Du har inviteret til pigemiddag, eller du har inviteret gæster til en buffet, hvor du mangler en showstopper. Bag et rødt rødbedebrød. Så er du sikker på at fange deres opmærksomhed.

Rødt rødbedebrød
Opskriften her var en af de allerførste på bloggen, og billederne var derefter;-) Allernederst kan du se et af dem…
Opskriften var ikke skrevet ind i mit opskriftskema, så du nemt kan printe det, og jeg var i tvivl, om den overhovedet passede, så derfor måtte det bages igen.

Når man river rødbederne fint, afgiver de mere saft, så brødet får den fineste pink farve inden bagning. Både ud- og indvendig. I ovnen forvandles ydersiden til en mere rødlig farve, mens det indeni bliver gyldent med mørkerøde prikker. Nærmest som trylleri.
Rødbedebrød er et lækkert madbrød til supper, grillmad eller tapas. Hvis du bager det som boller, kan du bruge dem til sandwiches. Forestil dig de misundelige blikke, du får, hvis du hiver en rød sandwich frem fra madkassen:-)

Rødbeders gode egenskaber
Hvorfor ikke spise flere rødbeder i det hele taget? Foruden at indeholde en masse vigtige vitaminer, har rødbeder mange andre gode egenskaber, som dog er nemmest at optage fra de rå rødbeder. Men lidt har også ret, ikke?
- Rødbeder kan forebygge blodmangel, da de er jernholdige og hjælper kroppen med at optage jern bedre.
- Rødbeder kan forebygge kræft, da de indeholder farvestoffet Betanin, som har vist sig effektivt i behandling af lever- og hudkræft.
- Rødbeder bidrager til at sænke blodtrykket og forebygge hjerte-/karsygdomme.
- Rødbeder stimulerer fordøjelsessystemet, har et højt fiberindhold og et lavt kalorieindhold.
- Rødbeder kan udskyde ældningsprocessen, da de indeholder antioxidanter og phenolforbindelser.
- Rødbedens antiinflammatoriske egenskaber bremser tegn på ældning og forsinker aldersrelaterede sygdomme.
- Rødbeder forbedrer din udholdenhed under træning. De reducerer kroppens forbrug af ilt, og nitraten hjælper med at transportere ilt rundt i kroppen.
(Kilde: Fitnessliv)

Der er mange andre gode madbrød på bloggen. Du finder den samlede oversigt her.

Rødbedebrød
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 150 g rødbeder, fintrevne
- 2 tsk sukker
- 2 tsk groft salt
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk tørret timian
- 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Smuldr og rør gæren ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen ensartet.
- Ælt dejen, til den er blank og smidig og slipper skålens kanter. Man kan tydeligt se de lange glutentråde. Det tager 10-12 minutter ved medium hastighed i røremaskinen.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og fold den ind over sig selv et par gange, før du deler den i to lige store dele. Stram dejen op til to runde brød, ligesom du strammer boller op. Drej brødene hen over bordet mellem to hænder til sidst.
- Sæt brødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk dem til med et tørt viskestykke og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) med et varmebestandigt fad i bunden. Jeg bruger en grilltallerken af støbejern, fordi den tåler den høje varme – og det kolde vand, jeg tilsætter for at give damp.
- Sæt brødene ind i den nederste rille i ovnen. Hæld to spiseskefulde vand i fadet i bunden til at skabe damp.
- Bag brødene i ca. 25 minutter. Åbn kort ovnlågen efter 10 minutter for at lukke dampen ud.
- Dæk brødene til med et tørt viskestykke, mens de køler af. Lad dem afkøle helt på en bagerist.
Noter



Skriv et svar