• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Chokoladescones – de bedste scones, som holder sig friske længe

Chokoladescones – de bedste scones, som holder sig friske længe

5. juli 2023 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Scones. Har du en favorit? Chokoladescones eller de almindelige? Jeg kan li’ begge slags, men jeg kan allerbedst li’, hvis de kan holde sig friske i mere end en time efter bagning. Det kan de her!

Chokoladescones i en stak Bagvrk.dk

Scones skal være bløde, luftige og mere kageagtige end brødagtige. Scones bages nemlig ikke med gær, så ofte bliver de tørre i løbet af ganske få timer. Man kan riste dem på brødristeren, men de er stadig ret kedelige.

Når du bruger kærnemælk, bliver dine scones mere saftige, end hvis du bager dem med mælk og æg. Ligesom en kanelkage er saftig og lækker i flere dage. Den bløde dej er ikke mættet med mel – og det er den rigtige type mel.

Den oprindelige opskrift på bloggen var fra februar 2017. Der er løbet meget vand i åen siden da, og min erfaring med at bage er blevet meget større.

Derfor er indlægget nu rettet til, så du får opskriften på de allerbedste chokoladescones – eller helt almindelige uden noget. – Andet end god smag og en lækker krumme.

Scones hele Bagvrk.dk

De vigtige tips og tricks til scones

  • Brug Kage hvedemel. Det lave protein-/glutenindhold i Kage hvedemel gør, at der ikke dannes lange glutenstrenge i dine scones. Scones skal være porøse og ikke seje. Dejen skal kun lige samles. Jo mere du arbejder med dejen, jo mere gluten udvikles der i dine scones.
  • Put ikke for meget mel i. Jo mere mel, jo hurtigere bliver de tørre. Dejen må gerne være meget fugtig, når den skal hvile. Melet opsuger væske og slapper af, mens dejen hviler. Der skal bruges mindst muligt mel, når du udruller dejen.
  • Når du udstikker dine dem, må du ikke dreje udstiksformen! Hvis du drejer udstiksformen, vrider du kanten på din scone, så den ikke hæver lige op, men hælder ud til siden. Det er ikke det, du vil! Når du presser udstiksformen ned, skal dejen sige en “Pffft”-lyd.
  • Rul dejen ud til 2 cm tykkelse og udstik så mange, du kan få plads til i den første udrulning. Jo flere gange dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver krummen i de sidste scones, du ruller ud.
  • Brug en udstikker med en diameter på 6 cm. Hvis du bruger en på 5 cm, bliver fladen, den står på, meget lille, så de blæser nemt omkuld eller bliver skæve.
Tryk på billedet herover for at se, hvordan en fugtig sconesdej rulles ud.
  • Vær omhyggelig, når du pensler dine scones. De må kun pensles på overfladen, ikke ned ad siderne. Det vil forhindre en lige hævning. Der opnås en blankere overflade ved at lade æggestrygelsen tørre et par minutter, før du pensler dem igen.

Når du bager

  • Bag i den nederste tredjedel af ovnen. Du skal bruge over- og undervarme, ikke varmluft, for det blæser nemmere dit bagværk omkuld.
  • Når de er bagt, skal de køle af på en bagerist, hvorpå du lægger et (tørt) viskestykke, som hænger ud over kanten, sætter dine scones på viskestykket og folder den anden halvdel af det løst henover, så de bevarer fugtigheden indeni.
  • Scones kan fryses ned, hvis du ikke spiser dem allesammen i løbet af to dage.
  • Ubagte scones kan også fryses ned. De behøver ikke tø op før bagning, men skal bage ca. 5 minutter længere.

Nu har du fået alle advarslerne. Lad os komme i gang.

Der er altid en anledning til at bage til eftermiddagspausen.

Nyd din yndlingste eller -kaffe med scones og smør, tænd et par stearinlys, og lad hyggen brede sig til hele huset. Ha’ en dejlig weekend!

PS: Vil du heller have de blødeste, mest fluffy chokoladeboller, finder du min opskrift her.

Scones krummebillede Bagvrk.dk

Scones eller chokoladescones

Luftige, lækre scones, som holder sig friske i længere tid.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 17 minutter min
Hviletid 30 minutter min
Samlet tid 57 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk, Engelsk
Antal 18 stk.

Ingredienser
  

  • 500 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk natron
  • 80 g sukker
  • 125 g koldt smør
  • 3 dl kærnemælk
  • 150 g grofthakket, mørk chokolade (valgfrit)

Til pensling

  • 1 æg, str. M/L

Sådan gør du
 

  • Bland mel, sukker, bagepulver og natron godt. Sigt de tørre ingredienser ned i en stor skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det med kolde hænder sammen med melet, til det ligner groft sand.
  • Mens du smuldrer smørret, løfter du op i det tørre og lader det drysse ned i skålen. På den måde får du mere luft ind i dejen. (Alternativt kan du hakke det i foodprocessoren eller i røremaskinen med dejspaden.)
  • Lav en fordybning i melet. Bland evt chokoladestykker i. Hæld kærnemælken ned i fordybningen. Rør nu med gaflen udefra og ind, indtil du har blandet kærnemælken ind i dejen og saml resten med hænderne.
  • Dejen skal være ret fugtig, du skal ikke ælte mere mel i. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på bordet i 30 minutter, så den får tid til at slappe lidt af – og melet får ro til at opsuge mere af væsken.
    Dej til scones Bagvrk.dk
  • Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Rul dejen ud på et let meldrysset bord med en kagerulle til en tykkelse på 2 centimeter. Fold en tredjedel af dejen ind over midten og gør det samme med den anden tredjedel. Hvis du vil have chokolade i dine scones, kan du fint folde den ind i dejen.
  • Vend dejen, så samlingen vender ned mod bordet, og rul dejen ud til 2 centimeters tykkelse på den anden led. Fold igen dejen sammen i tredjedele (på den anden led denne gang). Du har nu en kvadratisk dej.
  • Dejen udrulles til 2 cm tykkelse, og der udstikkes cirkler med et glas eller en udstiksform med en diameter på 6 cm. Dejen lægges på en bageplade, beklædt med bagepapir. Resten af dejen samles hurtigt, rulles ud igen og stikkes ud.
  • Stik dem ud så tæt, du kan. Jo flere gange, dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver din scone.
  • Pisk ægget til pensling godt sammen. Dejen pensles med sammenpisket æg og tørrer et par minutter, før de pensles igen. Bages i ca. 17 minutter i nederste tredjedel af ovnen.

Noter

Scones er fryseegnede i op til 3 måneder.
 
Den ubagte dej kan fryses ned. Du behøver ikke tø den op før bagning. Dine scones skal blot bage ca. 5 minutter længere.
Tags Boller, Klassisk, Mellemmåltid, Supernem

Tags: Afternoon tea, Bagepulver, Billig, Boller, Børnevenlig, Chokolade, Familiefavorit, Hurtig, Kærnemælk, Klassiker, Mellemmåltid, Nem opskrift, Uden gær

Previous Post: « Stars and stripes – flagkagen til den 4. juli
Next Post: Verdens bedste romkugler – tril dig til lykke i din mund og mave »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Rikke Hansen

    5. december 2017 kl. 12:01

    Mums har luge lavet dine scones og lemon curd, det er første gang jeg har lavet lemon curd, men absolut ikke sidste. Det kan man blive helt afhængig af. Glædelig jul.

    Svar
    • LT

      5. december 2017 kl. 12:03

      Hej Rikke:-)
      Tak for din besked. Ja, lemon curd er noget “farligt” noget at få smag for. Og der er så mange andre muligheder med curd:-)
      Også en glædelig jul til dig!
      Kh Lene

      Svar
  2. Jill

    10. marts 2019 kl. 18:41

    Måske lidt anderledes anvendelse…. men jeg vil bruge din lemoncurd i fyldte chokolader hvor skallen er en callebout mørk 60%
    Har lige testet efter den blev kold, og det syrlige/søde fra lemoncurd sammen med den bitre chokolade er virkelig en smagsoplevelse

    Svar
    • Lene

      10. marts 2019 kl. 18:52

      Hej Jill:-)
      Mmmmm, det lyder utroligt lækkert! Det må jeg prøve ved lejlighed:-)
      Kh Lene

      Svar
  3. Dorthe

    16. januar 2021 kl. 18:23

    Kan det virkeligt passe at der skal bruges 125 g smør i curden?

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. januar 2021 kl. 18:58

      Hej Dorthe:-)
      Ja, det er helt korrekt.
      Rigtig god fornøjelse:-)

      Kh Lene

      Svar
  4. Ilse

    10. april 2021 kl. 9:46

    Dem tror jeg skal prøves.
    Vil dog lige høre om man ikke kan skære dem ud i firkanter i stedet, så bliver der jo heller ikke noget spild eller fastere scones!

    Svar
    • Lene Tranberg

      10. april 2021 kl. 10:12

      Hej Ilse:-)
      Jo, det kan du godt. Du får dog ikke lodrette sider på de yderste scones langs kanten, når de ikke stikkes ud. Selve sconen smager som den skal

      Svar
  5. Lone

    29. juni 2021 kl. 23:45

    Hvis man dobler portionen op, er det så bedst at bage med varmluft eller lade 2. Bageplade med scones stå og vente på køkkenbordet mens første plade bager?

    Svar
    • Lene Tranberg

      30. juni 2021 kl. 8:12

      Hej Lone:-)
      Jeg ville lade anden plade stå og vente på køkkenbordet. Jeg synes, varmluft har en tendens til at blæse scones skæve.

      Rigtig god bagelyst og god sommer!

      Kh Lene

      Svar
  6. Lone

    30. juni 2021 kl. 16:41

    Du skriver, at de skal køle af på en bagerist med et viskestykke, som hænger ud over kanten og folder den anden halvdel af det løst henover, så de bevarer fugtigheden indeni.

    Skal det gøres lige når de kommer ud af ovnen og er helt varme?

    Vi skal bage dem i aften og pynte dem med lidt glasur når de er afkølet så de er klar til en børnefødselsdag i morgen formiddag. Hvordan ville du opbevare dem når de er pyntet – så de ikke tørrer ud og heller ikke ødelægger pynten? Under et viskestykke som blot er lagt over? Et viskestykke som er foldet rundt om det de står på fx et skærebræt? Folde bagepapir rundt om eller plastikpose?

    Svar
    • Lene Tranberg

      30. juni 2021 kl. 16:50

      Hej Lone.
      Jeg lader dem kun afkøle let, før jeg lægger viskestykket over.
      Egentlig ville jeg vente med at pynte dem til i morgen. Glasur bliver lidt træt at se på, når den skal stå så længe.
      Hvis du bruger æggehvideglasur, holder den bedre og tørrer op, så du kan sætte dem i en frysepose. Ellers ville jeg sætte dem på en bageplade med en omvendt bradepande henover som låg. Jo mere lufttæt, de er pakket ind, jo bedre holder de sig.
      God bagelyst!
      Kh Lene

      Svar
  7. Jette

    5. november 2021 kl. 10:02

    Der skal bruges kage hvedemel, man kan ikke bruge alm hvedemel? (kender ikke lige forskellen på de to meltyper

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. november 2021 kl. 10:11

      Hej Jette:-)
      Kagehvedemel har et lavere proteinindhold end almindeligt hvedemel (9 g pr. 100 g mel). Det giver en bedre hævning, når man bager med natron eller bagepulver, fordi glutenindholdet (som angives som protein på posen) er lavere.
      Hvis du bruger almindeligt hvedemel (som typisk ligger på 11-12 g protein pr. 100 g), er det vigtigt, at du ikke arbejder for meget med dejen (så aktiveres gluten), for så får du seje scones.
      Du kan evt læse mere om mel i Bagvrks Bageskole: https://bagvrk.dk/meltyper-2/

      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  8. Vibeke Christensen

    11. september 2022 kl. 12:58

    “Så snart bagepulveret kommer i kontakt med en våd dej, reagerer stofferne med hinanden og danner luftarten kuldioxid, som får dejen til at hæve. Derfor skal dej med bagepulver bages med det samme” Kan det så passe, at dejen skal hvile?

    Svar
    • Lene Tranberg

      11. september 2022 kl. 13:00

      Hej Vibeke:-)
      Ja, det kan det. Det er for at melet får lov at slappe af, så dejen ikke trækker sig sammen under udrulning og udstikning.
      Dejen her er ikke så våd som fx en dej til rørekage.

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  9. Hanne Ebert

    26. april 2023 kl. 21:22

    5 stars
    Kære Lene. Tak for en super dejlig opskrift som jeg selv har bygget lidt videre på og tilsat 2 tsk. Vanilje og 1/2 tsk salt. Jeg elsker bare smagen af vanilje 🙂 Jeg har bagt dem adskillige gange og de er en succes hver gang 🙂

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. april 2023 kl. 13:39

      Kære Hanne:-)
      Tak for din besked og alle stjernerne:-)
      Vanille er altid en god idé.

      Ha’ en skøn dag.

      Kh Lene

      Svar
  10. Klara

    2. marts 2024 kl. 16:36

    5 stars
    Tak for opskriften. Jeg har har afprøvet den og resultatet: Super lækre scones.
    Kh. Klara

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. marts 2024 kl. 13:26

      Hej Klara:-)
      Velbekomme. Det er mig, der takker, fordi du læser med;-)

      Kh Lene

      Svar
  11. Berit

    21. marts 2024 kl. 18:48

    Hej Lene,
    Jeg skal bage en masse Scones både med og uden chokolade, til min datters navngivning, og vil derfor gerne lave dem lidt mindre.
    Kan du anbefale tykkelse og bagetid, hvis jeg f.eks laver dem 4 eller 5 cm i stedet for 6?
    På forhånd tak 🙂
    Berit

    Svar
    • Lene Tranberg

      3. april 2024 kl. 13:04

      Hej Berit:-)
      Beklager den lange svartid.
      Jeg ville lave dem ca. 1,5 cm høje og bage dem i ca 12 minutter.
      God bagelyst og tillykke med navngivningen.

      Kh Lene

      Svar
  12. Lisbeth

    16. februar 2025 kl. 10:53

    Jeg vil bage dem på forhånd til min fødselsdag. Skærer dem ud i mindre firkanter tænker jeg.
    Når de er kolde putter jeg dem i fryseren i lag i pose.
    Hvordan får jeg dem lækre på dagen.
    Skal spises ved 15 tiden.
    Ud aftenen før eller først om morgenen. Kan de lunes kort lige inden eller hvad er dine erfaringer?
    På forhånd tusind tak

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 13:34

      Hej Lisbeth:-)
      Jeg ville tage dem ud om morgenen og kort lune dem i ovnen før servering.
      Alternativt kan du skære dejen ud, fryse den ned ubagt og bage dem kort før servering, så de er helt nybagte.

      God bagelyst og tillykke med fødselsdagen.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Focaccia med oliven og surdej – det luftigste brød

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme