Vanillekranse med mandelmel – en tak bedre end Magdas

Sidste år bagte jeg Magdas vanillekranse, men var en smule skuffet. Jeg syntes ikke helt, de smagte som dem, jeg var vokset op med. Og udseendet var heller ikke de fine striber, som jeg huskede fra min mors køkken, når vi stod og tog imod dejen, som Kenwood’en spyttede ud i en lind strøm.

Vanillekranse

Udseendet med regelmæssige takker lader stadig noget tilbage at ønske. Jeg skyder skylden på udstyret. Selvfølgelig er der forskel på ekstraudstyr til en Kenwood og en kødhakker til 100,- fra det lokale supermarked. Det må jeg leve med. Der fås småkageudstyr til min KitchenAid, men jeg har ikke lyst til at betale så meget for en ting, jeg kun bruger én gang om året. Selvom, da jeg var barn lavede min mor vanille-tal og -bogstaver af dejen til vores fødselsdage. Måske kunne man tage den tradition op igen?

Vanillekranse

Jeg synes, Magdas vanillekranse var lidt tørre. Det skyldes sikkert, at Magdas æg var større end mine, så min dej blev mere tør.

Alligevel ville jeg hellere prøve en ny opskrift. Sidste år prøvede jeg Mette Blomsterbergs med hakkede mandler. De var vældig fine med takker på pladen, men når de kom ud af ovnen, var alle takkerne forsvundet. Smørret smeltede ned i dejen, og takkerne blev væk. Bevares, de smagte da fint, men smukke var de ikke.

Vanillekranse

Malene fra mødregruppen delte sin hemmelighed: Hun bruger halvt margarine og halvt smør. Smørret giver den rigtige smag, og margarinen giver takkerne. Prøv det, hun har helt ret:-) Opskriften er Amos, tricket er Malenes. Jeg kan kun tage æren for udførelsen, teksten og billederne;-)

Du bestemmer, om du vil sprøjte vanillekransene ud med en sprøjtepose (så skal dejen kun hvile ca. 20 minutter i køleskabet) eller om du vil bruge en kødhakker med stjerneform foran – eller en småkagesprøjte.

Vanillekranse

Resten af vanillestangen kan du lægge i et glas sammen med lidt sukker. Når du har samlet vanillestænger nok – jeg plejer at bruge 6-7 stykker sammen med ca. 150 g sukker – kan du blende det godt og sigte det, så du har fint vanillesukker.

Der bliver 48 vanillekranse af denne opskrift.

Vanillekranse

  • 250 g mel
  • 100 g mandelmel
  • 125 g sukker
  • 1 stang vanille
  • 100 g smør, koldt
  • 100 g margarine, koldt
  • 1 æggeblomme

Del vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad.

Hæld de tørre ingredienser i en skål og smuldr smør og margarine i mindre tern ind i melet, indtil det har konsistens som groft sand. Ælt æggeblommen ind i dejen, til den er samlet.

Læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i minimum en time. Varm ovnen op til 200°  (alm. ovn, ikke varmluft), og gør et par bageplader klar med bagepapir.

Vanillekranse

Kør dejen gennem kødhakkeren og lav stykker på 10-12 cm, som du samler som kranse og lægger på bagepapiret. Husk, at hvis nogle af kransene får en forkert facon, eller stykkerne bliver for lange eller for korte, kan du bare køre dejen gennem kødhakkeren igen. Dine vanillekranse kan ligge ret tæt på pladen, for de flader ikke ud og hæver ikke op. De holder formen.

Vanillekranse

Bag småkagerne midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne. Lad dine vanillekranse køle helt af på en bagerist, før du putter dem i en kagedåse med tætsluttende låg.

Vanillekranse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *