Mangler du et ekstra tilbehør til stegen, julemiddagen eller en efterårsmenu? Så skal du absolut lave den klassiske Waldorfsalat. Sprøde smagskombinationer svøbt i en lækker dressing, toppet med valnødder og vindruer. Og endda pivnemt.
Hvorfra kommer Waldorfsalat?
Waldorfsalaten blev første gang præsenteret i en kogebog fra Waldorf Hotel i New York i 1896. Det er altså en gammel svend, vi taler om.
Den originale opskrift indeholdt ikke valnødder. De var dog tilføjet i en senere kogebog fra 1928.
Salaten er klassisk tilbehør til stege, vildt, vinter- og efterårmad.
Mit forhold til Waldorfsalat
Tilbage i slutfirserne arbejdede jeg som opvasker på en kro, hvor der jævnligt blev holdt selskaber. Du ved: Suppe, steg og is. En af de store retter på menukortet var svinekam stegt som vildt med Waldorfsalat serveret i små, sprøde “fuglereder” af fintrevne kartofler, formet i et fuglerede-jern og friturestegt. (Og sødt, surt, kartofler og rigelig sovs.)
Jeg siger dig, det var en himmerigsmundfuld, som jeg snildt kunne spise mig mæt i:-)
Hver eneste gang jeg siden er blevet serveret salaten, har jeg nydt den og tænkt, at det da er alt for sjældent, man får det. (Og drømt om de små, sprøde fuglereder…)
(Forestil dig lige at have været den køkkenmedhjælper, som skulle udstene alle vindruerne, som jo ikke kunne fås kerneløse den gang;-))
Ingredienserne
Salaten er så simpel, at alle kan være med. Man skal blot kunne snitte ting i mindre stykker, og det kan alle. Bladselleri, æbler, valnødder og vindruer. Så få, men kombinationen af dem i hver mundfuld er himmelsk.
Vælg et æble, som er sprødt og har en frisk smag. Ingrid Marie er en god mulighed, men brug endelig et æble, du synes om smagen af.
Vindruerne “plejer” at være grønne, men det bestemmer du helt selv. Jeg kan godt lide at arbejde med flere farver i maden, så derfor var mine druer mørke.
Dressingen skal gerne laves med creme fraiche 38% (vil du spare på kalorierne, kan du også bruge 18% eller skyr) og piskefløde, som smages til med citronsaft, sukker, salt og peber.
Du kan ikke lave salaten dagen før servering, fordi flødeskummet vil miste pusten, og salaten vil blive mindre luftig. (Dog siger jeg det ikke til nogen, hvis du alligevel gør det, for smagsnuancerne er lige så gode dagen efter;-))
Vil du være i god tid, kan du snitte bladselleri, valnødder og druer, blande creme fraichen med citron, salt og peber, så du blot skal snitte æbler og piske flødeskum, før du blander det hele sammen.
Prøv Waldorfsalaten til julemiddagen med langtidsstegt and eller en saftig flæskesteg med helt sprøde svær.
Klassisk Waldorfsalat
Ingredienser
- 2-3 æbler (ca. 350 g)
- 4 stilke bladselleri (ca. 200 g)
- 300 g vindruer
- 75 g valnødder
- 250 g creme fraiche 38%
- 2 spsk citronsaft
- ½ tsk groft salt
- 1 spsk sukker
- Friskkværnet peber
- 1 dl piskefløde
Sådan gør du
- Udkern æblerne og skær dem i tern. Skær bladsellerien i skiver á ca. 5 mm. Del druerne og hak valnødderne groft. Tag lidt af hver fra til pynt.
- Bland creme fraiche, citron, salt, sukker og peber og vend grønsagerne i.
- Pisk fløden til skum med bløde toppe (ikke helt stift) og vend det med resten af salaten. Smag til med salt, peber, sukker og citron.
- Anret salaten i et fad eller en skål, pynt med bladselleriblade og de stykker, du tog fra. Dæk salaten til og lad den trække i køleskabet i minimum en halv time.
Skriv et svar