Wienerbrød med julesmag. En julekringle er fyldt med marcipan, vanillecreme, nødder, lidt appelsin og julekrydderier. Du kommer helt sikkert i julestemning, når du smager min julekringle.
Hvis du tidligere har læst med på bloggen, ved du, at jeg har eksperimenteret med at rulle wienerdeje, så de bliver lige så gode som bagerens.
Du finder opskrifter på almindelige birkes, grovbirkes, københavnerbirkes og høje kanelsnegle bagt i form.
Derfor vil jeg heller ikke gå i dybden med wienerdejen og dens “mysterier” denne gang, for det har jeg gentaget i alle de andre opskrifter. Du får selvfølgelig en udførlig opskrift, som du plejer;-)
Julekringle x 2
Der bliver to kringler ud af opskriften. Du kan godt halvere den, hvis du pisker ægget sammen, så du kan bruge det halve i dejen og resten til at pensle med.
En julekringle kan fryses ned i hele eller halve stykker, som det passer dig. Når den er tøet op, kan du nemt lune den i ovnen, så den får sin sprødhed tilbage.
Derfor ville jeg ikke tøve med at bage dem begge to, når du alligevel har gang i ovnen, og så blot fryse den ene ned til en anden dag, eller hvis du pludselig får gæster.
Bager du kringlen som wienerstænger i stedet, skal du dele dejen i 3 eller 4, alt efter hvor store dine bageplader er.
Når du først har taget på at rulle wienerdej ud, er det verdens nemmeste kager at arbejde med. Du skal blot være tålmodig og ikke jappe udrulningerne igennem. Betragt det som mindfulness og rul dejen ud med nærvær;-)
Varier fyldet
Du kan variere fyldet i en evighed, og det er kun din fantasi, som sætter grænser.
Jeg har gode erfaringer med at blande vanillecreme i remoncen, for så er den blød og nem at fordele – og vanillecremen holder styr på remoncen, så den ikke flyder ud nogen steder.
Min vanillecreme er hjemmelavet. Det tager ikke meget længere tid end en pulvercreme, men jeg laver kun den mængde, jeg skal bruge og har ikke noget til overs.
Hvis du bager wienerstænger i stedet for runde kranse, så lad være med at smøre fyldet helt ud til enderne. Fold endekanterne 1-2 cm ind over fyldet og fold derefter siderne op over. Så løber fyldet ingen steder.
Det lyder nemt at lave runde kranse som på billedet, men jeg syntes ikke, det var helt så nemt endda. Jeg strakte dejen lidt i den ene side (den, som skulle være ydersiden af kransen) og skubbede den lidt sammen på den anden side, så den til sidst kunne blive rund. Form den på bagepladen, så du ikke skal flytte den runde krans over.
Andre wieneropskrifter
Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:
- Birkes
- Grovbirkes
- Københavnerbirkes
- Croissanter
- Chokoladecroissant
- Høje snegle
- Brunsvigersnegle
- Fastelavnsboller
Rigtig god bagelyst:-)
Julekringle
Ingredienser
Vanillecreme
- 1¾ dl mælk (1,75 dl)
- 2 æggeblommer
- 1 tsk vanillesukker
- 50 g sukker
- 15 g Maizana majsstivelse
Wienerdej
- 2½ dl kold mælk
- 20 g gær
- 1 æg, str. M/L, koldt
- ½ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 20 g blødt smør
- 250 g bagemargarine til udrulning
Juleremonce og fyld
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 100 g groftrevet marcipan
- 1 spsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- Al vanillecremen
- 50 g hasselnødder
- 40 g finthakket, syltet appelsinskal fx fra Dr. Oetker
Pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg, str. M/L
- Perlesukker eller haglsukker
- Lidt af hasselnødderne
- Flormelis til drys
Sådan gør du
Vanillecreme
- Start med vanillecremen. Bring mælken i kog, mens du pisker æggeblommer, sukker og vanillesukker godt sammen i en skål. Sigt Maizenaen i æggemassen og bland det godt.
- Når mælken koger, hældes den i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker. Hæld cremen tilbage i gryden og sæt den over varmen igen.
- Rør godt, mens du varmer den op, så cremen ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter tykner den. Lad cremen simre et par minutter, efter den er blevet tyk, stadig under omrøring.
- Hæld din vanillecreme over i en flad skål eller en dyb tallerken. Dæk den til med husholdningsfilm helt ned op overfladen og stil den i køleskabet. Cremen må ikke være for varm, for så smelter den smørret, når den blandes med resten af fyldet.
Wienerdej
- Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt ægget. Bland mel med salt og sukker, og ælt halvdelen af det ind i dejen. Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, og tilsæt resten af melet.
- Ælt dejen godt i 10 minutter ved medium hastighed. Skrab dejen ned fra krogen en gang imellem, hvis det er nødvendigt.
- Imens gør du margarinen klar til udrulning. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, til margarinen er et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet, til dejen er færdigæltet.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud til et kvadrat, som er ca. 5 cm større end margarinen på begge leder. Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen, og bank den godt fast, så margarinen hænger sammen med dejen, og der ikke er nogen luftlommer under.
- Læg alle fire dejhjørner ind over margarinen, så den pakkes ind som i en konvolut. Slå med håndkanten langs kanten af margarinen, før du folder hvert hjørne indover, så kanten bliver mere skarp, og der er margarine helt ud til kanten af pakken. Tryk dejen fast i samlingerne.
- Vend dejen med samlingen nedad på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm. Sørg for at få kanterne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt. Flyt hele tiden på dejen og drys med ekstra mel, så den ikke klistrer fast til bordet.
- Tryk ikke for hårdt med kagerullen, men rul roligt frem og tilbage.
- Fold den ene tredjedel ind over midten. Børst overskydende mel af. Fold den anden tredjedel ind over midten, så du nu har et rektangel på ca. 13×30 cm. Det var første udrulning og foldning.
- Drej dejen 90°, så de åbne sider er på den anden led. Udrul igen dejen til et rektangel og fold siderne ind over midten. Husk, at børste overskydende mel af, så det ikke ender inde i dejlagene. Det var anden udrulning og foldning. Hvis dejen er meget blød, kan du lægge den i køleskabet i 20 minutter.
- Drej igen dejen 90°, udrul den til et rektangel på 30×40 cm, før du igen folder den ind over sig selv i tredjedele. Læg dejen på et skærebræt, dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i fryseren i 30 minutter.
Imens laver du remoncen
- Rør det bløde smør med sukker, smør, kanel og nelliker.
- Rist hasselnødderne i en 200° varm ovn i 10-15 minutter, til du nemt kan gnide de brune hinder af i et rent viskestykke. Hak den syltede appelsinskal fint.
- Hak nødderne og tag lidt af dem fra til at drysse kringlen med.
- Rul din wienerdej ud til et langt stykke, ca. 20×120 cm. Gør dig umage med at få kanter og hjørner så lige og skarpe som muligt. Sørg hele tiden for, at der er mel under dejen, så den ikke hænger fast i bordet.
- Del dejen i to, så du nu har to stykker på 20×60 cm. Fordel remoncen på midten af de to dejstykker, så du har et bredt bælte på 11×60 cm. Drys på midten med syltet appelsinskal og hakkede hasselnødder.
- Fold de to langsider ind mod midten. De skal ikke overlappe. Der må gerne være en centimeter fri.
- Form dejen til en krans på en bageplade med bagepapir. (Det er ikke helt så nemt, som det lyder, men hvis du strækker dejen på ydersiden af kransen og skubber den lidt sammen i midten, lykkes det;-))
- Pensl kransene med sammenpisket æg. Drys med haglsukker/perlesukker og lidt hakkede hasselnødder.
- Dæk julekringlen til med en opklippet frysepose (8 liter) og derefter et tørt viskestykke. Stil kringlerne til hævning på køkkenbordet i 1¾-2 timer.
- Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 240° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Stil den første julekringle ind i ovnen i den nederste ribbe. Skru varmen ned til 200° og bag kringlen i ca. 24 minutter, til den er gylden og gennembagt.
- Lad kringlen køle af på en rist, før du drysser den med flormelis.
- Varm igen ovnen op til 240°, før du bager plade nummer to ved 200°.
Skriv et svar