• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Salte vandbakkelser med tunmousse – choux au craquelin til enhver festlig anledning

Salte vandbakkelser med tunmousse – choux au craquelin til enhver festlig anledning

26. september 2022 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

De er svære at finde opskrifter på, de salte vandbakkelser. Der er masser af choux au craquelin til det søde køkken, men hvorfor ikke bage dem til en lille forret, en snack til velkomstdrinks eller til et frokostbord? Med tunmousse fx, bliver de pludselig til noget helt andet.

Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk snit

Vandbakkelser er faktisk nemme

Har du først knækket koden til vandbakkelser, er de både nemme og hurtige at bage. Kodeordet er den rigtige konsistens på dejen, og at du ikke behøver gætte dig frem til, hvor meget æg, der skal i.

Jeg har nemlig fundet den perfekte formel for vandbakkelsesdej:

Forholdet vejes af i forhold til æggenes vægt. Hvis æggene fx vejer 100 g (uden skal), skal der 100 g vand, 50 g smør og 67 g mel. Så simpelt er det. Det mislykkes aldrig, fordi vægten på resten af dejen afstemmes efter æggene.

Vil du læse hele min “afhandling” om vandbakkelsesdej, skal du læse indlægget om eclairs. Der står ALT, du skal vide om ingredienser, afbagning osv.

Du skal bruge al vandbakkelsesdejen i sprøjteposen til de 12 “kager”. Man kan sagtens efterfylde oveni toppene, hvis der er nogle, der er mindre end andre.

Er du ikke tilfreds med udseendet på de salte vandbakkelser, kan du sagtens skrabe dejen af papiret, fylde det tilbage i sprøjteposen og sprøjte den ud igen.

Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk på fad

Bagvrk fylder 6 år

I dag er det bloggens fødselsdag:-) 6 år med udførlige opskrifter, billeder og genoptræning af mit sprog. (Er du interesseret i, hvorfor jeg kalder det genoptræning, skal du læse et af de mere personlige indlæg.)

De 6 år er krydret med tilstedeværelse på de sociale medier, Instagram og Facebook. Der deler jeg flere inspirationsbilleder til den aktuelle årstid og hverdagslivets betragtninger. Pt. er der på Instagram 13.791 følgere, mens der på Facebook er 10.447.

Det er ikke nogen stor stigning siden sidste år, men det handler ikke om at have flest. For mig handler det om at sende god karma ud i verden og få lige så meget retur. Jeg elsker at inspirere netop dig til at prøve noget nyt i køkkenet. Som fx de salte vandbakkelser indlægget her handler om.

PS: Du skal være velkommen til at følge med på mine sociale medier via links ovenfor. Det vil være mig til stor glæde.

Bagvrks tidligere fødselsdage har været fejret med en kakaoroulade med navn, en æblekage med marengstop, en death by chocolate og en klassisk Othellolagkage. I år skulle fejringen være med en opskrift på salte vandbakkelser.

Choux au craquelin uden sukker med tunmousse Bagvrk.dk

Choux au craquelin uden sukker?

Man kan ikke bruge en sukkerholdig småkagedej til den krakelerede top, når der skal tunmousse indeni de salte vandbakkelser. Sukkerindholdet er ellers det, der får krakeleringen til at sidde fast til vandbakkelserne, når det er søde choux au craquelin…

I stedet “låner” vi lidt af ægget fra vandbakkelsesdejen. Ellers falder de krakelerede kiks lidt af efter bagning. Så pyt med, at det ikke er en “rigtig craquelin” (=småkagedej), men en mørdej.

Det var ganske umuligt at finde choux au craquelin uden sukker på nettet, så jeg måtte selv prøve mig frem. Pas også på med at lave krakeleringen for tyk. Den skal ikke være tykkere end 1,5-2 mm for det bedste resultat.

Du er velkommen til at springe den grønne kiks/krakelering over, hvis du bare vil bage vandbakkelserne.

Der er dild, sesamfrø og lidt mosgrøn pastafarve i kiksene, så alt ikke bare bliver toner af brunt.

Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk på etagere højt Choux au craquelin uden sukker

Tunmoussen er en gentagelse

Tunmoussen er en gentagelse af opskriften fra de små rugbrødstærter, hvor moussen sprøjtes ud som en rose. Den er ikke svær, selvom der er husblas i.

Når moussen har sat sig, kan du let putte den i en sprøjtepose og fylde den i de salte vandbakkelser gennem et hul i bunden. Du kan mærke, at den hule vandbakkelse fyldes ud og kommer til at veje mere, når den fyldes.

Brug en tyl med et hul på ca. en cm i diameter, når vandbakkelserne fyldes. Det gør det nemmere at styre.

Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk byPagano fad

Det fine kagefad

Den fine etagere har jeg købt som andensortering hos ByPagano. Desværre tager hun ikke længere imod ordrer.

Etagerne er lavet af resin med indstøbte rigtige, tørrede blomster og bladguld. Øverst er et tyndt lag fødevaregodkendt resin, så der ikke er nogen risiko forbundet med at bruge den til servering.

Opsatsen står mest til pynt ved siden af mit skrivebord, for jeg kan ikke nænne at bruge den;-) Til gengæld kan jeg glædes over den hver dag, når jeg går forbi.

Er du klar til opskriften? Lad os komme i gang.

Der er flere opskrifter her på bloggen med søde choux au craquelin. Der er de fine græskar til halloween, de søde med blåbærfyld eller lemoncurd – eller min absolutte favorit med en blød earl grey tecreme.

Salte vandbakkelser med tunmousse

Choux au craquelin fra det salte køkken, fyldt med tunmousse.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Køletid 1 time t
Samlet tid 2 timer t 15 minutter min
Ret Aftensmad, Forret, Tapas
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

Tunmousse

  • 2 blade husblas
  • 2 spsk mælk
  • 1 ds tun i vand (150 g drænet vægt)
  • 100 g skyr naturel
  • 25 g mayonnaise
  • 1 spsk citronsaft
  • ½ potte dild
  • ½ tsk groft salt
  • 1 knivspids cayennepeber
  • Friskkværnet peber

Craquelindej

  • 50 g blødt smør
  • ¼ potte dild, finthakket
  • ¼ tsk groft salt
  • Mosgrøn pastafarve
  • 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 1 tsk sammenpisket æg
  • 1 tsk sesamfrø

Vandbakkelser

  • 100 g vand
  • 50 g smør
  • 67 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 1 lille nip groft salt
  • 100 g sammenpisket æg, str. M/L

Sådan gør du
 

Start med tunmoussen

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter.
  • Hæld vandet fra tunen. Bland tun, skyr, mayonnaise, citronsaft og dild i en food processor og blend det til en homogen masse. Smag til med salt, cayennepeber og peber.
  • Knug husblassen fri for vand og læg den i en lille gryde sammen med de to spsk. mælk eller fløde. Varm det over svag varme, indtil husblassen er smeltet. (Det skal ikke op og koge. Husblassen skal blot smelte.) Fjern gryden fra varmen og lad det køle af.
  • Tag en skefuld tunmousse og pisk det grundigt ind i husblassen. Fortsæt med endnu en skefuld tunmousse eller to, til husblassen ikke er varmere end lillefingervarmt. Hæld husblasmassen over i tunmoussen, mens food processoren kører, så det bliver blandet godt med tunmassen.
  • Hæld din tunmousse i en skål, dæk den til og sæt den i køleskabet, indtil den er stivnet.

Craquelindejen

  • Rør det bløde smør godt med finthakket dild, salt og den mosgrønne pastafarve. Tilsæt melet og den lille smule sammenpisket æg og saml dejen. Den skal ikke æltes for længe, den skal kun lige samles.
  • Læg dejen i en frysepose og rul den ud i posen til et lag på 2 mm. Klip siden og enden af posen op, så den kan foldes tilbage. Drys med sesamfrø, fold posen tilbage og sørg for at trykke sesamfrøene godt ned i dejen.
  • Fold enden af posen om, og læg dejen i fryseren på et skærebræt, så den fryser til en tynd, glat plade. Lad den ligge i fryseren, til du har sprøjtet vandbakkelserne ud på pladen. 

Vandbakkelser

  • Vej æggene til vandbakkelserne. Ud fra æggenes vægt beregner du vandets vægt (den samme som æggene), smørret (halvdelen af æggenes vægt) og melet (⅔ af æggenes vægt).
  • Varm ovnen op til 190°, alm. ovn, ikke varmluft. Klargør en bageplade med bagepapir.
  • Kog vandet op i en gryde sammen med smørret og saltet, indtil smørret er smeltet. Saltkornene skal også være smeltet. Tag gryden af varmen og hæld alt melet i på én gang. Rør godt, indtil dejen er helt uden klumper.
  • Sæt gryden over varmen igen og bag dejen godt af, til den er blank og glat. Når dejen er færdigafbagt, har den en temperatur på 75°.
  • Hæld dejen over i en røreskål, og bred den lidt op ad siderne, så den køler hurtigere af. Når dejen er klar til æggene, måler den ikke over 60°.
  • Hæld først halvdelen af de sammenpiskede æg i dejen og pisk dejen godt. Først skiller dejen ad, men du skal bare blive ved med at piske, til dejen atter er glat og samlet.
  • Tilsæt derefter resten af ægget og pisk igen, til dejen er glat. Fyld dejen i en engangssprøjtepose, gerne klargjort med en rund tyl med en diameter på 1 cm.
  • Sprøjt dejen ud i runde toppe med en diameter på knap 5 cm. Brug al vandbakkelsesdejen.
  • Tag den frosne, grønne dej ud af fryseren og udstik cirkler med en udstiksform med en diameter på 5 cm. Læg dejcirklen ovenpå vandbakkelsesdejen.
    Salte-vandbakkelser-med-tunmousse-Bagvrk.dk-kiksetop-med-dild
  • Sæt bagepladen med vandbakkelserne ind i den nederste tredjedel af ovnen. Smid en spiseskefuld vand ind i ovnen og luk straks lågen.
    Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk choux au craquelin klar til ovnen
  • Lad de salte vandbakkelser bage i ca. 35 minutter, til de er gyldne.
    Salte vandbakkelser med tunmousse Bagvrk.dk i ovnen
  • DU MÅ UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER ÅBNE OVNEN, FØR VANDBAKKELSERNE ER FÆRDIGBAGTE. Så falder de nemlig sammen. 
  • Tag vandbakkelserne af pladen og lad dem køle af på en rist.

Fyldning af vandbakkelserne

  • Fyld tunmoussen i en engangssprøjtepose, som du har klargjort med en rund tyl med en diameter på 1 cm. Det er ikke nødvendigt at piske moussen først.
  • Prik et hul med en spids kniv i bunden af hver vandbakkelse. Stik sprøjtetyllen ind igennem hullet og tryk roligt på sprøjteposen, mens du kan mærke, at vandbakkelsen fyldes op og bliver tungere. (Sværere er det ikke;-))

Noter

Fyld vandbakkelserne kort tid, før de skal serveres. Ellers vil de blive bløde.
 
Du kan evt gøre vandbakkelserne klar til ovnen og sætte dem i fryseren, hvis du vil forberede dem i god tid. De skal ikke tøes op, før de bages, men skal have et minut eller to ekstra i ovnen.
 
Ligeledes kan tunmoussen gøres klar og vente i køleskabet, til du skal servere dine vandbakkelser. 
Tags Dild, Kiks, Tun, Vandbakkelser
Følg mig på Instagram

Tags: Aftensmad, Billig, Buffet, Fest, Forret, Fødselsdag, Frokost, Gæster, Julefrokost, Natmad, Nem opskrift, Nytår, Nytårsopskrift, Påskefrokost, Tapas, Tun, Vandbakkelser, Velkomstsnack

Previous Post: « Farverigt og festligt: Bag det lækreste rødbedebrød til fest eller buffet og imponer dine gæster!
Next Post: Fyldig, rød peberfrugtsuppe – en smagfuld og farverig oplevelse – både kold og varm! »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme