• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Julekringle – wienerstang med marcipan og julesmag

Julekringle – wienerstang med marcipan og julesmag

17. december 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Wienerbrød med julesmag. En julekringle er fyldt med marcipan, vanillecreme, nødder, lidt appelsin og julekrydderier. Du kommer helt sikkert i julestemning, når du smager min julekringle.

Julekringle med julefyld Bagvrk.dk

Hvis du tidligere har læst med på bloggen, ved du, at jeg har eksperimenteret med at rulle wienerdeje, så de bliver lige så gode som bagerens.

Du finder opskrifter på almindelige birkes, grovbirkes, københavnerbirkes og høje kanelsnegle bagt i form. Der finder du også videoer til teknikken, hvordan du hhv pakker margarinen ind og udruller dejen 3×3.

Julekringle wienerstang med marcipan og julefyld Bagvrk.dk

Derfor vil jeg heller ikke gå i dybden med wienerdejen og dens “mysterier” denne gang, for det har jeg gentaget i alle de andre opskrifter. Du får selvfølgelig en udførlig opskrift, som du plejer;-)

Julekringle x 2

Der bliver to kringler ud af opskriften. Du kan godt halvere den, hvis du pisker ægget sammen, så du kan bruge det halve i dejen og resten til at pensle med.

En julekringle kan fryses ned i hele eller halve stykker, som det passer dig. Når den er tøet op, kan du nemt lune den i ovnen, så den får sin sprødhed tilbage.

JUlekringle udvalgt Bagvrk.dk

Derfor ville jeg ikke tøve med at bage dem begge to, når du alligevel har gang i ovnen, og så blot fryse den ene ned til en anden dag, eller hvis du pludselig får gæster.

Bager du kringlen som wienerstænger i stedet, skal du dele dejen i 3 eller 4, alt efter hvor store dine bageplader er.

Julekringle med flormelis Bagvrk.dk

Når du først har taget på at rulle wienerdej ud, er det verdens nemmeste kager at arbejde med. Du skal blot være tålmodig og ikke jappe udrulningerne igennem. Betragt det som mindfulness og rul dejen ud med nærvær;-)

Varier fyldet

Du kan variere fyldet i en evighed, og det er kun din fantasi, som sætter grænser.

Wienerdej lægges sammen om julefyld Bagvrk.dk

Jeg har gode erfaringer med at blande vanillecreme i remoncen, for så er den blød og nem at fordele – og vanillecremen holder styr på remoncen, så den ikke flyder ud nogen steder.

Min vanillecreme er hjemmelavet. Det tager ikke meget længere tid end en pulvercreme, men jeg laver kun den mængde, jeg skal bruge og har ikke noget til overs.

Krans af wienerdej Bagvrk.dk

Hvis du bager wienerstænger i stedet for runde kranse, så lad være med at smøre fyldet helt ud til enderne. Fold endekanterne 1-2 cm ind over fyldet og fold derefter siderne op over. Så løber fyldet ingen steder.

Wienerstang med julefyld Bagvrk.dk

Det lyder nemt at lave runde kranse som på billedet, men jeg syntes ikke, det var helt så nemt endda. Jeg strakte dejen lidt i den ene side (den, som skulle være ydersiden af kransen) og skubbede den lidt sammen på den anden side, så den til sidst kunne blive rund. Form den på bagepladen, så du ikke skal flytte den runde krans over.

Andre wieneropskrifter

Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:

  • Birkes
  • Brunsvigersnegle
  • Chokoladecroissant
  • Croissanter
  • Fastelavnsboller
  • Grovbirkes
  • Høje snegle
  • Københavnerbirkes

Rigtig god bagelyst:-)

JUlekringle udvalgt Bagvrk.dk

Julekringle

Wienerkrans med fyld af marcipan, vanillecreme og juleremonce.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 24 minutter min
Hvile- og hævetid 2 timer t 15 minutter min
Samlet tid 3 timer t 24 minutter min
Ret Kager
Køkken Bagværk, Dansk, Jul
Antal 2 stk.

Ingredienser
  

Vanillecreme

  • 1¾ dl mælk (1,75 dl)
  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk vanillesukker
  • 50 g sukker
  • 15 g Maizana majsstivelse

Wienerdej

  • 2½ dl kold mælk
  • 20 g gær
  • 1 æg, str. M/L, koldt
  • ½ tsk groft salt
  • 2 spsk sukker
  • 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 20 g blødt smør
  • 250 g bagemargarine til udrulning

Juleremonce og fyld

  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker
  • 100 g groftrevet marcipan
  • 1 spsk stødt kanel
  • 1 tsk stødte nelliker
  • Al vanillecremen
  • 50 g hasselnødder
  • 40 g finthakket, syltet appelsinskal fx fra Dr. Oetker

Pensling og pynt

  • 1 sammenpisket æg, str. M/L
  • Perlesukker eller haglsukker
  • Lidt af hasselnødderne
  • Flormelis til drys

Sådan gør du
 

Vanillecreme

  • Start med vanillecremen. Bring mælken i kog, mens du pisker æggeblommer, sukker og vanillesukker godt sammen i en skål. Sigt Maizenaen i æggemassen og bland det godt.
  • Når mælken koger, hældes den i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker. Hæld cremen tilbage i gryden og sæt den over varmen igen.
  • Rør godt, mens du varmer den op, så cremen ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter tykner den. Lad cremen simre et par minutter, efter den er blevet tyk, stadig under omrøring.
  • Hæld din vanillecreme over i en flad skål eller en dyb tallerken. Dæk den til med husholdningsfilm helt ned op overfladen og stil den i køleskabet. Cremen må ikke være for varm, for så smelter den smørret, når den blandes med resten af fyldet.

Wienerdej

  • Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt ægget. Bland mel med salt og sukker, og ælt halvdelen af det ind i dejen. Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, og tilsæt resten af melet.
  • Ælt dejen godt i 10 minutter ved medium hastighed. Skrab dejen ned fra krogen en gang imellem, hvis det er nødvendigt.
  • Imens gør du margarinen klar til udrulning. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, til margarinen er et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet, til dejen er færdigæltet.
  • Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud til et kvadrat, som er ca. 5 cm større end margarinen på begge leder. Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen, og bank den godt fast, så margarinen hænger sammen med dejen, og der ikke er nogen luftlommer under.
  • Læg alle fire dejhjørner ind over margarinen, så den pakkes ind som i en konvolut. Slå med håndkanten langs kanten af margarinen, før du folder hvert hjørne indover, så kanten bliver mere skarp, og der er margarine helt ud til kanten af pakken. Tryk dejen fast i samlingerne.
  • Vend dejen med samlingen nedad på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm. Sørg for at få kanterne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt. Flyt hele tiden på dejen og drys med ekstra mel, så den ikke klistrer fast til bordet.
  • Tryk ikke for hårdt med kagerullen, men rul roligt frem og tilbage.
  • Fold den ene tredjedel ind over midten. Børst overskydende mel af. Fold den anden tredjedel ind over midten, så du nu har et rektangel på ca. 13×30 cm. Det var første udrulning og foldning.
  • Drej dejen 90°, så de åbne sider er på den anden led. Udrul igen dejen til et rektangel og fold siderne ind over midten. Husk, at børste overskydende mel af, så det ikke ender inde i dejlagene. Det var anden udrulning og foldning. Hvis dejen er meget blød, kan du lægge den i køleskabet i 20 minutter.
  • Drej igen dejen 90°, udrul den til et rektangel på 30×40 cm, før du igen folder den ind over sig selv i tredjedele. Læg dejen på et skærebræt, dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i fryseren i 30 minutter.

Imens laver du remoncen

  • Rør det bløde smør med sukker, smør, kanel og nelliker.
  • Rist hasselnødderne i en 200° varm ovn i 10-15 minutter, til du nemt kan gnide de brune hinder af i et rent viskestykke. Hak den syltede appelsinskal fint.
  • Hak nødderne og tag lidt af dem fra til at drysse kringlen med.
  • Rul din wienerdej ud til et langt stykke, ca. 20×120 cm. Gør dig umage med at få kanter og hjørner så lige og skarpe som muligt. Sørg hele tiden for, at der er mel under dejen, så den ikke hænger fast i bordet.
  • Del dejen i to, så du nu har to stykker på 20×60 cm. Fordel remoncen på midten af de to dejstykker, så du har et bredt bælte på 11×60 cm. Drys på midten med syltet appelsinskal og hakkede hasselnødder.
  • Fold de to langsider ind mod midten. De skal ikke overlappe. Der må gerne være en centimeter fri.
  • Form dejen til en krans på en bageplade med bagepapir. (Det er ikke helt så nemt, som det lyder, men hvis du strækker dejen på ydersiden af kransen og skubber den lidt sammen i midten, lykkes det;-))
    Krans af wienerdej fyld marcipan juleremonce Bagvrk.dk
  • Pensl kransene med sammenpisket æg. Drys med haglsukker/perlesukker og lidt hakkede hasselnødder.
  • Dæk julekringlen til med en opklippet frysepose (8 liter) og derefter et tørt viskestykke. Stil kringlerne til hævning på køkkenbordet i 1¾-2 timer.
  • Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 240° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Stil den første julekringle ind i ovnen i den nederste ribbe. Skru varmen ned til 200° og bag kringlen i ca. 24 minutter, til den er gylden og gennembagt.
  • Lad kringlen køle af på en rist, før du drysser den med flormelis.
  • Varm igen ovnen op til 240°, før du bager plade nummer to ved 200°.

Noter

Julekringle af wienerdej kan lunes i ovnen, hvis du bager dem dagen før. Kagerne kan fryses ned i op til tre måneder.
 
Vil du hellere koldhæve kringlerne, lader du dem hæve natten over i køleskabet. Sæt dem ud på køkkenbordet i mindst en halv time, mens du varmer ovnen op.
Tags Bagerbrød, Jul, Julebag, Wienerbrød
Juletræ hasselnødder julekringle Bagvrk.dk
Wienerdej med julefyld og marcipan Bagvrk.dk
Følg mig på Instagram

Tags: Appelsin, Bagerbrød, Bagværk, Creme, Familiefavorit, Gær, Gærdej, Gærkage, Hasselnødder, Jul, Kanel, Marcipan, Nem opskrift, Opskrift, Remonce, Wienerbrød, Wienerdej

Previous Post: « Vanillekranse med sprøjtepose, smør og marcipan
Next Post: Julemiddag – de bedste opskrifter på julemad »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme