Morgenstykker med fuldkornsdurum – på bagestål

Nogle af jer har sikkert fået den opfattelse, at jeg er sponseret af Bagestålet. Det er jeg bestemt ikke. Jeg har selv købt og betalt mit Bagestål. Jeg er bare voldsomt begejstret for det. Der findes et andet alternativ, nemlig Diablosteel, som også er dansk. Dem hørte jeg endda om først. Jeg syntes, det var et ret fedt koncept, især at deres pris var kr. 666,- for grundpakken. Hvad skulle “Djævelens stål” ellers koste? 😀 Denne opskrift på morgenstykker er kraftigt inspireret af en opskrift hos Diablosteel på koldhævede boller.

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Det var mest vægten, som udgjorde den store fordel for mig, og som gjorde, at jeg valgte Bagestålet, for Diablosteel er 10 mm tykt, mens Bagestålet “kun” er 6 mm. Bagestålet var også lidt billigere, og jeg er fuldt ud tilfreds. Det er helt op til dig, om du foretrækker den ene eller den anden. – Eller om du helt vil undvære.

Fordelen ved at bage boller som disse morgenstykker på Bagestål er, at dejen får et varmeboost fra det varme stål i bunden af ovnen. Det er den samme bolle på alle billederne i dette indlæg, så du kan se, hvad varmen og dampen betyder for bollens hævning under bagningen. Du kan godt bage dem på en almindelig bageplade, som du har varmet op sammen med ovnen, og hvor du har ladet bagepapiret med bollerne glide over på. Men du skal forvente en længere bagetid, og at skorpen ikke bliver helt så knasende og lækker.

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Jeg har brugt fuldkornsdurum og Finax’s nye hvedemel med fuldkorn. Så er der da lidt fuldkorn på morgenbordet. Jeg har også drysset bord og dej med fuldkornsdurum. Fuldkornsdurum har lidt konsistens som fint sand og gør, at dejen ikke så nemt hænger i. Du skal ikke ælte dejen, bare skære den ud.

Dejen er der ikke meget ballade med. Den skal bare røres sammen og hæve på køkkenbordet natten over. Om morgenen sætter du bagestålet i ovnen og varmer det godt op, hakker dejen ud i 9-12 stykker og bager dem. Lækkert, luftigt, nybagt morgenbrød. Ingen bake-off, ingen frosne rundstykker, ingen kold cykeltur til bageren i regnvejr. Er du klar?

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Morgenstykker med fuldkornsdurum

  • 5 dl. vand
  • 5 g gær (på størrelse med en hasselnød)
  • 125 g fuldkornsdurummel
  • 2 tsk. salt
  • 475 g hvedemel med fuldkorn (jeg brugte den fra Finax)

Opløs gæren i vandet. Tilsæt først fuldkornsdurum, derefter saltet og til sidst hvedemelet med fuldkorn. Bland det godt, til der ikke er nogen tørre klumper mel.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve på køkkenbordet i 8-12 timer. Hvis dejen skal hæve længere, skal du lade den hæve i køleskabet.

Sæt skålen med dej i køleskabet, når du tænder ovnen. Så er dejen ikke helt så levende, når du skal have den ud på bordet.

Varm din ovn op sammen med Bagestålet (placeret i nederste tredjedel af ovnen) til 270° (alm. ovn, ikke varmluft). Det tager ca. 45 minutter. Sæt et lille støbejernsfad/foliebakke/bradepande ind i bunden af ovnen og lad det varme med. Jeg bruger en lille, oval steaktallerken i støbejern.

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Drys bordpladen godt med fuldkornsdurum. Dyp en dejskraber i vand og skrab forsigtigt dejen ud på bordet uden at ødelægge luftboblerne. Dejen er ret våd, så behandl den forsigtigt.

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Drys et godt lag fuldkornsdurum på toppen af dejen og skær den ud i 9-12 lige store stykker med din bordskraber/dejskærer. Løft morgenstykkerne over på en pizzaspade med bagepapir. Prøv at samle dem lidt med dejskæreren, så de ikke flyder helt ud i hinanden.

Når ovnen er varm, lader du bagepapiret med dine morgenstykker glide over på Bagestålet i ovnen. Hæld ½ dl. vand ind i støbejernsfadet i bunden af ovnen, og luk straks ovnlågen. Dampen forsinker bagningen af skorpen på bollerne, så de får mulighed for at hæve endnu mere.

Åben lågen efter fem minutter, så evt. rester af dampen kan slippe ud, og skorpen kan blive sprød. Bag dine morgenstykker i 12-14 minutter i alt, til de lyder hule, når du banker på undersiden af dem. De største morgenstykker skal selvfølgelig bage længst.

Morgenstykker med fuldkornsdurum

Lad dine morgenstykker køle lidt af på en bagerist, før du serverer dem. Skulle de mod forventning ikke blive spist allesammen, er morgenstykkerne også fryseegnede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *