Gazpacho er en kold, spansk tomatsuppe, og måske allermest oplagt om sommeren, når man ikke har lyst til varm aftensmad. Den er også fortrinlig som forret eller som del af en tapasmenu.
Inspiration til tapas
Alle små, lette retter kan indgå i en tapasmenu. Det er kun din fantasi, som sætter grænser – og måske ønsket om at lave den så autentisk spansk som muligt.
Jeg har en lang række tapasretter på bloggen, og efterhånden som opskrifterne udbygges, vil der komme flere på listen:
- Gouda oste og oliven
- Serranoskinke, mortadella og kogt skinke
- Gulerødder med baconsvøb
- Søde, røde peberfrugter marineret i olie
- Kartoffeltortilla
- Rejer i hvidløgsolie
- Grønne padronpeber med salt
- Gazpacho (denne opskrift)
- Brød med tomater
- Grillede, grønne asparges
- Ramsløgpesto
- Fyldte champignons
- Surdejsfocaccia med sorte oliven
- Grydebrød med hvidløgssmør
- Krydrede kiks med surdejsrester
Du behøver slet ikke lave dem alle. Vælg dem, du synes bedst om og gør lidt ekstra ud af dem.
Gazpacho
Gazpacho er en helt simpel tomatsuppe, som laves af blendede grønsager, til den har en ensartet, cremet konsistens.
Det daggamle brød gør suppen lidt tykkere og sikrer, at gazpachoen ikke lagdeler sig, når den står i køleskabet.
Man kan drysse toppings af fintsnittet agurk, peberfrugt eller krydderurter ovenpå. Som du kan se, skar jeg små cherrytomater i fire og lagde dem ovenpå glassets låg, så man nemt kunne hælde dem ned på suppen.
Du kan også servere gazpachoen “nøgen”, bare med et godt stykke brød til. Hvis du hælder suppen i små glas med skruelåg, er de nemme at have med på picnic.
Opskriften passer til 6-8 personer som en del af tapasmenuen eller 4-6 personer som forret. Find flere tapasopskrifter ved at kigge her.
Gazpacho
Ingredienser
- 5-6 modne tomater (ca. 400 g)
- ¾ agurk (ca. 200 g)
- 1 rød peberfrugt (ca. 150 g)
- 1 fed presset hvidløg
- 1 skive daggammelt brød uden skorpe
- 4 spsk olivenolie
- Saft af ½ lime
- ¼-½ tsk chili
- ¼-½ tsk cayennepeber
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Stilkansatsen på tomaterne fjernes, og ligeledes indmad og kerner i peberfrugten. Tomater, peberfrugt, agurk og brød skæres i grove tern, og blendes i en foodprocessor sammen med presset hvidløg, chili, olivenolie, limesaft og cayennepeber, indtil alt er helt finthakket.
- Smages til med salt og peber og stilles i køleskabet i mindst 4-5 timer. Serveres iskold med godt brød til.
Skriv et svar