• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Choux au craquelin med Earl grey creme – den perfekte guide til vandbakkelser

Choux au craquelin med Earl grey creme – den perfekte guide til vandbakkelser

26. januar 2022 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Jeg har aldrig mødt en vandbakkelse, jeg ikke kunne li’. Men nu har jeg mødt en, som smager 100 gange bedre end alle de andre! Denne vandbakkelse er en choux au craquelin – og ikke en Mariebolle som først antaget. Der er nemlig forskel på de to.

En choux au craquelin er en vandbakkelse med en skive småkagedej (altså smør, sukker og mel) ovenpå, som krakelerer, når den bages og bagefter fyldes vandbakkelsen med en lækker, blød creme.

Choux au craquelin

Er det ikke Marieboller?

En Mariebolle er med en skive mørdej ovenpå (altså en dej, hvor der er æg i). Toppen krakelerer stadig, men den har en lidt anden struktur.

Der er lidt navneforvirring, når man søger på Marieboller, for der dukker også opskrifter op, hvor der er småkagedej på toppen. Nu kender du forskellen på de to og kan gøre dig klog på forskellen;-)

Der findes mange fløjlsbløde cremer, som man kan fylde i vandbakkelser, men denne slår dem alle! Det er en Earl grey te-creme med en lille smule vanillesukker i. Jeg har ALDRIG smagt noget så lækkert.

Det har været mig umuligt at finde ud af, hvor navnet Mariebolle kommer fra. Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det til mig, så jeg kan tilføje det til indlægget. Jeg hader løse ender… En choux au craquelin er naturligvis fransk, det giver næsten sig selv.

Choux au craqulein med earl grey te-creme. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Da jeg googlede choux au craquelin, dukkede der en Youtube-video op med en vandbakkelse fyldt med Earl grey te-creme. Brugeren hedder Honeykki. Hun er koreaner, og videoen viser egentlig bare, hvordan hun gør – men der er kun naturlige (stille) lyde med et fuglefløjt engang imellem.

Hendes opskrift er fra Marianne Magnier-Moreno, en fransk kogebogsforfatter – og jeg har ændret en lille smule på den.

Prøv dig frem med fyldet

Choux au craquelin kan varieres på uendelige måder. Cremen indeni kan være tilsmagt med alt muligt. Du kan blande blåbærsyltetøj i som her. Det kan være lemon curd, du vender i. Chokolade, karamel, nougat, vanille. Ja, altså, fyld dine vandbakkelser med din yndlingssmag, men fyld dem endelig helt op:-)

Vil du have en lækker vanillecreme at fylde i, kan du prøve den, jeg brugte i mine Napoleonskager. Du kan godt undvære husblassen, for cremen behøver ikke blive stående på samme måde.

I min opskrift på eclairs finder du udover ALT, hvad du skal vide om vandbakkelser, også en lækker, blød creme med rabarber.

Derudover er der store muligheder med småkagelåget. Jeg har brugt almindeligt hvidt sukker til mørdejen, men hvis du bruger farin i stedet, bliver smagen mere karamelagtig og krakeleringerne bliver mørkebrune.

Du kan putte pastafarve i dejen, eller knust, frysetørret hindbærstøv? Lad din fantasi få frit spil og prøv dig frem med, hvilken variant, du bedst kan li’. Men prøv endelig min opskrift som det allerførste! De er altså VILDT gode! Som i de bedste nogensinde! 🙂

Choux au craquelin

Den perfekte vandbakkelse til choux au craquelin

Hvad kendetegner en god vandbakkelse? Den skal være hul, så der er plads til en masse cremefyld. Den skal være sprød. En perfekt vandbakkelse må ikke sprække eller have svage punkter, hvor cremen kan flyde ud. Den må selvfølgelig slet ikke falde sammen, og de skal være pæne og regelmæssige.

DEJEN TIL VANDBAKKELSER

VAND OG/ELLER MÆLK?

Jeg har altid tænkt, at vandbakkelser kun er bagt med vand. Det kan man også sagtens. Men de kan også bages med en blanding af vand og mælk. Vandet er vigtigt, fordi det er det, der giver den sprøde overflade i vandbakkelsen. Men jeg har også læst mig frem til, at hvis man blander mælk i, får vandbakkelserne en mere gylden og karamelliseret overflade, og proteinen i mælken hjælper med til at holde vandbakkelsens form.

SMØR ELLER MARGARINE?

Det er en smagssag, om du bruger margarine eller smør. Væske og fedtstof skal varmes op til kogepunktet, så smørret smelter.

SALT OG SUKKER?

Salt forhindrer til dels, at vandbakkelserne revner. Men vi vil ikke have salte vandbakkelser til kager, og der er allerede lidt salt i smørret. Jeg bruger derfor kun et lille nip salt.

Sukkeret søder naturligvis dejen, men giver også lidt karamelliseret farve til vandbakkelserne.

Salt og sukker skal opløses helt i den kogende blanding af væske og fedtstof, før du begynder at tilsætte mel. Krystaller af hhv. salt eller sukker i den færdige dej, kan få vandbakkelserne til at revne i ovnen, når krystallerne smelter.

Hvor meget æg?

Hvor meget æg skal der i? Min mor ville have sagt “passende”, og det er helt korrekt, men måske ikke så brugbart, når man ikke ved, hvornår passende er nok.

Hidtil har jeg bare brugt udtrykket “passende” om mængden af æg. “Dejen skal være så fast, at du kan køre en finger igennem, og så bliver dejen stående. Den skal ikke flyde sammen. Men den skal også være blød nok til at være medgørlig og nem at sprøjte ud af en pose.”

Ovennævnte er ikke det nemmeste at efterligne, hvis man ikke ved, hvordan en vandbakkelsesdej helt præcist skal se ud, vel?

Formlen for vandbakkelsesdej

Det glæder mig at kunne afsløre formlen for vandbakkelsesdej for dig: 1 – ½ – ⅔ – 1.

Vand: 1 del. Eller, hvis du bruger en blanding af mælk og vand: Mælk: ½ del + Vand: ½ del.

Smør/margarine: ½ del.

Mel: ⅔ del.

Æg: 1 del.

Hvor meget er 1 del så? Her er det, det bliver helt vildt smart med den her formel, for det svære har altid været at finde ud af, hvor meget æg, der skulle i – alt efter, hvor store æggene var. Med formlen skal du slå æggene ud i en skål og veje æggene først, og så kan du regne ud, præcist hvor meget du skal bruge af de øvrige ingredienser.

Fx vejede mine tre æg str. M i alt 150 g, da jeg slog dem ud i en skål. Derfor kunne jeg nemt regne ud, at jeg skulle bruge 75 g mælk, 75 g vand, 75 g smør og 100 g mel til min mængde æg.

Hvis du vejer alting af på denne måde, får vandbakkelsesdejen en “passende” konsistens.

Choux au craqulein med earl grey te-creme. En opskrift fra Bagvrk.dk.
På billedet her eksperimenterede jeg med melets glutenindhold. Der er brugt kagemel med lavere glutenindhold, så derfor er vandbakkelserne ikke helt hule.

MEL MED LAVT ELLER HØJT GLUTENINDHOLD?

Vi vil have hule, flotte, hævede vandbakkelser! Punktum. En dej med et stærkt glutennetværk holder sig bedre oppe og bliver mindre “dejagtig” i midten af vandbakkelsen. Derfor vil jeg anbefale dig at bruge hvedemel med et højt glutenindhold, minimum 12 g pr. 100 g. Du skal kigge på posen ved de øvrige oplysninger om næringsindhold.

Du kan godt bage luftige vandbakkelser med mel med lavere glutenindhold. Det gjorde jeg på billedet ovenfor. Derfor er vandbakkelserne ikke helt hule, men har en smule dej i toppen.

Resultatet bliver altså bedre med mel med højt glutenindhold.

SIGT MELET OG TAG GRYDEN AF VARMEN

Sigt melet ned i en skål, så der ikke er nogen klumper i. Når smørret er smeltet helt i den varme væske, tager du gryden af blusset og tilsætter alt melet på én gang. Rør i dejen med en grydeske, indtil der ikke er nogen melklumper tilbage, før du sætter den tilbage på blusset.

Det er meget nemmere at røre dejen jævn, når den ikke står over varmen. Klumper i dejen giver revnede vandbakkelser.

Halloween vandbakkelse med abrikoscreme choux au craquelin Bagvrk.dk
Her er vandbakkelsen bagt med højt glutenindhold, og den er HELT hul med plads til masser af creme.

HVORFOR SKAL DEJEN AFBAGES?

Når du afbager dejen i gryden, varmer du både mel og væske op. Glutennettet dannes, og den væske, der ikke bliver opsuget af glutennettet, fordamper. Dejen bliver glat og blank og hænger fint sammen.

Hvis du ikke gør det – eller ikke afbager længe nok – vil resultatet blive flade, revnede vandbakkelser, fordi den damp, som er i dejen, vil forhindre dejen i at hæve – eller den vil slippe ud, hvor den kan, så vandbakkelserne revner.

AFBAGNINGEN OG TEMPERATUREN I DEJEN

Hidtil har jeg bare skrevet, at dejen skal afbages i gryden, til den er blank, glat og varm og begynder at sætte tynde skorper i grydens bund. Men ikke alle gryder tager lige meget imod “tynde skorper”, og hvor varm er varm?

Hvis du vil være sikker på, at din vandbakkelsesdej er bagt nok i gryden, kan du måle med et stege- eller bagetermometer. Temperaturen inde i dejen skal være 75°, før den er færdig.

Dernæst skal du lade den køle ned til 60°, før du begynder at røre æg i. Ellers vil æggene nemlig koagulere og ikke give den luftighed og hæveevne til dejen, som vi er ude efter.

HUSK: Først 75° i gryden – og derefter 60°, før du begynder at hælde æg i.

Pisk ægget sammen og tilsæt det ad et par omgange. Hæld først halvdelen af ægget i dejen, og pisk godt, indtil al ægget er absorberet af dejen, og den er jævn. Tilsæt herefter resten af ægget ad et par omgange og pisk godt imellem hver, så du til sidst har en lækker, ensartet vandbakkelsesdej.

FOR MEGET ÆG?

Hvis du er kommet til at putte for meget æg i dejen, bliver dejen så blød, at den ikke hæver ordentligt op. Du kan ikke redde den ved at tilsætte ekstra mel til sidst. Så er glutenen nemlig ikke aktiveret ved afbagning, og det vil derfor igen resultere i flade vandbakkelser.

Løsningen på for meget æg i dejen, vil derfor være, at du laver fx. en halv portion ny dej (uden æg), afbager den og tilsætter den nye afbagte dej til den dej, som er for blød, indtil konsistensen er passende. (Dyp en finger i vand, træk den igennem dejen. Så bliver sporet efter fingeren stående, og der hvor du løfter fingeren op, bliver toppen stående.)

Men hvis du bruger ovenstående formel og vejer dine æg af, bliver dejen ikke for blød!

EN LILLE SMULE DAMP FORHINDRER REVNER

Hvis du hælder en lille smule vand ind i bunden af den varme ovn, dannes der damp, som forhindrer at overfladen på vandbakkelserne lukkes, før den er begyndt at hæve.

Når en dej danner overflade (tynd skorpe) i ovnen, og den først derefter begynder at hæve op, skal dampen kunne komme ud et sted, og derfor revner den.

Choux au craquelin

Vandbakkelser er ikke så svære

Det er ikke svært at bage vandbakkelser. Det er dog vigtigt at overholde de få regler, der er: Åbn ikke ovnen før tid, og lad være med at lave dejen for tynd. Ja, det var stort set det…

Når du først har taget på at bage dejen godt af og ikke putte for meget æg i dejen, så gælder det blot om at være tålmodig og holde øje med vandbakkelserne gennem ovnlågen.

Hvis du åbner lågen for tidligt, falder dine vandbakkelser sammen. Det gør de også, hvis du tager dem for tidligt ud. Der er både lys i ovnen og glas i lågen, så der er absolut ingen grund til, at du skal åbne ovnen under bagningen!

Bag dejen af i gryden, til den er glat, blank og gennemvarm. At “bage den af” vil sige, at du skal røre den med en grydeske i gryden over blusset. Dejen skal være samlet, gennemvarm og begynde at sætte tynde skorper af i bunden af gryden. Det tager i hvert fald et par minutter.

Tag derefter gryden af blusset, hæld dejen over i en skål og lad den køle et par minutter, før du begynder at ælte æggene i. Du kan enten piske med en håndmixer eller i røremaskinen med K-spaden. Når du tilsætter æggene (jeg hældte æg i ad tre omgange), skiller dejen lidt, og så skal du røre, indtil den er helt samlet igen, før du hælder mere æg i.

Choux au craquelin er hurtige fastelavnsboller

Det tager ikke lang tid at lave choux au craquelin i forhold til gammeldags fastelavnsboller. Der er ingen hævetid, og cremen skal alligevel køle ned, før den kan fyldes i bollerne.

Jeg har i mange år haft et lidt anstrengt forhold til smør i kager, især i mørdej. Men for mig har det været lidt ligesom at lære at spise oliven. Min mund har skullet vænne sig til det. Der er smør i mine choux au craquelin. Du bestemmer selv, om du bruger smør eller margarine. Kagerne skal nok lykkes, uanset hvad du bruger.

Du skal ikke fylde vandbakkelserne for tidligt. Så bliver de bløde. Man kan godt bage vandbakkelser dagen før, men de smager allerbedst nybagte. Hvis du er nødt til at bage dem dagen før, kan du lægge et tørt viskestykke over, når de er kølet af og stille dem i et køligt rum. Hvis de er bløde, når du skal bruge dem, kan du sætte dem i en 200° varm ovn et par minutter, til de er sprøde igen.

Alternativt kan man sprøjte dejen ud på bagepapir og fryse dem ned til senere bagning. Du behøver ikke tø vandbakkelserne op, før du sætter dem i ovnen. De skal bare bage et par minutter ekstra.

Fik jeg nævnt, at du er NØDT til at bage de her choux au craquelin? 😀

Choux au craqulein med earl grey te-creme. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Choux au craquelin med Earl Grey te-creme

De lækreste, fyldte vandbakkelser eller fastelavnsboller.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 30 minutter min
Køletid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 3 timer t
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

Earl Grey te-creme

  • 2½ dl mælk
  • 2 breve Earl grey te
  • 3 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 20 g Maizena

Småkagedej – Craquelin

  • 70 g blødt smør
  • 80 g sukker
  • 80 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)

Vandbakkelser

  • 1 dl vand
  • 50 g smør
  • 67 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 100 g æg (2 stk. str. M/L)

Til cremen

  • 1½ blad husblas
  • 2½ dl piskefløde
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk vanillesukker

Sådan gør du
 

Start med te-cremen

  • Bring mælken i kog i en lille gryde sammen med tebrevene. Sluk under gryden og lad teen trække i fem minutter i den varme mælk. Tryk mælken ud af tebrevene, før de kasseres.
  • Imens pisker du æggeblommerne godt med sukkeret. Sigt Maizenaen ned i æggene og bland det godt uden at piske. Der må ikke være klumper af Maizena. Varm te-mælken op til kogepunktet igen og hæld den varme mælk ned i skålen til æggene, mens du pisker.
  • Hæld nu cremen tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et minuts tid eller to under kraftig piskning. Først bruser den op, og så bliver den tyk. Pas på, det ikke brænder på. Sigt evt. cremen over i en skål, så klumper sies fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad te-cremen afkøle helt.

Småkagedej

  • Rør det bløde smør godt med sukkeret. Sigt melet i og rør til en samlet dej. Fyld dejen i en frysepose og rul den ud til 2 mm tykkelse inde i posen. Buk enden af posen om og læg dejen i fryseren, mens du laver vandbakkelsesdejen.

Vandbakkelser

  • Slå dine æg ud i en skål og vej dem. Hvis de som i mit eksempel vejer 100 g, skal du bruge den mængde ingredienser, som står skrevet ovenfor. Ellers må du rette mængderne til efter æggenes vægt, til det passer.
  • Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.
  • Sigt melet ned i en skål, så der ikke er nogen klumper.
  • Varm vand og smør op i en lille gryde, indtil smørret er smeltet og blandingen koger. Tag gryden af varmen. Hæld melet i på én gang og rør dejen jævn. Sæt gryden over varmen igen. Der røres grundigt, indtil temperaturen i dejen er 75°. Dejen er glat, blank og jævn og begynder at sætte tynde skorper i bunden af gryden.
  • Hæld dejen over i en røreskål, og lad den køle ned til 60°. Pisk æggene sammen. Tilsæt halvdelen af æggene til dejen og pisk, til dejen er jævn, og æggene er absorberet. Jeg bruger køkkenmaskinen, men du kan fint bruge en håndmixer – eller et piskeris og nogle armkræfter.
  • Tilsæt resten af ægget og pisk godt, til dejen er helt jævn.
  • Fyld dejen i en engangssprøjtepose, klip spidsen af og afsæt 12 runde kager med en diameter på ca. 5 cm. på bagepapiret.
  • Tag småkagedejen ud af fryseren. Udstik 12 cirkler med en diameter på 4 cm og læg en skive dej ovenpå hver vandbakkelse.
  • Sæt bagepladen ind i den nederste tredjedel af ovnen. Kast en spiseskefuld vand ind i ovnen og luk straks ovnlågen.
  • Bag dem i 30-35 minutter, til de er gyldne, og den krakelerede top er lysebrun. Åbn endelig ikke ovnen undervejs. Glæd dig over, at dine vandbakkelser (forhåbentlig) er store, flotte og runde:-)
  • Lad dine choux au craquelin afkøle utildækket på en rist.

Earl Grey te-cremen til fyld

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Tryk husblassen fri for vand og læg den i en lille gryde sammen med tre spsk. fløde. Smelt husblassen. Bland den godt med den lille smule fløde og tag den af varmen. Lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
  • Pisk resten af fløden sammen med sukker og vanillesukker, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv, men der må heller ikke være upisket fløde i bunden af skålen.
  • Pisk din kolde te-creme godt igennem, så den bliver blød og ensartet. Når husblassen er afkølet til lillefingervarmt, tager du en spiseskefuld flødeskum og rører ud i husblassen. Det sænker temperaturen, så du undgår trævler i cremen.
  • Tjek, at blandingen ikke er varmere end håndvarm. Ellers kan du røre lidt tecreme ud i husblasblandingen. Hæld husblassen i tecremen i en stråle, mens du pisker, til det er blandet godt.
  • Vend ¼ af flødeskummet i te-cremen, så alt bliver blandet godt. Fortsæt med at vende flødeskummet i ad et par omgange, indtil al flødeskummet er blandet i. Vend med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
  • Fyld cremen i en sprøjtepose, som du har klargjort med en sprøjtetyl, fx en med et rundt hul på 5 mm i diameter. Skær et hul med en spids kniv i bunden af hver choux au craquelin og fyld cremen i. Fyld bollerne helt op. Du kan mærke, når de bliver fyldte, fordi vandbakkelserne nærmest spiler lidt ud fra presset af cremen.
  • Sæt vandbakkelserne på et fad og server dem kort efter.

Noter

Vandbakkelser med fyld skal ikke stå og vente for længe, så bliver de bløde.
Tags Bageskole, Fastelavn, Klassisk, Vandbakkelser

Tags: Bageskole, Bagværk, Bagvrks bedste, Billig, Creme, Familiefavorit, Fastelavn, Fastelavnsboller, Fransk, Vandbakkelser

Previous Post: « Makronmuffins, som ikke falder sammen – et mysterium?
Next Post: Pandekager! Verdens bedste opskrift til pandekagedagen. »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Rikke Andersen

    11. september 2018 kl. 11:37

    Hej Lene
    Kan man bare disse dagen før og så fylde dem kort før servering ? Og hvis ja, hvordan opbevarer man dem bedst indtil da, så de stadig er sprøde på toppen ?
    Mvh
    Rikke

    Svar
    • Lene

      11. september 2018 kl. 11:40

      Hej Rikke:-)
      En vandbakkelse er altid bedst friskbagt, MEN… Jeg har bagt disse choux au craquelin dagen før. Jeg lagde et tørt viskestykke over, da de var kølet af og satte dem i et køligt rum. På selve dagen lunede jeg vandbakkelserne nogle minutter i ovnen, til de var sprøde igen, før jeg fyldte dem. Det gik rigtig fint:-)
      God fornøjelse med dem!

      Kh Lene

      Svar
  2. Iver Byrne

    15. februar 2020 kl. 8:11

    5 stars
    Hej

    Tak for en god side ❤️ Og nu mit spørgsmål !
    Kan dejen til vandbakkelser laves dagen før, og så bare sprøjte dem ud/ bage dem næste morgen ? Jeg er nemlig kommet til at love at lave en 100 vandbakkelser til fastelavn & det ville jo være dejlig nemt hvis dejen var lavet
    Ha en dejlig dag Vh Iver

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. februar 2020 kl. 9:21

      Hej Iver:-)
      Du kan sagtens lave dejen dagen før. Enten kan du lægge den på køl i sprøjteposen, så de skal sprøjtes ud og bages, men hvis du har plads i køleskabet, kan du også sprøjte dem ud på forhånd.
      Endelig er det også en mulighed at sprøjte vandbakkelserne ud, fryse dem ned og bage dem fra frost. Du behøver ikke tø dem op først, de skal bare have et minut eller to ekstra i ovnen:-)
      God fornøjelse med dem!
      Kh Lene

      Svar
  3. Gitte

    31. januar 2021 kl. 10:02

    Hej Lene,
    Så fik jeg kastet mig ud i vandbakkelser, og du har ret – det er ikke så svært, men…. mine smager af så at sige ingenting. Jeg er med på, at en vandbakkelse ikke smager af al verden, men det er som at række tungen ud af vinduet – kan det være fordi, at jeg har bagt dem for længe?
    Min småkage var ret pink, da jeg puttede demi ovnen – allerede da de havde bagt 20 min var farven lysebrun. Hvordan får jeg knald på den småkage, har du en ide om det?

    Tak for en god og udførlig opskrift

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. januar 2021 kl. 11:17

      Hej Gitte:-)
      Det hjælper på farven, hvis du sætter pladen længere ned i ovnen, for så bruner toppen ikke så meget.
      Hvis du samtidig skruer lidt ned for varmen og bager i længere tid, får toppen heller ikke så meget (brun farve).
      Nej, en vandbakkelse smager af stort set ingenting i sig selv. Det er derfor den er så alsidig mht fyld, hvor den både kan bruges til det salte og det søde køkken:-) Lav fyld, der smager af meget, så er det det, din kage smager af.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  4. Marie

    12. februar 2021 kl. 21:18

    Kan det passe der hverken skal salt eller sukker i choux-dejen?

    Svar
    • Lene Tranberg

      12. februar 2021 kl. 21:20

      Hej Marie:-)
      Ja, det er helt korrekt. Du kan godt putte lidt sukker i, hvis du vil, men normalt er en vandbakkelsesdej “uden smag”.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  5. Daniella

    31. marts 2022 kl. 20:01

    Hej
    Vil høre om earl Grey the cremen kan laves dagen før? Eller måske første del af den?

    Og hvor længe kan cremen ligge i sprøjteposen ? Kan man fx lave den færdig om morgen cremen også sprøjte den i Vandbakkelserne til middag?

    Og tak for en fantastisk opskrift.

    Svar
  6. Line Hultengren

    6. april 2023 kl. 18:43

    5 stars
    Hej Lene
    Tusind tak for din gode og grundige gennemgang af grundreglerne for vandbakkelser. De er bullet proof!
    Jeg vil gerne lave mine Choux au craquelin på forhånd og jeg forstår, at jeg godt kan fryse dem og så smide dem i ovnen frosne ved bare at tilføje et enkelt eller to minutter mere. Dejligt nemt! Mit spørgsmål går så på, om de skal fryses sammen eller separat. Det er måske en mindre detalje, men omkring på internettet finder jeg begge svar og her vil jeg helst gå med din anbefaling. Jeg kunne forestille mig, det er nemmere samlet, så den frosne skive ikke triller af den frosne “bolle”.
    Kh, Line

    Svar
    • Lene Tranberg

      8. april 2023 kl. 11:14

      Hej Line:-)
      Tusind tak for din søde besked:-)
      Jeg ville fryse dem sammen, så småkagedejen får fat i vandbakkelsesdejen. Så er de lige til at sætte på pladen, når de skal bages.
      Ha’ en dejlig påske:-)

      Kh Lene

      Svar
  7. Kastbergs

    10. oktober 2023 kl. 6:27

    5 stars
    Virkelig lækker opskrift

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. oktober 2023 kl. 10:31

      Hej Jes:-)
      Tusind tak for alle stjernerne og din kommentar:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Gateau Marcel – den ultimative chokoladekage
  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Marcipansnegle – bagt i bradepande –…
  • Rugbrød uden surdej – blødt og lækkert rugbrød med gær
  • Muffins med flødetabletter og karamelfyld –…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme