• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Sprøde birkes – bag selv nemme smørbirkes som bagerens

Sprøde birkes – bag selv nemme smørbirkes som bagerens

14. august 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Luk øjnene og se det for dig. Et birkes fra bageren med utallige (28, faktisk), tynde lag af sprød dej. Indeni er det luftigt med en flaget krumme. Du smører et lag smør på og et lag Nutella, marmelade eller ost. Når du bider i det, splintres det og drysser ned på tallerkenen.

Udvalgt billede birkes Bagvrk.dk

Åbn øjnene. Har du også lyst til birkes nu? 😉 Birkes er bagt af en wienerdej, som foldes og rulles ud igen, så den til sidst har 27 lag fedtstof og 28 lag dej. Når det er gjort rigtigt, kan man ligefrem tælle lagene.

Dejen kan bruges til alle typer wienerbrød. Jeg har både bagt københavnerbirkes og croissanter med den.

De fine lag i en birkes Bagvrk.dk

Du skal ikke springe over, hvor gærdet er lavest eller skyde genvej. Du skal gøre, præcis som jeg skriver. Så lover jeg dig, at du kan bage sprøde, flotte birkes til familien:-)

Der findes ikke hurtige opskrifter på birkes, som giver samme, flotte resultat. I stedet vil du få aflange boller med birkes på. Stol på mig. Alle kan lære at bage birkes.

Smør eller margarine i birkes?

Mange bagerier bruger rullemargarine, som er et industriprodukt og ikke til at købe i almindelige supermarkeder.

Smør har en meget gennemtrængende smag, som jeg ikke bryder mig om i så store mængder, som der er i en wienerdej. Til gengæld ælter jeg smør ind i selve gærdejen, før den skal rulles ud.

Smør er sværere at arbejde med for en begynder i at rulle dej, fordi smørret enten er for hårdt eller for blødt, mens margarinen er mere elastisk og ensartet at arbejde med.

Dej og margarine skal have samme konsistens, når du ruller. Det er det, som gør, at du kan rulle dejen i de mange lag uden problemer.

Birkesdej rullet sammen og trykket flad bagvrk.dk
Dejen skal hvile et kvarter, før den skæres i stykker for at den ikke trækker sig sammen.

Margarine har et højere smeltepunkt end smør. Når du ruller margarinen ind i dejen, undgår du, at fedtstoffet arbejdes ind i selve dejen, men bliver liggende i fine lag.

Mine birkes beholdt al margarinen inde mellem dejlagene, og efterlod dejen sprød og flaget.

Vælger du alligevel at bruge smør, så læg dejen på køl imellem hver udrulning i mindst en halv time, til dejen igen er fast, og arbejd mindst muligt med den.

Birkes og marmelade Bagvrk.dk
Birkes med min abrikos-gulerodsmarmelade.

Giv margarinen tæsk

Mens røremaskinen ælter dejen, klargør du margarinen. Læg et stykke bagepapir på bordet, og giv margarinen nogle tæsk på bagepapiret. Bank den ud med håndroden, vend den om og bank den på den anden side.

Når du har en ensartet firkant på ca. en centimeters tykkelse, lægger du bagepapiret med margarinen i køleskabet, indtil dejen er færdigæltet.

Indpakning af wienerdej Bagvrk.dk

På et meldrysset bord trykker du dejen ud, så den er et par centimeter større end din margarinefirkant. Du behøver ikke rulle dejen ud. Det er fint bare at trykke den firkantet.

Læg margarinen diagonalt på midten af dejen, og bank den godt fast til dejen, så de to dele får godt fat i hinanden.

Lav håndkantslag langs en af margarinekanterne for at hæfte margarine og dej sammen, og fold de fire hjørner ind mod midten, så dejen lukkes som en konvolut.

Nu er hele din dej lukket, og margarinen indkapslet.

Sådan pakker du margarinen ind i dejen. Bagvrk.dk
Tryk på billedet for at se, hvordan man gør. (Åbner i et nyt vindue.)

Vær tålmodig

Birkes og wienerdej tager den tid, det tager.

Når du ruller en wienerdej, gælder det om ikke at trykke med kagerullen, så dejen valses ud, og margarinen trykkes ud imellem lagene. Rul roligt, men bestemt frem og tilbage. På den måde har du også de bedste forudsætninger for at rulle et rektangel med skarpe hjørner ud.

Dejen rulles ud til rektangel 40x60 Bagvrk.dk
Rul din dej ud, så den får så lige sider og skarpe hjørner som muligt.

Sørg hele tiden for, at der er så meget mel på bordet, at dejen ikke hænger fast og rives i stykker, når du ruller. Flyt på dejen, så du er sikker på, den ikke klistrer fast. Går der hul på dejen, kan fedstoffet smelte ud gennem dette hul. Sker det alligevel, så sørg for at folde hullet ind i dejen og ikke udvendig.

Dejen skal rulles og foldes 3×3. Det betyder, at du skal rulle dejen ud, folde den ind over sig selv i tredjedele og rulle ud igen tre gange. Derved ender du til sidst med 27 tynde lag margarine og 28 tynde lag dej.

Sådan ruller og folder du din wienerdej 3x3 Bagvrk.dk

Drej dejen 90 grader mellem hver udrulning, når du har foldet den. På den måde får du kanterne ind i dejen hver gang, og lagene bliver ensartede, når dej og margarine bearbejdes på begge leder.

Når du folder dejen indover sig selv, skal du børste overskydende mel fra bordet af dejen. Der skal ikke ekstra mel ind i dejen, du skal bare bruge det til at rulle ud i. Jeg brugte bare hånden til at børste melet af med.

Sidste side foldes ind over 3x3 birkes Bagvrk.dk
Fold den sidste tredjedel ind over den anden side.

Bliver dejen for blød undervejs, fordi der er varmt i dit køkken, så læg den i køleskabet i 20-30 minutter og arbejd videre, hvor du slap. Min dej kom på køl i 20 minutter mellem 2. og 3. udrulning.

Smørbirkes med 27 lag Bagvrk.dk
Den færdige dej, klar til at skære i 6 cm brede stykker med en skarp kniv.

Brug damp, når du bager birkes

Birkes har en lang efterhævningstid på 90-100 minutter. I den tid får dejen god tid til at udvikle sig og hæve, men fordi det er så tynde lag dej, ser hævningen ikke ud af så meget.

Birkes efter hævning klar til ovnen Bagvrk.dk
De færdighævede birkes er vokset til dobbelt højde.

Når dine smørbirkes kommer i ovnen, skal de have plads til at hæve endnu mere op, før de sprøde lag dannes. Derfor skal du bage birkes med damp i starten af bagetiden. Så hæver de op til imponerende størrelser.

Jamen, jeg har ikke en fancy dampovn!?

Det har jeg heller ikke. Jeg har en almindelig ovn uden damp. Heldigvis ved jeg, hvordan jeg kan skabe damp i den. Der skal nemlig vand ind i den meget varme ovn.

Du skal ikke bage med varmluft, men traditionel over- og undervarme. Varmluften slynger luft omkring i ovnen, så dine birkes vælter eller blæses skæve under bagningen. Du vil gerne have dem så lige og regelmæssige som muligt.

Forskel på en bagt og ubagt birkes Bagvrk.dk
Forskellen på en bagt og en ubagt birkes.

Sådan skaber du damp i ovnen

Jeg vil på det bestemteste fraråde dig bare at smide vandet ind i bunden af ovnen. Bunden vil få et chok og slå sig. Selvom den retter sig ud bagefter, kan chokket være medvirkende til, at ovnen med tiden giver sig og bliver utæt.

I min ovn bruger jeg en oval støbejernstallerken. Den er købt i Netto for ca. 30,- for nogle år siden. Selvom den bliver mat og lidt rustfarvet, forgår den aldrig.

Man kan af og til købe små støbejernsgryder eller -pander i supermarkederne til billige penge. Hold udkig efter dem og køb en, så snart du ser dem.

Andre bruger en foliebakke med vaskede granitskærver i. De virker lige så fint. – Jeg synes bare, det er nemmere at opbevare den lille støbejernstallerken end en bakke med skærver.

Du kan også sætte din bradepande ind i bunden af ovnen og varme den op sammen med. – Men igen risikerer du, at den bliver slået skæv af varmechokket.

Lad være med at bruge et ildfast fad af glas eller stentøj. Ovnen skal være meget varm, og du kan komme til at ødelægge eller springe et ellers godt fad.

Smørbirkes fra forskellige vinkler Bagvrk.dk

Der skal ikke bruges specialprodukter i birkes

Mine birkes er bagt med helt almindelige dagligvareprodukter, som du kan købe alle steder.

Jeg brugte almindelig hvedemel (den her fra Valsemøllen) med 12 g protein pr. 100 g mel, minimælk og faktisk en billig Lise-margarine fra Netto i stedet for Ama eller Oma bagemargarine.

Lysten til at bage birkes kom spontant over mig, og jeg brugte det, jeg havde. Den lille mængde smør i dejen var dog rigtig smør.

Nogle sværger til bageenzymer i deres bagværk, fordi det gør brødet luftigere. Jeg bruger det udelukkende til rundstykker som bagerens, fordi jeg endnu ikke har haft tid til at finde en metode til at bage dem uden.

Det er helt unødvendigt med bageenzymer til wienerdej. Du får simpelthen det her perfekte resultat på billederne uden brug af “tryllepulver”.

I mine andre opskrifter bruger jeg det heller ikke. Det er blot et spørgsmål om at have en dej, som er elastisk og fugtig nok til at boller og brød kan hæve flot op.

Smørbirkes i en brødkurv Bagvrk.dk
Tæl bare lagene. Der er 27.

Bageenzymer kan have sin berettigelse, hvis man som begynder er usikker på at arbejde med en vådere dej, og derfor kommer for meget mel i. Når du først har trænet noget håndelag, kan du sagtens undvære det.

Jeg kører ikke en smædekampagne mod bageenzymer;-) Brug dem i dit brød, hvis du har lyst. Der er enzymer i langt det meste købebrød, men fordi enzymerne bliver inaktive, når brødet bages, skal det ikke deklareres på emballagen.

Andre wieneropskrifter

Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:

  • Brunsvigersnegle
  • Chokoladecroissanter
  • Croissanter
  • Fastelavnsboller
  • Grovbirkes
  • Høje snegle
  • Julekringle
  • Københavnerbirkes

Rigtig god bagelyst:-)

Er du klar til opskriften? Den kommer her:

Udvalgt billede birkes Bagvrk.dk

Birkes eller smørbirkes som bagerens

Sprøde, flagede birkes som bagerens. Udførlig opskrift og fremgangsmåde.
5 fra 6 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 14 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 29 minutter min
Ret Brød, Morgenmad
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

  • 2½ dl kold mælk
  • 20 g gær
  • 1 æg, str. M/L, koldt
  • ½ tsk groft salt
  • 2 spsk sukker
  • 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 20 g blødt smør
  • 250 g bagemargarine til udrulning
  • Birkes til drys

Sådan gør du
 

  • Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt ægget. Bland mel med salt og sukker, og ælt halvdelen af det ind i dejen. Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, og tilsæt resten af melet.
  • Ælt dejen godt i 10 minutter ved medium hastighed. Skrab dejen ned fra krogen en gang imellem, hvis det er nødvendigt.
  • Imens gør du margarinen klar til udrulning. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, til margarinen er et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet, til dejen er færdigæltet.
  • Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Bank dejen ud til et kvadrat, som er 2-3 cm større end margarinen på alle sider.
  • Læg margarinen ovenpå dejen, og bank den godt fast, så dejen hænger sammen med margarinen.
  • Fold siderne ind over dejen, som beskrevet i blogindlægget ovenfor, så margarinen er helt indkapslet i dejen.
    Tredje side pakkes omkring margarine Bagvrk.dk
  • Drys bordet med mel, og sørg for at flytte på dejen, så den ikke hænger fast i bordet. Udrul dejen til et rektangel på ca. 30×40 cm. Sørg for at få siderne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt.
  • Fold den ene ⅓ side ind over midten, så dejen nu måler ca. 30×26 cm. Børst overskydende mel af den del, du lige har lagt ind over. Fold nu den sidste side ind over midten. (Det var den første af de tre udrulninger og foldninger.)
    Den første side foldes ind over 3x3 wienerdej Bagvrk.dk
  • Drej dejen 90° på bordet, så de åbne ender nu vender på tværs. Rul igen dejen ud til et rektangel, og gentag foldningerne som før. Husk at børste overskydende mel af. (Det var anden udrulning og foldning.) Læg dejen i køleskabet i 20 minutter, hvis du synes, den er meget blød at arbejde med.
  • Drej igen dejen 90°, og lav den sidste rulning og foldning. Dæk dejen til med en opklippet frysepose eller husholdningsfilm, og sæt den i fryseren i 30 minutter på et skærebræt eller en bageplade.
  • Rul den kolde dej ud til et langt rektangel på 20×70 cm. Dejen er nu ca. 5 mm tyk. Fugt hånden med koldt vand, og stryg den hen over dejens overflade.
  • Rul dejen stramt til en 70 cm lang pølse. Tryk den fladere med håndroden, og rul den fladere med kagerullen. Prik dejen med en kødnål, så der ikke er luftlommer indeni.
    Birkesdej rullet sammen og trykket flad bagvrk.dk
  • Fugt hænderne igen, og stryg vand på overfladen. Drys rundhåndet med birkes. Falder der nogen ved siden af, kan du skrabe det sammen og bruge det igen.
  • Rul dejen med lidt vægt på kagerullen, så din dej bliver lige tyk og flad over det hele, og birkesfrøene på toppen sidder godt fast. Du har nu en lang, flad pølse, som måler ca. 7 cm i bredden, 78 cm i længden og 2 cm i højden. (Det ser ikke ud af meget, men tro mig, det skal nok lykkes;-))
  • Lad dejen hvile på bordet i 15 minutter, før du skærer den ud. På den måde får den tid til at slappe af og trækker sig ikke sammen, når du skærer dine birkes ud.
  • Beklæd to bageplader med bagepapir. Klip to 8-liters fryseposer op, så de kan bredes helt ud, og dække de udskårne birkes.
  • Skær 6 cm brede birkes af den lange dejpølse med en skarp kniv. Du skal ikke skære dem smallere, for så vælter de. Løft dem over på bagepladerne, og sæt dem med god afstand. Dæk dine birkes til med fryseposen og derefter et tørt viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud under hævningen.
    Frysepose og viskestykke henover smørbirkes til hævning Bagvrk.dk
  • Lad dine birkes hæve i 1½-1¾ time på køkkenbordet. De sidste 15 minutter af hævetiden varmer du ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) med fx en støbejernstallerken i bunden af ovnen.
    Birkes efter hævning klar til ovnen Bagvrk.dk
  • Sæt den første bageplade ind i nederste tredjedel af ovnen, hæld ½ dl vand i støbejernstallerkenen til at skabe damp og luk straks ovnlågen.
  • Birkes skal bage i alt ca. 14 minutter, men efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, for at resten af dampen kan slippe ud.
  • De sprøde birkes afkøles utildækkede på en bagerist.

Noter

Birkes kan fryses i op til tre måneder. Tø dem op på køkkenbordet, og lun dem i en 200° varm ovn, til de igen er sprøde udenpå. 
Tags Bagerbrød, Dansk Klassiker, Morgenbrød
Birkes i brødkurv Bagvrk.dk
Smukt morgenbrød.
Følg mig på Instagram. Bagvrk.dk

Tags: Bagerbrød, Birkes, Brød, Dansk klassiker, Familiefavorit, Gær, Gærbrød, Gærdej, Morgenbrød, Morgenmad, Nem opskrift, Rundstykker, Wienerbrød, Wienerdej

Previous Post: « Fuldkornsflutes – den nemmeste opskrift på grovflutes
Next Post: Den bedste opskrift på Walesstang med creme og fløde »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Finn H. Pedersen

    21. august 2020 kl. 8:39

    5 stars
    Hvor er det lækkert, at du går så detaljeret til værks på bloggen. Det er jo næsten ikke til at lave fejl, når blot man følger dine anvisninger. Tak for dig og din blog .

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. august 2020 kl. 8:41

      Hej Finn:-)
      Tusind tak:-D Dine birkes blev megaflotte!
      Dejlig weekend til jer:-)

      Kh Lene

      Svar
    • Hans

      6. november 2021 kl. 13:23

      Hvorfor blå birkes ?
      Har altid brugt hvid birkes

      Svar
      • Lene Tranberg

        6. november 2021 kl. 16:30

        Hej Hans:-)
        Jeg brugte blå birkes, fordi det var dem, jeg havde;-)
        Mvh Lene

        Svar
    • Josefine

      1. december 2022 kl. 12:41

      5 stars
      Hvorfor findes der ikke en opskrift online på almindelige birkes? Måske det er en jysk ting… Men en helt almindelig birkes med lyse birkes frø, og så vil jeg tro der er knap så meget Smør i eller margarine..

      Svar
      • Lene Tranberg

        1. december 2022 kl. 15:03

        Hej Josefine:-)
        Denne opskrift er præcis som almindelige (jyske) birkes. Det er i hvert fald den type, vores bager bagte i Vestjylland.
        Der er mørke birkes på billederne, fordi det var dem, jeg havde;-)
        Smør/margarine er det, der giver den lagdelte krumme.
        Rigtig god bagelyst:-)

        Kh Lene

        Svar
    • Anne-Grete Sørensen

      4. marts 2024 kl. 18:46

      Skal det være margarine? Eller kan man bruge smør eller smørbar?

      Svar
      • Lene Tranberg

        16. april 2025 kl. 14:07

        Hej Anne-Grete:-)
        Jeg bruger margarine, fordi det er nemmest at arbejde med for begyndere og også det, mange “gammeldags” bagere bruger.
        Du kan ikke bruge smørbar. Den vil smelte ud imellem lagene, fordi den indeholder olie.

        God bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
  2. Jenny

    21. august 2020 kl. 17:46

    Du har 20 g smør og 250 g margerine, jeg synes det er at strække den, at kalde det det smør birkes men dit og bagerenes valg, måske med smør smag.

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. august 2020 kl. 18:26

      Hej Jenny:-)
      Jeg er enig. Mange bageres birkes kaldes smørbirkes, selvom de rulles ud med margarine, og der slet ingen smør er i….
      Som jeg skriver i opskriften, står det én frit for at bruge smør til udrulningen i stedet for bagemargarine, så du må gøre helt, som du vil.
      Ha’ en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar
      • Thomas

        7. januar 2021 kl. 19:22

        5 stars
        Hold nu op hvor er det mesterlig opskrift!! Jeg har lavet birkes med min datter på 9 i dag – og hold fast hvor blev de gode!! Tusind tak for opskrift! FANTASTISK!!

        Svar
        • Lene Tranberg

          7. januar 2021 kl. 19:28

          Hej Thomas:-)
          Tusind, tusind tak for din begejstrede kommentar:-)
          Det glæder mig SÅ meget, når mine opskrifter lykkes i andres køkkener også. Og en mesterlig præstation af din datter:-D

          Kh Lene

          Svar
  3. Lone

    29. september 2020 kl. 16:45

    5 stars
    Wow havde aldrig troet at jeg kunne bage så fine og lækre smørbirkes.
    Jeg skal have prøvet københavnerbirkes også

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. september 2020 kl. 17:04

      Hej Lone:-)
      Det glæder mig, at du også lykkedes med dem:-D
      God bagelyst med københavnerne!

      Kh Lene

      Svar
  4. Mette

    1. november 2020 kl. 10:20

    Hejsa, har lige kigget på den her. Jeg har faktisk en dampovn, ved du hvordan jeg skal gøre så?

    Svar
    • Lene Tranberg

      1. november 2020 kl. 11:46

      Hej Mette:-)
      Nej, desværre, for jeg har slet ingen erfaring med dampovne.
      Måske kan du give dem et dampskud i starten af bagningen?

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  5. Astrid

    6. november 2020 kl. 13:11

    Hej Lene
    Jeg har lige prøvet dine smørbirkes 1. gang. Mums de er bare gode og flotte, men måske fik jeg gjort dem lige store nok. Jeg skal helt sikkert bage dem igen, og igen, og igen…. Dog kunne jeg godt tænke mig at vide om du har erfaring med at koldhæve dem over en nat i køleskab.
    Jeg har også prøvet dine københavnerbirkes, de blev også gode, men der røg for meget remonce ud, æv. Så de skal justeres lidt, tænker jeg.
    Mange tak for din blog og meget udførlige arbejdsbeskrivelse. Det nød jeg meget.
    M.v.h.
    Astrid

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. november 2020 kl. 13:22

      Kære Astrid:-)
      Jeg har endnu ikke prøvet at koldhæve birkes i køleskabet, men det kan du sagtens. Birkes har jo en forholdsvis lang hævetid ved stuetemperatur, så det passer nok fint, hvis du lader dem hæve natten over;-)
      Tak for din søde besked:-) God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  6. Sheila Kjær

    26. november 2020 kl. 5:18

    Hvis man vil lave dem med remonce, vil du så stadig rulle dejen til en roulade eller blot folde den ind over remoncen?
    Glæder mig til at prøve din opskrift
    Mvh Sheila Kjær

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. november 2020 kl. 7:09

      Hej Sheila:-)
      Når jeg laver dem med remonce, folder jeg dejen i stedet for at rulle den.
      Du kan se min nøjagtige opskrift på københavnerbirkes her: https://bagvrk.dk/koebenhavnerbirkes
      Det tog et par forsøg, før jeg havde knækket koden til at få dem rigtige;-)

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  7. charlotte

    2. december 2020 kl. 14:29

    Hej tak for opskriften, jeg skal helt sikkert bage dem. Jeg har købt et bagestål – kan det bruges til denne opskrift? Og i så fald hvordan er det med bagetiden? Jeg har endnu ikke brugt bagestålet 😉

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. december 2020 kl. 14:33

      Hej Charlotte:-)
      Jeg vil ikke selv bruge bagestål til birkes, da de ikke har brug for så “eksplosiv” en varme som bagestålet giver.
      Jeg bruger mit bagestål til naan, pizza, flutes, brød etc, men de mange delikate lag dej i birkes, tror jeg ville lide under det.
      Det kunne dog komme an på en prøve en dag;-)
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  8. Sara

    4. januar 2021 kl. 10:24

    Dem skal jeg helt sikkert prøve.

    Ved du om det er muligt at fryse dem ned ubagte, og så tage dem op aftenen før, og dermed bage dem om morgenen efter din anvisning?:)

    Mvh Sara

    Svar
    • Lene Tranberg

      4. januar 2021 kl. 10:53

      Hej Sara:-)
      Det har jeg ikke selv prøvet, så jeg må være dig svar skyldig.
      Jeg har dog testet, hvor jeg har lavet dejen om aftenen, ladet dem hæve natten over i køleskabet og så bagt dem om morgenen. Det gik fint, så måske skal du bare kaste dig ud i det:-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Flemming

        28. september 2024 kl. 1:59

        Hvordan gjorde du det?

        Svar
  9. Jesper Christoffersen

    14. februar 2021 kl. 12:45

    Hej
    jeg går i stå ved …banke magarinen…
    Skal margarinen bankes ud på bordet eller på bagepapiret?

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. februar 2021 kl. 12:54

      Hej Jesper:-)
      Jeg banker margarinen ud på et stykke bagepapir. Så er det nemmere at flytte rundt med og folde.
      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
      • Jesper Christoffersen

        14. februar 2021 kl. 18:40

        Tak Lene. Det hjalp at se den video fra bloggen.
        De blev gode og meget luftige, men stadig med smag og tyngde.

        Svar
        • Lene Tranberg

          14. februar 2021 kl. 18:41

          Perfekt, Jesper:-)
          Klap lige dig selv på skulderen fra mig:-) Det er godt bagt!

          Kh Lene

          Svar
  10. Tania

    20. februar 2021 kl. 15:48

    5 stars
    Helt fantastisk opskrift Tak for den.
    Hævede dem koldt over natten og bagte dem til morgenbordet. Nammenam

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. februar 2021 kl. 15:50

      Hej Tanja:-)
      Tusind tak<3
      Birkes er også min klare favorit.
      Ha’ en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar
  11. Torben Due

    22. marts 2021 kl. 16:14

    Hej Lene
    Jeg har i dag prøvet at bage disse smørbirkes for første gang, og de blev faktisk NÆSTEN lige så flotte som dine :-). Jeg fulgte din opskrift fuldstændigt slavisk (bortset fra, at jeg måtte tilsætte lidt ekstra mælk under æltningen, fordi dejen var blevet for ‘tør’). Jeg brugte smør og ikke margarine, og det fungerede uden problemer – jeg kom dejen i køleskabet mellem foldningerne. Det er jo en lidt omstændelig affære men bestemt besværet værd. Tak for god opskrift og instruktion!
    Venlig hilsen
    Torben

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. marts 2021 kl. 17:09

      Hej Torben:-)
      Det glæder mig, at du fik et lækkert resultat:-) Godt bagt!
      Hvis du bager dem en gang til, bliver de helt sikkert endnu flottere. – Sådan er det i hvert fald i mit køkken, når jeg prøver noget nyt.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  12. Jørgen Nielsen

    30. marts 2021 kl. 20:27

    Hej Lene
    Det er en fantastisk detaljeret opskrift, der er til at følge :-). Jeg har et par gange forsøgt at bage wienerbrød (det var før jeg så din opskrift), men jeg fik ikke rigtig lagene frem i det, jeg brugte i øvrigt også smør. Hvor i processen vil det være anderledes, hvis jeg vil have et wienerbrød ud af det i stedet for birkes?
    Med venlig hilsen

    Jørgen

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. marts 2021 kl. 9:31

      Hej Jørgen:-)
      Det glæder mig, du lykkes med birkesopskriften:-)
      Hvis du vil lave wienerbrød ud af opskriften, skal du bare ændre metoden, efter dejen har været i fryseren. Jeg har bagt høje snegle af dejen, så der kan du kigge mig over skulderen;-) https://bagvrk.dk/hoeje-kanelsnegle/

      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  13. Lars

    19. april 2023 kl. 15:35

    Prik dejen med en kødnål?

    Hvor mange prik sådan ca? Er det hele vejen igennem?

    Lidt forvirret over dette skridt.

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. april 2023 kl. 17:15

      Hej Lars:-)
      Hvis min mor skulle svare, havde hun sagt “passende”, men det er jo ikke et svar, man rigtig kan bruge til noget;-)

      Dejen skal prikkes med kødnålen for at få en mere ensartet hævning – så der ikke er nogen luftlommer i dejen, der kan puffe dine birkes omkuld.

      Jeg prikker igennem (uden at lave mærker i bordet) med ca. 4-5 cm afstand.

      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  14. Hanne

    27. december 2023 kl. 17:52

    5 stars
    Så lykkedes det også for mig at bage tebirkes👍 Min mand fandt din opskrift og den skulle jeg selvfølgelig prøve. Jeg har aldrig set en så detaljeret opskrift og jeg fulgte den fra start til slut og sikke et resultat ☺️ Tusind tak for dine rigtig gode opskrifter. Vh en bage nørd

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. januar 2024 kl. 14:09

      Hej Hanne:-)
      Tusind tak for din besked og alle stjernerne:-)
      Jeg prøver altid at gøre mine opskrifter så udførlige som muligt, så man ikke behøver gætte sig frem eller bruge “passende” mængder.
      Ha’ en dejlig weekend.

      Kh Lene

      Svar
  15. Siif

    10. marts 2024 kl. 10:33

    Tak for en virkelig god og udførlig opskrift og vejledning.
    De blev bare super godt til trods for at jeg erstattede mælken med vand 😍

    Opskriften kan varmt anbefales!

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. marts 2024 kl. 13:25

      Hej Siif:-)
      Tusind tak for din søde tilbagemelding.
      Det glæder mig meget.
      Ha’ en skøn weekend.

      Kh Lene

      Svar
  16. Heidi Clausen

    15. juni 2024 kl. 18:56

    Fantastisk opskrift og beskrivelse, det virker bare, tak.

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. april 2025 kl. 14:05

      Hej Heidi:-)
      Tusind tak for din søde tilbagemeldning.
      Kh Lene

      Svar
  17. Ditte Hjort

    7. juli 2024 kl. 18:26

    Hej
    At skabe damp i ovnen, med bradepande.
    Skal jeg der bare sætte bradepanden ind og varme med op ? Og så komme vand ved når du skriver det i opskriften? Eller kan jeg komme vand i den fra start ?

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. april 2025 kl. 14:05

      Hej Ditte:-)
      Bradepanden skal varmes op sammen med ovnen og vandet hældes i, når det står i opskriften.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  18. Flemming

    7. september 2024 kl. 10:44

    Kun 20 gram smør?

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2024 kl. 11:30

      Hej Flemming.
      Ja, der er kun 20 g smør i selve dejen. Resten rulles jo ind i lagene.
      God bagelyst.
      Kh Lene

      Svar
  19. Mettchen

    20. marts 2025 kl. 21:11

    Hej Lene
    Er det en “blok” stehe margarine du bruger eller er det plantemargarine som man smører på brød? Måske et dumt spørgsmål, men jeg bor i udlandet og er ofte nødt til at være lidt kreativ med ingredienser jeg ikke kan få.

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. marts 2025 kl. 17:50

      Hej Mettchen:-)
      Det er margarine i blok. Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme