Mmmm, du spiser en sprød københavnerbirkes med remoncefyld og marcipan, mens de flagede krummer stædigt bliver siddende i mundvigen. Kan du se det for dig?
Hvis du tror, det er svært at bage wienerbrød, kan du godt tro om igen. Det sværeste var at finde frem til den rigtige kombination af ingredienser, men det slæb har jeg taget for dig.
Her får du min opskrift på nemme københavner- eller thebirkes, forklaret trin for trin.
Københavnerbirkes vs. thebirkes?
Navnet er egnsbestemt. Vest for Storebælt hedder dette stykke wienerbrød en københavnerbirkes, øst for Storebælt hedder det en thebirkes/tebirkes. I princippet er det lige meget, hvad den hedder, for den kommer alligevel ikke, når du kalder;-)
Den forklaring på navnets oprindelse, som jeg synes, lyder mest plausibel, er, at en bagermester i Ganløse stod med for meget remonce fra wienerbrødet, samtidig med at de var ved at rulle birkes.
Som et forsøg blev remoncen brugt i birkesdejen. Kunderne tog så godt imod ideen, at man efter kort tid kun bagte thebirkes med remonce og bagværket spredte sig til andre bagere.
Jeg forestiller mig, at en jyde er kommet forbi bageren i København, har købt en thebirkes og tænkt: “Sikke noget Københavneri!” (Jeg er selv født jyde, så det er en nærliggende mulighed.)
– Eller også er det bare fordi ideen opstod derovre, at de er døbt københavnerbirkes vest for Storebælt:-)
Tips til at bage gode birkes!
Hvis du har akut lyst til københavnerbirkes, er det bedst, du kører ned til bageren og køber en. Måske endda til din lokale tankstation.
At bage gode birkes tager nemlig den tid, det tager! Det er ikke svært overhovedet, men du må ikke sjuske med udrulningerne, for så får du ikke det resultat, du gerne vil have: En sprød birkes med tynde lag dej og remoncefyld.
Jeg har beskrevet fremgangsmåden i min opskrift på birkes og grovbirkes, men du får de vigtigste tricks her:
- Brug margarine til udrulningen. Margarine har et højere smeltepunkt end smør og er nemmere at styre for begyndere. Langt de fleste bagerier bruger rullemargarine til deres wienerbrød, så det er den smag, mange kender.
Vil du kun bruge smør, så gør du bare det, men læg dejen på køl mellem hver udrulning. - Drys mel på bordet, så dejen ikke hænger fast. Melet skal betragtes som et værktøj til udrulningen. Flyt hele tiden på dejen, så du er sikker på, den kan rulles ud med kagerullen, men husk at børste overskydende mel af, når du folder dejen.
- Pak margarinen stramt ind i dejen. Margarinen bankes ud med håndroden til et kvadrat. Det samme gør du med dejen, og så skal du banke de to sammen, så der ikke er luftlommer inde i dejen. Du kan se her, hvordan jeg gør.
- Dejen skal rulles og foldes 3×3. Dvs. den skal rulles ud tre gange og foldes tre gange. På den måde får du 27 tynde lag margarine og 28 tynde lag dej.
Du kan se, hvordan man gør i den her video. - Drej dejen 90° mellem hver udrulning, så de nye kanter vender udad. Du får ensartede lag i dejen, enderne foldes ind i dejen, og margarinen og dejen bearbejdes fra begge sider.
Tag den med ro
- Lad være med at trykke med kagerullen. Rul roligt frem og tilbage, så du ikke valser margarinen ind i dejen, men lader den ligge i tynde lag.
- Bliver dejen for varm, så læg den i køleskabet i 20 minutter mellem udrulningerne.
- Accepter, at noget af remoncen vil flyde ud under bagning. Det kan ikke helt undgås, når en birkes skæres over, og fyldet har fri adgang ud af siderne.
Problemet er dog meget mindre, når man laver fyld med margarine i stedet for smør, da margarinen som sagt har et højrere smeltepunkt. - Samlingen af dejen skal være midt under dine københavnerbirkes. Der skal kun være et lille overlap af dej. Sørg for, at samlingen er inde under bunden. Du behøver ikke pensle med æg. Det er nok at fugte dejen med vand.
Mine forsøg med københavnerbirkes
Nogle siger, at man skal gå så grueligt meget igennem, før det bliver godt. Indrømmet, jeg havde nogle fejlslagne bageforsøg, men birkes er ikke det værste at skulle spise sig igennem;-)
1.
Første forsøg var med remonce med smør i og pensling af dejen med æg pisket med sukker, så birkes’ne kunne hænge endnu bedre fast.
Remoncen var smurt på 2/3 af dejen, så der kunne være rigtig meget i dem.
Remoncen løb ud på hele bagepladen, fordi der var smør i. Selvom der kom Maizena majsstivelse i remoncen, kunne det ikke binde den sammen.
Jeg bryder mig faktisk ikke om den mørke farve, de får, når der pensles med æg. Birkes hænger fint fast, når man stryger dejen med vand.
Resultatet blev meget mørke birkes næsten uden fyld i. Der var enormt meget dej, de blev meget høje og væltede i ovnen. (Der er en grund til, at man skal skære dem i 6 cm brede stykker. 5 cm er for lidt.)
Jeg syntes ikke, lagene var tydelige nok i selve wienerdejen, fordi der ikke var så meget margarine rullet ind mellem dejlagene.
2.
Anden gang rullede jeg dejen tyndere ud, og lavede remoncen med margarine i stedet. Jeg skruede ned for mængden af remonce (så der var mindre, der kunne løbe ud), lagde dejen i tredjedele ind over hinanden, skar birkes i 6 cm bredde, og penslede to gange med ægge-/sukkerblandingen, før de blev drysset med birkes.
Den første pladefuld kager var stadig for mørke, da de kom ud af ovnen. Jeg eksperimenterede med forskellige placeringer i ovnen og forskellige temperaturer.
Derudover syntes jeg stadig, der var for meget dej i bunden af dem.
3.
Tredje gang er lykkens gang!
Der kom mere margarine i dejen mellem de tynde dejlag. Den færdigbagte københavnerbirkes havde den flagede og sprøde dej, jeg ønskede mig.
Jeg skruede op for remoncen og puttede en blanding af flormelis og sukker i, så der var finere korn fra flormelisen til at binde fedtstoffet. Der flød stadig noget ud på pladen, men slet ikke så meget, som tidligere.
Overfladen blev strøget med vand i stedet for æg. Det fungerer bedre, synes jeg, fordi toppen ikke tager så meget farve. Jeg kunne dog godt have drysset flere birkes på.
Dejen overlappede kun med en centimeter under bunden. Der er ikke mere dej end højst nødvendigt.
Jeg klappede i mine små hænder, og har lige spist endnu en københavnerbirkes, mens jeg skrev opskriften ned til dig 🙂
Andre wieneropskrifter
Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:
- Birkes
- Grovbirkes
- Københavnerbirkes
- Croissanter
- Chokoladecroissanter
- Høje snegle
- Brunsvigersnegle
- Julekringle
- Fastelavnsboller
Rigtig god bagelyst:-)
Københavnerbirkes eller thebirkes
Ingredienser
- 2½ dl kold mælk
- 20 g gær
- 1 æg, str. M/L, koldt
- ½ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 20 g blødt smør
- 150 g kold bagemargarine til udrulning
Remonce
- 120 g margarine, stuetemperatur
- 60 g flormelis
- 60 g sukker
- 60 g groftrevet marcipan
- 1 spsk hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Birkes til drys
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt ægget. Bland salt, sukker og hvedemel og rør halvdelen ind i dejen.
- Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, før du tilsætter resten af melet. Ælt dejen ved medium hastighed i 10 minutter. Skrab dejen ned fra krogen engang imellem, hvis det er nødvendigt.
- Imens klargør du margarinen til udrulningen. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, indtil margarinen er et kvadrat på ca. 17×17 cm. Læg margarinen i køleskabet, indtil dejen er færdigæltet.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud til et kvadrat på ca. 24×24 cm. Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen, og bank den godt fast, så margarinen hænger sammen med dejen, og der ikke er nogen luftlommer under.
- Læg alle fire dejhjørner ind over margarinen, så den pakkes ind som i en konvolut. Slå med håndkanten langs kanten af margarinen, før du folder hvert hjørne indover, så kanten bliver mere skarp, og der er margarine helt ud til kanten af pakken. Tryk dejen fast i samlingerne.
- Vend dejen med samlingen nedad på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm. Sørg for at få kanterne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt. Flyt hele tiden på dejen, så den ikke klistrer fast til bordet.
- Tryk ikke for hårdt med kagerullen, men rul roligt frem og tilbage.
- Fold den ene tredjedel side ind over midten. Børst overskydende mel af. Fold den anden tredjedel ind over midten, så du nu har et rektangel på ca. 13×30 cm. Det var første udrulning og foldning.
- Drej dejen 90°, så de åbne sider er på den anden led. Udrul igen dejen til et rektangel og fold siderne ind over midten. Husk, at børste overskydende mel af, så det ikke ender inde i dejlagene. Det var anden udrulning og foldning. Hvis dejen er meget blød, kan du lægge den i køleskabet i 20 minutter.
- Drej igen dejen 90°, udrul den til et rektangel på 30×40 cm, før du igen folder den ind over sig selv i tredjedele. Læg dejen på et skærebræt, dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i fryseren i 30 minutter.
Imens laver du remoncen
- Rør margarine, flormelis og sukker lyst og luftigt med håndmixer eller røremaskine. Det skal blandes godt og blive lysere. Tilsæt den revne marcipan og melet, og saml remoncen til en ensartet masse.
- Når dejen har hvilet i fryseren, ruller du den ud til et rektangel på ca. 27×74 cm. Prøv igen at få kanterne og hjørnerne så lige som muligt.
- Fugt hænderne med vand og stryg henover hele dejens overflade, så den er fugtig over det hele.
- Fordel remoncen på den midterste dej af dejen, så du har ¼ til begge sider. Det gøres nemmest med en lille, gerne fugtig paletkniv.
- Fold den ene langside ind til midten af remoncen. Tryk ovenpå dejen, så der ikke er nogen luftlommer.
- Tjek, at den anden langside stadig er fugtig på kanten, før du folder den ind over midten, så den overlapper den anden side dej med ca. 1 cm. Tryk igen på dejen, så der ikke er nogen luftlommer mellem dej og remonce.
- Vend dejen om, så samlingen vender nedad mod bordet. Sørg for, at der er et tyndt lag mel under, så dejen ikke hænger fast.
- Prik hele dejen med en kødnål eller tandstikker, så der ikke er luftbobler i dejen. Stryg dejen med vand på hænderne, og drys rundhåndet med birkes. Rul langsomt med kagerullen henover birkes-toppen, så de trykkes ned i dejen.
- Lad dejen hvile i 15 minutter utildækket på køkkenbordet. Når dejen får lov at hvile, trækker den sig ikke sammen, når du skærer den ud.
- Klargør to bageplader med bagepapir. Klip to 8-liters fryseposer op, så de kan foldes helt ud og dække dine københavnerbirkes under hævning.
- Et godt tip er, at drysse fryseposen med lidt mel på den ene side, så det er godt fordelt. Ryst det overskydende mel af. På den måde hænger posen ikke fast i dejen, mens den hæver.
- Skær dejen ud med en skarp kniv til københavnerbirkes på 6 cm bredde. Læg dem på bagepladerne med god afstand. Dæk kagerne til med en frysepose og derefter et tørt viskestykke.
- Lad dine københavnerbirkes hæve 1½-1¾ time ved stuetemperatur. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag kagerne i nederste rille af ovnen i ca. 14 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle et par minutter på pladen, før du flytter dem over på en bagerist og lader dem afkøle helt. På den måde er det nemmest at få den bortløbne remonce af kagerne.
Annette
Så har jeg fået bagt disse lækre birkes.
Første gang jeg har rullet en dej i 25 år.
Men med denne opskrift gik det som en leg .
Brugte ikke alt mel
Men ellers blev opskriften fuldt
Tak for alt for arbejdet
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Det var da kun så lidt;-)
Hvor fantastisk, at den også fungerede for dig:-)
Kh Lene
Tanja
Kan man fryse dem ? Og hvordan gør jeg hvis de skal fryses ned ? Altså Skal de hæve osv inden
Lene Tranberg
Hej Tanja:-)
Du kan sagtens fryse de færdigbagte hveder ned.
Jeg har aldrig prøvet at fryse de ubagte hveder ned. Det er lidt tricky, når de skal damphæve inden bagning;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Karina
Hej, jeg har set en opskrift på birkes et andet sted som er uden æg. Skal bage til fødselsdag hvor der er veganere i selskabet. Og er lidt i tvivl om æggets funktion i dejen. Tror du at jeg bare kan undlade det i din opskrift?
Bedste hilsner fra Karina
Lene Tranberg
Hej Karina:-)
Ja, det vil jeg tro, du kan. Husk at bruge lidt mindre mel i dejen, så;-)
Æggene er med til at give struktur og bid i brødet, men man kan sagtens bage uden.
God bagelyst.
Kh Lene
Vibeke Christensen
Jeg er SÅ glad for din beskrivelse af de forskellige birkes her i denne opskrift. Som sjællænder har jeg spist mange både smørbirkes og tebirkes, men da jeg flyttede til Jylland i 70’erne, kunne jeg kun købe smørbirkes, så da den lokale bager pludselig havde noget, de kaldte københavnerbirkes, blev jeg glad. Men jeg blev slemt skuffat, for føj, hvor var den alt for sød og smagte slet ikke rigtigt. Siden har jeg snakket med andre om birkes, og ingen har kunnet huske tebirkes.
Lene Tranberg
Hej Vibeke:-)
Tak for din søde besked og alle stjernerne:-)
Ja, der er store regionale forskelle på birkes i et lille land som Danmark.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene