For nogle år siden bagte jeg vanillekranse efter min mors nabos opskrift, men var en smule skuffet. Jeg syntes ikke helt, de smagte som dem, jeg var vokset op med.
Udseendet var heller ikke de fine striber, som jeg huskede fra min mors køkken, når vi stod og tog imod dejen, som Kenwood’en spyttede ud i en lind strøm.
Udseendet med regelmæssige takker lader stadig lidt tilbage at ønske. Jeg skyder skylden på udstyret. Selvfølgelig er der forskel på ekstraudstyr til en Kenwood og en kødhakker til 100,- fra det lokale supermarked. Det må jeg leve med.
Der fås småkageudstyr til min KitchenAid, men jeg har ikke lyst til at betale så meget for en ting, jeg kun bruger én gang om året. Selvom, da jeg var barn lavede min mor vanille-tal og -bogstaver af dejen til vores fødselsdage. Måske kunne man tage den tradition op igen?
Er vanillekranse bare vanillekranse?
Jeg har lavet en ny opskrift. Sidste år prøvede jeg Mette Blomsterbergs med hakkede mandler. De var vældig fine med takker på pladen, men når de kom ud af ovnen, var alle takkerne forsvundet. Smørret smeltede ned i dejen, og takkerne blev væk. Bevares, de smagte da fint, men smukke var de ikke.
Malene fra min mødregruppe delte sin hemmelighed: Hun bruger halvt margarine og halvt smør. Smørret giver den rigtige smag, og margarinen giver takkerne. Prøv det, hun har helt ret:-)
Opskriften er Amos, tricket er Malenes. Jeg kan kun tage æren for udførelsen, teksten og billederne;-)
Du bestemmer, om du vil sprøjte vanillekransene ud med en sprøjtepose (så skal dejen kun hvile ca. 20 minutter i køleskabet) eller om du vil bruge en kødhakker med stjerneform foran – eller en småkagesprøjte.
Resten af vanillestangen kan du lægge i et glas sammen med lidt sukker. Når du har samlet vanillestænger nok – jeg plejer at bruge 6-7 stykker sammen med ca. 150 g sukker – kan du blende det godt og sigte det, så du har fint vanillesukker.

VANILLEKRANSE
De dejligste vanillekranse, som holder formen og smager helt rigtigt.
INGREDIENSER
- 250 g mel
- 100 g mandelmel
- 125 g sukker
- 1 stang vanille
- 100 g smør, koldt
- 100 g margarine, koldt
- 1 æggeblomme
SÅDAN GØR DU
-
Del vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad.
-
Hæld de tørre ingredienser i en skål, og smuldr smør og margarine i mindre tern ind i melet, indtil det har konsistens som groft sand. Ælt æggeblommen ind i dejen, til den er samlet.
-
Læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i minimum en time. Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft), og gør et par bageplader klar med bagepapir.
-
Kør dejen gennem kødhakkeren og lav stykker på 10-12 cm, som du samler som kranse og lægger på bagepapiret.
-
Husk, at hvis nogle af kransene får en forkert facon, eller stykkerne bliver for lange eller for korte, kan du bare køre dejen gennem kødhakkeren igen.
-
Dine vanillekranse kan ligge ret tæt på pladen, for de flader ikke ud og hæver ikke op. De holder formen.
-
Bag småkagerne midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne.
-
Lad dine vanillekranse køle helt af på en bagerist, før du putter dem i en kagedåse med tætsluttende låg.
Hej hvilke smør / margarine bruger du til julebag?
Hej Sandie:-)
Hvis jeg skriver smør, mener jeg rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt som Kærgården. Lurpak er tit på tilbud, men ellers bruger jeg også discountsmørret.
Når jeg skriver margarine, mener jeg det i en firkantet blok, og helst bagemargarine.
Kh Lene
hva er pointen ved både at bruge smør og margarine, jeg plejer altid at bage med smør
Hej Jette:-)
Fordelen ved at bruge både smør og margarine er, at margarinen bedre holder på formen (de flotte takker), mens smørret giver smørsmagen.
Jeg håber, du har lyst til at prøve at bage dem.
God weekend:-)
Kh Lene
kan man ikke bare bruge smør da jeg ikke har margarine, jeg har kun flydende
Hilsen Jette
Hej Jette:-)
Margarinen er i for at holde bedre på takkerne, så de ikke forsvinder under bagningen. Du kan godt bruge rent smør, men de bliver lidt mindre markante i rillerne.
God bagelyst!
Kh Lene