• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Sprøde valnøddestykker med stout og ølandshvede

Sprøde valnøddestykker med stout og ølandshvede

11. februar 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Sprøde, knasende valnøddestykker bagt med sort øl og ølandshvede… Sådan må alle mine søndag morgener gerne starte! Især når dejen har stået til hævning på køkkenbordet natten over, så den bare skal skæres i passende stykker, når ovnen er varm.

Valnøddestykker med stout og ølandshvede Bagvrk.dk

Valnødderundstykker er min favorit hos bageren, og jeg spiser altid det rundstykke først – og så måske en halv birkes bagefter.

Jeg ville sætte en dej til hævning lørdag aften, ligesom jeg gør med mine durumstykker. Denne gang ville jeg bare bage noget med valnødder i.

Jeg var klar over, at der er maltsirup eller maltmel i bagerens mørke valnøddestykker. Det havde jeg bare ikke noget af. Men den mørke, dybe maltsmag findes også i hvidtøl.

Det var slet ikke til at opdrive hvidtøl i de lokale supermarkeder her i januar. Lur mig, om de ikke har fået lov at returnere de flasker, som ikke var blevet solgt i december?

I stedet greb jeg en stout. En stout er en helt kulsort øl, som nogle gange smager henad kaffe eller mørk chokolade, men som altid smager af mørk malt. Mon ikke det skulle lykkes?

Valnøddestykker klar til ovnen Bagvrk.dk
Som det ses på billedet, er valnøddestykkerne ru og ujævne, før de bages.

Valnøddestykker er nemme

Fordi dejen bare skal røres sammen, er det hurtigt at gøre før sengetid. Derefter skal den stå og passe sig selv på køkkenbordet indtil næste morgen. Skal dejen hæve længere tid end natten over, skal den hæve i køleskabet i stedet.

Næste morgen varmes bagestål og ovn op til 270° – sammen med en fx en støbejernstallerken. Den bruger jeg altid, når jeg gerne vil have lidt damp i ovnen under bagningen. Du kan også sætte din bradepande ind i bunden af ovnen. Det skal bare være noget, som kan tåle at blive meget varmt – og få hældt koldt vand ned i.

Den langtidshævede dej til valnøddestykker Bagvrk.dk
Den langtidshævede dej skrabes forsigtigt ud på bordet, klar til at blive skåret i stykker.

Mens ovnen varmer op, køler dejen af i køleskabet. Så er den nemlig ikke helt så flydende, når den hældes ud på bordet.

Derefter er der kun tilbage at hakke dejen ud i passende stykker og bage dem i den rygende varme ovn.

Valnøddestykker med stout og ølandshvede Bagvrk.dk
Efter bagningen er overfladen glat, spændstig og sprød.

Har du ikke et bagestål?

Fortvivl ikke, fordi du ikke har et bagestål. Du kan godt bage valnøddestykker alligevel.

Jeg er megaglad for mit bagestål, fordi det virkelig booster varmen i min ovn, når jeg sætter brødet ind. (Læs evt. her, hvor jeg beskriver det nærmere.)

Har du en bagesten, bruger du den i stedet, men en bagesten kan ikke tåle helt så høje temperaturer som et bagestål, så læs på brugsanvisningen, før du skruer helt op for ovnen.

Valnøddestykker klar til ovnen Bagvrk.dk

Har du ingen af delene, lader du en bageplade varme op sammen med ovnen, så den bliver rygende varm. Vend den gerne med bagsiden opad, for så er det nemmere at lade bagepapiret med rundstykkerne glide ind på bagepladen.

Kan din ovn ikke gå op til 270°? Så sæt den på 250°, hvis det er det, den kan gå op til. Så skal du bare bage stykkerne lidt længere.

Har du lyst til at prøve andre nemme morgenstykker, så prøv de her med fuldkornsdurum. Er det et helt klassisk rundstykke, du er ude efter, så bag de her.

Valnøddestykker med stout og ølandshvede Bagvrk.dk

Valnøddestykker

Sprøde valnødderundstykker med stout og ølandshvede.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hævetid 8 timer t
Samlet tid 8 timer t 30 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 8 stk.

Ingredienser
  

  • 100 g valnødder
  • ½ l stout eller hvidtøl
  • 5 g gær (som en hasselnød)
  • 20 g honning (svarer til en stor spiseskefuld)
  • 2 tsk groft salt
  • 100 g groft fuldkornshvedemel
  • 475 g ølandshvedemel

Sådan gør du
 

  • Rist valnødderne på en tør pande. Hak dem groft og lad dem afkøle lidt.
  • Smuldr gæren og rør den ud i stouten. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og bland det godt sammen.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve natten over på køkkenbordet, ca. 8 timer.
  • Næste morgen sætter du dejen i køleskabet, mens du varmer ovnen op. Så bliver dejen nemmere at have med at gøre, når den skal skæres ud.
  • Varm ovnen op til 270° (alm. ovn, ikke varmluft) sammen med bagestålet, placeret i nederste tredjedel af ovnen, og et ildfast fad sat ind i bunden af ovnen. (Jeg bruger en støbejernstallerken i bunden af ovnen.) Det tager ca. 45 minutter, før ovn og stål er rygende varme.
  • Drys mel på bordet, og skrab forsigtigt dejen ud på melet. Drys mel ovenpå dejen og skær den ud i 8 lige store stykker med en dejskærer. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir, og sæt valnøddestykkerne med lidt afstand.
  • Gør evt. dejskæreren våd i koldt vand, før du skærer, så dejen ikke så nemt hænger i.
  • Lad bagepapiret med valnøddestykkerne glide ind på det varme bagestål, hæld ½ dl vand ind i støbejernstallerkenen, og luk straks ovnen.
  • Efter 5 minutter skruer du ovnvarmen ned på 220° og bager stykkerne i yderligere 14-15 minutter. Åbn kort ovndøren fem minutter, før de er færdige, så dampen kan slippe ud.
  • Lad dine valnøddestykker afkøle på en bagerist, før du serverer dem.

Noter

Valnøddestykker er fryseegnede i op til tre måneder. 
Ved opvarmning varmes ovnen op til 200°. Stykkerne køres ind gennem den kolde hane, overskydende vand rystes af, og de sættes i ovnen i 5-8 minutter, til de er sprøde igen.
Tags Bagerbrød, Morgenmad, Rundstykker
Følg Bagvrk på Instagram

Tags: Bagerbrød, Bagestål, Bagvrks bedste, Brunch, Gær, Gærbrød, Gærdej, Langtidshævet, Morgenbrød, Morgenmad, Nem opskrift, Øl, Ølandshvede, Rundstykker, Valnødder

Previous Post: « Vinterferie 2021 – 17 ting, du skal lave i vinterferien
Next Post: Guacamole – verdens lækreste avocadodip til texmex eller burgere »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Allan Mogensen

    8. juni 2020 kl. 8:04

    Kan man ikke med fordel bruge surdej til de mørke boller. Allan

    Svar
    • Lene Tranberg

      8. juni 2020 kl. 10:09

      Hej Allan:-)
      Jo, det kan du sagtens. Du skal dog være opmærksom på, at smagen bliver mere syrlig, så måske skal du have lidt mere sukker i, men det er altid smag og behag;-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Marika

        28. februar 2021 kl. 8:18

        Hej Lene
        Mine valnøddeboller er tunge og hævede kun en anelse i ovnen. En rigtig æv oplevelse ☹️Dejen har stået på køkkenbordet i 8 timer. Den var hævet. Ovnen blev varmet op i 45 min ved 275grader med et ovnfast fad i bunden. Min dej var ikke så flydende som på dine billeder. I ovnen har bollerne stort set ikke ændret ydre. Hvad har jeg gjort forkert?

        Svar
        • Marie

          16. marts 2021 kl. 14:37

          Hej Marika
          samme oplevelse havde jeg, da jeg bagte valnøddestykkerne første gang. De smagte godt, men var alt for kompakte.
          I dag har jeg bagt dem for 2. gang, og resultatet er meget bedre! Forskellen er, at jeg nu er opmærksom på, at ølandshvede både kommer som finmalet og som fuldkorn – så jeg brugte vist den grove version første gang, og i hvert fald den finmalede version her anden gang.
          Måske det også kan ‘do the trick’ for dig?

          Svar
          • Lene Tranberg

            16. marts 2021 kl. 14:39

            Hej Marie:-)
            Tak for din mulige opklaring:-) Jeg havde ikke overvejet, at det kunne være problemet, fordi min ølandshvede er fintmalet.
            Ha’ en dejlig dag!

            Kh Lene

  2. Bjarne

    23. september 2023 kl. 7:49

    Kan man bruge bageenzym her?
    For at fo dem lidt mere luftige?

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. oktober 2023 kl. 10:42

      Hej Bjarne.
      Beklager det meget sene svar.
      Du kan sagtens bruge bageenzymer i valnøddestykkerne for at få dem mere luftige.

      God weekend.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme