Kakaoroulade med navn på – og bloggens et års fødselsdag

Tillykke til bloggen og til mig. Bagvrk.dk bliver i dag et år! Det skal fejres:-) Både med en give-away med lækkert bageudstyr på min Facebookside (som Linda Meyer vandt) – men også med en kakaoroulade med navn på. Det er ikke helt så svært, som det lyder. Det sværeste var faktisk at rulle rouladen, uden at den flækkede;-)

Tænk, at der er gået et år herinde allerede? Den allerførste opskrift var på gulerodsbollerne med chiafrø, og de er med i top 4 hver eneste måned. I skrivende stund er der 1.284, der synes godt om Bagvrk på Facebook og over 22.000 visninger på bloggen hver måned. Jeg glæder mig over hver eneste og er dybt taknemmelig:-) TAK!

Kakaoroulade

Jeg ville lave noget spektakulært og dog tilgængeligt til i dag. Alle kan bage en kakaoroulade med navn på! Det er nemt at få mønster i kagen, og jeg må udtænke flere kager, hvor jeg kan benytte mig af det. For at navnet træder skarpt frem, tegner jeg navnet op med én dej og sætter det i fryseren i 30 minutter, før jeg lægger den anden dej henover og bager kagen.

Det allervigtigste i den forbindelse er at huske, at motivet skal være spejlvendt! Når man lægger papir hen over navnet, tegner det op, smører den mørke dej hen over og bager det, før man vender det ud, skal det skrives spejlvendt. – Jeg så en video på Youtube, hvor én sirligt skrev ‘Love’ rigtig mange gange, men desværre var det spejlvendt, da hun havde bagt kagen. Dødærgerligt, når man har gjort sig umage…

Kakaoroulade

Du kan farve skrivedejen i alskens farver, hvis du har lyst. Du kan lave hjerter eller flag, balloner eller biler. Kun din fantasi sætter grænser. For at få min tekst fra hjemmesiden og over på kagen tog jeg et screenshot på telefonen, beskar billedet, spejlvendte det, satte det ind i et word-dokument og printede det ud. Min rouladeform måler 25×31 cm, så selve logoet blev 21 cm bredt, og midten af det stod ca. 12 cm nede på siden.

Vælg en dej, som ikke får alt for store lufthuller, for så bliver resultatet unøjagtigt og grumset. Derfor er der heller ikke nogen hævemidler i min opskrift. Der er æggehvide i skrivedejen, for at den ikke bliver for gul. Især hvis du vil farve den. Kakaodejen bliver luftig af at vende æggehviderne i dejen. Du behøver ikke mere luft end det.

Jeg fyldte min roulade med flødeskum pisket med sukker og lidt vanille – sammen med en banan i tynde skiver. Du må fylde den med lige det, du har lyst til.

Kakaoroulade

Skrivedej

  • 35 g blødt smør
  • 45 g flormelis
  • 1 æggehvide
  • 45 g mel

Kakaodej

  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 100 g smør
  • 20 g mørk kakao
  • 3 spsk. vand
  • 90 g mel
  • 2 spsk. vand
  • 3 æggehvider
  • 75 g sukker

Fyld

  • 2½ dl. piskefløde
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 moden banan

Start med skrivedejen

Gør dit motiv klar. Klip et stykke bagepapir på 25×31 cm, som passer ned i formen. Læg motivet ind under og fastgør det evt. med et stykke tape, så det ikke kan rykke sig.

Rør det bløde smør med flormelis, til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggehviden, og pisk godt. Dejen vil skille lidt, men den samler sig, når du rører melet i. Hvis du vil farve dejen, skal du gøre det nu. Rør pastafarve i, til du har den ønskede farve og tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget tyndere af farven.

Kakaoroulade

Hæld skrivedejen i en sprøjtepose med en fin, rund tyl og tegn motivet op. Ret kanter og hjørner til med en stegenål eller en tandstikker, så du følger motivet så nøjagtigt som overhovedet muligt. Gør dig umage og lad det tage den tid, det tager. Det bliver du glad for, når kagen er bagt.

Lad bagepapiret med skrivedejen glide over på en bageplade og sæt det i fryseren i minimum 30 minutter, mens du laver kakaodejen. Hvis du har skrivedej tilbage, så tilsæt den i kakaodejen. Den skal ikke gå til spilde.

Kakaoroulade

Kakaodej

Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).

I en lille kasserolle smelter du smør sammen med kakao og de tre spsk. vand. Rør godt, så der ikke er nogen klumper. Tag kasserollen af varmen og lad det køle lidt af.

I en skål pisker du æggeblommer med sukker, til det er lyst og skummende. Tilsæt kakao og smør i en tynd stråle, mens du pisker. Hvis du havde skrivedej til overs, blander du det i kakaodejen nu. Sigt melet i dejen ad tre omgange, og vend det i med lange tag med en dejskraber – skiftevis med de sidste to skefulde vand.

I en helt ren skål pisker du æggehviderne stive. (Vend skålen på hovedet, så du er sikker!) Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk, indtil du har en tyk og sej marengs uden sukkerkrystaller. Gnid lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, skal du piske mere.

Vend først ¼ af marengsmassen i kakaodejen med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen. Når det er blandet godt, og der ikke er synlig marengs, tilsætter du den næste ¼ og fortsætter, indtil du har blandet dejen godt og forsigtigt med al marengsen.

Kakaoroulade

Tag bagepapiret med motivet ud af frysen, læg det i formen og fordel kakaodejen henover. Min form er en silikoneform, så jeg satte den på en bageplade, så jeg var sikker på, den ikke blev skæv under transporten til ovnen.

Løft bagepladen med formen nogle cm over bordet og sæt den hårdt ned igen et par gange, så evt. store luftbobler kommer til overfladen.

Kakaoroulade

Bag din kakaoroulade i nederste tredjedel af ovnen i 16-18 minutter. Kagen må ikke få for meget, for så bliver den svær at rulle.

Afkøling og fyld

Når din kakaoroulade er færdigbagt, skal du have den vendt om. Skær rundt langs kanten af formen, så kagen slipper. Sigt lidt flormelis på overfladen (som nu er bagsiden), læg et rent viskestykke henover, derefter en bageplade og vend kagen over på viskestykket og pladen. Fjern formen og træk forsigtigt bagepapiret af motivet. Læg et rent stykke bagepapir henover, og derefter et viskestykke. Vend nu igen kagen om, men lad det første viskestykke ligge på dejen, indtil kagen er kølet af. Viskestykkerne holder på fugten, så kagen ikke bliver tør og knækker.

Kakaoroulade

Husk at vende kagen rigtigt! Du skal rulle din kakaoroulade fra den modsatte ende end der, hvor navnet står.

Pisk fløden stiv sammen med vanillesukker og sukker. Fordel halvdelen af flødeskummet på indersiden af kagen, når den er kølet af, men stadig blød. Lad den sidste cm i “navneenden” stå uden flødeskum. Skær bananen i tynde skiver og fordel dem ovenpå flødeskummet og læg derefter resten af flødeskummet på.

Rul rouladen fra den modsatte, korte ende end der, hvor navnet står. Brug bagepapiret til at hjælpe med rulningen. Træk det med op omkring rouladen, så den ikke knækker, men bliver støttet i rulningen. Vær forsigtig og pres ikke rouladen så meget sammen, at fyldet presses ud.

Kakaoroulade

Når du har rullet din kakaoroulade sammen og ser motivet komme frem, må du gerne være lidt selvfed og stå med armene over hovedet;-) – “Når man har noget at prale med, så må man godt”:-)

6 Replies to “Kakaoroulade med navn på – og bloggens et års fødselsdag”

  1. Super smart. Kender godt til fremgangsmåden, men har aldrig set sådan en form før.
    Altså selve roulade-silikone formen du bager i. Hvor er den fra?

    1. Hej Monica:-)
      Tusind tak:-)
      Med den størrelse, min kageform har, passer det med ca 12 cm fra endekanten til overkanten af navnet. Hvis den var på midten af kagen, ville navnet komme til at stå på siden af kagen. (Fordi der kommer mere kage ind i rouladen end udenpå;-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *