Gammeldags fastelavnsboller, hvor alt fyldet bliver indeni i stedet for at løbe ud over pladen. Det er lige præcis den opskrift, du får her. Nem opskrift med en udførlig vejledning, så du lykkes med dem. Hver gang.

Fastelavn i “gamle dage”
Da jeg var lille, gjorde man meget ud af fastelavn. Vi var altid klædt ud, gerne med masker i noget sprødt plastmateriale, så man skulle være lidt forsigtig. Fastelavnsmandag gik vi rundt til naboerne sammen med alle nabobørnene (vi kunne hurtigt samle en 8-10 stykker) for at synge ”Fastelavn er mit navn”, og så var det meningen, at naboen skulle gætte, hvem der var hvem.
Jeg har overhovedet ingen erindring om, hvad vi fik ud af at rasle fastelavn, om det var fastelavnsboller, penge eller slik. Det var nemlig ikke det, der var vigtigt. Det vigtige var at få et godt grin sammen med vennerne, især hvis den, vi sang for, ikke kunne gætte, hvem vi var:-D (Og hos Magda fik vi sikkert vanillekranse.)
Der var fastelavnsfest i forsamlingshuset, hvor det ALTID var de store drenge, der blev kattekonger (dødirriterende), men min lillesøster og jeg slog også katten af tønden derhjemme, bare os to.
Vores forældre hængte en papkasse, som var godt lukket med tape, op i træet på gårdspladsen, og så kunne vi ellers forlyste os med at slå den i stykker. Jeg husker det, som om det tog lang tid at få hul på den.

Inde i kassen var der slik og Anders And blade. Kongekronen havde vi også selv lavet. Jeg kan i hvert fald huske én, som var lavet af sølvfarvet dampspærre. For nutidens børn lyder det sikkert, som om vi var fattige. Det var vi overhovedet ikke:-) Det var bare en anden tid, hvor vi havde tid til selv at lave de ting, vi skulle bruge…
Gammeldags fastelavnsboller
Min opskrift på fastelavnsboller er min mors. Jeg har den i min håndskrevne Kina-bog, lige ved siden af opskriften på Drømmekage, hvor størrelsen på portionen er angivet til at være til to kyllingebakker. Altså, som i Lørdagskylling.

Vigtige råd om en elastisk gærdej
Jeg har lært en del om dej, mens jeg har bagt hen over de sidste par år. Jeg har knækket koden til at få rigtig lækkert gærbrød, og i al beskedenhed vil jeg mene, at disse er de bedste fastelavnsboller, jeg nogensinde har bagt. Og om lidt kender du også trickene:
- Spar på melet. Jo mere mel, jo tørrere dej, jo nemmere sprækker de, så fyldet løber ud. Der er en grund til, at det er angivet i en opskrift, hvor meget mel, der skal til.
Nogle gange suger melet mere væske end andre gange, derfor står der også gerne et ca. foran tallet. Men hvis der står 950 g mel, skal der altså ikke 1.100 g i!
Hellere sætte en lidt blød dej til hævning end en tør. Du kan tilsætte mere mel efter første hævning, hvis den klistrer for meget fast til bordet. - Længere æltetid gør, at melet kan suge mere væske og danne længere glutenstrenge. Det giver en mere elastisk dej. Da dejen er meget elastisk, er det nemmere at få lukket den omkring fyldet.
- Hvis du bruger en bagefast marmelade, så det løber heller ingen steder.

Mit yndlingsfyld har altid været hindbærmarmelade og Dr. Oetkers mandelbudding, men den udgik desværre i 2017. Budding er bagefast, og mandelbudding har altid været min yndlingsbudding. (Hvis du vil have mandelbudding, har Dr. Oetker en løsning på det her.) Hvis du har lyst, kan du putte remonce med farin, smør og kanel i – eller chokolade sammen med vanillebudding.
De sidste par år har jeg brugt en hjemmelavet vanillecreme i stedet for buddingen. Det tager ikke længere tid at lave den end mandelbuddingen, som jo også skal koge.
Men fastelavnsbollerne blev bare endnu bedre, end de plejer. Derfor får du også opskrift på vanillecremen. I den originale opskrift står der sødmælk. Jeg brugte bare minimælk, for det er det, vi drikker her i huset…
Bagefast marmelade du kan lave selv
Den bagefaste marmelade, du ser i videoen, produceres af Fynbo Foods. Den har ikke været til at opdrive i et par år.
I år fandt jeg ikke den hindbærmarmelade, jeg ledte efter. I stedet købte jeg et glas almindelig hindbærmarmelade, kogte det op og tilsatte noget geleringspulver til marmelade. (Du ved, det man bruger, når man selv laver marmelade eller syltetøj.)
Til et glas med 400 g marmelade, brugte jeg 3 tsk geleringspulver og 2 spsk sukker. Det gjorde marmeladen tyk efter afkøling, så den var nem at dosere og få til at blive inde i dejen.

Som alternativ vil jeg anbefale dig at bruge Cremet marmelade fra Den Gamle Fabrik. Den er tyktflydende og rigtig god til fastelavnsboller. Den marmelade kan du få mange steder hele året. Jeg brugte den selv sidste år og kan sige god for den.
Samlevejledning på video
Hvis du trykker på billedet herunder, kan du se en video af, hvordan jeg samler fastelavnsbollerne (åbner i et nyt vindue) og pynter dem med marmoreret glasur.

Marmoreret glasur
Det er nemt at gøre lidt ekstra ud af glasuren som fx den marmorerede glasur, som du ser på nogle af billederne.
Når du har rørt en god, hvid glasur (enten på kogende vand eller æggehvide sammen med flormelis), hælder du glasuren ned i en tallerken.
Dryp lidt pastafarve ned i glasuren, kør lidt rundt med en tandstikker, så glasuren marmoreres og dyp så fastelavnsbollerne i glasuren.
Løft dem op og lad dem dryppe lidt af, før du vender dem rigtig igen. – Ligesom hvis man skulle dyppe flødeboller i chokolade.
Andre opskrifter på fastelavnsboller
Jeg har andre virkelig lækre opskrifter på fastelavnsboller, som du også burde prøve:
Den ene er en klassisk wienerfastelavnsbolle med konditorcreme, syltetøj og en lille skive marcipan. De er virkelig, virkelig gode, men man kan kun spise én, fordi de er så store.
Vil du selv bage fastelavnsboller af wienerdej, skal du bruge den her opskrift. Det er slet ikke så svært, som du tror.
Den anden fastelavnsbolle er en åben bolle, hvor jeg har fyldt marcipan, peanutbutter og hakkede P-tærter i. De kan naturligvis fyldes med alt muligt andet også.
Derudover skal du kaste et blik på de fyldte vandbakkelser, choux au craquelin, fx de her fyldt med earl grey tecreme.

Fastelavnsboller
Ingredienser
Vanillecreme
- 1 tsk vanillepasta (eller en hel vanillestang)
- 3½ dl mælk
- 4 æggeblommer
- 100 g sukker
- 30 g Maizena
Bagefast marmelade
- 400 g hindbærmarmelade
- 1 spsk Dr. Oetker geleringspulver til marmelade
- 2 spsk sukker
Dej
- ½ liter mælk
- 75 g gær
- 75 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 1 æg, str. M/L
- 250 g blødt smør eller bagemargarine
- 950 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Derudover
- Glasur af flormelis og kogende vand
- Frysetørrede hindbær til pynt
Sådan gør du
Start med vanillecremen
- Bring mælken i kog med vanillepastaen. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt sammen med sukkeret. Sigt maizenaen i æggene, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillestang, skal den flækkes og kornene skrabes ud, før den koges med mælken.)
- Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et par minutter under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på.
- Først bruser cremen op, og så lægger den sig og bliver til en tyk, gul creme. Hæld cremen over i en skål, og dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle helt.
Bagefast marmelade
- Varm marmeladen op i en lille gryde. Bland sukker og geleringspulver til marmelade. Rør det i marmeladen og lad det simre et minut under omrøring. Hæld marmeladen i en flad skål og sæt den til afkøling i køleskabet.
Dejen
- Lun mælken, så den er lillefingervarm og smuldr gæren ud i det. Tilsæt sukker, salt og æg og derefter halvdelen af melet. Bland det godt.
- Tilsæt det bløde smør og ælt det grundigt ind i dejen, før du tilsætter resten af melet.
- Lad røremaskinen gøre arbejdet, og ælt dejen i mindst 10 minutter, så den er elastisk, blød og slipper siden af skålen. Dejen er lidt klistret. Det skal den være. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en halv time.
- Del dejen i to, og rul den ud til 3-4 millimeters tykkelse. Skær dejen ud i kvadrater på ca. 12×12 cm. Rør vanillecremen igennem, så den bliver blød igen. Læg en teskefuld marmelade og en barneskefuld creme på midten af hvert kvadrat.
Sådan samles fastelavnsbollerne
- Saml hjørnerne, træk midten af hver side op sammen med, og “nulr” samlingen lidt, så den bliver helt tæt. (Her er det supervigtigt, at du ikke har brugt for meget mel i dejen, for den skal være så elastisk, at den kan give sig og lukke tæt.)
- Vend fastelavnsbollen om, og tril den et par omgange under håndfladen, som når du triller almindelige boller. Det skal KUN være 1-3 omgange, for ellers bliver overfladen så tynd og stram, at fyldet flyder ud.
- Nu er dejen godt spændt ud, og fastelavnsbollen er fint rund. Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir med lidt afstand. – Der bliver ca. to plader á 18 fastelavnsboller.
- For at undgå, at fyldet flyder ud, laves en blød fordybning midt på hver bolle med en finger. Lad fastelavnsbollerne hæve et lunt sted under et fugtigt viskestykke i 45 minutter.
- Imens varmes ovnen op til 240°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Fastelavnsbollerne pensles med mælk og bages i ca. 12 minutter (én plade ad gangen) i den nederste tredjedel af ovnen og køler derfter af på en bagerist under et fugtigt viskestykke.
- Når de er kølet af, pyntes de med en lidt tyk glasur og lidt frysetørret hindbær.
Noter

Fantastisk gode fastelavnsboller Dejen er rigtig nem at arbejde med, den fik nogle “tæsk” i røremaskinen, og hævede derefter, så den fyldte hele røreskålen. Der skulle næsten ingen ekstra mel på bordet, da jeg rullede dejen ud, og der var små lufthuller i dejen, det har jeg ikke prøvet før.
Hej Bente:-)
Tak for din dejlige tilbagemelding:-)
Ja, det er en dejlig dej at arbejde med. Jeg bagte dem også i går og puttede hjemmelavet vanillecreme i sammen med syltetøjet. De er vildt lækre:-)
God weekend!
Kh Lene
Simpelthen de bedste boller jeg endnu har bagt. Lækker dej og stadig svampede dagen efter. Tak for en virkelig god opskrift.
Hej Maria:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Det glæder mig, at opskriften også lykkes så fint i dit køkken.
Ha’ en dejlig aften.
Kh Lene
Så kom fastelavn 2024 og da jeg er kommet ud i sommerhuset uden min gamle opskrift på fastelavnsboller, så måtte jeg Google en til mig, det var din jeg faldt over. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg bruger den. Dejen er helt fantastisk at arbejde med og bollerne bliver helt vildt gode. Jeg tror også min gamle opskrift på kagecreme bliver erstattet med denne her, som er fast, glat og lækker.😊
Hej Anne Marie:-)
Det glæder mig så meget, at du også lykkes så fint med min opskrift:-)
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
De er simpelthen himmelske. Lavede dem til Fastelavn i børnehaven og de var de første der røg.. Er nu i gang med omgang 2. 5 stjerner og en klar anbefaling herfra.
Vil du mene de kan bages idag og stadig serveres gode i morgen? 🙂
Hej Louise:-)
Ork ja. Vent med glasuren til i morgen og læg dem i en frysepose på køkkenbordet. Hvis der går flere dage, ville jeg fryse dem ned og lade dem tø op ved stuetemperatur.
Kh Lene
Tak for svar. Du vil ikke komme dem i fryseren natten over og tage dem op i morgen tidlig?
Det er bestemt også en mulighed. Så er de endnu bedre i morgen:-)
De er simpelthen himmelske. Lavede dem til Fastelavn i børnehaven og de var de første der røg.. Er nu i gang med omgang 2. 5 stjerner og en klar anbefaling herfra.
Hej Bernt:-)
Tusind tak for de rosende ord og stjernerne. Dem kan man aldrig få for mange af;-)
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene
Hvor mange bliver der? Det forvirrer mig at der står 36 stk. men i videoen ruller du en klump dej ud til 9 stk. og der står del dejen i 2. bliver der så ikke kun 18?
Hej Lotte:-)
Beklager det sene svar.
Der bliver ca 36 boller af opskriften. I videoen har jeg ikke delt dejen lige over i to dele.
God bagelyst.
Kh Lene
Hvordan kan det være, at de skal dækkes med et fugtigt viskestykke efter bagning, det bliver de da bløde af, eller hvad ? Har nemlig ikke hørt om det før…
Hej Anet.
Det er præcis for at gøre dem bløde:-) Viskestykket holder på fugtigheden i fastelavnsbollen, så den holder sig frisk i længere tid og ikke tørrer ud.
Al den damp, som normalt forsvinder, når gærdej køler af, bliver holdt inde i dejen i stedet.
Håber, det giver mening? 🙂 God weekend!
Kh Lene
Hej
Jeg har kun tørgær liggende herhjemme. Kan dette bruges?
På posen står der: indhold for 500 g hvedemel,
svarer til 25 g frisk gær.
Vil du så mene, at jeg skal bruge 3 poser? Så passer det nemlig med de 75 g 🙂
Hej Maria:-) Normalt plejer en pose (11-12 g) tørgær at svare til en pakke gær? Du kan godt nøjes med mindre, så skal de bare hæve længere
Kh Lene
Rigtig god opskrift. Dog alt alt alt for meget maizena i cremen. Det blev en meget fast klump der kunne skæres med kniv og gaffel.
Hej Louise:-)
Cremen fungerer fint, hvis man lige rører den igennem, når den er kølet af. Det præciserer jeg lige i opskriften. Tak:-)
Kh Lene
Tak for turen ned ad memory lane! Herligt beskrevet og jeg tænker, at der skal bages nu…
Hej Per:-)
Rigtig god bagelyst og fornøjelse:-)
Kh Lene
Årrhhh ja. Min yndlinsbudding var også DR Oetkers mandelbudding. SÅÅ ærgeligt at den udgik. Forstår det ikke
Hej Anne:-)
Ja, det er så trist:-( Men heldigvis kan man peppe en vanillebudding op med hakkede mandler og måske lidt mandelessens, så vi kan overleve tabet;-)
Kh Lene
Hej Lene.
Mon jeg kan få opskriften på din hjemmelavede vanille creme?mvh Birgitte
Hej Birgitte
Den står i opskriften
Kh Lene
Vores ovn har damp, men er det bedst med alm ovn??
Jeg ville bare bage dem ved almindelig ovn
Man kan vel godt bruge mindre gær, og så bare lade dejen hæve længere, ikke?
Hej Naja:-)
Jo, det kan du sagtens. Som tommelfingerregel skal du fordoble hævetiden, hvis du halverer gæren.
Kh Lene
Bager du dem inden de fryses..? Eller kan man fryse dem rå, tage dem op om aftenen, lade dem tø i køleskab natten over, lade dem hæve en times tid om morgen og så bage dem..?
Tænker bare for at få dem så frisk som muligt – ville tilføre lidt bageenzym i dejen.
Håber mit spørgsmål giver mening.
Hej Mette:-)
Jeg bager dem altid, før jeg fryser dem, men du kan godt gøre, som du beskriver.
Min erfaring er dog, at de bagte fastelavnsbollerne er lige så gode efter en tur i fryseren.
Jeg lader dem tø op i fryseposen på køkkenbordet, hvorefter jeg pakker posen ind i et viskestykke og lægger dem på en lun radiator. Du kan også lune dem i ovnen, inden du lægger glasur på, men jeg foretrækker den skånsomme radiatormetode:-)
Du kan godt putte lidt enzym i, men det er ikke nødvendigt, hvis man holder lidt igen med melet:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Fedt – tak for mega hurtig svar!
Prøver din metode, selv om vi ikke har radiator, må lune dem forsigtig i ovnen fredag morgen, så
Ungerne kan få “friske” fastelavnsboller med i skole.
Det lyder dejligt:-)
Kh Lene
Uhh lige et spørgsmål mere- havde lavet en anden vanilje creme og frosset ned sammen med resterne af syltetøj og remonce sidst. Det er grynet nu- bliver cremen ikke det i bollerne når de har været frosset..?
Hej Mette:-)
Nej, når bollerne er bagt og frosset ned, bliver cremen ikke grynet, når de tør op igen;-)
Kh Lene
Jeg synes, at de bliver meget mørke under bunden.
Er der andre, der oplever det??
Hej Kirsten:-)
Det lyder som om, din ovn varmer anderledes end min.
Prøv at sætte pladen en tak længere oppe i ovnen, så fastelavnsbollerne kommer længere væk fra bundvarmen.
Du kan også prøve at skrue ned for temperaturen i ovnen. En af delene eller begge i kombination kan løse dit problem.
God bagelyst!
Kh Lene
Hvad nu hvis man ikke har en røremaskine?
Hej Malene:-)
Du kan sagtens bage dem alligevel, bare du ikke putter for meget mel i for at kunne håndtere dejen. Jeg bagte dem også, før jeg fik røremaskine. Du skal bare ælte, indtil dejen er smidig og glat.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Fantastisk opskrift Lene!
Dejen er smidig, virkelig skøn at arbejde med, og kombinationen af både creme og syltetøj er lækker.
Jeg bagte til Yngstens klasse i fredags, og de forsvandt i en ruf. Nu er jeg dog blevet indlagt til at være officiel Fastelavnsbollebager til hele årgangen næste år.. Sådan kan det gå, når man kommer med de gode sager 😉
Jeg tænker at dele opskriften på min side, selvfølgelig med to direkte links til dig som ophavskvinde – det håber jeg er ok?
Mange hilsner fra Christina
Hej Christina:-)
Ih, hvor er det fedt at høre! Tillykke med din nye titel af officiel Fastelavnsbollebager:-D
Du er velkommen til at dele og linke. Tak:-)
Ha’ en skøn dag;-)
Kh Lene
Hej Lene
Hvilken type hvedemel / proteinindhold bruger du til denne type dej ?
Kh Ruth
Hej Ruth:-)
Til fastelavnsbollerne bruger jeg hvedemel med 12 g protein pr. 100 g mel. Det kan fx være den grønne Dansk Hvedemel fra Valsemøllen, men alle mærker kan bruges:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene,
har du prøvet at lave dem med surdej i stedet for gær?
Kh
Christina
Hej Christina:-)
Nej, det har jeg ikke. Hvis du gerne vil bage dem med surdej, ville jeg skele til den her opskrift på kanelsnegle bagt med surdej;-)
https://bagvrk.dk/kanelsnegle-med-surdej/
Den kan du sagtens bruge i stedet for.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Den bagebog med forskellige boller er guld værd, havreboller med chiafrø er fantastiske og gulerodsbollerne ligeså
Kære Birte:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Det glæder mig så meget, at du kan bruge den:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Virkeligt lækre fastelavnsboller. Cremen er nu skrevet ind i min bog, som den bedste kagecreme. Jeg tilsatte revet citronskal og smuttede, hakkede mandler til cremen, det er bare godt synes jeg. Dog var der for lidt creme til de 30 boller jeg fik. Næste gang laver jeg 1,5 x creme . Tak for super opskrift og den fine demo til at samle dem. Mvh. Anne
Hej Anne:-)
Det glæder mig, du kunne li’ dem:-)
Ja, mængden af creme afhænger naturligvis af, hvor meget man synes er passende. Min mand ville være enig med dig;-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Hej,
jeg lavede disse i dag og de blev fantastiske. Jeg har delt din side med mine bage venner på Facebook, jeg håber det er ok.
Hej Elisabeth:-)
Det er jeg superglad for. Tak for din ros:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Hej
Mums hvor de smager godt dog er nogle af mine blevet helt vildt store og fyldet er faldet ud af nogle 🙁 hvad gør jeg forkert ?
Kh Tanja
Hej Tanja:-)
Det lyder dejligt:-)
Forskellen i størrelse skyldes sandsynligvis enten, at der er forskel på størrelsen på dejfirkanterne eller mængden af fyld i bollerne.
Måske er din dej en lille smule for tør, eller du har ikke nulret samlingen under bunden nok. Det hjælper også med til at holde sammen på bollerne, at jeg triller dem under en hul hånd et par omgange (endelig ikke for meget, for så bliver dejen så tynd, at fastelavnsbollerne “eksploderer”.
Hvis din marmelade og creme er tyk nok og bagefast, skulle den gerne blive i bollerne, når de er lukket godt;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene
Jeg tror mine boller er eksploderet i ovnen, selvom jeg har trykket dem lidt ned, for fyldet kommer ud ved drejen ovenpå? :/
Kh Tanja
Hej Tanja:-)
Det sker, hvis man kommer til at stramme dejen lidt for meget op eller rulle den for tyndt ud.
Jeg gjorde det samme, da jeg optog videoen til samling af fastelavnsbollerne. Der ville jeg være “pædagogisk” og trille bollen fin og rund – hvorefter den “eksploderede” i hånden på mig. De skal kun lige trilles 1-2 gange.
Kh Lene
Hvis man kun har vanille sukker kan man komme det i og hvor meget hvis man laver dobbeltcreame
Hej Louise:-)
Du kan godt bruge vanillesukker i stedet for. Jeg vil mene, at 2-3 teskefulde vanillesukker svarer til en vanillestang. Hvis du laver dobbelt portion creme, skal du selvfølgelig bruge 4-6 teskefulde.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Virkeligt lækre fastelavnsboller. Cremen er nu skrevet ind i min bog, som den bedste kagecreme. Jeg tilsatte revet citronskal og smuttede, hakkede mandler til cremen, det er bare godt synes jeg. Dog var der for lidt creme til de 30 boller jeg fik. Næste gang laver jeg 1,5 x creme . Tak for super opskrift og den fine demo til at samle dem. Mvh. Anne
Skal de virkelig bages ved 12 minutter ved 240grader (alm ovn)?
Mine blevet meget mørke….
Rigtig god opskrift
Pft Maria
Hej Maria:-)
Ja, jeg bager dem altid i andennederste rille, 240 grader almindelig over- og undervarme.
Du kan enten rykke dem en rille længere ned eller skrue ned for temperaturen, så de ikke bliver så mørke:-)
Tak for din ros:-)
Kh Lene
Jeg gik på varmluft 200grader til de 2 sidste plader – det hjalp på farven og ‘blødheden’ i bollerne.
Hvad er fidusen ved varmluft vs alm. ovn?
Dbh Maria
Hej igen.
Min ovn bager meget ujævnt ved varmluft. Der er steder i kanten, der får meget mere varme end på midten. Derfor bruger jeg altid almindelig ovnvarme.
Sart bagværk kan blive blæst skævt af varmluften.
Hvis du bager med varmluft, skal du gå ca 20 grader ned i forhold til temperaturen ved alm. ovn, så det forklarer, hvorfor din første portion blev så mørk:-)
Kh Lene
Til dato den bedste opskrift på fastelavnsboller jeg nogensinde har bagt. Har bagt en halv portion i dag og bliver nok nødt til at bage endnu en portion igen i morgen Tusind tak for en fabelagtig bageblog!!
Hej Sidsel:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Man kan aldrig bage for mange fastelavnsboller;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Så lykkedes det med din fantastiske opskrift på fastelavnsboller. Har for første gang nogen sinde fået lige så mange vellykkede boller ud af ovnen som jeg satte ind og det er aldrig sket før. Tusind tak for alle tips til processen Lene og for en skøn blog med masser af gennem arbejdet inspiration
Kære Jenny:-)
Ej, hvor er du god! Godt gået og godt bagt:-)
Tusind tak og velbekomme:-)
Kh Lene
Er ved, at afprøve din opskrift og så din video. Hvor har du købt det smarte skæreværktøj ? Og hvad kaldes sådan en fætter ?
Vh Marlene
Hej Marlene:-)
Det smarte værktøj kaldes et sporejern.
Jeg købte mit hos Det Glade Køkken, da hun havde webshop, men du kan bl.a. få et lignende her: https://bagebixen.dk/product/sporejern-5-klinger
Mit sporejern har bølgeskær i den ene ende, men det bruger jeg aldrig, så du kan fint nøjes med et med skær i den ene ende;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Vildt gode boller. Jeg brugte dog olie som fedtstof, det gør dejen fantastisk blød.
Jeg har allerede brugt opskrift 3 gange denne vinter.
Hej Sanne:-)
Tusind tak:-)
Ja, det er virkelig en lækker og blød dej, som er nem at arbejde med.
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene
Kære Lene. Jeg har bagt en del forskellige fastelavnsboller gennem tiderne, men det er så åbenlyst slut nu. Hold da op, hvor er de lækre, fyldet blev hvor fyldet skulle være, smagen er fantastisk, konsistensen er fantastisk. Jeg fyldte dem med hyben/æble marmelade. Den syrlighed stod så fint til den bløde bolle og den lækre vanillecreme.
Kære Lisbeth:-)
Tusind tak for din søde besked og tak, fordi din søgen endte her hos mig<3
Din kombination med æble/hyben/vanillecreme lyder uimodståeligt lækker:-)
Kh Lene
De lækreste luftige og smagsfulde fastelavnsboller , virkelig med en smag af varme , hygge og barndom . Lette at bage . Bager dem selv flere gange om året og ikke kun i forhold til fastelavn , fyldet kan man varierer efter årstiden hvis man lyster .Så tak for en fantastisk opskrift og en tur tilbage til barndomme <3
Hej Karina:-)
Tusind tak for din søde kommentar og alle stjernerne:-)
Det glæder mig, at du bruger opskriften hele året. Udenfor fastelavnssæsonen kan vi jo bare kalde dem cremeboller;-)
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene
jeg skal fredag bage bollerne til en børnehave-fastelavnsfest på lørdag, og er meget i tvivl om, hvad der er bedst: bage og fryse dem, og dernæst lune dem lørdag ( synes de godt kan blive lidt tørre på toppen ved opvarmning ) eller bare opbevare i frysepose til lørdag??? Hvad er din bedste oplevelse?
Tak for en fantastisk opskrift.
Anja
Hej Anja:-)
Når det kun er fra fredag til lørdag, er der ingen grund til at fryse dem ned:-) De holder sig fint i en frysepose ved stuetemperatur. Jeg luner dem ikke dagen efter, før jeg kommer glasur på, men det kan du gøre, som du vil.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Hej Lene
Hvis jeg laver fastelavnsbollerne sent om aftenen er de så ikke stadig friske til at jeg kan have dem med på job næste morgen ….. hvis jeg venter med glasuren til om morgenen ??
De bedste fastelavnsboller jeg nogensinde har smagt og bagt
Mvh
Randi
Hej Randi:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Jo, du kan sagtens bage fastelavnsbollerne aftenen før og så lægge glasur på om morgenen.
Jeg ville putte dem i fryseposer natten over.
God fornøjelse.
Kh Lene
Jeg har efterhånden lært, at hvis jeg skal bage noget der skal lykkes og bliver super lækkert, så skal jeg finde det hos Lene ❤️
Dejen er simpelthen så lækker – klistret, uden at sidde fast i bordet og smidig, så den er nem at arbejde med. En af mine boller lækkede, men det var vist mest bare fordi jeg puttede for meget creme i – den er jeg pænt fan af
Så klart en anbefaling herfra, hvis man er fan af den bedste bageformidler, lækre vamsede fastelavnsboller MED alt fyldet i og som ikke bliver tørre ❤️
Hej Maria:-)
Tusind, tusind tak for din søde besked og alle roserne<3
Det gjorde min aften 100 gange bedre:-)
Ha’ en skøn aften.
Kh Lene
Super gode fastelavnsboller. Pga. mælkeallergi, har jeg erstattet mælk med havredrik og smør med olie. De blev rigtigt lækre.
Mvh
Dina
Hej Dina:-)
Tak for din besked med input til, hvad man kan gøre, når man ikke tåler mælk:-)
Godt, du kunne lykkes med dem til trods for allergien.
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene
Fantastiske
Hej Helle:-)
Tusind tak skal du have. God aften.
Kh Lene
Hej Lene
Jeg skal til at lave dine fasterlavnsboller. Tænkte om de kunne fryses inden de bliver bagt? Hvis ja – hvordan skal jeg så gøre?
Hilsen
Jette
Hej Jette:-)
Jeg har aldrig prøvet at fryse dem før bagning, så jeg må være dig svar skyldig.
Jeg synes, fastelavnsbollerne er lige så gode efter en tur i fryseren, hvis de lige får et par minutter i ovnen efter optøning, så jeg har aldrig overvejet det.
Rigtig god bagelyst og god lørdag:-)
Kh Lene
Virkelig lækre fastelavnsboller. Nem dej at lave og ikke mindst arbejde med – og den hjemmelavede creme smager også bare godt . ☺️
Hej Jeanette:-)
Tusind tak for din søde besked og alle stjernerne.
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene
lækre fastelavnsboller, jeg er usikre på om de skal være klæse indeni?
Hej Heidi:-)
Nej, hvis de færdigbagte fastelavnsboller er klæge indeni, skulle de have bagt lidt længere.
Der er forskel på ovne og dermed også på de endelige bagetider.
Kh Lene
Hej Lene
Jeg skulle selvfølgelig prøve denne opskrift, men jeg synes jo nok, at 36 fastelavnsboller er lige rigeligt til en husstand med to pensionister, så jeg reducerede til 1/3, altså 12 boller. Det kan IKKE anbefales. De små mængder, der skal bruges, er vanskelig at håndtere, så mit råd er, bag fuld portion og spis dig ud af problemet.
Bollerne blev rigtig gode, jeg lagde også en skive marcipan ind i dem. Jeg skal nok øve mig lidt i lukningen, da jeg fik samlet for meget dej i bunden, så det ved jeg så til næste gang.
Hilsen Jørgen
Hej Jørgen:-)
Tak for tilbagemeldingen. Jeg har ikke prøvet at formindske opskriften, men det er godt at vide, at det så er sværere end med en hel opskrift.
Ha’ en dejlig dag og god bagelyst.
Kh Lene
Super lækre! Vidunderlig dej og skøn kagecreme. Jeg tilføjede remonce lavet af sukker, smør og marcipan i stedet for syltetøj, da det er min tre drenges favorit. Men har aldrig før bagt sådan en lækker fastelavnsbolledej – og jeg har prøvet MANGE opskrifter. Så det her er min nye favorit 🙂
Hej Christel:-)
Tusind tak for din søde kommentar:-)
Det lyder lækkert med remonce i stedet for syltetøj.
Ha’ en dejlig søndag:-)
Kh Lene
Hej Lene 😊
Tusinde tak for alle dine mega lækre opskrifter ♥️
Jeg er ved at bage dine fastelavnsboller 😅 Ja ved godt at det ikke er fastelavn 😁
men kunne ikke lade være 👏🏻👏🏻👏🏻
Kh
Marianne.
Hej Marianne:-)
Tak for din søde besked:-)
Udenfor fastelavnsbollesæsonen kalder vi dem bare cremeboller;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Hej Lene.
Hvad er det du har kommet i glasuren til sidst? Jeg ville nemlig bage disse boller i morgen for de ser så lækre ud.
Med venlig hilsen
Mette Korn Pedersen
Meget lækre! Dejen var meget nem at arbejde med, ikke en eneste af mine cremer flød ud!
Hej Line:-)
Hvor er det fantastisk at høre! Godt bagt:-)
Kh Lene
Lækre boller som beholder al fyldet i sig.
Hej Astrid:-)
Tusind tak for tilbagemeldingen.
Godt bagt:-)
Kh Lene
Sikker vinder hvert år. Fantastisk opskrift.
Jeg laver dog lidt andet fyld men det kan man jo gøre efter smag og behag
Hej Sanne:-)
Tusind tak for tilbagemeldingen og alle stjernerne:-)
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Eneste opskrift der virker – hvor fyldet bliver indeni!!
Hej Freya:-)
Tusind tak for din tilbagemelding og alle stjernerne:-)
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene
Hej Lene,
Hvis jeg gerne vil bruge mandelbuddingen skal det så være direkte efter oplægning eller efter den har været i køleskabet?
Bliver den geleagtig når man bager den ?
Mvh Jacob M
Hej Lene,
Når du bruger mandelbuddingen er det så efter afkøling i 4 timer eller direkte efter oplægning ?
Mvh Jacob
Hej Jacob:-)
Det skal være efter afkøling.
God bagelyst.
Kh Lene
Hej Lene,
Kan dejen bruges til kanelsnegle, da det er en blød dej?
Hvis ja kan de så fryses rå og tøes op på dagen og bages?
Har lavet opskriften som fastelavnsboller til mit arbejde og de syntes de var bedre end lagkagehusets – så ros herfra for opskriften 🙂
Hej Charlotte:-)
Du kan sagtens bruge den samme dej til kanelsnegle.
Jeg har ikke prøvet at fryse de ubagte snegle ned, men jeg ved, at du kan tage dem ud af ovnen et par minutter før, du ellers ville, og så fryse dem ned. På den måde kan du bage dem færdig på dagen.
God bagelyst.
Kh Lene
Hvor længe skal de have hvis de har været frosset ned?
Hej Rie:-)
Jeg lader dem tø op ved stuetemperatur og luner dem ca. 5 minutter ved 200 grader.
Kh Lene