• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Halloween vandbakkelser – choux au craquelin

Halloween vandbakkelser – choux au craquelin

18. oktober 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Følger du med i Den Store Bagedyst i år? Jeg har nu endelig indhentet de forsømte afsnit, og har også lavet en ny opskrift på halloween vandbakkelser. En græskarinspireret choux au craquelin.

Halloween vandbakkelse med abrikoscreme choux au craquelin Bagvrk.dk

Det er sjovt, som man kan se de forskellige opskrifter røre på sig alt efter, hvad de bager i Bagedysten. I de seneste uger har det især været mine opskrifter på fyldte vandbakkelser, som er blevet set og læst.

Mange har stor frygt for vandbakkelser, fordi de bliver betegnet som vanskelige. Men når man kender alle de små tricks og har øvet sig en gang eller to, er de faktisk nogle af de allermest taknemmelige kager at have med at gøre.

Halloween vandbakkelse choux au craquelin Bagvrk.dk

Det tager ikke lang tid at bage vandbakkelser. Selvfølgelig tager det lidt længere tid, når man, som jeg, gerne vil have en krakeleret top og fyld indeni. Men det tager ikke urimeligt lang tid at bage halloween vandbakkelser.

Halloween vandbakkelser

Lad mig først introducere dig for min tanke bag disse halloween vandbakkelser. Orange og sort er de rigtige halloweenfarver i mine øjne. Og kan jeg putte lidt sjovt ind i form af en overflade, som ser brændt ud, som fx på mine halloweenboller, så er jeg glad.

I USA bruger man meget et krydderi, som kaldes pumpkin pie spice. Det er et færdigblandet krydderi, som er stort set umuligt at opdrive i Danmark – og godt for det, for det er supernemt at blande af de krydderier, som kan købes i almindelige butikker.

Find min opskrift på krydderiet her!

Halloween vandbakkelse med abrikoscreme choux au craquelin Bagvrk.dk

Jeg har fundet frem til en blanding, som jeg synes fungerer rigtig godt sammen med efterårets smage – og især i kager.

Denne krydderiblanding har jeg brugt i den småkagedej, som krakelerer ned over vandbakkelsen, så den ikke bare smager af sukker. Blandingen er også i den creme, som vandbakkelserne fyldes med.

Halloween vandbakkelser choux au craquelin klar til ovnen Bagvrk.dk

Den krakelerede småkagedej, er stukket ud i lidt større cirkler, end jeg plejer. Dermed smelter den ned over hele vandbakkelsen, og ikke kun på den øverste halvdel, som de normalt gør.

Cremen indeni er med fløde, husblas, lidt græskartærtekrydderi og abrikosmarmelade. En virkelig lækker og lidt efterårsagtig kombination.

Alle mine tricks til vandbakkelser

Jeg har beskrevet alle mine tricks til vandbakkelser i mit indlæg om eclairs. Det indlæg er godt at læse igennem, før du kaster dig ud i vandbakkelser for første gang. Der får du nemlig svar på rigtig mange spørgsmål og evt. fejl, du måtte begå, når du bager vandbakkelser.

Halloween vandbakkelse choux au craquelin Bagvrk.dk
En perfekt vandbakkelse er helt hul, så den kan rumme masser af creme.

I opskriften tager jeg udgangspunkt i æggenes vægt, så du altid får den rette tykkelse og konsistens på din dej. Med mange andre opskrifter skal du sjusse dig frem til – og lære på egen hånd – hvornår der er nok æg i dejen.

Der bliver et lidt anderledes mønster i småkageoverfladen, når vandbakkelsesdejen er sprøjtet ud med en fint rillet tyl i stedet for en glat tyl. Jeg synes også, at vandbakkelserne er hævet flottere op, end de plejer.

Halloween vandbakkelser på pladen orange Bagvrk.dk

Det med den rillede tyl er også beskrevet i indlægget om eclairs. Forestil dig en plisseret nederdel, som kan strækkes næsten uendeligt, før overfladen bliver glat. Dermed kan overfladen også hæve meget mere op, når vandbakkelsen har en plisseret eller rillet overflade, end når overfladen er glat fra starten af.

Halloween vandbakkelse choux au craquelin Bagvrk.dk

Hvis du kigger nøje på billederne, kan du stadig se rillerne fra tyllen forneden på vandbakkelserne, mens den øverste del er helt glat.

Mængden af creme er tilpasset mine choux au craquelin og det store hulrum indeni. Jeg havde nemlig for lidt creme i første omgang, fordi jeg blev overrasket over, hvor hule de var. Måske får du creme til overs, hvis du ikke lykkes helt så godt med at få vandbakkelserne hule.

Formlen til perfekte vandbakkelser

Slå dine æg ud i en skål og vej dem. Det er din basisvægt, som du udregner mængden af de øvrige ingredienser ud fra.

1 del æg, 1 del vand, ½ del smør og ⅔ del mel.

Hvis mine æg vejede 100 g, skulle jeg også bruge 100 g vand, 50 g smør og 67 g mel.

Læs endelig alle tricks til vandbakkelser her.

Brug helst en hvedemel med et proteinindhold på 12 g pr. 100 g mel til vandbakkelser. Så får du den flotteste hævning. Jeg brugte Manitobamel til de her, men alle slags hvedemel med højt protein-(gluten)indhold er godt.

Til gengæld vil jeg anbefale at bruge en kagemel med lavt proteinindhold til den krakelerede småkagedej. Så får du den fineste, sprøde dej efter bagning.

Halloween vandbakkelse med abrikoscreme choux au craquelin Bagvrk.dk
Halloween vandbakkelse med abrikoscreme choux au craquelin Bagvrk.dk

Halloween vandbakkelser

En sprød vandbakkelse med sort, krakeleret småkageoverflade og fyld af abrikosfløde.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 30 minutter min
Køletid 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t
Ret Kage
Køkken Bagværk, Fransk
Antal 12

Ingredienser
  

Småkagedej

  • 70 g blødt smør
  • 80 g sukker
  • Sort pastafarve
  • 85 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • ½ tsk græskartærtekrydderi

Vandbakkelser

  • 100 g vand
  • 50 g smør
  • 67 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • Orange pastafarve
  • 100 g æg, sammenpisket

Cremefyld

  • 3 blade husblas
  • 180 g abrikosmarmelade
  • Orange pastafarve
  • 3 spsk sukker
  • ½ tsk græskartærtekrydderi
  • 3¾ dl piskefløde

Sådan gør du
 

Start med småkagedejen

  • Rør det bløde smør godt med sukker, græskartærtekrydderi og den sorte pastafarve. Dejen behøver ikke være sort, når den er færdig. Mørkegrå er fint, for den får mere farve, når den får lov at trække, før den bages. Tilsæt melet og saml dejen. Du skal ikke ælte for længe. Dejen skal kun lige samles.
  • Læg dejen i en frysepose og rul den ud i posen til et lag på 2-3 mm. Fold enden af posen om, og læg dejen i fryseren, så den fryser til en tynd, glat plade. Lad den ligge i fryseren, til du har sprøjtet vandbakkelserne ud på pladen.

Vandbakkelser

  • Varm ovnen op til 190°, alm. ovn, ikke varmluft. Klargør en bageplade med bagepapir.
  • Kog vandet op i en gryde sammen med pastafarven og smørret, indtil smørret er smeltet. Tag gryden af varmen og hæld alt melet i på én gang. Rør godt, indtil dejen er helt uden klumper.
  • Sæt gryden over varmen igen og bag dejen godt af, til den er blank og glat. Når dejen er færdigafbagt, har den en temperatur på 75°.
  • Hæld dejen over i en røreskål, og bred den lidt op ad siderne, så den køler hurtigere af. Når dejen er klar til æggene, måler den ikke over 60°.
  • Hæld først halvdelen af de sammenpiskede æg i dejen og pisk dejen godt. Først skiller dejen ad, men du skal bare blive ved med at piske, til dejen atter er glat og samlet.
  • Tilsæt derefter resten af ægget og pisk igen, til dejen er glat. Fyld dejen i en engangssprøjtepose, gerne med en tyl med mange små riller.
  • Sprøjt dejen ud i toppe med en diameter på ca. 5 cm. Brug al vandbakkelsesdejen.
  • Tag den frosne, sorte dej ud af fryseren og udstik cirkler med en udstiksform med en diameter på 5 cm. Læg dejcirklen ovenpå vandbakkelsesdejen.
  • Smid en spiseskefuld vand ind i bunden af ovnen, og sæt straks bagepladen ind i den nederste tredjedel af ovnen. Luk straks lågen og lade dine halloween vandbakkelser bage 30-35 minutter.
  • DU MÅ UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER ÅBNE OVNEN, FØR VANDBAKKELSERNE ER FÆRDIGBAGTE. Så falder de nemlig sammen. (Mine fik 31 minutter.)
  • Tag vandbakkelserne af pladen og lad dem køle af på en rist.

Cremefyld

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 15 minutter. Sæt en lille gryde over med vand til vandbad. Hæld tre spsk fløde i en skål, og knug husblassen fri for vand. Smelt den sammen med fløden over vandbadet. Lad husblassen køle af til max lillefingervarmt.
  • Blend abrikosmarmeladen, så der ikke er nogen klumper i. Bland en skefuld abrikosmarmelade i den afkølede husblas, så temperaturen nærmer sig stuetemperatur. Hæld derefter husblassen i abrikosmarmeladen i en tynd stråle, og bland det godt.
  • Pisk fløden til skum sammen med sukker, græskartærtekrydderi og lidt orange pastafarve. Fløden skal ikke piskes helt stiv, det skal bare være bløde toppe.
  • Vend først ¼ af flødeskummet i abrikosmarmeladen, indtil det er blandet godt. Vend derefter resten af flødeskummet i ad et par omgange. Brug lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
  • Fyld abrikoscremen i en engangssprøjtepose, som er forberedt med en rund tyl med en diameter på 5 mm. Læg posen i køleskabet, indtil cremen er fastere.

Sådan fylder du dine halloween vandbakkelser

  • Skær et hul i bunden af hver vandbakkelse med en spids grønsagskniv. Stik sprøjtetyllen ind igennem hullet og tryk roligt på sprøjteposen, mens du kan mærke, at vandbakkelsen fyldes op og bliver tungere. (Sværere er det ikke;-))

Noter

Vandbakkelser skal ikke vente i flere timer med fyld i, før de serveres. Så bliver de bløde. 
Du kan evt gøre vandbakkelserne klar til ovnen og sætte dem i fryseren, hvis du vil forberede dem i god tid. De skal ikke tøes op, før de bages, men skal måske have et minut eller to ekstra i ovnen.
Ligeledes kan cremen gøres klar og vente i køleskabet, til du skal samle kagerne. 
Tags Abrikos, Flødekage, Halloween, Vandbakkelser

Tags: Abrikos, Billig, Børnevenlig, Creme, Efterår, Familiefavorit, Fransk, Halloween, Nem opskrift, Vandbakkelser

Previous Post: « Ryd op i dit badeværelse – Mandagstip
Next Post: Græskarmænd – snit et græskarhoved til halloween! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Dina

    25. oktober 2020 kl. 8:26

    5 stars
    Udførlig vejledning der gjorde at de blev perfekte i første forsøg. Smagte fantastisk og var et stort hit herhjemme. Tak for opskrift.

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. oktober 2020 kl. 10:18

      Hej Dina:-)
      Velbekomme. Dejligt, at de lykkedes så fint:-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme