Der er ikke noget værre, end når burgerboller er for små! De bedste burgerboller skal kunne rumme og suge alt det fyld, vi kan finde på at stoppe i dem. De skal være bløde, så de ikke revner. Og så skal de mætte længe.
Vi har ikke spist købe-burgerboller i meget lang tid. Det er (næsten) lige så hurtigt at bage dem selv. Vi ved, hvad der er puttet i dejen, og så slipper man for den der lidt tørre, papagtige bolle. (Undskyld, Påskebrød og alle andre…)
Selvom vi gerne ville, er det komplet umuligt at spise mere end én burgerbolle pr. person, når den først er proppet med kød og fyld. Glem også pommes fritterne, medmindre du er virkelig sulten;-)
Hvis du er ude efter nye varianter af burgertilbehør, så tjek mit indlæg med syltet æblepickles, guacamole og pico de gallo tomatsalsa. Det er virkelig lækkert med noget andet end det, man “plejer”.
De bedste burgerboller uden fuldkorn
Burgerboller skal ikke altid være grove. Nogle gange har man bare lyst til en hvid bolle, selvom groft mel naturligvis er sundere og mætter mere.
Til gengæld vil jeg anbefale dig at bruge en hvedemel med et gluten-(protein)indhold på mindst 12 g pr. 100 g mel. Du kan læse på posens næringsindhold, hvor meget protein, der er i.
Et glutenindhold på 12% og derover giver et stærkt og luftigt brød, som har en flot struktur indeni. Mel med lavt glutenindhold (på 8-9%) er ikke så bagestærkt til brød, men giver luftigere kager og sprødere småkager.
Jeg har bagt grove burgerboller med fuldkornsmel (hvid hvede og fuldkornsdurum), men også nogle ret fantastiske burgerboller med chili i.
Tricket
Tricket til at få flade, ensartede burgerboller er, at du skal efterhæve bollerne to gange. Først lader du dem hæve i 20 minutter. Derefter presser du fx et skærebrædt ned over bollerne, så de trykkes ensartet flade, og derefter skal de igen hæve i en halv time, før du bager dem.
Presningen gør, at alle bollerne bliver lige høje, og kernerne, som er drysset ovenpå bollerne, får endnu bedre fat i dejen.
Se processen her i billeder:

En buttet bolle, trillet under en hul hånd og dyppet i sesamfrø.

Burgerbollerne efter en hævetid på 20 minutter.

Læg et stykke bagepapir over bollerne og pres ned med et skærebræt, til alle bollerne er ca. 1 cm høje.

Burgerbollerne efter presningen, men før den anden efterhævning.

Efterhævede burgerboller klar til ovnen.
Drys
Nogen kan li’ burgerboller med sesamfrø på toppen. Jeg kan godt li’ dem med sorte nigellafrø, fordi de har en lidt krydret smag, men du kan drysse dem med lige det, du har lyst til. Nigellafrø hedder også ‘Jomfru i det grønne’, for hvis du sår frøene, får de de smukkeste lyseblå blomster.
Jeg følte, at denne opskrift trængte til en opdatering med nye billeder og beskrivelse af den smarte teknik, jeg har fundet til at gøre dem flade på toppen, så de ligner rigtige (købte) burgerboller. I starten rullede jeg nemlig bare bollerne flade med kagerullen. Det er ikke så effektivt som den “nye” metode, der er beskrevet i selve opskriften.
I dagens udgave puttede jeg en spiseskefuld nigellafrø i dejen, så de ikke kunne falde af, men i stedet give masser af smag til brødet. Ovenpå bollerne har jeg brugt både hvide og sorte sesamfrø. Jeg synes, de sorte er mere dekorative end de hvide sesamfrø, men smagen er stort set den samme.
Da opskriften første gang blev udgivet på bloggen i november 2016, penslede jeg bollerne for at holde nigellafrøene fast til bollerne. Det gør jeg ikke mere. Jeg kan bedst li’ matte boller, og det er ikke noget problem at få frøene til at sidde fast på bollerne, når de presses ned i.
Damp eller ikke?
Jeg lavede et forsøg med den ene bageplade, hvor jeg hældte en halv deciliter vand ind i et varmt støbejernsfad i ovnen for at skabe damp og få burgerbollerne til at hæve mere og blive endnu mere luftige.
Når man bager med damp i ovnen, er brødet længere om at danne skorpe, og dejen hæver derfor endnu mere op, før skorpen sætter sig. Jeg åbner ovnlågen kort efter 5 minutters bagetid, så den resterende damp kan slippe ud, og bollerne kan bage færdig.

Bollerne til højre er bagt med damp og derfor højere end de andre.
Det er ikke en udpræget fordel at bage burgerboller med damp i ovnen. Problemet er, at de hæver for meget op, så de bliver højere på midten. Dermed bliver det sværere at bide over burgeren, når den bliver fyldt op med bøf og tilbehør.
Når jeg har bestræbt mig på at få flade, lige burgerboller, vil jeg ikke have en bue op på midten. Jeg vil derfor ikke bruge damp en anden gang…

BURGERBOLLER MED NIGELLAFRØ
Ingredienser
- 2½ dl. mælk
- 1 dl. vand
- 10 g gær
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 æg
- 50 g smør, blødt, stuetemperatur
- 1 spsk. nigellafrø (valgfrit)
- 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Nigellafrø, sesamfrø eller hvad du har lyst til
Sådan gør du
- Bland mælk og vand og varm det op til lillefingervarmt. Smuldr og opløs gæren i væsken.
- Tilsæt sukker, salt og ægget, før du ælter halvdelen af melet ind i dejen. Ælt derefter nigellafrøene og det bløde smør ind, så det er godt fordelt.
- Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt i ca. fem minutter, til dejen er blød og smidig og slipper skålens sider.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i en time.
FORMNING
- Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, så burgerbollerne bliver lige store.) Hæld kernerne til drys i en dyb tallerken.
- Stram dejen op og tril bollerne runde under en hul hånd på bordpladen. Friktionen mod bordet gør dejens overflade glat og stram.
- Vend bollerne med samlingen opad, læg dem på sesamfrøene i tallerkenen og pres dem let ned, så kernerne sætter sig godt fast.
- Fordel bollerne på to bageplader klargjort med bagepapir, så der er god afstand mellem bollerne, fem boller på hver bageplade.
HÆVNING OG BAGNING
- Dæk bollerne til med et hårdtopvredet viskestykke og lad dem hæve tildækket i 20 minutter.
- Når dine burgerboller har hævet 20 minutter, fjerner du viskestykket, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke. De skal være ca. en centimeter tykke.
- Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter, tildækket med viskestykket. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag dine burgerboller i 12-14 minutter i den nederste tredjedel af ovnen.
- Når de varme burgerboller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde.
- Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.
Noter
Du kan også vælge at bage mine gulerodsboller med chiafrø som burgerboller. Det fungerer de ret godt til.
Skriv et svar