Hell’s balls, glødende kul, Djævelens boller… Hvad kalder man sådan en bolle? Jeg valgte navnet Halloweenboller, fordi jeg faldt for dem op til halloween. Det vil være den fedeste morgenmad på onsdag, når det er den 31. oktober og halloween!
De er ikke brændt på, og alt er spiseligt. Du kan roligt læse videre, så du kan bage dem selv.
Brug fx bollerne til sandwich i madpakken. Du kan også sagtens bage dem om sommeren som burgerboller til grillmaden eller som fødselsdagsboller til en grillentusiast. Du behøver ikke engang banke det brændte af, for det er bare en farvet dej;-) Put evt. kardemomme, vanille – eller timian i, alt efter hvad du skal bruge bollerne til, om det er madbrød eller fødselsdagsboller.
Jeg fandt billedet på Pinterest og linket førte mig til Instructables.com. Som det ofte er, når jeg falder for et sejt billede fra en amerikansk hjemmeside, er en del af opskriften lavet af en pakke bagemix.
Heldigvis var den fede del, nemlig hvordan man får den krakelerede dej, beskrevet, så jeg har tilladt mig at lade mig inspirere kraftigt af opskriften, men naturligivs beskriver jeg som altid grundigt, hvordan jeg gjorde.
Halloweenboller
Opskriften på bollerne indeni den krakelerede dej er min egen med udgangspunkt i mit yoghurtbrød. Jeg bagte yoghurtboller, fordi jeg godt kan li’ en bolle, der er saftig og holder sig lækker i et par dage. Dejen er farvet rød med pastafarve. Der skal en del farve til, for at få den rød nok, men dejen bliver mere rød under hævningen.
Den sorte, krakelerede dej er lavet med rismel og virker derfor anderledes end hvededejen indenunder. Risdejen binder sig ikke til den røde dej, så de arbejder uafhængigt af hinanden. Den røde dej udvider sig og hæver. Den sorte dej stivner og krakelerer. Så simpelt er det.
Den sorte risdej smøres på med hænderne, når bollerne er hævet. Jeg tog et par tynde engangshandsker på til det. Derefter skal bollerne hæve yderligere, mens ovnen varmer op.
Er du klar til at bage nogle spooky boller? Selvfølgelig er du det! Husk at grine diabolsk, når du sidder foran ovnen og ser bollerne revne:-D
Vil du inspireres til endnu mere halloween, finder du min samlede oversigt her.
Halloweenboller – glødende kul
Ingredienser
Bolledej
- 3 dl yoghurt naturel
- 25 g gær
- 1 tsk rød pastafarve
- 1 tsk groft salt
- 2 tsk sukker
- 125 g fint durummel
- 50 g blødt smør
- 350 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sort dej
- 2 dl lunkent vand
- 1 tsk sort pastafarve
- 8 g gær
- 2 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
- 1½ spsk sukker
- ½ tsk fint salt
- 200 g rismel
Sådan gør du
Bollerne
- Smuldr gæren i yoghurten og rør den ud sammen med den røde pastafarve. Du kan tilsætte mere pastafarve sammen med smørret, hvis du ikke synes, dejen er rød nok. Der skal ret meget pastafarve i, for at få farven kraftig nok.
- Tilsæt durummelet og ælt det i dejen sammen med salt og sukker. Tilsæt det bløde smør og ælt det godt ind i dejen.
- Ælt nu resten af melet i ad et par omgange. Ælt i 8-10 minutter i røremaskinen, til dejen slipper skålens sider og er blød og smidig.
- (Hvis du ikke farver dejen med pastafarve, skal der kun hhv. 100 g durum og 325 g hvedemel i dejen.)
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve et lunt sted i en time.
- Ælt dejen kort igennem. Del den i 10 stykker, stram hver klump op til en bolle og tril dem runde under en hul hånd mod bordpladen. Undgå at tilsætte for meget mel, for så får du tørre boller.
- Læg bollerne med god afstand på en bageplade, beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 40 minutter.
Den sorte dej
- Pisk sort pastafarve ud i det lune vand. Smuldr gæren i og pisk det ud. Derefter tilsættes olie, sukker, salt og rismel. Det hele blandes godt med et piskeris.
- Tilsæt evt. mere pastafarve for at få farven mørkere eller lidt mere rismel, hvis du synes, dejen er for tynd. Dejen skal være tyk og klistret, men skal kunne dryppe og løbe langsomt af piskeriset.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose og lad dejen hvile i 15 minutter, til bollerne har hævet.
Bagning
- Tag en god klat sort dej i hånden og smør den på bollerne, til de er helt dækket. Det skal være et godt tykt lag, for så lykkes krakeleringen bedre, og du kan bare bruge al den sorte risdej.
- Lad halloweenbollerne hæve utildækket i yderligere 15 minutter, mens du varmer ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag bollerne i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter, til de er gennembagte, og den sorte dej er krakeleret.
Marina
Hvor er de blevet flotte! Det er en af de klassiske Halloween ideer og jeg har altid syntes at de var vildt seje. Det er rigtigt at amerikanerne ofte bager med færdigmix men jeg synes nu også at jeg har set opskrifter hvor de er bagt fra bunden. Alligevel er j3g sikker på at dine boller er bedre!
Harpy Hallowen
Lene
Tusind tak, Marina:-)
Jeg synes altid, at når jeg falder for et flot billede på Pinterest, er det lavet med færdigmix, så man selv skal opfinde den dybe tallerken… 😉
Jeg håber, mine boller er bedre. Om ikke andet er de bagt med nærvær:-D
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Karina
Ha! Dem skal jeg også lave i dag. Fandt også billedet på Pinterest 🙂 Vil da læne mig op ad dine danske instruktioner 🙂 Tak!
Lene
Hej Karina:-)
De er SÅ fede! Jeg er stadig totalt begejstret over dem:-) –
Junior havde de “klammeste” sandwiches med i madpakken i går, haha:-D
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Linett
Kan jeg bruge min egen bolleopskrift, men din opskrift på risdejen og få et lign. Resultat?
Lene Tranberg
Hej Linett:-)
Ja, det kan du sagtens.
God bagelyst!
Kh Lene
Michelle Madelung
Tusind tak for den fine opskrift. Jeg har dog et lille spørgsmål, jeg kan ikke få den rigtige farve 🙂 en tsk giver slet ikke nok farve, har brugt hele den sorte farve fx. Hvilken farve har du brugt som gør det muligt kun at bruge 1 tsk?
Lene Tranberg
Hej Michelle:-)
Jeg brugte pastafarve fra Wilton for at få de kraftige farver.
Progels farver er også ret farvestærke.
God bagelyst fremover:-)
Kh Lene
Betina
Skal der ikke gær i de røde boller?
Lene
Hej Betina:-)
Jo, der står 25 g gær ved bolledejen og 8 g gær ved den sorte dej.
God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Cecilie Nielsen
De er godt nok flotte 🙂 Hvordan smager ‘rismelsdejen’? Er det som at spise en almindelig bolle, når de først er blevet skåret over og har fået en klat smør? 🙂
Lene
Hej Cecilie.
Tusind tak:-) Ja, rismelsdejen smager ikke af ret meget, måske en smule sødt, fordi der er sukker i. De smager bare af almindelig bolle og egner aig både til ost og Nutella;-)
Kh Lene
Aase larsen
Hvor køber man enzymerne? Hvad betyder det for dejen?
Lene
Hej Aase:-)
Jeg har fået mine enzymer fra Grillbutikken.dk. Du kan købe dem flere steder på nettet.
Dejen bliver luftigere og slutresultatet større end brød bagt uden enzymer. Jeg har lavet en sammenligningstest med et helt almindeligt franskbrød bagt med og uden enzymer, som jeg har beskrevet i dette indlæg: https://bagvrk.dk/bageenzymer-franskbroed/
Jeg synes dog ikke, det giver mig en længere holdbarhed, da mine brød og boller i forvejen holder sig friskt i flere dage end de flestes.
Enzymer er et ‘bagehjælpemiddel’, som findes helt naturligt i mel. Ved at tilsætte enzymer, booster du dejens hæveevne. Det er altså ikke nødvendigt for at bage bollerne, du får bare et lidt flottere resultat:-)
Håber, det besvarede dine spørgsmål, ellers må du endelig sige til.
Kh Lene
Freja
Hej
Dem må jeg prøve at lave til en af posterne til et natløb på fredag, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan nå at skaffe sort pastafarve. Tror du man kan bruge konditorfarve i stedet for? Mvh Freja
Lene
Hej Freja
Ja, det er jeg sikker på, du kan. Prøv at lade være med at komme al vandet i fra starten, men spæd op med det sidste, hvis det er nødvendigt.
God fornøjelse
Kh Lene
Jed
These look amazing! Is there an English translation of this recipe anywhere?
Lene Tranberg
Hi Jed!
No, I’m sorry, there isn’t.
You can use any bun recipe and use the technique in this one: https://www.instructables.com/id/Halloween-Brimstone-Bread/?utm_content=buffer668bd&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer
Have a nice day:-)
Best regards
Lene
Heidi
Sjove projekt boller ;-)!
Jeg kunne ikke få fat i pastafarve så brugte Torsleffs konditorfarve. En helt flaske, men endte alligvel med lyserøde boller. Krakelering af den sorte dej fungerede dog fint, og de smagte godt – bare som almindelige boller. Vil prøve som leopardboller med andre farver naeste gang. Lene, hvilken pastafarve brugte du? Tak for opskriften og god weekend.
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Jeg brugte rød pastafarve fra Wilton, men der skal ret meget til for at bollerne bliver rigtigt røde;-) (Jeg plejer at købe farven i Føtex/Bilka.)
Leopardboller lyder også som en fantastisk idé:-)
Kh Lene
Helle
Kan man bruge konditor farve fra Dr oetker
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Jeg må tilstå, at jeg ikke har prøvet at bage dem med konditorfarve. Jeg bruger altid pastafarve, fordi den farver meget kraftigere.
Jeg tvivler på, at du vil kunne få dem rigtigt røde som mine, nok mere lyserøde, men hvis du blander gult i den røde konditorfarve, vil selve bollen blive mere orange indeni og dermed mere glødende:-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Laila
Hej Lene
Jeg skal til at kaste mig ud i at bage dine boller. Men jeg har et benspænd, jeg kan ikke tåle hvedemel. Derfor bytter jeg ofte hvedemel ud med sigtet spelt, og justerer hæve- og æltetiden. Men lige med durum har jeg ikke fundet en erstatning til. Har du nogle fif?
Lene Tranberg
Hej Laila:-)
Tak for dit spørgsmål. Jeg har slet ingen erfaringer med at bage uden hvedemel/gluten, men i princippet kan du bruge din sædvanlige bolleopskrift til den røde dej.
Det eneste, som er virkelig vigtigt i denne opskrift er den sorte dej, fordi det er den, som giver krakeleringen, når den røde dej hæver op:-)
Jeg har også bagt burgerboller med “kul” på, og det virkede lige så fint.
Skriv endelig, hvordan det går:-D
Kh Lene
Laila
Så kom og gik halloween. Bollerne blev bagt med sigtet spelt. For at sikre mig de blev gode kastede jeg mig ud i at benytte både bagenzymer og Tangzhong. De blev fantastiske. Og skal helt klart bages igen. Måske som Lucia boller lige om lidt
Et lille men, alle unger led i ugen efter, af grønlig afføring. Det tillægger jeg den sorte farve ♀️
Krakeleringen virkede perfekt. Og de lignede smukke glohede kul
Tak for inspirationen
Lene Tranberg
Hej Laila:-)
Hvor fedt, at de lykkedes så godt:-D
Jeg har måttet love familien, at jeg ALDRIG farver svensk pølseret med mørkeblå farve igen… Man har også glæde af blå farve et par dage;-)
Tak for din søde besked:-)
Kh Lene
Christina
Hej
Jeg laver koldhævede boller, som bare sættes med en ske og ikke hævet inden de kommer i ovnen. Tror du den sorte dej kan smøres på dem? Og skal det så bare stå 15 min inden de kommer i ovnen?
Lene Tranberg
Hej Christina:-)
Hvis du bare smører den sorte dej forsigtigt på, så du ikke kommer til at presse luft ud af bollerne, tror jeg godt, du kan bruge den på koldhævede boller:-)
Den skal lige have lov at stå de 15 minutter, så risdejen tørrer lidt på overfladen.
God bagelyst!
Kh Lene
Lasse Jensen
Vil du tro man ville kunne bruge den sorte dej oven på fastelavns boller, altså dem med creme indeni?
Lene Tranberg
Hej Lasse:-)
Ja, det tror jeg godt, du kunne. Måske i et lidt tyndere lag, men alle boller, som er spændt godt op og som hæver, inden de skal i ovnen, kan få glæde af det sorte lag risdej:-) Også boller med creme indeni.
Hvis du så farver cremen grøn, så det ligner slim, er de lige i øjet;-D
God bagelyst!
Kh Lene
Karina
Hej Lene.
Faldt lige over din opskrift. Wow de ser flotte ud 🙂
Har tænkt mig at lave dem til halloween på lørdag. Jeg har bare lige et spørgsmål. Falder hævelsen af de røde boller ikke når den sorte dej smøres på? Jeg er altid så uheldig når jeg bare skal pensle boller med æg. De bedste hilsner fra Karina
Lene Tranberg
Hej Karina:-)
Bollerne er ikke færdighævede, når den sorte dej kommer på, men skal også hæve med den sorte dej på. Derfor falder bollerne ikke sammen:-)
Du kan også pensle dine almindelige boller med æg, når halvdelen af tiden er gået og så lade dem hæve færdig. Ægget skal nok holde på bollens fugtighed under de sidste 20-30 minutter – eller hvad din opskrift nu siger;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Gitte
Kan man undlade durummel og udelukkende bruge Tipo 00?
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Ja, det kan du sagtens:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Tenna Modin Hansen
Jeg kan kun finde fuldkorns rismel. Kan det bruges?
Lene Tranberg
Hej Tenna:-)
Jeg har ikke prøvet med fuldkornsrismel, men det tror jeg bestemt, du kan bruge.
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Tenna Hansen
Hej Lene
Så fik jeg bagt ☺️
Jeg kan hermed bekræfte at, fuldkorns rismel fungere lige så godt ☺️
Tak for god inspiration
Lene Tranberg
Hej Tenna:-)
Tusind tak for tilbagemeldingen:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene