I dag regner det. En hel del, faktisk, så jeg glæder mig over, at det var i går, jeg plukkede ramsløg i skoven. Jeg plukkede mange flere ramsløg, end jeg egentlig skulle bruge, men har bl.a. lavet ramsløgpesto og ramsløgsalt af dem. Resten har jeg lagt i fryseren.
Ved du ikke, hvor du kan finde ramsløg i nærheden af dig, kan du finde den opdaterede liste her.
Jeg ved ikke, hvor der er ramsløg heromkring, men jeg vidste, at der er ramsløg ved Middelfart. Der er mange i skoven omkring Hindsgavl, men også i skoven ovenfor Restaurant Fænøsund.
Ved du, hvor der er ramsløg, så skriv endelig en kommentar herunder, eller under listen med ramsløgsteder i Danmark. Du ved, “Sharing is caring” 🙂
Ramsløg kaldes også vilde hvidløg. De smager nemlig kraftigt af hvidløg. Og lugter endnu stærkere. Jeg plukkede godt et kilo blade og lagde dem i bilen. I dag lugter bilen stadig af rå løg, selvom den blev luftet godt ud i går.
Ramsløg kan plukkes, fra de dukker op i foråret og hen til juli måned, bare du plukker de nye blade og ikke de gamle, træede blade. Der er derfor en lang sæson. Du kan sagtens bruge ramsløg, som du ellers ville bruge purløg, fx. på en kartoffelmad eller i en kartoffelsalat.
Er der forvekslingsmuligheder?
Ramsløg ligner meget høsttidløs på bladene. Høsttidløs er en løgplante, som blomstrer i efteråret, og som er stærkt giftig. Liljekonvaller er også giftige og kan forveksles, men de kommer senere end ramsløgene.
Ramsløg gror i store tæpper i skoven, men i haver og parker kan det være svært at skelne dem fra liljekonval og høsttidløs på udseendet alene. (Se billeder her.)
Men du kan ikke tage fejl, hvis du gnider bladene mellem fingrene eller plukker et blad og lugter til det. Ramsløg lugter stærkt af hvidløg. Det gør hverken høsttidløs eller liljekonval.
Ramsløgpesto og ramsløgsalt er nemt
De to opskrifter er supernemme at gå til. Det er en fordel at have en blender eller en foodprocessor, men hvis du er ferm med en skarp kniv, kan du sagtens klare dig med den. Der findes mange variationer over emnet pesto.
Brug, hvad du har, er mit bedste råd. Lav ramsløgpesto af lige dele nødder (mandler, pinjekerner, cashewnødder alt efter, hvad du har i skufferne) og blade og så olivenolie, indtil det er tilpas i konsistensen.
Pesto holder sig ca. 14 dage i køleskabet. Hvis du laver en større portion end det, kan du fryse det ned i små portioner, så du altid har en lækker ramsløgpesto på lager.
I fryseren kan pesto holde sig ca. tre måneder pga. olieindholdet. Jeg lavede ramsløgpesto uden parmesan, men det kan du gøre nøjagtig, som du vil.
Ramsløgsalt holder stort set evigt. Det mister lidt af smagen over tid, men der går laaang tid. Brug det, som du ellers ville bruge kryddersalt fx i en salatdressing, eller når du steger kylling eller en steak, som gerne må få en snert af hvidløg.
Ramsløgpesto
Ingredienser
- 130 g cashewnødder eller andre nødder
- 130 g blade af ramsløg
- 3 spsk citronsaft
- 2 dl jomfruolivenolie
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl bladene af ramsløg meget grundigt, så du får fjernet al jord. Du kan sagtens bruge stænglerne også. Tør bladene i et viskestykke.
- Rist nødderne på en varm pande. Lad dem køle af et par minutter, før du hakker dem meget fint i en foodprocessor.
- Tilsæt bladene og kør igen, til det er hakket meget fint. Tilsæt citronsaft og olivenolie, mens maskinen kører, til det har en passende konsistens. Smag din ramsløgpesto til med salt og friskkværnet peber.
- Opbevar pestoen i køleskabet eller frys den ned med det samme.
Noter
Ramsløgsalt
Ingredienser
- 90 g blade af ramsløg (30-40 stk.)
- 250 g groft salt
Sådan gør du
- Skyl bladene af ramsløg meget grundigt, så du får fjernet al jord. Du kan sagtens bruge stænglerne. Tør bladene i et viskestykke.
- Hæld blade og salt i en foodprocessor, og hak det meget fint.
- Bred dit ramsløgsalt ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og tør det i ovnen ved 45° varmluft i 2-3 timer, til det er helt tørt. (Hvis din ovn ikke kan gå længere ned end 50 grader, bruger du selvfølgelig bare det.)
- Sørg for god udluftning undervejs. Duften af hvidløg er meget stærk i hele huset;-)
- Når saltet er helt tørt, blender du det for at fjerne evt. klumper. Opbevar dit ramsløgsalt i et tætlukket glas.
Noter
PS: Husk nu at skrive en kommentar herunder, hvis du ved et godt sted med masser af ramsløg!
PPS: Hvis du også kunne tænke dig at lave pesto af skvalderkål, er min opskrift lige her.
Janni Gade
Treldenæs nord for Fredericia er fuld af ramsløg i skoven.
Lene
Perfekt, Janni, det var et godt tip:-)
Kh Lene