Drømmer du om friskbagte, sprøde morgenstykker til morgenmad i weekenden? Det kan du sagtens få. Ret nemt endda:-)
Dejen skal kun lige røres sammen om aftenen, hæve på køkkenbordet natten over og hakkes ud, før stykkerne bages på et brandvarmt bagestål.

Morgenstykker på bagestål
Nogle af jer har måske fået den opfattelse, at jeg er sponseret af Bagestålet. Det er jeg bestemt ikke. Jeg har selv købt og betalt mit Bagestål. Jeg er bare voldsomt begejstret for det.
Der findes et andet alternativ, nemlig Diablosteel, som også er dansk. Dem hørte jeg endda om først. Jeg syntes, det var et ret fedt koncept, især at deres pris var kr. 666,- for grundpakken. Hvad skulle “Djævelens stål” ellers koste? 😀 Denne opskrift på morgenstykker er kraftigt inspireret af en opskrift hos Diablosteel på langtidshævede boller.
Det var mest vægten, som udgjorde den store fordel for mig, og som gjorde, at jeg valgte Bagestålet, for Diablosteel er 10 mm tykt, mens Bagestålet “kun” er 6 mm. Bagestålet var også lidt billigere, og jeg er fuldt ud tilfreds. Diablosteel har siden lavet et tyndere og dermed lettere bagestål.

Det er helt op til dig, om du foretrækker den ene eller den anden. – Eller om du helt vil undvære.
Fordelen ved at bage boller som disse morgenstykker på bagestål er, at dejen får et varmeboost fra det varme stål i bunden af ovnen.
Det er den samme bolle på alle billederne i dette indlæg, så du kan se, hvad varmen og dampen betyder for bollens hævning under bagningen.
Du kan godt bage morgenstykker på en almindelig bageplade, som du har varmet op sammen med ovnen, og hvor du har ladet bagepapiret med bollerne glide over på. Men du skal forvente en længere bagetid, og at skorpen ikke bliver helt så knasende og lækker.

Fuldkornsmelet
Jeg bagte med fuldkornsdurum og Valsemøllens hvedemel med fuldkorn. Så er der da lidt fuldkorn på morgenbordet. Jeg dryssede også bord og dej med fuldkornsdurum.
Fuldkornsdurum har lidt konsistens som fint sand og gør, at dejen ikke så nemt hænger i. Du skal ikke ælte dejen, bare skære den ud.
Valsemøllens hvedemel med fuldkorn er en lys hvedemel, hvor der er tilsat 25% fuldkornsmel. Det gør den lidt grovere, men melet er stadig bagestærkt med højt glutenindhold. Du må endelig ikke forveksle den med den grove, stenformalede hvedemel.
Dejen er der ikke meget ballade med. Den skal bare røres sammen og hæve på køkkenbordet natten over. Om morgenen sætter du bagestålet i ovnen og varmer det godt op, hakker dejen ud i 9-12 stykker og bager dem. Lækkert, luftigt, nybagt morgenbrød.
Ingen bake-off, ingen frosne rundstykker, ingen kold cykeltur til bageren i regnvejr. Er du klar?

Alle de andre typer morgenbrød
Kigger du dig lidt omkring her på bloggen, finder du masser af inspiration til at bage dine egne rundstykker og morgenbrød. Prøv fx:

Morgenstykker med fuldkornsdurum
Ingredienser
- 5 dl vand
- 5 g gær (på størrelse med en hasselnød)
- 125 g fuldkornsdurummel
- 2 tsk salt
- 475 g Valsemøllen hvedemel med fuldkorn
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet. Tilsæt først fuldkornsdurum, derefter salt og til sidst hvedemelet med fuldkorn. Bland det godt, til der ikke er nogen tørre klumper mel.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve på køkkenbordet i 8-12 timer. Hvis dejen skal hæve længere, skal du lade den hæve i køleskabet.
- Sæt skålen med dej i køleskabet, når du tænder ovnen. Så er dejen ikke helt så levende, når du skal have den ud på bordet.
- Varm din ovn op sammen med bagestålet på en rist (placeret i nederste tredjedel af ovnen) til 270° (alm. ovn, ikke varmluft). Det tager ca. 45 minutter. Sæt et lille støbejernsfad/foliebakke/bradepande ind i bunden af ovnen, og lad det varme med. Jeg bruger en lille, oval steaktallerken i støbejern.
- Drys bordpladen godt med fuldkornsdurum. Dyp en dejskraber i vand, og skrab forsigtigt dejen ud på bordet uden at ødelægge luftboblerne. Dejen er ret våd, så behandl den forsigtigt.
- Drys et godt lag fuldkornsdurum på toppen af dejen og skær den ud i 9-12 lige store stykker med din bordskraber/dejskærer. Løft morgenstykkerne over på en pizzaspade med bagepapir. Prøv at samle dem lidt med dejskæreren, så de ikke flyder helt ud i hinanden.
- Når ovnen er varm, lader du bagepapiret med dine morgenstykker glide over på bagestålet i ovnen. Hæld ½ dl. vand ind i støbejernsfadet i bunden af ovnen, og luk straks ovnlågen. Dampen forsinker bagningen af skorpen på bollerne, så de får mulighed for at hæve endnu mere.
- Åben lågen efter fem minutter, så evt. rester af dampen kan slippe ud, og skorpen kan blive sprød. Bag dine morgenstykker i 12-14 minutter i alt, til de lyder hule, når du banker på undersiden af dem. De største morgenstykker skal selvfølgelig bage længst.
- Lad dine morgenstykker køle lidt af på en bagerist, før du serverer dem.
Skriv et svar