• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Æblekage med marengs – en festlig fødselsdagskage til Bagvrk

Æblekage med marengs – en festlig fødselsdagskage til Bagvrk

26. september 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

I dag er det Bagvrks fødselsdag. Hurra, hurra, hurra! Det fejrer jeg naturligvis med kage:-) Jeg havde en drøm om en smuk pærekage, som mislykkedes, fordi jeg var utålmodig, så i stedet bagte jeg en næsten lige så smuk æblekage med marengs.

Jeg prøver igen med pærekagen en anden gang, men i dag handler det udelukkende om æblekagen – og bloggen.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Bagvrk bliver to år

I dag for to år siden delte jeg min allerførste opskrift på Bagvrk.dk. Opskriften er nærmest legendarisk på bloggen, for det var nemlig mine gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø, som blev lagt ud til offentligt skue. Det er stadig en af de allermest populære opskrifter, og den er uendelig svær at overgå, for alle mine andre boller bliver målt op imod den.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Det var lidt med bævende hjerte, at jeg startede bloggen op. Motivationen var såre simpel: Jeg trængte til at genoptræne mit sprog og min formuleringsevne efter svær stress. Jeg manglede også et sted at gøre af de opskrifter, som opstod, når jeg stod i mit køkken med hænderne i dej og dyrkede min form for mindfulness.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.Ved at lægge opskrifterne på nettet kunne jeg nemt finde dem igen, i stedet for at jeg altid gik rundt og ledte efter min opskriftbog, som jeg ikke kunne huske, hvor jeg havde lagt. Mine børn havde altid nem adgang til “mors opskrifter”.

Men så var der det med at lægge dem ud et offentligt sted… Det har jeg aldrig fortrudt. Der er kommet flere og flere læsere til, og jeg er taknemmelig for hver eneste. Jeg har altid kun fået søde kommentarer og spørgsmål. Tusind, tusind tak, fordi du er her og læser med. Det er jeg SÅ glad for<3

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Sidste års fødselsdagskage

Da Bagvrk blev et år sidste år udfordrede jeg mig selv en smule. Jeg ville bage en roulade med navn på, og det viste sig at være ret nemt. Hvis du tør tage handsken op og gøre mig kunsten efter, finder du min opskrift på kakaoroulade her.

Ret sejt, ikke?

Kakaoroulade

Æblekage med marengs

I år ville jeg bage en kage, hvor man kunne se snitfladen på æblerne, når kagen var færdig. Jeg skulle have frugten til at blive stående både under og efter bagningen. Men der skulle noget mere til. Jeg ville have en festlig top. Og en lækker, ikke for sød kage i midten, nu når der skulle brændt marengs på toppen.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg ikke er begejstret for peanutbutter. I hvert fald ikke som smørepålæg, fordi det er ret salt. Men i en dej som denne går det rigtig fint sammen med de bløde, søde æbler og den søde marengs.

Du skal have kombinationen af alle tre i munden, før det går op for dig, hvorfor denne kage er så genial – og ikke kun smuk.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Jeg har bagt min æblekage med marengs i en springform med en diameter på 18 cm. Fadet har jeg købt hos H&M Home, kagetopperen er fra Netto. (Indlægget er ikke sponseret på nogen måde.)

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Vil du bage andre lækre kager med æble, så prøv min bagte æblekrydderkage eller lav en gammeldags æblekage, præcis som du husker den.

Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Æblekage med marengs

En kombination af salt peanutbutter, marcipan, søde æbler og brændt marengs giver et fantastisk sammenspil i din mund.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Samlet tid 1 time t 30 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

Kage

  • 125 g blødt smør
  • 50 g peanutbutter
  • 75 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 2 æg, st. M/L, stuetemperatur
  • 50 g revet marcipan
  • 50 g creme fraiche 9% eller 18%
  • 130 g mel
  • 1½ tsk natron
  • 3 æbler

Marengstop

  • 65 g æggehvider (2 stk.)
  • 65 g sukker
  • 65 g flormelis

Sådan gør du
 

Kagen

  • Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Beklæd en springform med en diameter på 18 cm med bagepapir på bunden. Smør siderne godt og læg en tilklippet strimmel bagepapir i, så også ringen er dækket af bagepapir indvendigt. 
  • Rør smør, peanutbutter, sukker og brun farin, så du har en homogen masse. Jeg bruger K-spaden i min røremaskine.
  • Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert. Husk at skrabe siderne ned, så du får det hele med. Tilsæt revet marcipan og creme fraiche og bland igen godt.
  • I en skål sigter du mel og natron sammen. Bland det godt, så natronen er jævnt fordelt i melet. 
  • Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber ad et par omgange. Du skal hverken røre eller piske for længe, for så får du en kompakt kage. Det skal bare blandes godt, så der ikke er synligt mel.
  • Vask æblerne og del dem i halve. Du skal ikke fjerne kernehus eller stilk, men blomsten forneden skal lige skrabes af.
  • Hæld lidt af dejen i springformen, og glat den ud, så bunden er dækket. Top resten af dejen op i midten af formen, uden at glatte den ud.
  • Sæt æblerne rundt langs kanten af springformen med skærefladen udad. Fordel dejen ud mellem æblerne, og glat den på toppen. Formen må ikke være mere end 3/4 fuld.
    Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.
  • Bag din æblekage på risten i den nederste rille i ovnen i ca. 60 minutter. Mærk efter med et grillspyd, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved. 
  • Lad kagen afkøle i formen på en rist, indtil den er helt afkølet.

Marengstop

  • Vej dine æggehvider. Vej lige så meget sukker og flormelis af i hver sin skål. 
  • Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
  • Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker) og tilsæt så de 65 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen ved høj hastighed, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5-8 minutter. 
  • Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.

Pyntning

  • Tag springform-ringen af den kolde kage. Fjern forsigtigt bagepapiret fra bund og sider af kagen, og læg den på et serveringsfad.
  • Hvis der er flydt lidt dej hen foran æblernes snitflade, kan du forsigtigt trække det af ved hjælp af en spids, ikke for stor kniv.
  • Fordel marengsen på toppen af kagen. Rør lidt rundt i den med en dejskraber og træk op, så du får spidse toppe af marengs. 
  • Brænd marengstoppen med en crème brûlée brænder, indtil du synes, den har en smuk, marmoreret overflade.

Noter

Kagen er allersmukkest på dagen, da luften går lidt ud af marengs, der får lov at stå. Smagen fejler dog ikke noget dagen efter. Hvis du vil fryse den, skal du gøre det uden marengs.
Tags Æble, Efterår, Marengs, Peanutbutter
Følg mig på Instagram
Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.
Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.
Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

Tags: Æble, Bagværk, Bagvrks bedste, Børnevenlig, Efterår, Familiefavorit, Fødselsdag, Marcipan, Marengs, Nem opskrift, Peanutbutter, Rørekage

Previous Post: « Durumburgerboller – flere burgerboller, du bare MÅ prøve
Next Post: Franskbrød – helt klassisk plus test af bageenzymer »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Rikke Nielsen

    26. september 2018 kl. 11:36

    Uhmm din æble-fødselsdagskage ser super lækker ud. Stort tillykke med fødselsdagen. Og tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg har prøvet en hel del af dem, og ungen af dem har skuffet mig endnu. Så nu skal der vare komme en anledning så jeg også kan prøve din fødselsdagskage

    Svar
    • Lene

      26. september 2018 kl. 11:46

      Årh, tusind tak, Rikke:-)
      Ha’ en fantastisk dag!
      Kh Lene

      Svar
  2. Marianne

    26. september 2018 kl. 12:24

    Hjertelig tillykke med fødselsdagen. Har fulgt dig fra begyndelsen,og synes kun du er blevet bedre og bedre, både til at udtrykke dig og hitte på. Har lavet flere af dine opskrifter,og har også gemt denne kageopskrift til en god anledning. Tak for meget inspiration til mit bagehjerte

    Svar
    • Lene

      26. september 2018 kl. 12:26

      Kære Marianne:-)
      Tusind, tusind tak<3 Ja, der er sket lidt fra den famlende start, ikke mindst på billedsiden:-) Tak, fordi du er her:-D
      Kh Lene

      Svar
  3. Lotte Frank

    26. september 2019 kl. 11:27

    Hejsa, den er jeg fristet til at prøve, men med pære, da jeg har dem i haven lige nu. Er det samme grunddej blot med pære langs kanten?.. Skønne kager du bager, jeg bruger selv bagning som terapi, da jeg er kronisk smertepatient
    Kh. Lotte Frank

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2019 kl. 11:42

      Kære Lotte:-)
      Hvor er jeg glad for, at det også er terapi for dig:-)
      Du kan sagtens bruge den samme dej med pærerne, hvis du vil. Det er vigtigt at lade ringen blive på, indtil kagen er helt kold. Jeg bagte en chokoladekage med pærer, som så vildt godt ud, men jeg var utålmodig og tog kant og bagepapir af – med det resultat, at alle pærerne faldt ud til siden… (Der må gerne grines;-D)
      Kh Lene

      Svar
  4. Karin Lauridsen

    7. november 2019 kl. 11:18

    Hejsa, tillykke med fødselsdagen
    Jeg bager nærmest en’ af dine skønne kager til hver weekend ( vi “må” kun nyde kage der’) dog lige med undtagelse af når vi har vores børn el. venner på besøg (og det har vi heldigvis ofte 1 uge ad gangen da vi bor i Spanien) Og dine lækre opskrifter er ALTID et hit, især din sneglekage m. marzipan og gulerodsboller m. chiadu fortjener virkeligt et HURRA
    Venligste bagehilsner fra Karin og Aage

    Svar
    • Karin

      7. november 2019 kl. 11:21

      Ps. Fik “dig” anbefalet af min veninde og din kusine Linda Nielsen for et par år siden også tak til hende

      Svar
      • Lene Tranberg

        7. november 2019 kl. 11:23

        Ih, en lille verden, vi lever i:-)

        Svar
    • Lene Tranberg

      7. november 2019 kl. 11:22

      Kære Karin og Aage:-)
      Tusind tak for jeres søde besked:-D
      Hvor dejligt, at mine opskrifter også kan bruges i Spanien, og at jeg kan være med til at “forsøde” jeres tilværelse lidt;-)

      Kærlig hilsen
      Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Karamelmuffins med ægte karamel
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Københavnerbirkes eller thebirkes? Nem opskrift trin…
  • Hjemmebagte bagels. Nemt brød til sandwiches.

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme