Ramsløgpesto og ramsløgsalt – De er derude i skoven

I dag regner det. En hel del, faktisk, så jeg glæder mig over, at det var i går, jeg plukkede ramsløg i skoven. Jeg ved ikke, hvor der er ramsløg heromkring, men jeg vidste, at der er ramsløg ved Middelfart. Der er mange i skoven omkring Hindsgavl, men også i skoven ovenfor Restaurant Fænøsund. Jeg plukkede mange flere ramsløg, end jeg egentlig skulle bruge, men har bl.a. lavet ramsløgpesto og ramsløgsalt af dem. Resten har jeg lagt i fryseren.

Ramsløg. Bagvrk.dk

Jeg lagde et billede op på Bagvrks Facebookside i går med en opfordring til at dele, hvis man vidste et sted i sit nærområde, hvor der er ramsløg. Der kom både guldkorn, hvor man kan finde dem, men også efterlysninger bl.a. fra Viborg, Horsens og Vejle. Ved du, hvor der er ramsløg, så skriv endelig en kommentar herunder, eller kommenter inde på Facebooksiden. Du ved, “Sharing is caring” 🙂

Ramsløg kaldes også vilde hvidløg. De smager nemlig kraftigt af hvidløg. Og lugter endnu stærkere. Jeg plukkede godt et kilo blade og lagde dem i bilen. I dag lugter bilen stadig af rå løg, selvom den blev luftet godt ud i går.

Ramsløgsalt. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Ramsløg kan plukkes, fra de dukker op i foråret og hen til juli måned, bare du plukker de nye blade og ikke de gamle, træede blade. Der er derfor en lang sæson. Du kan sagtens bruge ramsløg, som du ellers ville bruge purløg, fx. på en kartoffelmad eller i en kartoffelsalat.

Er der forvekslingsmuligheder?

Ramsløg ligner meget høsttidløs på bladene. Høsttidløs er en løgplante, som blomstrer i efteråret, og som er stærkt giftig. Ramsløg gror i store tæpper i skoven, men i haver og parker kan det være svært at skelne dem fra høsttidløs på udseendet alene. Men du kan ikke tage fejl, hvis du gnider bladene mellem fingrene eller plukker et blad og lugter til det. Ramsløg lugter stærkt af hvidløg. Det gør høsttidløs ikke.

Ramsløgpesto. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Det er nemt

Disse to opskrifter er supernemme at gå til. Det er en fordel at have en blender eller en foodprocessor, men hvis du er ferm med en skarp kniv, kan du sagtens klare dig med den. Der findes mange variationer over emnet pesto. Brug, hvad du har, er mit bedste råd. Lige dele nødder (mandler, pinjekerner, cashewnødder alt efter, hvad du har i skufferne) og blade og så olivenolie, indtil det er tilpas i konsistensen.

Pesto holder sig ca. 14 dage i køleskabet. Hvis du laver en større portion end det, kan du fryse det ned i små portioner, så du altid har en lækker pesto på lager. I fryseren kan pesto holde sig ca. tre måneder pga. olieindholdet. Jeg lavede denne ramsløgpesto uden parmesan, men det kan du gøre nøjagtig, som du vil.

Ramsløgsalt. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Ramsløg salt holder stort set evigt. Det mister lidt af smagen over tid, men der går laaang tid. Brug det, som du ellers ville bruge kryddersalt, fx i en salatdressing eller når du steger kylling eller en steak, som gerne må få en snert af hvidløg.

Ramsløgpesto. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Ramsløgpesto

  • 130 g cashewnødder
  • 130 g blade af ramsløg
  • 3 spsk. citronsaft
  • 2 dl. jomfruolivenolie
  • Salt og friskkværnet peber

Skyl bladene af ramsløg meget grundigt, så du får fjernet al jord. Du kan sagtens bruge stænglerne. Tør bladene i et viskestykke.

Rist nødderne på en varm pande. Lad dem køle af et par minutter, før du hakker dem meget fint i en foodprocessor.

Tilsæt bladene og kør igen, til det er hakket meget fint. Tilsæt citronsaft og olivenolie, mens maskinen kører, til det har en passende konsistens. Smag din ramsløgpesto til med salt og friskkværnet peber.

Opbevar pestoen i køleskabet eller frys den ned med det samme.

Ramsløgsalt. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Ramsløgsalt

  • 90 g blade af ramsløg (30-40 stk.)
  • 250 g groft salt

Skyl bladene af ramsløg meget grundigt, så du får fjernet al jord. Du kan sagtens bruge stænglerne. Tør bladene i et viskestykke.

Hæld blade og salt i en foodprocessor, og hak det meget fint.

Bred dit ramsløgsalt ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og tør det i ovnen ved 45° varmluft i 2-3 timer, til det er helt tørt. (Hvis din ovn ikke kan gå længere ned end 50 grader, bruger du selvfølgelig bare det.)

Når saltet er helt tørt, blender du det for at fjerne evt. klumper. Opbevar dit ramsløgsalt i et tætlukket glas.

PS: Husk nu at skrive en kommentar herunder, hvis du ved et godt sted med masser af ramsløg!

PPS: Hvis du også kunne tænke dig at lave pesto af skvalderkål, er min opskrift lige her.

2 Replies to “Ramsløgpesto og ramsløgsalt – De er derude i skoven”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *