Du kender en brunsviger, den fynske nationalkage. Du kender også en Berliner Pfannkuchen. Kan du forestille dig, hvordan det smager, hvis man krydser de to kager? Resultatet er Brunnerbasser eller Brunnerlinere.
Hvert år, den anden torsdag i oktober, fejres Brunsvigerens Dag på Fyn. I år er ingen undtagelse. Den 14. oktober 2021 er det igen tid til at spise brunsviger i store (eller mindre) mængder.
Hvis du mangler en perfekt opskrift på brunsviger, så MÅ du altså bage efter min! Det bliver ikke bedre;-) Du skal også overveje at bage brunsvigersnegle med wienerdej.
Brunnerbasser
Se det for dig, og forestil dig, hvordan det føles i din mund: Sprød yderskal med knasende sukker. Luftig, sød gærdej. Indeni er der rigeligt med brunsvigersnask, som vælter ud, når du bider i den. Henover din brunnerbasse er der hældt striber af brunsvigersnask, som glimter i lyset, når det drypper ned på tallerkenen…
(Tør dig lige om munden… Du savler allerede;-))
Jeg har gået med ideen længe, men først i dag fik jeg afprøvet det. Det er supernemt at lave brunsvigerfyldet. Det var straks lidt sværere at styre sprøjteposen, da jeg skulle sprøjte det ind i kagerne. Hvis du har en stor engangssprøjte eller sådan en, man bruger til at marinere kød med, så prøv om du har mere held med det.
Det lykkedes selvfølgelig med den bløde sprøjtepose, men det var altså lidt bøvlet…
Sidst jeg lavede berlinere, kogte jeg dem i en gryde. I dag brugte jeg frituregryden. Det er langt nemmere, fordi termostaten sørger for, at olien hele tiden har den rigtige temperatur.
Du finder opskriften på berliner pfannkuchen med hindbær lige her.
Fusionskage?
Fusionskagen Brunnerbasser kan vist godt kategoriseres til fusionskøkkenet. Du tager det bedste af to kager og samler dem i én.
For at få brunsvigerremoncen tyk nok, har jeg ændret i mængderne i forhold til min almindelige brunsvigeropskrift. Tilsætningen af vanillecreme gør, at fyldet ikke skiller, som det gør i nogle brunsvigeropskrifter, hvor smørret løber ned under kagen, mens farinen bages tør ovenpå.
Jeg bruger margarine i mit brunsvigersnask, fordi det har et andet smeltepunkt end smør og derfor ikke så nemt skiller ad, når det varmes op. Vil du hellere bruge smør, så gør du bare det.
Derudover er det en helt klassisk berlinerdej, der koges i olie og drysses med sukker.
Jeg nøjedes med at fylde brunsvigerfyld i to berlinere ad gangen, så fyldet ikke løb ud igen, mens de ventede på at blive kogt. Husk at tørre spidsen på fyldetyllen af imellem hver fyldning, så remoncen ikke så nemt løber ud igen.
Brunnerbasser – fynske berlinere
Ingredienser
Brunsvigerfyld
- 0,8 dl mælk
- 1 æggeblomme
- 30 g sukker
- 1/2 tsk vanillesukker
- 2 tsk Maizena majsstivelse
- 50 g margarine (eller smør)
- 100 g brun farin
Berlinerdej
- 1 dl mælk, håndvarm
- 25 g gær
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 250 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 25 g sukker
- 1/4 tsk fint salt
- 30 g blødt smør, stuetemperatur
Til kogning og drys
- 2 l smagsneutral olie
- 1 dl sukker
- Resten af brunsvigerfyldet
Sådan gør du
Start med fyldet
- Mens du varmer mælken op til kogepunktet i en lille gryde, pisker du æggeblommen godt med sukker og vanillesukker. (Bare med et håndpiskeris.) Sigt Maizenaen ned i æggemassen og bland det godt.
- Når mælken koger, hælder du den i en tynd stråle ned i skålen med æggemassen, mens du pisker godt. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den op under konstant omrøring.
- Cremen må ikke bulderkoge, og du skal passe på, den ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter bliver den tyk, mens bruset lægger sig.
- I en anden gryde varmer du farin og margarine op under omrøring, indtil margarinen er smeltet. Tag gryden af varmen og pisk vanillecremen i. Lad fyldet køle af.
Berlinerdej
- Lun mælken til lillefingervarm. Smuldr gæren i, og rør den ud. Tilsæt ægget og bland det godt.
- I en skål blander du mel, sukker og salt. Hæld halvdelen af melet i skålen til de våde ingredienser og rør, indtil det er blandet godt.
- Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen, indtil der ikke er mere synligt smør. Tilsæt resten af melet, og ælt dejen ved lav hastighed i 10-12 minutter, indtil du har en blød og smidig dej, der slipper skålens sider.
- Lad dejen hvile i 5-10 minutter, mens du rydder op. Hæld brunsvigerfyldet i en sprøjte klargjort med en spids, der kan sprøjte fyldet ind i berlinerne. Alternativt så klargør en engangssprøjtepose med en fyldetyl.
- Rul dejen ud i 1 1/2 cm tykkelse på et bord drysset meget let med mel. Udstik cirkler med en diameter på 6 cm, og læg dem på en bageplade eller lignende. Husk, hvilken rækkefølge, du lagde dem i.
- Udrul dejen igen, indtil du har 12 kager. (Brug så lidt mel som muligt under udrulningen, så de sidste ikke bliver tørre.)
Kogning og pynt
- Læg et hårdtopvredet viskestykke over kagerne, og lad dem efterhæve i 10-15 minutter, mens du varmer fritureolien op til 175°. Hvis du varmer olien op i en gryde, så tjek temperaturen med et stegetermometer, så den ikke bliver for varm.
- Hæld sukkeret i en dyb tallerken.
- Fyld brunsvigerfyldet i to berlinere ad gangen. Du kan se, at berlineren svulmer op, når du fylder den. Tryk sammen omkring hullet, så fyldet ikke løber ud.
- Kog brunnerbasserne to ad gangen i olien, 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne. Vend dem af og til.
- Lad berlinerne dryppe af på en bagerist et øjeblik, før du triller dem i sukker. Efterfyld evt. med remonce, hvis du ikke har puttet nok fyld i fra starten.
- Anret dine berlinere på et fad, og dryp den resterende brunsvigerremonce hen over dem som striber.
Noter
Opskriften er første gang udgivet i januar 2019.
Susan
Uhh det ser lækkert ud, særligt her om eftermiddagen, hvor jeg i forvejen er temmelig lækkersulten.
Lene
Hej Susan:-)
Ja, lavt blodsukker kan man næsten ikke kæmpe imod;-)
Kh Lene
Anne Sofie
Hold nu op!! Nøøøj sikken god kombo Lene, og jeg er vild med navnet! 🙂
Mvh.
Anne Sofie
Lene
Anne Sofie, de er (eller rettere: var) vildt lækre:-) Og der måtte jo et nyt navn til en ny slags kage;-)
Kh Lene
Rikke
Wow, de ser lækre og syndige ud 😉
Lene
De er vist begge dele:-)
Kh Lene
Carina Aarslew-Jensen
Perfekt til svigerfamilien der kommer til kaffe og kage på søndag – det skal prøves:-)
Lene
Ih ja, Carina, det ville være lækkert:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Lærke
Hej Lene,
Jeg har aldrig kastet mig ud i berlinere før, og jeg ville høre dig om det måske ville være muligt at bage dem i stedet? Jeg ved godt at se ikke bliver lige så snaskede så, og måske mere som en slags gammeldags fastelavnsbolle? Hvis du tænker at det er muligt, har du så et bud på hvor længe de skal have i ovnen? Og ved hvilken temperatur?
Lene Tranberg
Hej Lærke:-)
Det er jeg sikker på, du kan. Jeg ville bage dem, som jeg bager boller. 210 grader alm ovn i 12-15 minutter, tror jeg:-)
Rigtig god fornøjelse!
Kh Lene