Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum

Krakelerede vandbakkelser. Choux au craquelin. Jeg er fan! (Det havde du nok gættet, når dette er min tredje opskrift på dem?) Du kan finde den ene her med te-creme og den anden her med lemon curd creme. Min mand har haft fødselsdag og ville gerne have krakelerede vandbakkelser med til sine kolleger. Sidste år gav han walesstænger, så i år skulle der noget nyt til. Jeg lavede tre varianter: Dem med te-creme, nogle med en konditorcreme og så disse med blåbærskum.

Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum. En opskrift fra Bagvrk.dk

Jeg bagte vandbakkelserne dagen før og lavede cremerne klar. Vandbakkelserne blev dækket til med et tørt viskestykke og sat i et køligt rum. Cremerne lå i køleskabet. Derfor tog det mig ikke mange minutter om morgenen, før de var klar til at sende med på job. Der skulle kun sprøjtes creme ind gennem et hul i bunden.

Blåbærskum er bare blåbærmarmelade med en smule husblas og flødeskum. Det er der ikke mange ben i. Derfor er opskriften også ret simpel. Jeg blendede ikke marmeladen, men moste bare de hele bær med en gaffel, så de blev lidt mindre.

Jeg bagte i alt 36 krakelerede vandbakkelser med 3 forskellige slags top. Jeg fordoblede opskriften på småkagedejen nedenfor, delte den i tre og tilsatte pastafarve, før jeg rullede dem ud i fryseposer og lagde dem i fryseren. Det er langt nemmere at udstikke cirklerne af småkagedej, når dejen er frossen, og de tør lynhurtigt op i ovnen og lægger sig fint ned over vandbakkelserne.

Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum. En opskrift fra Bagvrk.dk

Den lilla dej ændrede farve i ovnen og blev nærmest samme farve som en tordensky. Men stadig meget smuk sammen med den lilla blåbærskum.

Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum, 12 stk.

Småkagedej – craquelin

  • 70 g blødt smør
  • 80 g sukker
  • 80 g mel
  • Lidt lilla pastafarve

Vandbakkelser

  • 1,2 dl. vand
  • 50 g smør
  • 75 g mel
  • 2 æg, str. M/L

Blåbærskum

  • 130 g blåbærmarmelade (jeg brugte en fra Den Gamle Fabrik)
  • 2 blade husblas
  • 2½ dl. piskefløde
  • 2 spsk. sukker

Småkagedej

Rør det bløde smør godt med sukkeret og pastafarven. Sigt melet i og rør til en samlet dej. Fyld dejen i en frysepose og rul den ud til 2 mm tykkelse inde i posen. Buk enden af posen om og læg dejen i fryseren, mens du laver vandbakkelsesdejen.

Vandbakkelser

Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.

Varm vand og smør op i en lille gryde, indtil smørret er smeltet og blandingen koger. Tag gryden af varmen. Sigt melet i på én gang og rør dejen jævn. Sæt gryden over varmen igen. Der røres grundigt, til dejen er glat og blank – og gennemvarm. Det tager et par minutter.

Æggene piskes sammen med en gaffel. Dejen hældes over i en skål. Lad den køle et par minutter, før æggene tilsættes lidt ad gangen, mens der piskes godt mellem hvert æg. – Brug håndmixer eller røremaskine. Når du tilsætter æggene (jeg hældte æg i ad tre omgange), skiller dejen lidt, og så skal du røre, indtil den er helt samlet igen, før du hælder mere æg i.

Måske skal du ikke bruge al ægget. Når dejen er klar, skal du kunne køre en finger igennem den og løfte fingeren op, uden at dejen flyder sammen i rillen, eller at toppen falder sammen, hvor du trak fingeren op. Hvis dejen er for blød, falder vandbakkelserne sammen i ovnen.

Fyld dejen i en engangssprøjtepose, klip spidsen af og afsæt 12 runde kager med en diameter på ca. 5 cm. på bagepapiret.

Tag småkagedejen ud af fryseren. Udstik 12 cirkler med en diameter på 4 cm og læg en skive dej ovenpå hver vandbakkelse.

Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum. En opskrift fra Bagvrk.dk

Sæt straks vandbakkelserne i ovnen og bag dem i 30-35 minutter, til de er gyldne, og den krakelerede top er sprød. Åbn endelig ikke ovnen undervejs. Glæd dig over, at dine vandbakkelser (forhåbentlig) er store, flotte og runde:-)

Lad dine krakelerede vandbakkelser afkøle på en rist.

Blåbærskum

Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Sæt en lille gryde med vand over. Tryk husblassen fri for vand og læg den i en skål sammen med tre spsk. fløde. Smelt husblassen over vandbad. Bland det godt og tag det af varmen. Lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.

Pisk resten af fløden sammen med sukkeret, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.

Pisk blåbærmarmeladen godt igennem og mos hele bær med en gaffel, så den er mere jævn. Når husblassen er afkølet lidt, tager du en spiseskefuld flødeskum og rører ud i husblassen. Det sænker temperaturen, så du undgår trævler i cremen. Tjek, at blandingen ikke er varmere end håndvarm. Ellers kan du røre lidt blåbærmarmelade ud i husblasblandingen. Hæld den i marmeladen i en stråle, mens du pisker, til det er blandet godt. Vend nu ¼ af flødeskummet i din marmelade, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.

Fyld din blåbærskum i en sprøjtepose, som du har klargjort med en sprøjtetyl, fx en med et rundt hul på 5 mm i diameter og læg den på køl, indtil du skal bruge den, så skummet får lov at sætte sig.

Krakelerede vandbakkelser med blåbærskum. En opskrift fra Bagvrk.dk

Skær et hul med en spids kniv i bunden af hver vandbakkelse og fyld cremen i. Fyld bollerne helt op. Du kan mærke, når de bliver fyldte, fordi vandbakkelserne nærmest spiler lidt ud fra presset af cremen.

Vandbakkelser med fyld skal ikke stå og vente for længe, før du serverer dem, for så bliver de bløde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *