• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Frokost & madpakker / Tunmousse i rugbrødstærter – dekorativt på frokostbordet

Tunmousse i rugbrødstærter – dekorativt på frokostbordet

11. marts 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Nogle gange skal man udfordre en klassiker. Man skal vende den på hovedet. Nytænke den. Så man ikke altid gentager sig selv. Hvor tit har du ikke fået tunmousse på et frokostbord eller som forret? Med et stykke kønsløst, hvidt brød til? (Alt for tit.)

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Kan det ikke gøres lidt smukkere? Kan man imponere sine gæster med noget så simpelt som en tunmousse? Svaret er, ja, det kan man sagtens:-)

Jeg kom forbi et billede af nogle små tærter af knækbrød hos Louise, som skriver bloggen Louiogbearnaisen. Det satte gang i min fantasi. Hvis jeg blendede rugbrød med creme fraiche og bagte dem i små tærteforme, ville det blive som et stykke rugbrød under moussen. (Hvis du ikke har små tærteforme, kan du sagtens lave en stor. Husk at holde øje med bunden i ovnen så, for den skal bage lidt længere tid end de små.)

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Tunmousse

Der findes uendeligt mange opskrifter på tunmousse. Nogle mere fede end andre. Jeg ville gerne lave en med husblas i, så jeg kunne være sikker på, at den kunne blive stående, når jeg sprøjtede den ud med en stjernetyl. Både tunmousse og rugbrødstærter er lavet dagen før, så du behøver ikke stresse over det. Jeg sprøjtede den stive mousse på tærterne et par timer før, gæsterne kom, og så stod de bare på køl.

Junior spiser ikke “havdyr”, så hans tærte blev pyntet med et par kugler varm leverpostej og lidt bacon. Der er mange muligheder i de her – også hvis du vil nytænke andet smørrebrød.

Et godt råd: Smag på din tunmousse undervejs. Især hvis du er i tvivl, hvor meget cayennepeber du har puttet i. Jeg glemte at tælle, hvor meget jeg havde puttet i allerede… Min tunmousse blev en smule stærk for de gæster, som ikke er vant til mad, der bider på tungen;-)

Kombinationen af rugbrød og tunmousse er fantastisk. Moussen er fløjlsblød, men til gengæld er der lidt bid i rugbrødet. Du kan sagtens bruge endeskiver af rugbrød til tærterne, så måske var det en idé at fryse endeskiver ned, så de ikke går til spilde? Eller hvis der er et par skiver, som er knækket i posen?

Fik jeg sagt, at det både er nemt og smukt?

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Mangler du inspiration til andre retter på frokostbordet, kunne det være de fine vandbakkelser med tunmousse, min mors rullepølse eller en Croque Madame.

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Tunmousse i rugbrødstærter

Nytænkt tunmousse serveret i små tærter af rugbrød.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 17 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet tid 2 timer t 57 minutter min
Ret Forret, Frokost
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Rugbrødstærter

  • 80 g rugbrød
  • 80 g Hvid hvede fuldkornsmel (eller alm. mel)
  • ½ tsk groft salt
  • 60 g creme fraiche 18%
  • 2 spsk neutral olie, fx rapsolie
  • 1 spsk vand

Tunmousse

  • 1 blad husblas
  • 2 spsk mælk eller fløde
  • 1 ds tun i vand (150 g drænet vægt)
  • 100 g skyr neutral
  • 25 g mayonnaise
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 lille bundt dild
  • ½ tsk groft salt
  • ½ tsk. cayennepeber
  • Friskkværnet peber

Til pynt

  • 12 små blade salat (baby leaves)
  • 4 citronbåde
  • 4 kviste dild

Sådan gør du
 

Rugbrødstærter

  • Bræk rugbrødet i mindre stykker og put det i en food processor sammen med mel, salt og creme fraiche. Purér det til en homogen masse. Hæld olie og vand i og blend igen.
  • Fyld massen i en frysepose og læg det i køleskabet i en halv time, så det får lov at samle sig.
  • Varm ovnen op til 200 grader (alm. ovn, ikke varmluft) og spray fire små tærteforme med løs bund (10 cm i diameter) med smør- eller oliespray. Sæt dem på en bageplade.
  • Når dejen har hvilet, deler du den i fire lige store dele. Pres massen godt fast i tærteformen og pres den rundt langs kanten. Prik tærtebunden med en gaffel. Bag tærterne i ca. 17 minutter, til de er gyldne i kanten.
  • Lad dine rugbrødstærter køle i formene, før du tager dem ud af formene og lader dem afkøle helt. Hvis du først skal bruge tærtebundene dagen efter, skal du pakke dem ind, så de ikke bliver tørre. (Jeg brugte en bradepande med låg til at opbevare dem i.)

Tunmousse

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter.
  • Hæld vandet fra tunen. Bland tun, skyr, mayonnaise, citronsaft og dild i en food processor og blend det til en homogen masse. Smag til med salt, cayennepeber og peber.
  • Knug husblassen fri for vand og læg den i en lille gryde sammen med de to spsk. mælk eller fløde. Varm det over svag varme, indtil husblassen er smeltet. Fjern gryden fra varmen og lad det køle af.
  • Tag en skefuld tunmousse og pisk det grundigt ind i husblassen. Fortsæt med endnu en skefuld tunmousse eller to, til husblassen ikke er varmere end lillefingervarmt. Hæld husblasmassen over i tunmoussen, mens food processoren kører, så det bliver blandet godt med tunmassen.
  • Hæld din tunmousse i en skål, dæk den til og sæt den i køleskabet, indtil den er stivnet.

Samling og pynt

  • Hvis rugbrødstærterne er blevet bløde af at stå, kan du lune dem i ovnen, til de er sprøde igen.
  • Skyl citronen og skær den i tynde både, og fjern evt. kerner. Skær midterstrengen af citronbådene. Skyl salaten og læg tre små blade i hver rugbrødstærte.
  • Fyld tunmoussen i en engangssprøjtepose, som du har klargjort med en stjernetyl. Det er ikke nødvendigt at piske moussen først. Start i midten af tærten og sprøjt en rose ud. Pynt med en citronbåd og en kvist dild.

Noter

Sæt dine rugbrødstærter på køl indtil servering.
Tags Forår, Påske, Rugbrød, Supernem, Tun
Følg mig på Instagram
Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Tags: Billig, Buffet, Fest, Forret, Frokost, Gæster, Julefrokost, Nem opskrift, Påskefrokost, Picnic, Rugbrød, Tun

Previous Post: « En jordbærdrøm, mens vi venter på forår
Next Post: Muldvarpeskud – en helt klassisk dessert »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Margrethe Brix

    11. marts 2018 kl. 22:28

    God ide.
    Fin til forret

    Svar
    • LT

      12. marts 2018 kl. 6:56

      Tak, Marianne:-) Kh Lene

      Svar
  2. Karin

    16. marts 2018 kl. 11:01

    Hej Lene
    Jeg ved ikke lige om den første kommentar kom igennem. Jeg skriver lige igen.
    Jeg vil gerne lave din tunmousse som ser hammer flot ud.
    Du skriver jeg skal bruge 1 dåse tun, hvor meget er det ca.? Mine dåser er på 80 gr. stykket, og det slår nok slet ikke til.
    God weekend.
    KH Karin

    Svar
    • LT

      16. marts 2018 kl. 11:09

      Hej Karin:-)
      Det var da et superrelevant spørgsmål, det skal jeg lige have skrevet klarere. De dåser tun, jeg brugte var der 150 g drænet vægt i.
      God weekend:-)
      Kh Lene

      Svar
  3. Christina

    22. marts 2018 kl. 19:09

    De ser rigtig lækre ud, er tærterne fryse egnet?

    Svar
    • LT

      22. marts 2018 kl. 19:46

      Hej Christina:-)
      Det har jeg ikke prøvet, men det forestiller jeg mig, at de er, fordi de jo bliver bagt. Måske er de lidt bløde efter frysning, men giv dem nogle minutter i ovnen efter optøning, så de bliver frisket op igen.
      Kh Lene

      Svar
  4. Karin

    1. januar 2020 kl. 10:56

    Jeg lavede hundene dagen i forvejen.pakkede i kage dåse i bagepapir men de var bløde,seje og kedligt. Hvad har jeg gjort galt?

    Svar
    • Lene Tranberg

      1. januar 2020 kl. 11:46

      Hej Karin:-)
      Bundene skulle nok have bagt lidt længere. En anden gang kan du give dem en tur i ovnen (og lade dem køle af), før du sprøjter moussen på. Så bliver de lige frisket op.
      Kh Lene

      Svar
  5. Linda

    15. april 2022 kl. 13:34

    Vil jeg kunne lave moussen dagen før?

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. april 2022 kl. 14:37

      Hej Linda:-)
      Ja, det kan du sagtens.
      God påske!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme