I dag er det Bagvrks fødselsdag. Hurra, hurra, hurra! Det fejrer jeg naturligvis med kage:-) Jeg havde en drøm om en smuk pærekage, som mislykkedes, fordi jeg var utålmodig, så i stedet bagte jeg en næsten lige så smuk æblekage med marengs.
Jeg prøver igen med pærekagen en anden gang, men i dag handler det udelukkende om æblekagen – og bloggen.
Bagvrk bliver to år
I dag for to år siden delte jeg min allerførste opskrift på Bagvrk.dk. Opskriften er nærmest legendarisk på bloggen, for det var nemlig mine gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø, som blev lagt ud til offentligt skue. Det er stadig en af de allermest populære opskrifter, og den er uendelig svær at overgå, for alle mine andre boller bliver målt op imod den.
Det var lidt med bævende hjerte, at jeg startede bloggen op. Motivationen var såre simpel: Jeg trængte til at genoptræne mit sprog og min formuleringsevne efter svær stress. Jeg manglede også et sted at gøre af de opskrifter, som opstod, når jeg stod i mit køkken med hænderne i dej og dyrkede min form for mindfulness.
Ved at lægge opskrifterne på nettet kunne jeg nemt finde dem igen, i stedet for at jeg altid gik rundt og ledte efter min opskriftbog, som jeg ikke kunne huske, hvor jeg havde lagt. Mine børn havde altid nem adgang til “mors opskrifter”.
Men så var der det med at lægge dem ud et offentligt sted… Det har jeg aldrig fortrudt. Der er kommet flere og flere læsere til, og jeg er taknemmelig for hver eneste. Jeg har altid kun fået søde kommentarer og spørgsmål. Tusind, tusind tak, fordi du er her og læser med. Det er jeg SÅ glad for<3
Sidste års fødselsdagskage
Da Bagvrk blev et år sidste år udfordrede jeg mig selv en smule. Jeg ville bage en roulade med navn på, og det viste sig at være ret nemt. Hvis du tør tage handsken op og gøre mig kunsten efter, finder du min opskrift på kakaoroulade her.
Ret sejt, ikke?
Æblekage med marengs
I år ville jeg bage en kage, hvor man kunne se snitfladen på æblerne, når kagen var færdig. Jeg skulle have frugten til at blive stående både under og efter bagningen. Men der skulle noget mere til. Jeg ville have en festlig top. Og en lækker, ikke for sød kage i midten, nu når der skulle brændt marengs på toppen.
Jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg ikke er begejstret for peanutbutter. I hvert fald ikke som smørepålæg, fordi det er ret salt. Men i en dej som denne går det rigtig fint sammen med de bløde, søde æbler og den søde marengs.
Du skal have kombinationen af alle tre i munden, før det går op for dig, hvorfor denne kage er så genial – og ikke kun smuk.
Jeg har bagt min æblekage med marengs i en springform med en diameter på 18 cm. Fadet har jeg købt hos H&M Home, kagetopperen er fra Netto. (Indlægget er ikke sponseret på nogen måde.)
Vil du bage andre lækre kager med æble, så prøv min bagte æblekrydderkage eller lav en gammeldags æblekage, præcis som du husker den.
Æblekage med marengs
Ingredienser
Kage
- 125 g blødt smør
- 50 g peanutbutter
- 75 g sukker
- 60 g brun farin
- 2 æg, st. M/L, stuetemperatur
- 50 g revet marcipan
- 50 g creme fraiche 9% eller 18%
- 130 g mel
- 1½ tsk natron
- 3 æbler
Marengstop
- 65 g æggehvider (2 stk.)
- 65 g sukker
- 65 g flormelis
Sådan gør du
Kagen
- Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Beklæd en springform med en diameter på 18 cm med bagepapir på bunden. Smør siderne godt og læg en tilklippet strimmel bagepapir i, så også ringen er dækket af bagepapir indvendigt.
- Rør smør, peanutbutter, sukker og brun farin, så du har en homogen masse. Jeg bruger K-spaden i min røremaskine.
- Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert. Husk at skrabe siderne ned, så du får det hele med. Tilsæt revet marcipan og creme fraiche og bland igen godt.
- I en skål sigter du mel og natron sammen. Bland det godt, så natronen er jævnt fordelt i melet.
- Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber ad et par omgange. Du skal hverken røre eller piske for længe, for så får du en kompakt kage. Det skal bare blandes godt, så der ikke er synligt mel.
- Vask æblerne og del dem i halve. Du skal ikke fjerne kernehus eller stilk, men blomsten forneden skal lige skrabes af.
- Hæld lidt af dejen i springformen, og glat den ud, så bunden er dækket. Top resten af dejen op i midten af formen, uden at glatte den ud.
- Sæt æblerne rundt langs kanten af springformen med skærefladen udad. Fordel dejen ud mellem æblerne, og glat den på toppen. Formen må ikke være mere end 3/4 fuld.
- Bag din æblekage på risten i den nederste rille i ovnen i ca. 60 minutter. Mærk efter med et grillspyd, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
- Lad kagen afkøle i formen på en rist, indtil den er helt afkølet.
Marengstop
- Vej dine æggehvider. Vej lige så meget sukker og flormelis af i hver sin skål.
- Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
- Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker) og tilsæt så de 65 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen ved høj hastighed, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5-8 minutter.
- Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.
Pyntning
- Tag springform-ringen af den kolde kage. Fjern forsigtigt bagepapiret fra bund og sider af kagen, og læg den på et serveringsfad.
- Hvis der er flydt lidt dej hen foran æblernes snitflade, kan du forsigtigt trække det af ved hjælp af en spids, ikke for stor kniv.
- Fordel marengsen på toppen af kagen. Rør lidt rundt i den med en dejskraber og træk op, så du får spidse toppe af marengs.
- Brænd marengstoppen med en crème brûlée brænder, indtil du synes, den har en smuk, marmoreret overflade.
Rikke Nielsen
Uhmm din æble-fødselsdagskage ser super lækker ud. Stort tillykke med fødselsdagen. Og tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg har prøvet en hel del af dem, og ungen af dem har skuffet mig endnu. Så nu skal der vare komme en anledning så jeg også kan prøve din fødselsdagskage
Lene
Årh, tusind tak, Rikke:-)
Ha’ en fantastisk dag!
Kh Lene
Marianne
Hjertelig tillykke med fødselsdagen. Har fulgt dig fra begyndelsen,og synes kun du er blevet bedre og bedre, både til at udtrykke dig og hitte på. Har lavet flere af dine opskrifter,og har også gemt denne kageopskrift til en god anledning. Tak for meget inspiration til mit bagehjerte
Lene
Kære Marianne:-)
Tusind, tusind tak<3 Ja, der er sket lidt fra den famlende start, ikke mindst på billedsiden:-) Tak, fordi du er her:-D
Kh Lene
Lotte Frank
Hejsa, den er jeg fristet til at prøve, men med pære, da jeg har dem i haven lige nu. Er det samme grunddej blot med pære langs kanten?.. Skønne kager du bager, jeg bruger selv bagning som terapi, da jeg er kronisk smertepatient
Kh. Lotte Frank
Lene Tranberg
Kære Lotte:-)
Hvor er jeg glad for, at det også er terapi for dig:-)
Du kan sagtens bruge den samme dej med pærerne, hvis du vil. Det er vigtigt at lade ringen blive på, indtil kagen er helt kold. Jeg bagte en chokoladekage med pærer, som så vildt godt ud, men jeg var utålmodig og tog kant og bagepapir af – med det resultat, at alle pærerne faldt ud til siden… (Der må gerne grines;-D)
Kh Lene
Karin Lauridsen
Hejsa, tillykke med fødselsdagen
Jeg bager nærmest en’ af dine skønne kager til hver weekend ( vi “må” kun nyde kage der’) dog lige med undtagelse af når vi har vores børn el. venner på besøg (og det har vi heldigvis ofte 1 uge ad gangen da vi bor i Spanien) Og dine lækre opskrifter er ALTID et hit, især din sneglekage m. marzipan og gulerodsboller m. chiadu fortjener virkeligt et HURRA
Venligste bagehilsner fra Karin og Aage
Karin
Ps. Fik “dig” anbefalet af min veninde og din kusine Linda Nielsen for et par år siden også tak til hende
Lene Tranberg
Ih, en lille verden, vi lever i:-)
Lene Tranberg
Kære Karin og Aage:-)
Tusind tak for jeres søde besked:-D
Hvor dejligt, at mine opskrifter også kan bruges i Spanien, og at jeg kan være med til at “forsøde” jeres tilværelse lidt;-)
Kærlig hilsen
Lene