Pizzamumier – en sær snegl til halloween

Der har været musical på skolen. Et stort set-up, hvor alle elever og lærere deltog. Alle fra 0. til 9. klasse, også heldagsafdelingen. I år var temaet Grimms eventyr, hvor eleverne på tværs af årgange på to uger skrev små skuespil og sangtekster til musik af George Michael. Byggede kulisser og lavede dragter og rekvisitter. Emnet blev sluttet af torsdag og fredag i den anden uge, hvor der blev vist fire forestillinger, to hver dag. Hver elev skulle bidrage til aftensmaden, og jeg øjnede chancen for at afprøve en halloweenopskrift: Pizzamumier.

Pizzamumier

Alle kan bage pizzasnegle. Og alle kan bage pizzamumier. Mit ønske var ansigter, som var omviklet med bandager. To stirrende øjne. Og en smule groft mel i dejen. Jeg brugte hvid fuldkornshvedemel. Altså, hvid hvede.

Du kan komme hvad som helst på pizzaerne. Jeg brugte tomatpuré i bunden. Det kunne også have været fint med grøn pesto, som vi oftest bruger på pizza. Men da der var børn, hvis spisevaner jeg ikke kendte, tog jeg den sikre vej og brugte tomat.

Måske har du også lyst til at bage pølsemumier?

Pizzamumier

Øjene var skiver af sorte oliven. De lå, så dem, der ikke kan li’ oliven, nemt kunne pille dem af. Du kan også bruge jalapeños, hvis du vil. Eller et stykke peberfrugt. Ovenpå tomatpuréen var der naturligvis revet ost. Og enten skinke i strimler eller pepperoni. Jeg lavede 15 af hver. Et drys oregano og en gang bandager. Så var de klar til ovnen.

Jo, det tager lidt længere tid at lave pizzamumier. Men jeg lover dig, du bliver belønnet med glade børn, som synes, du er lidt sej. Og hvis du nu står og småklukker for dig selv i køkkenet, mens du lægger bandager på, fordi det er lidt hyggeligt at lave noget anderledes. – Så er de ekstra minutter givet godt ud:-) Der blev som sagt ca. 30 pizzzamumier af portionen.

Pizzamumier

Pizzamumier

  • 2½ dl. mælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 2 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 100 g blødt smør
  • 200 g hvid fuldkornshvedemel (hvid hvede)
  • ca. 450 g hvedemel

Pensling og topping

  • 1 æg
  • 1 spsk. mælk
  • En stor dåse tomatpuré
  • 200 g revet mozzarella
  • 30 skiver pepperoni
  • 75 g skinke i strimler
  • 60 skiver af sorte oliven (eller andet til øjne)
  • Oregano

Varm mælken, indtil den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt og smør og bland godt. Ælt melet i ad et par omgange. Ælt dejen i 10 minutter. Lad dejen hvile i 5 minutter, og ælt så igen i 5 minutter. Nu skulle dejen gerne være meget smidig og nem at strække. Dæk skålen til med en opklippet frysepose og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter, til den når dobbelt størrelse.

Tænd ovnen på 220° (alm. ovn, ikke varmluft).

Ælt dejen kort igennem og del den i to. Dæk den del af dejen, du ikke arbejder med, til med et fugtigt viskestykke. Rul dejen ud til et par milimeters tykkelse på et let meldrysset bord. Udstik cirkler med en udstikker med en diameter på 9 cm. Læg dejcirklerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg fik plads til 12 hoveder på hver plade.

Pizzamumier

Pisk æg med mælk og pensl langs kanten af dejcirklerne. Smør et lag tomatpuré på hvert hoved, drys med ost, læg 2 skiver pepperoni eller lidt skinkestrimler på hver og placer øjnene midt på cirklen som øjne. Drys med lidt oregano.

Saml dejresterne, hvor du stak cirklerne ud, rul dejen ud igen og skær smalle strimler med en bredde på 8-10 mm. Det er nemmest at skære smalle strimler med et pizzahjul. Læg dejstrimler på kryds og tværs på dine pizzamumier og skær dem til langs kanten af cirklen. Tryk dem evt. lidt fast i æggestrygelsen, så de bliver siddende. Pensl alle bandage-strimlerne med æggestrygelsen og lad hovederne hæve i 10 minutter, før du bager dem i nederste tredjedel af ovnen i 10-11 minutter.

Pizzamumier

Fortsæt med resten af dejen, indtil du har brugt det hele. Når du tager pizzaerne ud af ovnen, skal du dække dem til med et (tørt) viskestykke, så de ikke bliver tørre med det samme.

Opbevaring og opvarmning

Da der er kød på pizzamumier, skal de opbevares i køleskabet. Det gør dog ikke noget godt for gærdej at komme i køleskabet. Det bliver hurtigere tørt. Så hvis du bager pizzamumier til madpakken, vil jeg anbefale dig at fryse dem ned i portioner, så der er til én madpakke i én pose. Så behøver du ikke tø flere op end højst nødvendigt, og du behøver heller ikke bekymre dig om, at pizzaerne bliver dårlige i skoletasken. De tør op til frokost, hvis du tager dem ud om morgenen.

Pizzamumier

Hvis du vil genopvarme pizzamumier har jeg et godt trick til dig: Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Skyl brødet under vandhanen (bare hurtigt ind igennem vandstrålen og ryst vandet lidt af) og læg dem på en bageplade. Sæt dine pizzamumier i ovnen i ca. 5 minutter, til de er varme. Vandet på brødet gør, at de bliver som nybagte. Dette trick virker også med boller, rundstykker, flutes, pølsehorn etc.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *