En romkugle, der smelter i munden. Som knaser af krymlen udenpå. Du kan helt sikkert spise mindst to. Her får du opskriften på de allerbedste romkugler, du nogensinde har smagt.
Romkugler er en hurtig måde at få brugt kagerester på, men har du ingen rester i fryseren, kan du nemt købe dig til ingredienserne.
Mit forhold til romkugler…
Mit forhold til romkugler har været meget anstrengt i mange år. Det skyldes to episoder:
Da jeg var barn lavede min farfar altid romtoppe til jul. Et år havde han ikke mere Hansen rom, men tænkte, at 80% Stroh rom sikkert var lige så godt. Eller måske endda dobbelt så godt? Efter den jul spiste jeg aldrig min farfars romtoppe igen.
På min polterabend for 20 år siden(!) fik jeg serveret en romkugle på 800 g. Den blev taget frem, hver gang vi havde pause, så jeg kunne få sat det hele til livs i løbet af dagen. Siden dengang har jeg heller ikke spist romkugler.
Hvis Morten og August vælger en kage hos bageren, er det 9 ud af 10 gange et studenterbrød, en træstamme eller en trøffel, som de hed, da jeg var barn i Jylland.
Dog har jeg selvfølgelig skullet smage de prisvindende romkugler fra Nr. Aaby bageri. Dem kunne jeg faktisk godt li’.
Derfor har jeg skelet lidt til deres opskrift. Bl.a. indeholder den Nutella, som vi havde en del tilovers af, da jeg skulle i gang.
Og romkuglerne her i opskriften? De smager virkelig vidunderligt, og jeg er igen romkuglefan:-)
Romkugler til studentergildet
“Mor, kan du ikke lave nogle romkugler med øjne lige som “Sxdnkjvnhaklghih” fra Totoro til mit studentergilde?” Øhm, hvem?
Det viste sig at være en nullermand, der hed Susuwatari, som Junior havde set på Pinterest, hvor det lignede en romkugle med krymmel og øjne. (Google var min ven, for jeg fik virkelig ikke fat i navnet.)
Så langt så godt.
Det lille dilemma med, at jeg ikke selv spiser romkugler, var en lille udfordring, men heldigvis stiller Morten altid sine smagsløg til rådighed, så efter en del smagninger, blev de godkendt.
De små træspyd og studenterhuer er købt i Bilka.
Krymmel og øjne
Chokoladekrymlet og øjnene købte jeg hos Kager og Sager. Det var en lille smuttur at hente det i butikken her i Odense, og det lykkedes mig at holde mig selv for øjnene, da jeg kom ind på lageret, for der var MANGE ting, der kunne friste en bageglad type som mig;-)
Hvor meget krymmel skal du bruge til romkugler? Mere end du regner med.
200 g krymmel rækker til ca. 30 kugler á ca. 35 g kagemasse. Køb hellere for meget end for lidt.
Sukkerøjnene blev sat fast med lidt smeltet, mørk chokolade.
Brug den kage, du har
I opskriften fra Nr. Aaby bageri er der 2/3 wienerbrød og 1/3 mazarinkage (vægtmæssigt). Jeg havde ikke noget wienerbrød, men brugte to færdigkageblandinger og de billige mazarinkager og hindbærroulader fra Netto.
Mazarinkagen giver en lækker smag henad marcipan, som blev yderligere understreget med nogle knuste makroner. Der skal mørk bagekakao i, og så brugte jeg rigtig rom. Ikke den bedste rom, huset kunne byde på, men en almindelig, mørk slave-rom.
Du kan godt bruge romessens, men smag dig frem, indtil du rammer den smag, du allerbedst kan li’.
Verdens bedste romkugler
Ingredienser
- 450 g kagerester (fx mazarin, hindbærroulade, brownie)
- 25 g mørk kakao
- 50 g Nutella
- 25 g makroner
- ½-¾ dl mørk rom
Til drys
- 120 g chokoladekrymmel
- 34 sukkerøjne
- Lidt smeltet, mørk chokolade
Sådan gør du
- Knæk kagerne i kvarte, tilsæt kakao, Nutella, makroner og halvdelen af rommen og rør massen i en røremaskine med K-spade i 5 minutter, til massen er ensartet. Smag til med yderligere rom, hvis det behøves.
- Bruger du romessens, skal der ca. 1 spiseskefuld i.
- Fyld den bløde masse i en engangssprøjtepose, klip et ret stort hul af spidsen og sæt toppe på et stykke bagepapir. Hver top skal være på ca. 35 g.
- Sæt massen i fryseren et par timer, indtil du kan trille runde kugler.
- Hæld krymmel i en dyb tallerken og tril hver kugle i krymlen, så den er dækket på alle sider.
- Smelt lidt mørk chokolade og sæt sukkerøjnene fast på romkuglerne.
- Romkugler opbevares i lufttætte kasser i køleskabet i op til en uges tid.
Kasper
Skal de trække i en uge eller er to dage okay?
Lene Tranberg
Hej Kasper:-)
To dage er rigeligt fint.
Kh Lene