• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Rundstykker – sådan bager du dem lige så godt som bagerens!

Rundstykker – sådan bager du dem lige så godt som bagerens!

10. november 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Hvilket rundstykke er din favorit? Og har du nogensinde overvejet at bage dem selv? Men har heller ikke turdet? Det må jo være tæt på umuligt at bage ordentlige, sprøde, runde rundstykker?

[Reklame/produkttest] Jeg har fået Valsemøllen bageenzymer til produkttest og henviser til produktet sidst i indlægget.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Det tager ikke meget mere end en time og tyve minutter, før du kan sætte friskbagte rundstykker på bordet. På den tid kan du knap nok nå i bad og køre til bageren, hvor du naturligvis skal stå i kø for at få fingre i rundstykkerne.

Med hjemmebagte rundstykker kan du nusse rundt i nattøj, mens du bager dem, og servere morgenmad på sengen for din elskede iført morgenhår.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Ekstraudstyr til rundstykker

Du skal bruge lidt ekstraudstyr for at kunne få dine rundstykker ligesom bagerens, men så kan det sagtens lade sig gøre at bage dem og få et godt resultat. Du skal investere i en hulplade og bageenzymer. Bageren bruger nemlig begge dele.

Jeg har købt en hulplade, for jeg har længe ønsket en, bl.a. til at bage rundstykker på. En hulplade giver de karakteristiske prikker under bunden af rundstykkerne, som de “rigtige” bagerrundstykker også har. Hulpladen er købt på mål hos Grillbutikken. Du skal bruge bredden på en af dine bageplader (dybden på pladen ligger fast), så du får den rigtige bredde. Du finder linket til mere information om en hulplade som min lige her.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg har skrevet et indlæg om produkttest af bageenzymer. Der kan du læse mere om enzymerne, og hvad de gør godt for. Jeg har prøvet at bage rundstykkerne uden enzymer også. Det kan man godt. Men de bliver lige en tand mere luftige – altså som bagerens – når man bruger enzymer i dejen. Det svarer lidt til at sammenligne de frosne fra Hatting med bagerens store, luftige rundstykker. Det er ikke helt det samme, vel?

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Er det ikke dyrt for den der hulplade?

En hulplade som min koster kr. 275,- (plus fragt). Den er skåret på mål, så den passer til min ovns bredde. Du kan måske godt synes, at det er dyrt, fordi plader “bare er sådan noget, der følger med en ovn”. Men hvis du skulle købe en ekstra plade til en ovn som min, koster den kr. 400,-, og så fås der ikke engang en original hulplade til den.

Bageenzymer koster kr. 169,- for 600 g. Der skal 9 g enzym i til 12 rundstykker.

Hvis vi sammenligner udgiften til hulplade og ingredienser med bagerens rundstykker, og for nemheds skyld sætter jeg prisen på sidstnævnte til kr. 6,- pr. stk. (Du ved selv, hvad rundstykker koster hos din bager.)

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Det mel, jeg brugte til mine rundstykker er “Bagerens hvedemel” fra Netto til kr. 10,50 for 2 kg. (Ikke noget dyrt mel, men bare helt almindeligt mel!) Dermed koster alle ingredienserne til 12 rundstykker kr. 5,69. Altså, lidt under hvad et rundstykke koster hos din bager.

Vil du gøre noget ekstra for dine rundstykker, kan det godt betale sig at bruge mel med et højt glutenindhold. Det kan fx være det her Manitoba hvedemel. Tjek proteinindholdet på varedeklarationen på posen.

Du skal dermed kun bage lidt over 4 portioner af den her slags rundstykker på din hulplade, før den er tjent hjem, set i forhold til bagerens priser.

Korrekt, jeg har ikke medregnet din timeløn under bagning eller strømforbruget. Men jeg har heller ikke medregnet din timeløn i køen hos bageren eller benzinforbrug eller afskrivning på bilen.

Kan du se fidusen? Du får ikke kun lækre, helt nybagte rundstykker. Du får også glæden ved at bage med nærvær og lykken ved at gå i morgenkåbe og morgenhår lidt længere:-)

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Hvis du nu ikke har…

bageenzymer, hulplade, bagevægt, røremaskine, en ovn, der kan gå højt nok op i temperatur? (Indsæt selv flere…) Kan du så ikke bage rundstykker som bagerens?

Det korte svar er nej! Man er nødt til at følge bagerens opskrift, hvis man vil have brød som bagerens. Eller sagt på en anden måde: Hvis man ikke putter kanel i en kanelkage, får man aldrig en kanelkage ud af ovnen. Så simpelt er det.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
Dette “rundstykke” er bagt på en almindelig bageplade og uden enzymer og ligner mere en bolle.

Du er nødt til at “investere” i hulplade og bageenzymer, hvis du vil bage rundstykker, som er lige så flotte som mine. Og ellers skal du stille dig tilfreds med at bage boller og købe et lejlighedsvist rundstykke hos bageren.

Tro mig, jeg har (naturligvis) prøvet:-) Uden enzymer og hulplade, får man rundstykker, som er mere kompakte, tunge – og lidt mere klæge indeni. Lidt ligesom de små, frosne, man kan købe… Se bare forskellen på billederne.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Bagerens blog

Kender du den blog, der hedder Bagerens Blog? Det er der, jeg har fundet sammensætningen af dejen til de her perfekte rundstykker. Bag bloggen står Samuel, som siden har skiftet boldgade fra bageriet. Heldigvis findes bloggen endnu.

Opskrifterne er helt enkle, og fremgangsmåderne til bagning i et bageri er beskrevet. Det, jeg har gjort, er at ændre målene, så de passer til en plade i min ovn og at finde ud af, hvordan jeg kan bage perfekte rundstykker i en almindelig ovn som min (eller din).

Kig forbi Bagerens Blog. Der er mange bager-opskrifter, som du kan aflure og dermed selv bage som bageren. Dog skal du være opmærksom på, at opskrifterne er ret store portioner. Wienerbrød af 2.500 g mel er ret meget…

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Rundstykker

Det tog et par forsøg, før jeg blev rigtig tilfreds. Første portion blev for mørke i toppen og for lyse i bunden. Løsningen på det problem var at skrue ned for ovnen, og placere pladen længere nede. Derudover havde jeg sat rundstykkerne for tæt på pladen, så de midterste rundstykker lignede mere hveder med birkes på, fordi de var vokset sammen.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg havde klart undervurderet, hvor meget de små bitte dejklumper hævede i ovnen.

I andet forsøg skruede jeg ned for varmen og satte hulpladen i den nederste rille, som nævnt ovenfor. Jeg var dog stadig ikke helt tilfreds med bunden. Min mand var meget tilfreds, for han kan godt li’ rundstykker lidt seje, og ikke så de splintrer i munden. Jeg vil gerne have dem helt sprøde, men eftersom jeg helst spiser overe, og han spiser undere, så får vi dem spist alligevel:-)

Min løsning i forsøg tre var derfor at varme ovnen godt op med en kombination af undervarme og varmluft, og når ovnen så var varm, skruede jeg ned til 220° (alm. ovn, ikke varmluft), når pladen lige var sat ind.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Ovnvarmen

Min ovn er en ret dyr Siemens ovn med 8-10 år på bagen. Jeg har aldrig været imponeret af dens varmluftfunktion, fordi den har zoner, som er varmere i de inderste hjørner, hvor varmen ikke cirkuleres så godt. Jeg bruger kun varmluft til marengs. Bagerens Blog bager nemlig med varmluft…

Til gengæld har den andre funktioner, som jeg er særdeles begejstret for.

Når jeg bager boller eller andre bløddeje, bruger jeg en funktion, som har over- og undervarme og en vanddråbe som symbol. Den holder på fugtigheden i ovnen, så mit brød ikke får så sprød en skorpe.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Til bagning af rørekager, småkager og den slags, stiller jeg ovnen på almindelig over- og undervarme. Der skal ovnen nemlig ikke holde på fugten, men bare varme jævnt over det hele.

Når jeg opvarmer mit bagestål til fx pizza, bruger jeg varmluft kombineret med undervarme. Jeg vil gerne have fuld skrald på varmen nedefra, så bunden bliver sprød, før osten bliver det samme.

Min ovn kan hæve dej, fordi den kan indstilles på lave temperaturer som 35° eller 37°. Jeg har brugt memoryfunktionen til denne hæve-indstilling, så jeg ikke behøver indstille den hver gang, jeg bruger den.

Hævningen

Rigtige rundstykker hæver ved damp, ligesom mine hveder og chokoladeboller også gør det. Dette gøres i en kold (slukket) ovn.

Til gengæld skal de her rundstykker kun hæve en gang. Du ælter dejen, former rundstykkerne og lader dem hæve, før du bager dem. Derfor er det ikke så tidskrævende at bage rundstykker. Du kan have nybagte rundstykker på bordet i løbet af halvanden time søndag morgen! Og stadig gå rundt i nattøjet uden at skulle udenfor;-)

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Når rundstykkerne hæver, sætter jeg hulpladen ind i øverste tredjedel af ovnen. I nederste rille sætter jeg min bradepande, og heri hældes en liter kogende vand. Ovnlågen lukkes, og brødet får lov at hygge sig i dampen. Dampen stiger til vejrs i ovnen, hvor rundstykkerne jo står;-)

Ifølge bagerens opskrift, skal rundstykkerne hæve i 40 minutter med damp. Mine hæver i 30 minutter, før jeg tager dem og bradepanden ud af ovnen og varmer ovnen op til 275°. Imens står rundstykkerne over bradepanden, så de ikke bliver kolde af at stå på bordet og vente.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Æltningen

Det tager ikke lang tid at ælte dejen sammen. Ingen svære processer eller rækkefølger.

Jeg vil dog råde dig til at veje ingredienserne omhyggeligt af, når du bager. Der skal 270 g vand i. Det er det samme som 2,7 dl vand, men det er nemmere at måle det nøjagtigt af, når du vejer det, end når du måler i en kande.

Melet blandes med salt og enzymer og hældes i den opløste gær ad to omgange. Først æltes der med dejkrog, indtil dejen har samlet sig. Skrab siderne ned og ælt nu ved lav hastighed i 5 minutter, og derefter ved mellem hastighed i 5 minutter.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Genopvarmning af rundstykker

Selvom det kun tager 1 time og 22 minutter at bage friske rundstykker, er det ikke sikkert, du får spist dem alle på én gang. Rundstykker kan fryses ned i op til tre måneder.

Hvis du skal genopvarme rundstykker (det gælder også for daggamle rundstykker fra bageren (som har været opbevaret i en frysepose, ikke papirspose) eller et blødt franskbrød fra supermarkedet), varmer du din ovn op til 200°.

Kør rundstykkerne ind under vandhanen, ryst overskydende vand af og sæt dem på en rist. Bag dem i ovnen i 4-5 minutter, til de er sprøde igen.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.

Rundstykker som bagerens

Sprøde, luftige rundstykker med birkes.
4.80 fra 29 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 22 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hævetid 40 minutter min
Samlet tid 1 time t 22 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

  • 270 g lunkent vand
  • 18 g gær
  • 460 g hvedemel (proteinindhold 12 g pr. 100 g)
  • 9 g fint salt
  • 15 g Valsemøllen bageenzymer
  • Birkes til drys
  • 1 l kogende vand til hævningen

Sådan gør du
 

  • Smuldr gæren i det lunkne vand og rør, til det er opløst.
  • Bland mel, salt og bageenzymer i en skål. Tilsæt det ad to omgange til væsken og rør, til alt er blandet godt. Husk at skrabe skålens kanter ned.
  • Ælt først ved lav hastighed i 5 minutter. Øg til høj(ere) hastighed og ælt i yderligere 5 minutter, til dejen er glat og smidig.
  • Skrab dejen ud på et rent bord (uden mel) og vej den af i 12 lige store stykker på ca. 64 g.
  • Spænd dejstykkerne op og tril dem til små, runde boller mod bordpladen og under en hul hånd. Der skal stadig ikke mel på bordet. Dejen er, som den skal være.
  • Drys lidt birkes ud på en tallerken. Spray din hulplade godt med sprayfedt. Du kan også vælge al mulig anden drys som sesamfrø elller salt og peber, men hvis du vil have meldrys på, skal bollerne ikke fugtes, før de dyppes.
  • Fugt et par fingre med vand, og “pensl” oversiden af bollerne med vandet. (Det går hurtigst med hånden, der er ingen grund til at finde en bagepensel frem.) Dyp oversiden af rundstykket i birkes og tryk den let ned, så de sidder fast.
  • Sæt rundstykkerne med GOD afstand på din hulplade. Fyld hele pladen ud. De hæver meget.
    Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
  • I den slukkede ovn sætter du hulpladen med rundstykkerne ind i den øverste tredjedel. I bunden af ovnen sætter du din bradepande, hvori du hælder en liter kogende vand.
  • Luk ovnlågen og lad rundstykkerne hæve i 30 minutter. 
    Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
  • Tag bradepanden med vandet ud af ovnen. Tag også hulpladen forsigtigt ud og sæt den henover bradepanden i ca. 10 minutter, mens du varmer ovnen op.
    Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
  • Varm din ovn op til 270°, helst ved en kombination af undervarme og varmluft.
  • Når ovnen er varm, skruer du den ned til 220°, almindelig over- og undervarme. Sæt hulpladen ind i den nederste rille i ovnen og bag dine rundstykker i ca. 22 minutter, til de er gyldne og sprøde. 
  • Tag straks rundstykkerne af hulpladen og lad dem afkøle utildækket på en bagerist, så de bevarer den sprøde skorpe.

Noter

Rundstykker kan fryses i op til tre måneder og kan genopvarmes som beskrevet i blogindlægget.
Tags Bageenzymer, Brød, Morgenmad

PS: Jeg har fået tilsendt bageenzymerne som en gave fra Valsemøllen. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og teste produktet, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået dem gratis. Alle meninger er helt mine egne.

Du finder bageenzymer fra Valsemøllen i din dagligvarehandel.

Rundstykker som bagerens. En klassisk opskrift fra Bagvrk.dk.
Følg mig på Instagram

Tags: Bageenzymer, Bageskole, Bagvrks bedste, Birkes, Boller, Brød, Brunch, Dansk klassiker, Familiefavorit, Gær, Gærbrød, Gærdej, Morgenbrød, Morgenmad, Rundstykker

Previous Post: « Mulligatawny – hurtig, fyldig, indisk suppe
Next Post: Nutellacookies – det allerbedste af alting »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Elsebeth

    10. november 2018 kl. 16:07

    Det er et meget gammelt trick at køre et flere dage gammelt (købe)franskbrød en tur under den kolde hane – og derefter ind i en godt varm ovn. Da det som regel er et brød, der allerede er skåret af, bliver den første skive sprød, men vil ingen have den, kan man lave rasp af den. Brødet bliver som nykøbt hos bageren, men det skal spises samme dag, da det hurtigt bliver tørt igen.
    Tricket med at lave ovnen til et raskeskab virker lige så fint med almindelige massive bageplader. En anden blogger lader pladen med bagværket blive i ovnen (uden vandet), mens den varmer op. Jeg har bedre held med at sætte fire høje ting i hjørnerne uden for pladen og lade et stort stykke plastik hænge ud over dem; plastikken må nemlig ikke berøre bagværket, som også kan være hele brød.

    Svar
    • Lene

      10. november 2018 kl. 17:11

      Hej Elsebeth:-)
      Ja, det er helt bestemt gamle tricks, jeg bruger (og gentager) her. Jeg bruger bl.a. hævning med damp til mine hveder og chokoladeboller.
      Jeg gentager beskrivelserne engang imellem, for der kommer nye læsere til, som ikke kender alle de gode tips.
      Selvom “vi gamle” synes, at det kender alle nok, gør alle nye bagere det måske ikke:-)
      Ha’ en dejlig aften!
      Kh Lene

      Svar
    • Gert Jensen

      31. maj 2020 kl. 11:24

      Bruger du tørgær eller alm. gær
      Mvh Gert

      Svar
      • Lene Tranberg

        31. maj 2020 kl. 12:32

        Hej Gert:-)
        Jeg bruger altid frisk gær, for jeg elsker duften af den og den bløde gær mellem fingrene;-)

        Kh Lene

        Svar
        • Annika

          11. maj 2021 kl. 9:49

          Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke synes jeg, men bollerne fik mere form af burgerboller og overdelen blev ikke nær så sprød som bagerens.. Det var mere en lidt fesen version af noget man køber i supermarkedet..
          Hvad mon der gik galt…?

          Svar
          • Lene Tranberg

            11. maj 2021 kl. 11:28

            Hej Annika:-)
            Der kan være to ting, som er gået galt for dig.
            Den ene kan være, at du ikke har fået strammet rundstykkerne godt nok op, da du formede dem.
            Den anden er, at de har hævet for længe, før de blev bagt. Når en dej overhæver, vil den blive fladere og mere slap.
            Hævetider er altid vejledende, for der er forskel på ovnvolumen og temperaturer, når man hæver i ovnen.
            Hvis de har været strammet godt op, kan du prøve at forkorte hævetiden med fx 10 minutter næste gang og se, om det ikke hjælper.
            Jeg hepper på dig;-)

            God bagelyst!

            Kh Lene

          • Lahoucine Khalid

            24. januar 2024 kl. 15:12

            5 stars
            Inden du sætter den i ovnen, skal du smøre den med olie eller æggeblomme

          • yvonne nielsen

            5. marts 2025 kl. 15:24

            jeg syntes de er bedst hvis man lader blive kolde også sætter dem på en brødrister , så bliver de nemlig rigtig sprøde

          • Lene Tranberg

            29. marts 2025 kl. 18:10

            Hej Yvonne:-)
            Det er bestemt også en god idé.

            Kh Lene

      • Birgitte

        14. april 2022 kl. 11:31

        Jeg skal have hjælp til en nem opskrift på rundstykker

        Svar
        • Lene Tranberg

          14. april 2022 kl. 16:47

          Hej Birgitte:-)
          Du skal bare følge opskriften her.
          God bagelyst!

          Kh Lene

          Svar
          • James P De Leo

            6. januar 2024 kl. 0:29

            Lene, what is the Valsemøllen bageenzymer?

          • Lene Tranberg

            9. januar 2024 kl. 14:34

            Hi James,
            Bageenzymer is a baking aid, often used by professional bakers in Denmark to help the bread get a light crumb and a nice crust.
            You can read more about Valsemøllens bageenzymer here: https://www.valsemollen.dk/bageskolen/bag-med-bageenzymer/

            Have a nice day.

            Best regards,
            Lene

        • Randi Dähnert

          12. januar 2023 kl. 15:20

          Er det muligt at at underbage rundstykkerne nogle minutter, så man kan fryse dem og bage dem færdig en anden dag?

          Svar
          • Lene Tranberg

            13. januar 2023 kl. 10:49

            Hej Randi:-)
            Ja, det kan du sagtens. Bag rundstykkerne nogle minutter kortere, så de ikke får så meget farve eller så sprød en skorpe.
            Rigtig god bagelyst og god weekend.

            Kh Lene

    • Erik Lorentzen

      29. januar 2021 kl. 17:34

      Jeg har hulplade og dampovn, jeg sætter mine rundstykker til hævning over en bradepande mens de hæver, det fungerer hver gang

      Svar
    • Halvor Romlov

      18. januar 2025 kl. 14:03

      Hej Elsebeth, ang. Varmluftovn bliver man somregel snydt, jeg har i min tid haft 7 ovnen pga. Flytning, da jeg sidste gang skulle have ny ovn altså gaskomfur med el ovn var der ikke frit valg på alle hylder, der var gram , med RIGTIG VARM LUFT, dvs. At der 3 varmelegeme, altså bund, top og en i blæseren (den mangler normalt) jævn bagning. Tjek det med din nye ovn. Pris u. 4000.

      Svar
  2. Janni Gade

    10. november 2018 kl. 20:11

    Jeg har været inde på bagerens Blog, og kan se at det er Samuel på 21 år ( fra Nordjylland) der står bag bloggen. Glæder mig til at bage dine rundstykker.

    Svar
    • Lene

      11. november 2018 kl. 9:12

      Tusind tak, Janni:-)
      Jeg havde set, at der stod Samuel under en af videooptagelserne, men jeg var usikker på, om det var ham, der stod bag.
      Jeg vil opfordre ham til at stå lidt mere frem, for når man gør det så godt, må man gerne stå ved det;-)
      Ha’ en dejlig søndag!
      Kh Lene

      Svar
    • Erik Lorentzen

      29. januar 2021 kl. 17:37

      5 stars
      Glemte lige at skrive, jeg fylder bradepanden med kogende vand

      Svar
  3. Ruth

    11. november 2018 kl. 20:47

    5 stars
    Hej Lene
    Hvis man laver dobbelt portion, hvor meget gær ville du så bruge ?
    Bliver det ikke for voldsomt at doble gærmængden op ?
    Tusind tak for deling af dine fantastiske opskrifter og gode råd.
    Kh
    Ruth

    Svar
    • Lene

      12. november 2018 kl. 5:45

      Hej Ruth:-)
      Hvis du fordobler portionen, skal du også fordoble gærmængden. Ellers skal dejen hæve længere for at få samme resultat.
      Velbekomme og tak for dine søde ord:-)
      Kh Lene

      Svar
  4. Kirsten Tranberg

    12. november 2018 kl. 19:20

    5 stars
    Hold da op … jeg skal simpelthen prøve dine rundstykker … de virker noget mere interessante end dem, man bliver spist af med hos en bager. Jeg kan nemlig – heller – ikke fordrage, at de splintrer i munden på én, når man tager en bid 🙂

    Svar
    • Lene

      12. november 2018 kl. 19:22

      Hej Kirsten:-)
      Bagetiden har meget at sige, om rundstykker splintrer i munden eller ikke. Der er 2-3 minutter til forskel;-)
      God fornøjelse;-)
      Kh Lene

      Svar
  5. Erik Lorentzen

    16. marts 2019 kl. 10:46

    5 stars
    Hej Lene – så er der ros igen 🙂
    Har brugt en lignende opskrift på rundstykker fra en konkurrent til Grilbutikken, jegh bruger hulplade og fedtspray, men den var med tørgær, og skulle hæve traditionelt. Det gav en ganske godt resultat, men var lidt som de frosne du omtaler. Derfor var jeg spændt på resultatet, specielt på din hæve metode. Jeg har en AEG ovn, med simi damp, super ovn, men vi har først lært hinanden at kende efter 8 mdr. ;-). Brugte din opskrift med hævning og fulgte den slavisk, ET SUPER RESULTAT – IGEN TAK LENE , forøvrig er din metode med Mette Munk fastelavnsboller simpelthen fantastisk, jeg har delt ideen med flere, og selvfølgelig nævnt at du er ophavs”mand” . Bliv ved Lene – du er bare god.
    Mvh Erik Lorentzen

    Svar
    • Lene

      17. marts 2019 kl. 17:32

      Kære Erik:-)
      Jeg elsker dine søde – og lange – kommentarer:-) Det gør mig så glad, når andre får samme gode resultat som jeg selv.
      Jeg holder hovedet højt og fortsætter i samme stil. TAK!

      Kærlig hilsen
      Lene

      Svar
  6. Ole Jensen

    16. marts 2019 kl. 18:44

    Jeg bager meget og er altid åben overfor at noget kan gøres bedre, og så skulle jeg da prøve den her fremgangsmåde, du så rosende omtaler.
    Nu er kvaliteten af bagerrier nu om dage jo temmelig ringe, det må være sådan en bager du sammenligner dig med når du refererer til, ligeså god som bagerens.
    Jeg har for retfærdighedens skyld prøvet den her opskrift 3 gange, og med lige ringe resultat, så min konklusion er at papiret er taknemmeligt når du så rosende omtale resultatet.
    Har du lavet den mere end en gang, eller var det bare for at få et billede til din blog.
    Der er et hav af forstadsfruer der ynder at lave en madblog og poserer foran deres photoshoppede billedresultat, deres påklædning taget i betragtning vidner ikke altid om at de også kan lave mad.
    Grillbutikken blev det store vinder i den her sag efter indkøb af en ubrugelig hulplade, bageenzym og fedtspray, og så en dejlig bekræftelse af at de boller/rundstykker jeg har lavet i mange år, ike er so ringe enda som vi siger i Jylland.
    Ole

    Svar
    • Lene

      17. marts 2019 kl. 17:26

      Kære Ole.
      Tak for din kommentar. Det er heldigvis første gang, jeg har modtaget en så spydig besked som din.
      Ikke alle har samme teknikker og håndelag, når de bager, men jeg er altid omhyggelig med at forklare mine metoder og fremgangsmåder. Jeg testbager alle mine opskrifter selv og giver ikke op, før resultatet og opskriften er, så jeg kan stå inde for den. Derfor ved jeg også, at opskriften virker.
      Mine billeder er ikke photoshoppede. Dine nedladende kommentarer om forstadsfruer, bloggere og påklædning vil jeg undlade at kommentere på. Det må stå for din egen regning.
      Ha’ en god dag!
      Mange hilsner
      Lene

      Svar
    • Birgitte

      22. februar 2023 kl. 19:34

      Hej Lene
      Tusinde tak, for dine opskrifter og gode forklaringer “hjælp”
      Jeg oplever at mine rundstykker er sprøde lige når de kommer ud af ovnen , men efter noget tid bliver de bløde .
      Har du nogen gode råd til at de forbliver sprøde i nogle timer efter bagningen .

      På forhånd tak
      Vh Birgitte

      Svar
      • Lene Tranberg

        23. februar 2023 kl. 11:40

        Hej Birgitte.
        Hvis dine rundstykker hurtigt bliver bløde, tyder det på, at de lige skal bages lidt længere, eller at du måske skal bruge lidt mere bageenzym i dem. De må selvfølgelig heller ikke dækkes til, men afkøle på en rist.
        Jeg håber, det hjælper.
        God bagelyst:-)

        Kh Lene

        Svar
        • Gunnar Guldberg

          1. februar 2024 kl. 12:03

          5 stars
          Super nem opskrift og ret godt resultat. De fik rigeligt varme og – eller tid, det bliver justeret lidt ned næste gang. Smagen var helt i top men skorpen var blevet lidt for kraftig og mørk.
          Mon temperaturen kan sænkes til 220 grader og tiden sættes 5 min ned uden at de bliver underbagt?
          Dejligt at få afprøvet min nye hulplade og bageenzymer
          Tak for en supergod opskrift

          Svar
          • Lene Tranberg

            15. marts 2024 kl. 13:40

            Hej Gunnar:-)
            Beklager det sene svar, men jeg kan se i din anden kommentar, at du har fået krammet på opskriften og rundstykkerne.
            Ha’ en dejlig weekend:-)

            Kh Lene

    • Rene Wienecke

      28. august 2023 kl. 14:47

      5 stars
      woooh det var da en påstand der viile noget , har brugt hende´s op skrifter flere gang, med super resultalt, dag står den på Runsstykker, men hvis opskriften er så dårlig, vil jeg meget gern se en fra DIG

      Svar
      • Lene Tranberg

        30. august 2023 kl. 12:39

        Kære Rene:-)
        Tak for opbakningen. Den sætter jeg pris på.

        Kh Lene

        Svar
    • Børge

      6. november 2023 kl. 15:55

      Ole kan ikke finde ud af at bruge en hulplade 😂😂😂

      Svar
      • Lene Tranberg

        13. november 2023 kl. 11:26

        Hej Børge:-)
        Tak for opbakningen:-)
        Kh Lene

        Svar
  7. Michael

    5. april 2019 kl. 22:22

    Hej vil man kunne fryse dem inden de bages og så tage dem op en søndag morgen, så man kan få friskbagte rundstykker?

    Svar
    • Lene

      6. april 2019 kl. 6:16

      Hej Michael:-)
      Det har jeg desværre ikke selv prøvet. Jeg ved, at der kan købes bageenzym, som er beregnet til frost ligesom det, der er i bake-off til butikker.
      Jeg plejer at fryse de færdigbagte rundstykker ned, køre dem ind under vandhanen, ryste det overskydende vand af og lune dem 5-8 minutter i en 200 grader varm ovn. Så bliver de nemlig også som nybagte med sprød skorpe.
      Ha’ en dejlig weekend!
      Kh Lene

      Svar
  8. Britt

    28. maj 2019 kl. 12:17

    Hej Lene.
    Din opskrift ser meget spændende ud og jeg vil gerne prøve den.
    Jeg har ikke mulighed for at købe frisk gær.
    Ved du om jeg kan erstatte det med tørgær?
    Og hvordan gør man så?

    Svar
    • Lene Tranberg

      28. maj 2019 kl. 12:38

      Hej Britt:-)
      Du kan sagtens erstatte den friske gær med tørgær. Hvis det er poser med tørgær købt i supermarkeder i Danmark, svarer en pose med 11 g til 50 g frisk gær.
      Tørgær blandes med melet i stedet for at opløses i væsken, men ellers følger du bare opskriften.
      God bagelyst:-)
      Kh Lene

      Svar
  9. Søren Nielsen

    2. oktober 2019 kl. 21:14

    5 stars
    Hej Lene
    Tak for din dejlige opskrift, bor i Mexico, og har i årevis forsøgt at bage rundstykker, og de blev alle til boller, ligemeget hvordan jeg hævede og bagte, mange experimenter med våde teglsten i ovnen og lign. Så din opskrift for ca. et år siden, og var i DK for et par uger siden, her blev der indkøbt bageenzymer og en hulplade, ydermere 500 gr. birkis, altsammen behørigt indsmuglet til Mexico.
    Fulgte din opskrift til punkt og prikke, undtagen en lille justering af melmængden. Resultatet blev mine første lykkede rundstykker, sprøde og luftige. Jeg har nu bageenzymer til ca. 650 rundstykker (hvis jeg ikke bruger det til franskbrød) mange tak Lene, hilsen Søren

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. oktober 2019 kl. 21:59

      Hej Søren:-)
      Jaaaah, hvor er det fedt at høre:-D
      Tillykke med det og fod bagelyst i Mexico!
      Kh Lene

      Svar
  10. Marianne

    15. november 2019 kl. 17:48

    Hej Lene.
    Kan jeg lave dejen dagen inden rundstykkerne skal bruges og så koldhæve dem ?
    Jeg tænker at lave denne portion (12stk) og bruge tørgær stedet for frisk gær, og så forme rundstykkerne og sætte dem på køl
    Tror du det vil lykkes med denne opskrift ?

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. november 2019 kl. 17:57

      Hej Marianne:-)
      Det er jeg sikker på, du kan. Du skal dog bruge mindre gær. Lad rundstykkerne hæve en halv times tid på køkkenbordet, før du sætter dem i køleskabet, og tag dem så ud og lad dem få stuetemperatur, mens du varmer ovnen op.
      God weekend:-)
      Kh Lene

      Svar
  11. May

    16. december 2019 kl. 8:58

    Jeg prøvede at lave dine herlige rundstykker og de smagte perfekt. Men mine blev lidt flade. Hvad gør jeg forkert?

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. december 2019 kl. 9:29

      Hej May:-)
      Jeg tror, det mest sandsynlige er, at du ikke har fået strammet rundstykkerne nok op, da du formede dem. Det er nemlig vigtigt, så de får den runde, spændstige form. Hvis du vil se, hvordan jeg gør, viser jeg det i videoen i min opskrift på pitabrød: https://bagvrk.dk/pitabroed
      Kh Lene

      Svar
      • May

        10. januar 2020 kl. 15:25

        5 stars
        Hej Lene.
        Tak for svar.
        Jeg fandt ud af, at rundstykkerne stod for tæt og rørte hinanden under hævning. Derfor blev de en smule flade. Så længe de står med stort mellemrum så bliver de flotte høje.
        Kh. May

        Svar
        • Lene Tranberg

          10. januar 2020 kl. 16:44

          Hej May.
          Arh, det er så fint:-) Tak for forklaringen:-D
          Kh Lene

          Svar
  12. Brian

    25. marts 2020 kl. 23:11

    Hejsa,

    Hvor store er hullerne i din bageplade?

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. marts 2020 kl. 23:23

      Hej Brian:-)
      Hullerne måler 2 mm i diameter.
      Kh Lene

      Svar
  13. Steen

    28. marts 2020 kl. 10:30

    Hej Lene
    Så fik jeg også prøvet din fine opskrift på rundstykker. Jeg har fulgt dine anvisninger hele vejen. Det eneste problem var min ovn, som kun klarer 250 grader varmluft samtidig med undervarme. Rundstykkerne blev rigtig gode og særligt bunden er helt fantastisk, men jeg hører til den gruppe, som gerne vil have sprød skorpe hele vejen rundt…også på oversiden. Det lykkes ikke. Hvad tænker du her. Nogen ideer til, hvordan den kan gøres mere sprød.
    I øvrigt mange for en fin blok.

    Svar
    • Lene Tranberg

      28. marts 2020 kl. 18:06

      Hej Steen:-)
      Jeg tror, du skal prøve at sætte pladen lidt højere oppe i ovnen, så der kommer mere varme på toppen. Måske skal de have et minuts tid ekstra.
      God fornøjelse:-)
      Kh Lene

      Svar
  14. Mathias

    5. september 2020 kl. 16:37

    4 stars
    Har nu prøvet opskriften tre gange og hver gang bliver rundstykkerne lige flade. Jeg følger opskriften præcis som du skriver. Alle ingredienser er vejet nøjagtigt af. Vandet har den rigtige temperatur, 30 – 35 grader. Æltes i fem minutter ved lav hastighed, fem minutter ved mellem-høj. Jeg deler dejen i 12 og spænder kuglerne op, ligesom i din video for pita brød. Pladen er sprøjtet med rigeligt fedt. Der er tilpas stor afstand på pladen til at de ikke hæver sammen. De hæver 30 min i en kold ovn med 1 L vand i en plade i bunden. De kommer ud helt flade, og hæver ikke særligt op under bagningen, som også følger din fremhangsmetode. Ovnen opvarmes ved 270 grader med over- og undervarme og varmluft, hvorefter pladen sættes ind og temperaturen sættes ned til 220 grader med kun over- og undervarme.
    Der må være noget jeg gør galt eller også mangler der noget i opskriften/fremgangsmetoden.

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. september 2020 kl. 17:05

      Hej Mathias:-)
      Når rundstykkerne bliver flade under hævningen, kan det skyldes en af to ting:
      1. At dejen ikke er spændt godt nok op. Prøv at trille dem lidt længere næste gang uden mel på bordet, så de virkelig bliver stramme på overfladen.
      2. De overhæver. Når boller overhæver, bliver de flade og kan ikke hæve i ovnen. Gassen er så at sige gået af ballonen. Du skal i så fald justere på gærmængden eller hævetiden.
      Alle tider er vejledende, også hævetiden, for der er forskel på rumfanget i ovne, og hvordan varmen og dampen fordeles.
      Lad rundstykkerne hæve 10 minutter kortere næste gang og se, hvordan det så går.
      Jeg hepper på dig;-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  15. Erik Lorentzen

    5. september 2020 kl. 17:12

    Der er noget helt gal – bruger Mathias kogende vand ? og hvad er afstanden fra vandet og til rundstykkerne ? er det er det en hulplade, eller alm plade ?
    Den opskrift kan simpelt hen ikke gå galt .
    Det tyder på der ikke er lunt nok når runstykkerne skal hæve .

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. september 2020 kl. 17:14

      Hej Erik:-)
      Mit gæt er, at rundstykkerne enten ikke er strammet godt nok op, eller at de overhæver, når de kommer flade ud af ovnen efter hævning.
      Jeg har heller ikke oplevet udfordringer med den…
      Og tak for dine søde ord om, at opskriften ikke kan gå galt;-D

      Kh Lene

      Svar
      • Mathias

        5. september 2020 kl. 19:15

        Bruger ca. 1,5-2 min på at stramme hver enkelt op, hjælper det virkeligt med længere tid? Jeg kan prøve med mindre hæve tid. Men metoden og tiden har virket fint med andre opskrifter.

        Svar
        • Lene Tranberg

          5. september 2020 kl. 20:14

          Hej igen:-)
          Jeg mente ikke, at din ovn kunne være utæt, men måske er mit ovnrum større eller mindre end dit.
          To minutter til at stramme rundstykkerne op er rigeligt fint:-) Jeg ville prøve at lade dem hæve kortere tid.

          Kh Lene

          Svar
    • Mathias

      5. september 2020 kl. 19:07

      Som sagt følger jeg opskriften til punkt og prikke. Ja har naturligvis brugt kogende vand, hvad skulle pointen være med koldt vand?
      Jeg kender ikke den præcise afstand fra hulplade til pladen med kogende vand. Men hulplade og bradepande er sat som anvist.
      Ovnen er meget tæt og der slipper ikke noget ud.

      Svar
  16. Hanne

    10. september 2020 kl. 21:20

    5 stars
    Dejlige rundstykker. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, og det lykkedes at få et supergodt resultat i første forsøg.
    Jeg har lige investeret i hul bageplade og bageenzym, som ankom i går.
    Min ovn er ikke stor (halvgammelt Gram)men det fungerede fint med det kogende vand i bradepande i bunden af ovnen, og pladen med rundstykker på øverste rille, da de skulle hæve.

    Svar
    • Lene Tranberg

      10. september 2020 kl. 21:27

      Hej Hanne:-)
      Tusind tak for din positive tilbagemelding. Det glæder mig, at du også er med på rundstykke-holdet:-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Eva Bejlegaard

        29. maj 2023 kl. 11:24

        Hej Lene
        Jeg bager alt mit brød selv.. Er kommet til rundstykker og har bagt en del gange, de er vildt gode, lige pånær toppen, jeg kan simpelthen ikke få ” overen” til at få den cronchy overflade som ved købe rundstykker.. Jeg er ok god til at stramme dem op er oplært af bager.. kører præcis efter opskrift, har også hulplade og insymer..
        Elsker mine rundstykker, så har du et bud på hvad jeg kan ændre ?
        Hilsen Eva.

        Svar
        • Lene Tranberg

          30. maj 2023 kl. 17:40

          Hej Eva:-)
          Mit bedste bud er en lidt længere bagetid, eller at du rykker pladen en tak op i ovnen, så der kommer mere varme på toppen.
          Rigtig god bagelyst:-)

          Kh Lene

          Svar
  17. Eva Guldhammer

    6. december 2020 kl. 10:06

    Hej Lene,

    Tak for en super opskrift og hjemmeside generelt 🙂

    Mine rundstykker er super gode når de kommer ud, lækre og sprøde! Men de har en tildens til at blive bløde efter små 5 min. Ved du hvad man gøre for at forhindre dette?

    Rigtig glædelig jul 🙂

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. december 2020 kl. 14:54

      Hej Eva:-)
      Det lyder som om, du lige skal bage dem et minut eller to ekstra, så skorpen får lidt mere styrke.
      Husker du at åbne ovnen, så dampen kan slippe ud?

      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  18. Tommy Olesen

    12. december 2020 kl. 9:18

    Jeg har lige sat en omgang til hævning som blev noget juks, fordi jeg fulgte en (anden) opskrift for slavisk. Dejen blev for klistret til at arbejde med (på trods/grund af meget præcis afmåling af ting) og bollerne kunne ikke formes ordentligt. Så nu har jeg en stor flad plade af udflydende dej i ovnen :D. Jeg er glad for at du i din opskrift insisterer på at dejen skal kunne spændes op, ligesom jeg plejer at gøre med boller 🙂 Så må der bare mel nok i til det er til at arbejde med, uanset hvad der står i opskriften…

    Svar
    • Lene Tranberg

      12. december 2020 kl. 9:25

      Hej Tommy:-)
      Ja, lige præcis. Man skal ikke følge en opskrift fuldstændig slavisk, for der er forskel på både ovne, bageteknik og mel:-)
      Jeg krydser fingre for, at din næste portion rundstykker bliver vellykkede.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Tommy Olesen

        12. december 2020 kl. 12:46

        5 stars
        Yes! Blev gal og gik direkte videre med næste portion. Følte på dejen undervejs i røremaskinen og rettede til med mel/vand så den lige akkurat var perfekt klistret til at forme (som jeg gør med boller). Fik dem spændt godt op, huskede denne gang at smøre min nye perforerede silikonemåtte med fedt (!), hævet og bagt til 95% perfektion! Super sprød skorpe, lækker luftig krumme. Næste gang bliver endnu bedre 🙂

        Svar
        • Lene Tranberg

          12. december 2020 kl. 12:49

          Ej, hvor er du god, Tommy:-)
          Hvor fedt! Ha’ en dejlig weekend:-)

          Svar
  19. Annette Wadmann

    13. januar 2021 kl. 12:14

    4 stars
    Hej Lene
    Vil gerne vide hvor bred din ovn er ,12 rundstykker kan dårligt være på min plade ,hvis der skal være god afstand imellem dem.Min plade er 425 cmbred

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. januar 2021 kl. 14:35

      Hej Annette:-)
      Min hulplade måler 45 cm (plus det, der hviler på ribberne i ovnen) i bredden og 35 i dybden.
      Jeg sætter rundstykkerne så yderligt, jeg kan, så der er plads til at de kan hæve.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  20. Lone thomsen

    29. januar 2021 kl. 16:27

    Hej Annette
    Jeg vil gerne prøve din opskrift med damphævning. Jeg har ikke en hulplade, men bruger bagestål. Det skal varmes op i 250 grader varm ovn i en time. Kan bollerne tåle at stå en time efter at de har hævet i ovn over dampbad?

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. januar 2021 kl. 16:31

      Hej Lone.
      Nej, så længe kan de ikke tåle at stå.
      Jeg ville i stedet fx sætte pladen med rundstykkerne over køkkenvasken, hvor du placerer fx en gryde med kogende vand – og så fx bruge en bedroller, som vender omvendt hen over bagepladen for at holde på dampen.
      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
      • Lone thomsen

        29. januar 2021 kl. 16:48

        1000 tak Lene – det er godt tænkt, jeg afprøver 🙂
        Har ikke lige en bedroller, så prøver at finde noget andet som afdækning
        Kh lone

        Svar
        • Lene Tranberg

          29. januar 2021 kl. 16:49

          Velbekomme:-)

          Svar
          • Lone thomsen

            30. januar 2021 kl. 12:12

            Så er der bagt rundstykker – de bedste nogensinde!

          • Lene Tranberg

            30. januar 2021 kl. 12:13

            Fantastisk, Lone:-) Tillykke med det!
            Kh Lene

  21. Helle Tamir

    2. februar 2021 kl. 22:00

    5 stars
    Lene !!!
    “Dine” rundstykker er i ovnen,ved endnu ikke hvordan de smager…..Men de er smukke,og dejen var skøn at arbejde med. Lige netop som du skrev,” den er som den skal være”….Under hævnnvgstiden læste jeg lidt på din blog…..Du lyder til at være et helt specielt og vidunderligt menneske.Gid du må blive “hel” og glad,og nyde hvert øjeblik med og uden dej mellem fingrene ! Efter,at have læst dine tanker,forstår jeg hvorfor,jeg er så glad for at bage……Den fuldente mindfullness !!! Tusind tak for dig,og din blog !
    Venlig hilsen Helle

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. februar 2021 kl. 22:10

      Kære Helle:-)
      Tusind tak for din søde og glade besked<3
      Velkommen til. Jeg håber, du bliver hængende;-)
      Kh Lene

      Svar
  22. steen

    6. februar 2021 kl. 8:30

    hej
    det virker!:)
    dejen bliver simpelthen så god at arbejde med og resultatet bliver virkeligt godt, tak:)
    jeg vil samtidigt gerne spørge, om man kan få endnu mere luft i dem ved at øge mængden af enzymer og hvor meget kan man mon trække den til?
    jeg har sommetider fået de her kedelige og meget luftige (læs: ikke så meget dej indeni) og er nysgerrig på om jeg kan lave det også..
    nogle fif?

    tak for bloggen!

    dbh
    steen

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. februar 2021 kl. 10:27

      Hej Steen:-)
      Dejligt at høre:-)
      Du kan godt øge mængden af enzymer og på den måde få dem endnu luftigere og “hule”.
      Jeg har ikke testet, hvor meget enzym dejen kan trække, men prøv dig lidt frem og juster op og ned, til du rammer det perfekte rundstykke;-)
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  23. Lene-Henriette

    14. februar 2021 kl. 9:57

    1000 tak for en god og let opskrift. Min mand og jeg har bryllupsdag (på Valentins dag) og normalt plejer han at hente rundstykker – det gider jeg ikke, så det her var super let og de smager jo fantastisk. Jeg er fan ☺️ og opskriften er kommet i min “bibelbagebog” – hvor kun de bedste opskrifter kommer i

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. februar 2021 kl. 9:59

      Kære Lene-Henriette:-)
      Tillykke med bryllupsdagen<3
      Tusind tak for din søde tilbagemelding. Dejligt med et kompromis, der tilfredsstiller jer begge:-)
      Ha’ en dejlig dag!

      Kh Lene

      Svar
  24. Casper

    19. februar 2021 kl. 9:18

    4 stars
    Hej Lene,
    Tak for opskriften, som jeg tidligere har haft stor succes med da jeg boede i USA og brugte tørgær. Men efter jeg er vendt hjem til Danmark, har jeg desværre ikke kunne opnå samme resultat.

    Dejen hæver fint op som samlet dej, men falder dog lidt sammen når jeg så deler den up i stykvis. Derefter hæver de enkelte stykker også fint op. Problemet er primært når jeg så sætter dem i ovnen til bagning at de i stedet for at have lidt mere op i stedet skrumper ind igen, og ender op med at blive kompakte i stedet for luftige indeni. Nogen ide om hvad jeg gør galt ?
    Det skal lige siges at jeg er gået tilbage til frisk gær som i din opskrift, men blot har halveret alle ingredienser da jeg kun bager 6 rundstykker af gangen.

    Svar
    • Lene Tranberg

      19. februar 2021 kl. 9:28

      Hej Casper:-)
      Velkommen hjem:-)
      Det lyder som om du skal korte lidt af hævetiderne. Når en dej overhæver, falder den nemlig sammen og bliver kompakt.
      Det kan hænge sammen med temperaturer, men også ovnvolumen, som sikkert ikke er det samme som i din gamle ovn.
      Endelig kan højdemetrene også spille ind, når du skal tilpasse din bagemetode til danske forhold. Nogle steder i USA ligger jo noget højere over havets overflade, og selvom vi her i DK ikke tænker over det, har den tyndere luft højere oppe også indflydelse på vores bagværk.

      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
    • Pernille Burns

      25. februar 2021 kl. 8:15

      Hej Casper, jeg bor i Irland og kan kun faa toergaer. Maa jeg spoerge hvor meget toergaer du brugte? jeg kommer normalt toergaeren i melet men ved man kan komme det i vandet, ved du hvad der er bedst?

      Svar
    • Henrik

      29. marts 2023 kl. 16:48

      5 stars
      Hej Casper. Som jeg læser dit problem, lader du dejen hæve i skålen, før du former bollerne. Det vil få bollerne til at falde sammen, når du former dem, og så har gæren “tabt pusten”, så de kun hæver lidt. Når dejen er færdigæltet, laver du bollerne og sætter dem til hævning i ovnen og bager dem efterfølgende.
      I øvrigt har jeg ikke en hulplade, men perforer et stykke bagepapir med en spids kniv og bager bollerne på en rist. Efter ca halv bagetid fjerner jeg bagepapiret og bager bollerne færdige på rist. Supersprøde, meget fin opskrift.
      Mvh Henrik

      Svar
      • Lene Tranberg

        29. marts 2023 kl. 17:35

        Hej Henrik:-)
        Tusind tak for din kommentar og især det gode tip med at perforere bagepapiret:-)
        Det er hermed givet videre, så alle kan få succes med opskriften.
        Ha’ en dejlig aften.

        Kh Lene

        Svar
      • Moeten Friis Ottosen

        7. januar 2024 kl. 7:58

        4 stars
        tak for tippet har heller igen hulplader

        Svar
  25. Tom

    21. februar 2021 kl. 16:50

    Hvis man ikke har en decideret mulighed for at “dampe” mens der bages, er en blomsterforstøver god.

    Giv bagværket et pust til når det sættes til hævning og undervejs, hvis det tørre ud.

    Det gør skorpen ikke krakelerer, men det kan hæve jævnt.

    Svar
    • Tom

      21. februar 2021 kl. 16:51

      Hov – ikke bages, men hæves.

      Jeg giver dem også et skud før de kommer i ovnen, det virker cirka ligeså godt som en balje vand i bunden.

      Svar
    • Lene Tranberg

      21. februar 2021 kl. 19:26

      Hej Tom:-)
      Tak for dine gode råd, som hermed gives videre.
      Ha’ en dejlig aften!
      Kh Lene

      Svar
  26. Pernille Burns

    24. februar 2021 kl. 21:29

    Hej, jeg bor i irland og kan ikke koebe andet end toergaer. Tror du det kan bruges?

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. februar 2021 kl. 21:45

      Hej Pernille:-)
      Ja, du kan sagtens bruge tørgær. I Danmark svarer 11-12 g tørgær til 50 g frisk gær.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Pernille Burns

        25. februar 2021 kl. 14:59

        Tusind tak for det, jeg venter nu kun paa bage enzymer fra Danmark og glaeder mig saa meget til at faa rundstykker!

        Svar
    • Erik Lorentzen

      24. februar 2021 kl. 21:55

      5 stars
      Jeg bruger Lene, s opskrift, men jeg har en opskrift på rundstykker , der ligner Lene’s, hvor der skal bruges tørgær, så jeg vil sige at der ikke er nogen problem i at bruge tørgær. Du skal sikkert bruge et andet antal gram, og måske en længere hævetid. Men det ved Lene helt sikkert
      Jeg har har tidligere brugt den opskrift med tørgær og de blev ganske udmærkede

      Svar
  27. Mette

    27. februar 2021 kl. 13:24

    Hej Lene
    Bruger du slet ikke damp under selve bagningen? Prøvede at bruge bagerens blog-opskrift den anden dag og han bruger damp så derfor jeg spørger. Kan også være at de rester af fugt fra hævningen der er tilbage i ovnen er nok…
    De blev ikke helt som de skulle den anden dag (mere som frost-udgaverne), så nu vil jeg forsøge med din udgave af opskriften 🙂
    På forhånd tak
    Mette

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. februar 2021 kl. 13:31

      Hej Mette:-)
      Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg brugte et par forsøg, før jeg ramte den, der virker i min ovn. Når jeg brugte damp i ovnen, synes jeg, det blev for meget, og jeg risikerede at de overhævede.
      Måske skal de hæve lidt længere hos dig, hvis de minder om frostrundstykkerne;-)
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Mette

        27. februar 2021 kl. 21:34

        Ok – tak. Jeg prøver din metode i morgen og ser om den lykkes bedre 🙂
        De manglede ikke hævetid umiddelbart – jeg bager meget, så jeg plejer at have rimelig god fornemmelse for om de har hævet nok… men jeg må bare prøve og se…

        Svar
        • Lene Tranberg

          27. februar 2021 kl. 22:38

          Jeg krydser fingre og hepper på dig:-)

          Svar
  28. Lene Berg

    21. marts 2021 kl. 10:00

    Hej Lene
    Tak for en super detaljeret opskrift som jeg lige har prøvet.
    Det er Første gang jeg bager rundstykker og kun fjerde gang med bageenzymer. Jeg er allerede fan.
    Jeg savnede dog lidt mere sprødhed mest i bunden (det gjorde manden ikke) – tænker jeg skal bage dem lidt længere næste gang ?
    Tak for en super inspirerende hjemmeside med masser af fif.
    Mvh Lene

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. marts 2021 kl. 13:51

      Hej Lene:-)
      Det glæder mig, du kunne li’ opskriften.
      Det kan helt sikkert hjælpe dig at sætte hulpladen en tak lavere næste gang og måske bage dem lidt længere. Så får bunden lidt mere varme og bliver sprødere;-)
      Rigtig god bagelyst!
      Kh Lene

      Svar
  29. Anders

    27. marts 2021 kl. 8:24

    4 stars
    Jeg har et problem med at rundstykkerne flader ud og bliver meget flade.
    Hvad kan jeg gøre for at modvirke dette?

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. marts 2021 kl. 8:28

      Hej Anders:-)
      Når boller og rundstykker flader ud, kan det skyldes flere ting:
      Du har ikke strammet dem godt nok op, da du trillede bollerne.
      Dit mel er ikke bagestærkt nok. Skift til et andet mel med højere proteinindhold.
      Rundstykkerne får lov at hæve for længe eller hæver for varmt. Prøv at nedsætte hævetiden med fx 10 minutter og se, om det hjælper.

      Rigtig god bagelyst. Jeg hepper på dig:-)

      Kh Lene

      Svar
  30. Per Værum Mikkelsen

    30. marts 2021 kl. 10:06

    4 stars
    Har desværre ingen hulplade, men fulgte iøvrigt opskriften til punkt og prikke. Rundstykkerne var forholdsvis fine, men der er for meget mel i dejen efter min smag

    Svar
    • Lene Tranberg

      30. marts 2021 kl. 10:21

      Hej Per:-)
      Tak for din besked.
      Der er meget mere mel i dejen, end der normalt er i mine opskrifter.
      Med enzymer og hulplade bliver de dog lige i skabet.
      Jeg drømmer om at lave en opskrift med samme resultat uden enzymer. Jeg ved, det kan lykkes med en fugtigere dej;-)

      Kh Lene

      Svar
  31. Kim Lassen

    22. maj 2021 kl. 15:05

    Hej
    Rigtig god opskrift – har haft succes med at bruge ovnens “damphævning” og ellers følge opskriften.
    Hvordan får jeg det bedste resultat, hvis jeg vil lave dejen klar om aftenen ?

    Hilsen
    Kim

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. maj 2021 kl. 15:09

      Hej Kim:-)
      Som udgangspunkt skal du halvere gæren og lade rundstykkerne hæve i kølesskabet natten over. Om morgenen tager du dem ud af køleskabet og lader dem hæve færdig på køkkenbordet (eller i ovnen med damp).

      Da du allerede har erfaring med opskriften, vil jeg råde dig til at se på rundstykkernes hævning frem for at gå ud fra en tidsangivelse. Den er nemlig lidt svær at angive helt præcist;-)

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  32. Bjarke Holst

    28. juli 2021 kl. 14:19

    Hej Lene

    Du kommer med fornuftige tips. Jeg har selv brugt den med at lade brødet hæve i ovn med vand under.
    Jeg skal have prøvet de bageensymer. Har altid været et problem at melet fra butikkerne er for dårligt. og ikke kan sammenlignes med det der bruges i bageriet.
    I bageriet lader man dejen forhæve 2×20 min altså en gang i skålen, slå den ned og 20 min mere. dette giver smag til brødet. og en finere krumme.

    I bageriet har man damp på ovnen. så når du sætter dit brød ind ved de 270 grader giver du damp og skruer ned til 230 grader.

    Når jeg bager hjemme smider jeg altid en kop vand ind i ovnen år jeg sætter brødet ind.

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. juli 2021 kl. 15:48

      Hej Bjarke:-)
      Tak for dine tips. De er hermed givet videre:-)

      Kh Lene

      Svar
  33. Sandra

    14. oktober 2021 kl. 15:26

    Hvordan får du strammet dine så godt op? Jeg synes det er svært, da dejen er meget klistret 🙂
    Har fulgt din opskrift helt nøjagtig.

    Men kan ikke spænde mine så flot op, hvordan gør jeg det bedst?

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. oktober 2021 kl. 21:20

      Hej Sandra:-)
      Hvis du har problemer med en for klistret dej, kan du hælde lidt olie (fx rapsolie) i en tallerken, dyppe fingerspidserne og fordele det i håndfladerne. (Bare et tyndt lag.)
      Så hænger dejen ikke fast, og du kan øve dig, indtil du kan håndtere dejen uden;-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  34. Sandra

    24. oktober 2021 kl. 12:12

    Hej igen.

    Hvordan for jeg dem til at blive flotte høje/runde jeg syndes jeg virkelig har spændt dem godt op og de har en flot form. Men når de har hæftet bliver de mere flade og store

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. oktober 2021 kl. 16:34

      Hej Sandra:-)
      Der kan være flere grunde til, at rundstykkerne flader ud.
      Hvis dine boller er spændt godt op, kan en af grundene være en for lang/varm hævning, så de hæver lidt for meget og derfor bliver slappe og flader ud.
      Mængden af damp i ovnen og ovnrummets størrelse spiller også ind på hævetiden.
      Prøv at lade dem hæve lidt kortere tid næste gang.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  35. Ellen

    14. december 2021 kl. 10:48

    Hej Lene
    Vi elsker dine rundstykker her i familien, de bliver altid luftige og sprøde. En lille ting – jeg elsker blanke rundstykkker (det ved jeg godt, at du ikke gør), så hvis jeg vil pensle rundstykkerne med æg i stedet for vand, hvornår skal jeg så gøre det? Før eller efter hævning i ovnen?

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. december 2021 kl. 14:00

      Hej Ellen:-)
      Du skal pensle rundstykkerne med æg, før de hæver i ovnen. Ellers vil du nemt komme til at presse luften ud af dem, selvom du gør det forsigtigt;-)
      God bagelyst og glædelig jul!

      Kh Lene

      Svar
    • Mette

      16. januar 2022 kl. 13:48

      5 stars
      Hej Lene

      Jeg er simpelthen så glad for at have fundet din opskrift på verdens bedste hjemmelavede rundstykker.
      Egentlig så troede jeg ikke, at det var muligt at lave rundstykker selv, som bare minder om dem man køber hos bageren.
      Jeg har nu bagt rundstykkerne 2 gange, og allerede i andet forsøg er jeg endt op med de mest luftige rundstykker, med fantastisk smag og den helt rigtige krakkelerede, sprøde overflade 🙂
      Tusind tak for den fantastiske og hurtiglavede opskrift. Jeg er kæmpe fan, og det er så tilfredsstillende, når godt bagværk bare lykkes!
      Hav en dejlig dag.

      Venlig hilsen Mette

      Svar
      • Lene Tranberg

        16. januar 2022 kl. 16:42

        Hej Mette:-)
        Tusind tak for din søde besked<3
        Det er så fedt, når opskrifter lykkes, og jeg kan sagten følge den sejrsdans, der nok har været i dit køkken;-)
        Ha’ en dejlig aften!

        Kh Lene

        Svar
  36. Sandra

    17. januar 2022 kl. 2:29

    Hvordan for jeg så meget fylde i? Jeg har svært ved at få højde på mine, og de sidder godt fast i hulpladen

    Svar
    • Lene Tranberg

      17. januar 2022 kl. 6:51

      Hej Sandra:-)
      Du skal sørge for at sprøjte hulpladen godt med sprayfedt. Hvis hulpladen er helt ny, kan du spraye pladen og sætte den i en 200 grader varm ovn i en halv tlme og lade den køle ned sammen med ovnen. Jo mere, du bruger hulpladen, jo mere smudsavisende bliver den;-)

      Manglende højde kan skyldes to ting: Enten skal bollerne spændes mere op, eller også skal de hæve i kortere tid.

      Jeg hepper på, at dine rundstykker bliver perfekte næste gang;-)

      Kh Lene

      Svar
  37. Torben Wensien

    22. januar 2022 kl. 10:18

    5 stars
    De bedste rundstykker,jeg har lavet.Rigtig god opskrift

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. januar 2022 kl. 10:20

      Hej Torben:-)
      Tusind tak for din søde besked:-D
      Det glæder mig meget, at du også får et lækkert resultat med den.
      Ha’ en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar
  38. Kasper

    26. marts 2022 kl. 15:36

    Hej Lene har lige laver rundstykker efter din opskrift den opskrift på morgenbrød har jeg famlet rundt i blinde for at finde. Og takke være dig er det lykkedes tusind tak for det.
    Jeg har dog ingen hulplade men det lykkes med en alm bradepande.

    Jeg har dog lige et lille spørgsmål. Kan de laves så dejen bliver koldhævet natten over?
    Jeg er ikke typen der står op kl 06:00 for at lave dej. Så kunne jo være lækkert det stod klar i køleskabet til bare at blive sat i ovn om morgnen.

    Svar
    • Lene Tranberg

      28. marts 2022 kl. 10:00

      Hej Kasper:-)
      Tak for din rare besked:-)

      Jeg har ikke eksperimenteret med at koldhæve dem, så jeg må være dig svar skyldig.

      Jeg plejer at bage dem fx dagen før, fugte overfladen på rundstykkerne under vandhanen og så bage dem i ovnen, indtil skorpen er sprød igen.

      Jeg tror desværre ikke, du vil få den samme hævning i køleskabet som over damp.

      Lad mig endelig vide, hvordan det går, hvis du afprøver det:-)

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  39. Sara Gade

    23. maj 2022 kl. 22:00

    5 stars
    Hej Lene
    Tak for din meget flot udførlige opskrift!
    Jeg har ikke afprøvet den endnu, men overvejer lidt forskellige metoder.
    Tror du at det kan lade sig gøre hvis man koldhæver hele dejen (med mindre gær), og så former dem om morgenen? Hvis dette er muligt vil du så anbefale at man halvere mængden af gær?
    Eller er det ultimative bedste resultat ved at lave det hele om morgenen?

    Vh Sara

    Svar
    • Lene Tranberg

      23. maj 2022 kl. 22:42

      Hej Sara:-)
      Jeg har ikke prøvet at koldhæve dem, så jeg ved det helt ærligt ikke… 😉

      Jeg har enten bagt dem om morgenen til en sen morgenmad – eller dagen før, hvor de friskes op i ovnen, så de bliver sprøde igen.

      Hvis du tester koldhævningen, vil du så ikke melde tilbage, hvordan det gik?

      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
      • Sara Gade

        14. juli 2022 kl. 9:49

        Jeg har forsøgt koldhævning, hvor jeg formede rundstykkerne om aftenen. Selve hævningen gik fint, men da rundstykkerne skulle flyttes hen i ovnen om morgenen, da gik luften lidt af dem og de tog ikke så godt i mod dampen.
        Den metode fungerede ikke så godt, men måske der findes andre, bedre fremgangsmåder?

        Svar
        • Lene Tranberg

          14. juli 2022 kl. 10:39

          Hej Sara.
          Når luften går af dem, skyldes det overhævning. Næste gang skal du bruge mindre gær eller lade dem hæve i kortere tid.
          Jeg hepper på, det lykkes;-)

          Kh Lene

          Svar
  40. Tanya

    18. oktober 2022 kl. 14:00

    Lyde til at det er en god opskrift. Skal bage dem i morgen tidlige.
    Jeg kan se at du ikke har hvedesur i som opskriften i bagerensblok som du henviser til at du har fundet opskriften på. Tænke om man kan tilsætte lidt surdej i stedet for, fra mor surdejen i stedet for hvedesur,så man ikke behøver at vente på at surdejen bliver bageklar, jeg tænker en god spiseske?

    God ide med at hæve i kold ovn og kogende vand i bunden, havde ikke lige selv tænk på det.
    Ville du også bruge damp under bagning, ved at hælde 1dl vand i et støbejernsfad med granitsten i som er varmet op til 250 grader når du bager rundstykkerne og efter 5minutter åbnes lågen lige så dampen kan komme ud.
    Mvh Tanya

    Svar
    • Lene Tranberg

      18. oktober 2022 kl. 14:05

      Hej Tanya.
      Du kan sagtens putte en spiseskefuld modersurdej i dejen. Det bliver rigtig godt.

      Jeg har prøvet med damp i ovnen under bagning af rundstykkerne, men de overhævede og faldt sammen. Du kan eksperimentere med en kortere hævetid i ovnen, hvis du gerne vil bage dem med damp.

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  41. Benjamin Nielsen

    22. oktober 2022 kl. 14:27

    Hejsa.

    Nu har lavet disse rundstykker 4 gange. Jeg har købt både bageenzym, rørmaskine, hulplade og fedtspray. Og jeg ik helt tilfreds endnu. De første 3 gange spændte jeg dem ikke op. (jeg er nybegynder) så vidste ik man skulle spænde dem op. Dit opslag har mange detaljer men der mangler noget om hvordan man spænder dem op. Så det resultere i nogle flade rundstykker. Faktisk var de allerede flade efter hævningen, men til gengæld havde de sprød skorpe. 4. gang fik jeg så spændt dem op og så blev de fine runde. Men til gengæld var de ikke sprøde. Skorpen var sej og jeg ville også ha ønsket de var vokset lidt mere. Bagerens er størrer og mere luftige. 4 gang brugte jeg også tør gær i stedet for alm gær. Cirka 5g. Er det for lidt? og kan man spænde dem for meget op. Jeg spændte dem om sådan 10-12 gange. Jeg brugte også en pensel til at pensel dem med vand og drysse birkes på en bolle ad gange. Følte også det var nemmere at håndtere og så beholdt de den flotte runde form jeg allerede havde lavet. I stedet for at tag dem op i hånden en gang mere og måske ødelægge den perfekte runde form. Jeg tog 3 billeder du kan se her af sidste resultat der fik sej skorpe. https://photos.app.goo.gl/NrjuRaWHMWt9qrDw8 Så hvad er der gået galt? er det gæret er det for lang hævning eller penslingen eller er for meget spændt op? Mvh Benjamin

    Svar
    • Pernille

      22. oktober 2022 kl. 16:23

      Hej, mine får også altid en sej skorpe men de bliver sprøde hvis jeg varmer dem op igen næste dag, jeg strænker lidt vand på dem og så bare 5 min i ovnen og så bliver de perfekte.

      Svar
  42. Erik

    15. december 2022 kl. 15:25

    5 stars
    Hej Lene.

    Først og fremmest, tak for en fantastisk blog, som jeg først lige har opdaget, så jeg føler at jeg er gået glip af en masse. 🙂
    Et spørgsmål: Jeg vil overordentligt gerne i kast med rundstykkerne, og har også købt en hulplade (den justerbare version). Der er imidlertid den logistiske udfordring, at der er begrænset plads på pladen – min umiddelbare vurdering siger plads til omkring 6-8 rundstykker, og din opskrift giver 12. Har du erfaring med at bage ad flere omgange, og (hvis ja) hvordan er din logistik ift. hævning mv. ved bagning ad flere omgange? Her tænker jeg især på damphævning og efterfølgende bagning, når det skal gøres ad flere omgange. 🙂

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. december 2022 kl. 15:31

      Hej Erik:-)
      Tak for din søde kommentar. Heldigvis står julen for døren, så måske kan du få lejlighed til at udforske resten af bloggen i ferien;-)

      Rundstykkerne kan ikke stå og vente, mens den første plade er i ovnen, for så risikerer du, at de overhæver.
      Når jeg har skullet hæve flere plader over damp som fx når der skal bages mange hveder, bruger jeg køkkenvasken som hæveskab.
      Det kan du bl.a. se i min opskrift på hveder: https://bagvrk.dk/hveder/

      Rigtig god bagelyst og glædelig jul.

      Kh Lene

      Svar
      • Erik

        15. december 2022 kl. 16:53

        Hej Lene.

        Og tak for et lynhurtigt svar! Smart måde at damphæve på. 🙂
        For lige at forstå dit svar rigtigt – så kunne jeg vel i princippet lade første hold hæve i ovnen med damp, og så sætte andet hold til hævning i vasken med tilpas forsinkelse så timingen passer? Vil jeg, med tilpas nænsomhed, kunne flytte de hævede rundstykker over på hulpladen, tror du? (Ellers må jeg jo bare købe en til). 😀

        Svar
        • Lene Tranberg

          23. december 2022 kl. 12:15

          Hej Erik:-)
          Beklager det sene svar.
          Jeg tror ikke, du vil kunne flytte de færdighævede rundstykker over på hulpladen.
          De vil kollapse og blive flade, desværre.
          God bagelyst og glædelig jul.

          Kh Lene

          Svar
  43. Claus Christensen

    2. januar 2023 kl. 19:26

    kan det lade sig gøre uden hulplade
    vh
    Claus

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. januar 2023 kl. 20:01

      Hej Claus:-)
      Man kan desværre ikke få rundstykkerne som bagerens uden en hulplade. De får ikke den rigtige krumme og skorpe, men bliver mere som de små fryserundstykker, man kan købe.

      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
    • Camilla

      11. februar 2023 kl. 11:26

      Hej Lene
      Tak for en meget grundig beskrevet opskrift. Jeg har bagt rundstykkerne her til morgen med ny indkøbt bageinzym og hulplade.
      De blev så flotte runde og med en flot brun farve men de var kun sprøde i bunden og overbollen var meget sej.
      Jeg vil meget gerne blive klogere på min fejl. Der skal ikke damp ind i ovnen ved bagning vel? Var det er en stor fejl at jeg tørrede lågen af for damp, da jeg satte bollerne ind for at bage?

      Svar
      • Lene Tranberg

        11. februar 2023 kl. 15:37

        Hej Camilla:-)
        Det var ikke en stor fejl, at du tørrede ovnlågen for damp, men det kan sagtens være den smule damp, der gør forskellen;-)
        Hvis dine rundstykker bliver mere bagt i bunden end på toppen, så prøv at rykke pladen en tak op i ovnen næste gang, så de bliver bagt mere ensartet.
        Rigtig god bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
  44. Linda Abrahamsen

    15. januar 2023 kl. 7:54

    Jeg har ikke en hulplade. Kan man ikke bruge en almindelig bageplade til ovnen ?

    Svar
    • Lene Tranberg

      18. januar 2023 kl. 9:22

      Hej Linda:-)
      Man kan godt bage dem på en almindelig bageplade, men du vil ikke få samme resultat, da en hulplade tillader en anden varmefordeling end en lukket bageplade.
      Jeg har testet det, og de bliver mere som de fryserundstykker, man kan købe.

      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  45. Louise Nielsen

    22. februar 2023 kl. 11:25

    Kan man putte valnødde stykker i dejen☺️

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. februar 2023 kl. 11:31

      Hej Louise:-)
      Ja, det kan du sagtens.
      Rigtig god bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  46. Christy Kristiansen

    14. oktober 2023 kl. 22:52

    Hello Lena,
    I am Canadian but have been married to a Dane for 52 years. Kjeld’s Mor taught me quite a few recipes which I still cook often.
    I love to bake and loved walking down to the village bakery in the morning to purchase fresh rundsytkker when we visited Denmark years ago.
    I’m hoping I might get the recipe in English please. It would be a lovely surprise treat for my husband one Sunday morning.
    Tak
    Christy Kristiansen

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. oktober 2023 kl. 10:45

      Hello Christy,
      thank you for your comment:-)
      I am currently not planning to translate the recipe into English, but I will keep your request in mind:-)
      Perhaps Google Translate can help you out?

      Best regards
      Lene

      Svar
  47. Britt

    3. november 2023 kl. 19:52

    Hvad hvis man ikke har en hulplade?

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. november 2023 kl. 11:27

      Hej Britt:-)
      Så vil du ikke få samme luftige resultat som på billederne og hos din bager.
      En lukket bageplade forhindrer luft og damp i at cirkulere i ovnen, så dine rundstykker bliver lidt mere kompakte i krummen.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  48. Anette

    28. januar 2024 kl. 16:14

    5 stars
    Oppe under din tekst skriver du, at der skal bruges 9 g. bageenzym til 12 rundstykker, men i selve opskriften står der 15 g.
    Hvad er det korrekte?

    Kh Anette

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. januar 2024 kl. 18:11

      Hej Anette:-)
      Tak, fordi du fangede den fejl:-)
      Tidligere brugte jeg en anden type enzymer, hvor der skulle mindre i. Det er mængden i selve opskriften, der er den rigtige, hvis det er Valsemøllens bageenzymer, du bruger.
      Kig evt på emballagen med dine bageenzymer, hvor meget producenten anbefaler pr. kilo mel.

      Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  49. Gunnar Guldberg

    25. februar 2024 kl. 12:10

    5 stars
    Er nu på 3. Omgang og må sige at det er en forrygende opskrift. 2. Gang brugte jeg tipomel og det besværliggjorde i nogen grad håndteringen da dejen blev meget klistret men fine rundstykker
    I dag har jeg kommet 100g tipo i og dejen har været fin at arbejde med. Har desuden skruet ned for saltet til 7 g
    Tak for en god opskrift

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. marts 2024 kl. 13:29

      Hej Gunnar:-)
      Det er skam mig, der takker, fordi du læser med og bruger mine opskrifter.
      Ha’ en skøn weekend.

      Kh Lene

      Svar
  50. Gunnar Guldberg

    31. marts 2024 kl. 14:53

    5 stars
    Disse rundstykker er blevet en fast del af husets repertoire. De bliver frosset og genoplivet hver søndag.
    8 min ved 180 grader i airfryer og de er som nybagte. Dette er alletiders opskrift

    Svar
  51. Morten Sorensen

    7. april 2024 kl. 19:28

    5 stars
    Hej Lene,
    Tak for en find opskrift, plus alle dine gode raad og tips.
    Jeg formoder mit problem er haevningen (jeg bor i USA, defor manglen paa afabetets sidste tre bogstaver).
    Jeg synes ikke dejen haever nok. Jeg bruger lunkent vand (ca. 40 grader) og aktivt toergaer. Sker der noget ved at oege maengden af gaer? Jeg har hulplade og bageenzymer.
    Tak,
    Morten

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. april 2025 kl. 14:13

      Hej Morten:-)
      Beklager det meget sene svar.
      Du kan sagtens øge mængden af gær eller blot forlænge hævetiden.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  52. Mette Andersen

    28. juli 2024 kl. 11:10

    Hej Lene

    Jeg har læst RIGTIG mange af spørgsmålene, men er desværre ikke støt på nogle svar på mit spørgsmål.
    Jeg har med stor succes bagt rundstykkerne, de er helt fantastiske.
    Jeg skal til at bage til vi skal have gæster og ved at nogle af dem sætter pris på et grovere rundstykke.
    kan man skifte noget af hvedemelet ud med noget grovere?

    Mvh.Mette

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. april 2025 kl. 14:12

      Hej Mette:-)
      Du kan godt skifte ca. 20% af melet ud med grovere mel. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis du synes, dejen bliver for tør.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  53. Helle Flørnæss

    8. januar 2025 kl. 16:15

    5 stars
    Hej Annette
    Jeg bagte boller og horn i mandags gav dem bagetiden i opskriften og de blev forbrændte. Prøver igen i dag og har kortet bagetiden ned til 15 min og så ser jeg hvordan de ser ud, 3 min mere så er de perfekte

    Svar
  54. Lars

    22. marts 2025 kl. 11:55

    Vil de blive mere sprøde, hvis de bages med damp de første 20 minutter

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. marts 2025 kl. 17:59

      Hej Lars.
      Nej, overfladen på dem er normalt fugtig nok til at give den mængde damp, der skal til for at få en sprød overflade.
      Prøv at eksperimentere lidt med temperaturen og placeringen i din ovn, indtil du rammer den rigtige afbagning.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Verdens bedste pizzasnegle – Nem opskrift med…
  • Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme