen ud på køkkenbordet og ælt den let igennem. Jeg drysser ikke mel på bordet. Dejen slipper let bordet, fordi der er så meget fedtstof i.
- Del dejen i 24 lige store stykker. Stram hver bolle op ved at samle de fire hjørner midt på, vend den om, og tril den rund med hul hånd.
- Sæt bollerne på to bageplader, og lad dem hæve i alt 30 minutter under et hårdtopvredet viskestykke, mens ovnen varmer op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter.
- Bag bollerne 10-15 minutter (mine får præcis 12 minutter), og læg det fugtige viskestykke over dem igen, mens de køler af, så de forbliver bløde.
Noter
Fødselsdagsboller er fryseegnede i op til tre måneder.
Kris10ne
Jeg har lige taget disse boller ud af ovnen og de er perfekte, de smager bare så godt, lige som en gammel opskrift jeg desværre har mistet og siden har søgt efter. 1000 tak for en fantastisk blog og endnu en genial opskrift, det lykkedes bare hver gang når man bruger dine opskrifter.
LT
Kære Kristine:-)
Tusind tak for din søde besked:-) Hvor er jeg glad for at høre, at du har succes med mine opskrifter:-) Tak, fordi du læser med.
Ha’ en dejlig søndag!
Kh Lene
M.E.
Virkelig lækre boller, der bådexsmager godt, har god konsistens og befater en flot form under bagningen.
Udelader kardemomme da det ikke lige falder i min smag, men derud over er det den bedste bolleopskrift jeg er stødt på.
Med 3 børn og en masse fødselsdage, bliver der bagt en del boller. Denne gang blev de bare rost af alle, så den holder jeg mig nok til frem over.
Lene Tranberg
Hej Maria:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Det glæder mig meget.
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene
Inger
Hej
Prøver din opskrift for første gang, aldrig har jeg oplevet mere lækker dej at arbejde med, og aldrig formet så pæne boller, venter nu spændt på det færdige resultat tak for inspiration.
LT
Hej Inger:-)
Ih, hvor er det dejligt at høre:-) Du gør mig superglad<3
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
May
Virkelig gode boller, nem opskrift, og lette at lave.
Lene Tranberg
Hej May:-)
Tak for din besked. Det glæder mig, du også har succes med den:-)
Kh Lene
Line Jensen
Hvis man laver dem og fryser dem ned, kan man så varme de frosne boller op i ovnen på selve dagen man skal bruge dem? Hvor lang tid skal man så give den og hvad skal ovnen står på?
Lene Tranberg
Hej Line:-)
Du kan sagtens fryse bollerne ned, hvis du vil bage dem i god tid. Jeg vil anbefale dig at lade bollerne tø op på køkkenbordet, så de ikke er frosne, når du luner dem i ovnen.
Varm dem ved 200 grader i ca 4 minutter.
God bagelyst.
Kh Lene
Nina
Hej Lene
Jeg er altid i tvivl med salt… bruger du groft eller fint når du bager?
Fantastisk opskrift. Min blev delt i 4 og farvet i forskellige farver og samlet i boller til dagplejen
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Genial idé med farvede fødselsdagsboller:-D
Jeg ville ønske, jeg med et snuptag kunne ændre alle de steder, hvor der står salt på bloggen. Jeg bruger nemlig altid groft salt, medmindre der specifikt står fint salt i opskriften;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Nina
Perfekt – tak for svar. Så… altid groft foruden der står fint
Tak for alle opskrifter ✅
Lene Tranberg
Lige præcis:-)
Jeg håber at få det rettet hen ad vejen.
Velbekomme:-)
Anne Catherine
Hej Lene,
Når man fryser bollerne hvordan er det så bedst at varme dem op så de forbliver bløde og lækre?
Lene Tranberg
Hej Anne Catherine:-)
Lad dem tø op i fryseposen på køkkenbordet. Varm ovnen op til 200 grader og fugt bollernes overflade (fx ved at dyppe hånden i vand og bruge den som “pensel”). Lun så bollerne i 5-8 minutter, indtil de er fine og som nybagte.
God fornøjelse!
Kh Lene
Anne Catherine
Tusind tak for svar Lene !
Josefine Andersen
Jeg glæder mig til at prøve din opskrift!
Hvad er din erfaring – Kan man lave dem dagen før eller skal de så varmes før servering?
Bh
Josefine
Lene Tranberg
Hej Josefine:-)
Fødselsdagsbollerne er også gode dagen efter bagning. Lad dem afkøle under et hårdtopvredet viskestykke og pak dem så i fryseposer, som du opbevarer ved stuetemperatur.
Du kan godt lune bollerne i ovnen, men jeg gør det sjældent.
God bagelyst.
Kh Lene
Christina
Hvis man gerne vil lave en lidt grovere version, er det så bare at bytte noget af melet ud eller skal der så mindre mel i?
LT
Hej Christina:-)
Hvis du fx bruger hvid hvede fuldkornsmel kan du sagtens skifte noget af melet ud med samme mængde. Også hvis du fx bruger det hvedemel med fuldkorn, som Finax har lavet. (Hvid pose med brun bund.)
Kh Lene
Rikke
Kære Lene.
Hvis nu jeg ikke har den smarte funktion med stregen og vanddråber i min ovn, kan hele 2. hævning så klares på køkkenbordet med et opvredet viskestykke over?
Lene Tranberg
Kære Rikke:-)
Ja, du kan altid hæve på køkkenbordet med et hårdtopvredet klæde over.
Meget våde deje kan tildækkes med et tørt viskestykke i stedet, så det ikke hænger fast, men lige præcis til fødselsdagsbollerne er det fugtige viskestykke bedst.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Rikke
Tusind tak! Første omgang er ude af ovnen og næste venter i aften.
Sønnikes første fødselsdag venter næste weekend, så der skal bages mange boller
Jeg har bagt dine hveder og æbleskiver med stor succes, så jeg tænkte det også måtte være dine boller jeg skulle forsøge mig med
Lene Tranberg
Det er jeg glad for at høre:-)
Tillykke med sønnen!
Rikke
Kære Lene.
Et helt lav-praktisk spørgsmål. Når bollerne har været frosset ned, har du så en bestemt metode til at tø dem op så de er lækre og som nybagte-ish?
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Jeg lader dem tø op på køkkenbordet i fryseposen. Min mor pakkede altid posen med boller ind i et tørt viskestykke og lagde posen på radiatoren. Så blev de lune og lækre. I disse varme dage kan du lægge posen i viskestykket ud i solen i stedet;-)
Alternativt kan du varme ovnen op til 200 grader, fugte bollerne hurtigt under vandhanen, ryste det overskydende vand af og lune dem i ovnen, til skorpen er som nybagt igen.
Kh Lene
Heidi
Kan de bages dagen før de skal bruges eller er de så kedelige
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Du kan sagtens bage dem dagen før. De bliver ikke tørre og kedelige.
(Jeg bager dem også altid dagen før, så jeg ikke skal stå med det på selve dagen.)
Hvis du vil bage dem tidligere end dagen før, kan du fryse dem ned.
God bagelyst!
Kh Lene
Heidi
Tak vi skal nemlig have dem med på camping da min søn skal holde 10 års fødselsdag for morfar og der er ikke meget plads og bage på dernede
Rikke
Tusind tak for dit svar Jeg prøver det i morgen
EVA AMSTRUP
HEJ LENE , TAK FOR DINE FANTASTISKE OPSKRIFTER , JEG ER IGANG MED DINE SKØNNE BAMSE BOLLER, MEN KAN IKKE SE HVOR MEGET DE SKAL HÆVE ANDEN GANG UNDER VISKESTYKKET. MON DU VIL FORTÆLLE MIG DET , NU JEG GÅR STRAMT EFTER DIN OPSKRIFT. SPÆNDENDE MVH EVA AMSTRUP
Lene Tranberg
Hej Eva:-)
Bollerne skal hæve 30 minutter anden gang.
God bagelyst!
Kh Lene
Rikke Truelsen
Hejsa
Kan man bruge vand i stedet for mælk eller har det indflydelse på hævning eller smag?
Mvh Rikke
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Du kan godt bruge vand, men de kommer selvfølgelig til at smage lidt anderledes.
Det har ingen indflydelse på hævningen.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Karin Ibsen
Hej Lene
Jeg vil forsøge mig med dine fødselsdagsboller, men jeg synes 24 stk er lidt rigeligt.
Hvis jeg laver halv portion, skal jeg så forsøge om jeg kan piske ægget let sammen, og bruge halvdelen? Eller kan jeg bare bruge et helt æg?
Mange tak for al din hjælp.
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Jeg ville piske ægget godt sammen og bruge halvdelen – eller bruge et æg i str. S/M.
Velbekomme og rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Kristine
Hej.
Hvis man nu gerne vil lave en dobbelt portion, hvordan er det så med gærmængden? 150g gær, lyder ihvertfald af lige vel meget 😛
KH
Kristine
Lene Tranberg
Hej Kristine:-)
Det er jo en ret stor portion med 24 store fødselsdagsboller.
I princippet skal du fordoble gærmængden, hvis du vil have de samme hævetider som i opskriften. Som udgangspunkt skal du, hvis du fx halverer gærmængden, fordoble hævetiden.
Du kan derfor godt bage dobbeltportion med 75 g gær, hvis du så fordobler hævetiden;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Anne Larsen
De bedste fødselsdagsboller, jeg nogensinde har bagt!
Jeg elsker at bruge din side, fordi opskrifterne er godt forklaret, og du er altid sød til at svare, hvis jeg har et spørgsmål.
Tak:-)
Mvh Anne
Lene Tranberg
Hej Anne:-)
Tak for din søde kommentar.
Det glæder mig meget at få en besked som din:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Muna
Kære Lene, jeg er meget glad for dine opskrifter som lykkedes hver gang. Har du prøvet at langtidshæve denne dej? Og hvis jeg udskifter noget af melet med hvid fuldskorns hvedemel vil ca 20% af det og resten almindelig hvedemel være ok tror du? Jeg har nemlig aldrig bagt med hvid fuldkorns hvedemel før.
Lene Tranberg
Hej Muna:-)
Nej, jeg har aldrig langtidshævet dem, fordi de er lige så gode dagen efter bagning. Hvis du vil prøve det, skal du nok kun bruge 10 g gær.
Du kan sagtens skifte noget af hvedemelet ud med hvid hvede fuldkornsmel. Det har nemlig stort set samme bageegenskaber som almindeligt hvedemel. Jeg ville bruge op til 50% hvid hvede uden problemer;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Muna
Mange tak. Gær ligger ikke så godt til min mave, så vil prøve med 10g af det.
Regina
Fantastisk lækre boller. Gode dagen efter de er bagt, og også efter en tur i fryseren. Jeg varmede dem op nogle minutter på dagen, og kom et vådt, hårdtopvredet viskestykke henover. De var de som nybagte.
Helt klart min nye go-to-bolleopskrift 🙂
Lene Tranberg
Hej Regina:-)
Tusind tak for din søde besked:-D
God bagelyst!
Kh Lene
Erik Mortensen
Er det virkelig 250gr smør? Ville lige være sikker inden jeg prøver.
Lene Tranberg
Hej Erik:-)
Ja, det er helt korrekt med de 250 g. Det er jo en stor portion med 24 velvoksne boller;-)
Til gengæld behøver du ikke have mel på bordet, når de skal formes, fordi der er så meget fedtstof i;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Anja Jørgensen
Dem skal jeg helt klart bage! Hvad opbevarer du dem i hvis du bager dem dagen før?
Lene Tranberg
Hej Anja:-)
Jeg lægger altid bollerne i fryseposer (på køkkenbordet), når jeg bager bollerne dagen før.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Britta
Det er de bedste boller, jeg nogensinde har bagt.
Jeg kommer aldrig til at bage andre fra nu af:-)
Tak for en dejlig blog.
Lene Tranberg
Hej Britta:-)
Tusind tak for din søde besked.
Det glæder mig meget.
God sommer!
Kh Lene
Tian
Hejsa, kan man tilsætte et par revne gulerødder til dejen? Og evt erstatte smør med rapsolie?
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Beklager det sene svar.
Du kan sagtens rive et par gulerødder i dejen. Jeg vil være mere tilbageholdende med mængden af olie, men du kan sagtens bage dem med mindre olie end smør/bagemargarine.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Sisse
Hej jeg har lige bagt dine boller. De er lette og luftige, men jeg syntes godt nok det var en fedtet dej, der var meget svær at rulle pæne runde. Jeg har gjort som der står i opskriften, men skulle nok ha kommet mere mel i
Lene Tranberg
Hej Sisse:-)
Hvis du putter mere mel i dejen, bliver dine boller ikke så lette og bløde. De bliver hurtigere tørre.
Alternativt kan du næste gang vente med at putte smørret i, til du har æltet halvdelen af melet ind i dejen. Brug blødt smør i stedet for smeltet smør og ælt det godt ind, før du hælder resten af melet i.
God bagelyst og dejlig dag til dig.
Kh Lene
Hanna
Hej Lene
Jeg prøvede din opskrift i går og nøj hvor er de boller lækre og aldrig har jeg kunne lave så perfekte runde boller🤩så tusind tak for en opskrift jeg vil bruge fremover
Lene Tranberg
Hej Hanna:-)
Det er mig, der takker, fordi du bruger min opskrift og deler ud af så mange stjerner:-)
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Stine Vindskorp Hansen
Ser lækre ud. Kan man bruge bageensymer til opskriften. Glæder mig til at prøve dem i morgen til mine børns fødselsdag.
Lene Tranberg
Hej Stine:-)
Ja, det kan du godt, hvis du vil.
God bagelyst.
Kh Lene
Heidi G Schwartz
Bager dem fast til min mor en gang om måneden og bliver rost meget for dem 🤗👍🏼 Tak for opskriften
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Hvor er din mor heldig, at du bager til hende:-)
Tak for din søde kommentar og alle stjernerne.
Kh Lene
Berit Hansen
De dejligste boller og en opskrift jeg har ventet længe på. Tak for at dele 😊
Lene Tranberg
Hej Berit:-)
Velbekomme:-)
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene