De her gulerodsboller og billederne af dem blev startskuddet til Bagvrk. Jeg har bagt dem mange gange siden, og det er der mange af mine læsere, der også har. Indlægget om gulerodsbollerne har ligget i Top 4 over de mest sete opskrifter i månedsvis, og det er der en god grund til.
Det kan godt være, dine grove boller er sundere, men jeg kan nu allerbedst li’ dine gulerodsboller!
Ordene er min mands. Og han har (som altid) ret;-) Gulerodsbollerne med chiafrø ER bare bedre end alle andre boller!
Bollerne holder sig friske og bløde i flere dage og er også lige så gode som nybagte, hvis de har været en tur i fryseren.
Hvad gør mine gulerodsboller så gode?
Der er flere årsager til, at lige præcis de her gulerodsboller er bedre end alle andre boller.
- Jeg putter ikke mere mel i end højst nødvendigt. Jeg har lært mig selv at håndtere en klistret dej og lade den suge fugt, mens den hæver. Når man putter så meget mel i dejen før første hævning, at dejen er til at forme som boller, så bliver det færdige resultat tørre boller!
Vær derfor tålmodig og put hellere for lidt mel i til at begynde med. Du kan nemmere tilsætte mere mel, når du former bollerne, end du kan fjerne det igen og redde en bolle, der er på vej til at blive tør. - Der er et surmælksprodukt i dejen. Det behøver ikke være kærnemælk. Du kan sagtens bruge ymer, A-38, creme fraiche, ylette, yoghurt – eller hvad du nu har en rest af. Du kan endda bruge skyr, men i så fald vil jeg anbefale dig at tilsætte lidt mælk eller vand, så konsistensen bliver tyndere.
Surmælksprodukter holder gærdej blødt og lækkert i flere dage end en dej med mælk eller vand vil kunne. - Chiafrøene holder på fugten. Når chiafrø sættes i blød i vand, svulmer de op og bliver gele-agtige. Når brødet bages, afgives en del af den fugt til dejen, og bollerne holdes friske i lang tid. Jeg forestiller mig, at det er lidt som de gelekugler, man kan købe til at holde på fugten ved potteplanter.
Lang æltetid
- Jeg ælter dejen i 10 minutter, efter det sidste mel er hældt i. Jeg bruger røremaskinen, men har du armkræfter til det, kan dejen fint æltes i hånden.
Den lange æltetid gør, at gluten i melet aktiveres, så dejen hæver godt op og får et flot og luftigt brød-net indeni. - Jeg synes bedre om bløde boller på anden-, tredje-, fjerdedagen, end hvis bollerne havde været sprøde fra starten. En sprød skorpe er nemlig aldrig sprød dagen efter. Derfor lægger jeg et hårdtopvredet viskestykke over bollerne, når de kommer ud af ovnen.
Det fugtige viskestykke holder på dampen og fugtigheden i bollerne og gør, at skorpen bliver blød og lækker. – Men også at bollerne holder sig friske og bløde i længere tid, fordi de er mindre tørre. Læs evt. mere her.
Store boller mætter meget
Mine gulerodsboller med chiafrø og kærnemælk er ret store. Sådan kan jeg nemlig godt li’ dem. På den måde kan jeg nøjes med at spise en halv bolle til morgenmad. – Og eftersom jeg bedst kan li’ overbollen, og min mand ikke har noget imod underbollen, så er det en fin fordeling;-)
Jeg vejer mine gulerodsboller af på vægten, så de allesammen bliver lige store. Jeg vejer dem af til ca. 160 g, hvilket er ret stort for en bolle. Du bestemmer naturligvis selv størrelsen. Nogle laver 20 eller 24 boller ud af portionen, og så skal de selvfølgelig bage i kortere tid.
Jeg pensler ikke mine gulerods-, fødselsdags- eller grovboller. Jeg kan nemlig godt li’ den matte, bløde skorpe. Er du vant til en højglinsende bolleskorpe, kan du piske med et sammenpisket æg.
Pensl bollerne, før du sætter dem til hævning anden gang. Så er du nemlig sikker på, at du ikke kommer til at presse luften ud af bollerne med bagepenslen.
De sunde chiafrø
Chiafrø er en af tidens superfoods. Listen over fordele er næsten uendelig, men her er de vigtigste:
- Der er 4 gange så mange kostfibre i som i hørfrø.
- Der er 6 gange så meget kalk i som i sødmælk.
- Der er 15 gange flere antioxidanter end i broccoli.
- To skefulde indeholder mere Omega-3 end en laksefilet.
- Der er lige så mange proteiner i som i solsikkefrø.
(Kilde: iform.dk)
Chiafrø kan opsuge meget væske og svulmer dermed op til en gelelignende konsistens. Det er vigtigt i de her boller, da de ellers bare vil virke knasende som birkes. Det er ikke meningen.
Prøv også mine havreboller med chiafrø!
Andre gulerodsopskrifter
Gulerodsbollerne er også gode som burgerboller, og fordi de mætter så meget, kan du godt droppe dine fritter;-) Jeg har skrevet en opskrift om grove burgerboller, hvor der er nogle supergode tips og tricks til at få burgerboller til at se helt perfekte (og rigtige) ud.
Dem vil jeg anbefale dig at følge, hvis du bager gulerodsboller som burgerboller, for de bliver intet mindre end fantastiske på den måde. Du finder indlægget om burgerbolletricks lige her.
Jeg har videreudviklet på opskriften og har bagt et lækkert gulerodsbrød, som bliver stort og luftigt. I opskriften finder du også link til en Youtube-video, så du kan lære, hvordan jeg spænder dejen op til et brød.
Endelig må du også afprøve min opskrift på store, bløde gulerodsbrud, som smager som dem, du køber hos bageren.
Gulerodsboller med kærnemælk og chia
Ingredienser
- 2 spsk chiafrø
- 1 dl vand
- 25 g gær
- 60 g smør eller margarine
- 4 dl kærnemælk (ell. andet surmælksprodukt)
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 250 g groftrevne gulerødder
- 2 æg
- 100 g groft fuldkornshvedemel/speltmel
- 750 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Chiafrø blandes godt med vandet, så alle frø bliver våde og trækker i 15-20 minutter.
- Smørret smeltes og afkøles let. Hæld kærnemælken i og begge dele over i en stor røreskål.Mærk efter at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Smuldr og opløs gæren. Tilsæt salt, sukker, æg, gulerødder og chiafrø og rør godt.
- Tilsæt det grove mel og derefter hvedemelet lidt ad gangen til en smidig dej, som lige akkurat slipper skål og hænder. Den må gerne være klistret.
- Ælt gerne dejen i røremaskinen i 10 minutter. Dæk dejen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve et lunt sted i en time.
- Dejen æltes kort igennem på et let meldrysset bord. Du skal ikke mætte dejen med mel. Den må stadig gerne klistre.
- Del dejen i 12 lige store dele (jeg vejer dem af på ca. 160 g pr. stk.). Stram dejen op ved at trække i kanterne ind til midten (som når du samler en bylt), vend bollen med samlingen nedad og tril den rund og glat under en hul hånd.
- Sæt gulerodsbollerne på en plade med bagepapir. Lad bollerne hæve lunt og tildækket med et fugtigt viskestykke i 45 min.
- Varm ovnen op til 225°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Jeg pensler ikke bollerne, før jeg bager dem.
- Bollerne bages 15-17 minutter og afkøles på en bagerist under et fugtigt viskestykke.
Elvis
Ser godt ud..
Kan man ikke bruge youghurt- creme fraich eller alm mælk ( bare lacktose frit) vi tåler ikke lacktose .. plejer bare at skifte ud, men ved ikke om det ødelægger “blødheds effekten” her..?
LT
Hej:-)
Det er jeg helt sikker på, du kan. Jeg har hørt fra én, der brugte skyr fortyndet med vand, til det havde konsistens som kærnemælk. Så brug du bare creme fraiche eller yoghurt. Og så bare fortynd det lidt;-) Bare det er et syrnet produkt…
God fornøjelse.
Kh Lene
Sus
Kan du evt lave noget lignende uden kærnemælk da det ikke findes her i Sverige? De ser vildt lækre ud og vil gerne prøve med chia frø.
Kh Sus
LT
Hej Sus
Du kan bruge alle syrlige mælkeprodukter. I dag har jeg bagt dem med 2 dl. creme fraiche og 2 dl mælk, og de blev mindst lige så gode, som de plejer;-)
Jeg tænker, I nok har yoghurt eller tilsvarende? Det kan du sagtens bruge. Jeg blandede med mælk for at få creme fraichen lidt tyndere.
God fornøjelse med dem. De er VIRKELIG gode;-)
Kh Lene
Mia
Den her opskrift er genial.
Hvis jeg skal bage bløde mættende boller er det altid denne opskrift jeg ender med. Bager rigeligt og smider de fleste i fryseren, for de er som nybagte efter en tur på brødristeren.
Bruger altid A38, da jeg oftere har det i køleskabet end kærnemælk.
Flemming Nielsen
En dej man kan kalde våd! Og besværlig! Ikke den store bagenørd, og leder efter et par bolledeje/franskbrødsdeje der sidder hver gang, og er nemme at arbejde med. Denne her må være det værste kloster jeg har prøvet! Har fulgt opskriften slavisk – og troet jeg havde misset et halvt kilo mel! Jeg leder videre. Mvh. Flemming.
Lene Tranberg
Hej Flemming.
Ja, dejen er lige præcis fugtig, så man har saftige boller i mange dage. Det er et spørgsmål om øvelse at lære at håndtere en så våd dej.
God jagt. Håber, du finder din favoritopskrift.
Mange hilsner
Lene
Charlotte
Kan du ikke tåle “moderne”, syrnet kærnemælk? De bakterier, der bruges til syrning, spiser (lever af) det meste af laktosen. Jeg kan selv godt tåle almindelig kærnemælk og ost af samme grund 🙂
Marianne
Verdens bedste boller. De bliver bagt 2 gange om ugen hjemme hos os.
De er fantastiske – også på dag 3 og 4.
LT
Hvor er det dejligt at høre, Marianne:-)
Ja, bollerne holder sig friske i flere dage og er også gode at lægge i fryseren.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Heidi
Hej Lene.
Når du tager bollerne op af fryseren lader du dem så tø op på køkkenbordet eller kommer du dem i ovnen?
Vh Heidi
LT
Hej Heidi:-)
Jeg plejer bare at lade dem tø op i posen på køkkenbordet. Hvis jeg gerne vil varme dem efterfølgende, ryger de en tur på brødristeren – eller jeg varmer ovnen op til 200 grader, fugter bollerne under vandhanen og varmer dem i ovnen i ca 5 minutter:-)
Kh Lene
Marziaj
Kan mm bruge speltmel i stedet for hvedemel?
LT
Hvis du bruger fint speltmel, er jeg sikker på, du får samme resultat som med hvedemel.
Men lad mig endelig høre om det, når du har afprøvet det:-)
susanne
Kan man bege olie i stedet for smør/ margarine mvh susanne
LT
Hej Susanne:-)
Jeg må tilstå, at jeg endnu ikke har prøvet med olie. Jeg formoder, du kan, men lad det komme an på en prøve;-)
Kh Lene
Susanne
Hej lene har i dag fået afprøvet opskriften prøvede med olie de blev rigtig gode mvh susanne
LT
Hej Susanne:-) Perfekt og tak for tilbagemeldingen. Brugte du bare 60 g olie? Kh Lene
Susanne
Ja det gjorde jeg
Susanne
Ja det gjorde jeg de blev store fik 35 af en dobbelt portion
LT
Så er jeg jo nødt til selv at prøve det også;-) Tak:-)
Mie Brodersen
Hej.
Jeg er også helt vild med disse boller.
De er utrolig lækre og mætter dejligt.
Jeg har prøvet at lave dem som koldthævede boller, hvilket fungerer rigtigt godt for mig.
Har dog lavet få ændringer i opskriften.
har brugt :
60 gr olie istedet for margarine og
1spsk. akaciehonning istedet for sukker.
og så har jeg ca. brugt 12,5 gr. gær og ladet dem hæve i køleskab natten over.
Jeg får 18 stadigvæk dejlig store boller, ud af denne opskrift.
Bager dem med varmluft.
Mie
LT
Hej Mie
Tak for din besked. Det er nemlig helt korrekt, at man ved at halvere gærmængden kan lade dem koldhæve. På den måde kan man tilpasse opskriften sit ‘dagsprogram’ i stedet for at være slave af opskriften. Det er jeg stor tilhænger af
Tak for roserne. Det gør mig meget glad:-)
Kh Lene
Lone
Hej Lene.
Når jeg koldhæver dejen- skal den så stadig røres lige så længe?
Synes jeg har læst at det er fordelen ved koldhævet at det over den tid selv danner de gode glutenstrenge?
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Det er helt korrekt, at dej selv danner de lange glutenstrenge, når den bare får tid. Du behøver dermed ikke ælte den så længe.
God bagelyst.
Kh Lene
Tanya
Tror det er en god opskrift. Men på min bøtte med chiafrø står at de skal have forholdet 1/10. Jeg vejet chiafrø af 2 spsk = 20g så skal de sættes i blød i 200g ( 2dl) vand. Men du bruger kun 1dl. Så har chiafrøen da ikke suget nok væske til sig, tager de væske fra dejen så?
Har lige sat chiafrø i blød nu her til aften, så de kan suge væske til sig, bager den i morgentidlig, tager også lige nogle solsikkefrø i.
Har ingen kernemælk hjemme bruger mælk med 1spsk citronsaft i stedet for, du for lige en melding om hvordan det er gået.
Hilsen Tanya
Lene Tranberg
Hej Tanya:-)
Jeg bruger kun 1 dl, fordi dejen i forvejen er ret våd. Dog står frøene i opskriften heller ikke natten over, som du plejer. Derfor vil dine frø kunne suge meget mere væske.
Du kan altid bruge andre typer surmælksprodukter som fx yoghurt, creme fraiche, syrnet fløde eller skyr (evt blandet lidt op med vand) i stedet for kærnemælk.
Jeg glæder mig til at høre om dit resultat.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Lene
Mon man med fordel også kan komme noget natron i, når der nu er kernemælk i?
Og alt det hvedemel, kan man erstatte noget mere af det med noget sundere? Måske havregryn og en sundere type mel ? 🙂
LT
Hej Lene:-)
Jeg ville ikke putte natron i en gærdej. Det fungerer kun i kager, i gærdej bliver det ikke godt. Bollerne er fint luftige i forvejen:-)
Du kan sagtens bruge fx fuldkornsspeltmel i stedet for hvedemelet, men lad gerne 2/3 være fint formalet, så bollerne ikke bliver for tunge.
Hvis du gerne vil have havregryn i, vil jeg anbefale dig at kaste et blik på min opskrift på havreboller. De er lige så bløde som gulerodsbollerne, men jeg udbløder havregrynene, så bollerne ikke bliver tørre, når havregrynene suger væske. Du kan sagtens tilsætte lidt gulerødder til dem – og bruge fintformalet fuldkornsspelt eller hvid hvede i stedet for alm hvedemel
Jette Pedersen
Hvor kan man købe de frø
LT
Hej Jette:-)
Man kan købe chiafrø i de fleste dagligvareforretninger. Jeg har i hvert fald set dem i Meny, Føtex, Netto og Fakta. De ligner aflange birkesfrø.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Trine
Hej
Skal bollerne pensles??
Jeg er igang med en dobbelt portion og tror de bliver rigtig godt:-) Tak for god opskrift.
Hilsen Trine
LT
Hej Trine:-)
Tak for din besked:-)
Jeg pensler meget sjældent mine boller, for jeg kan godt li’ den matte, naturlige overflade. Men du kan sagtens pensle, hvis du plejer at gøre det.
Håber, du synes om bollerne.
Kh Lene
Ella Jensen
Tak for en fantastisk opskrift. Jeg har prøvet den en enkelt gang, men skulle bruge meget mere mel end du skriver i opskriften. Jeg har derfor tænkt, om det er fordi jeg gør noget forkert med chia frø. Skal de i dejen sammen med den dl vand, eller skal de sigtes/ vrides ved hjælp af en klud for at få væsken ud?
LT
Hej Ella:-)
Tak for din besked:-)
Nej, jeg blander bare chiafrøene med vandet og lader det stå, indtil det er en tyk grød.
Min dej er ret våd og klistret, når jeg sætter den til hævning. (På Bagvrk’s Facebookside kan du se en lille video, hvor jeg viser, hvor klistret dejen faktisk er, når den er klar til at hæve.)
Når jeg skal forme bollerne brugee jeg mindst muligt mel, bare nok til at jeg ikke bliver klistret helt ind;-)
Det er en af måderne, hvor jeg sikrer, at bollerne bliver ved med at være bløde og saftige.
Kh Lene
Marianne
Det har godt nok ikke noget at gøre med gulerodsboller,men jeg prøver alligevel.Har du nogle gode ideer til hvad man kan bruge alt for mange bagte vaniliekranse til?
LT
Hej Marianne:-)
Det er helt OK;-) Alt for mange vanillekranse ville jeg knuse og bruge som bund under en (syrlig) mousse eller cheesecake.
Jeg har et par forslag til dig her: https://bagvrk.dk/smaa-brombaertaerter-smaakagemandens-endeligt/ eller https://bagvrk.dk/blaabaermousse-kage/
Jeg tror, du skal putte lidt mindre sukker i mousserne, når det er søde vanillekranse, men det kan du jo smage dig lidt frem med:-)
Kh Lene
Marianne
Mange tak for svar.Vil gemme dine forslag
Doris Andresson
Bagte bollerne i går – og de blev bare perfekte. Det er ikke sidste gang jeg bager dem – allerede en ynglingsooskrift 🙂
LT
Hej Doris:-)
Det glæder mig meget at høre:-) Det er absolut også min yndlingsbolle;-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Sandie
Min fyr efterspurgte boller med Chiafrø, og med det samme kom jeg I tanke om din opskrift, da jeg I lang tid gerne har ville prøve dem. De smager jo bare godt! 😀 Og de er stadigvæk lækre flere dage efter!! Det er overhovedet ikke sidste gang, at jeg bager dem! <3
Lene
Tusind tak, Sandie, det glæder mig meget at høre❤️
Kh Lene
Birgitte
Hej.
Når man koldthæver dejen i køleskabet, skal de så stadig hæve de 45 min når de er formet til boller?
NB. SUPER LÆKRE BOLLER, anvendes ofte til burgerboller, og dejligt mættende!!! Laver dem igen og igen
NB. Hvor og hvordan kan jeg printe dine opskrifter ud?
Bh.
Birgitte
Lene
Hej Birgitte:-)
Hvis du koldhæver de formede boller over natten, skal du tage dem ud af køleskabet, når du tænder ovnen, så de når at komme op i temperatur, før du bager dem.
Jeg lavede en gruppe på Facebook, som hedder Bag om Bagvrk, hvor jeg lagde de første opskrifter op som PDF-filer. Der kan du i hvert fald finde opskriften på gulerodsbollerne. Dem kan du printe pænt ud:-)
Jeg opgav at vedligeholde systemet, fordi jeg kun kunne lægge opskrifterne ind i kronologisk og ikke alfabetisk orden, og man kan ikke søge i filerne.
Kh Lene
Heidi
De er meget lækre boller – alle mine drenge kunne godt lide dem og spiste flere til morgenmad i dag!
Jeg brugte 12.5 g gær med 200 g fuldkornsmel og lad dem stå i køleskabet til koldhævning over natten. Så formede jeg 20 boller (90g hver) og lad dem efterhæve i ovnen med den dampmetode jeg så i din opskrift til “fluffy chocoladeboller”. Bagte dem i 15 minutter, og glæder mig nu til at have madpakke boller hele ugen! Tak for opskriften!
Lene
Hej Heidi:-)
Tusind tak for tilbagemeldingen og tips til koldhævning. De er hermed givet videre:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Hanne
Hvem laver groft fuldkorns hvedemel ? Jeg har kun fundet fuldkorns hvedemel.
Lene
Hej Hanne:-)
Jeg har købt mit i Meny og Løvbjerg. Det er Gestus, som laver det. (En lysebrun pose med et kilo i.)
Du kan sagtens bruge finere fuldkornshvedemel eller speltmel, hvis det er det, du kan få fat i:-)
God fornøjelse med bollerne og god dag.
Kh Lene
Annette Nykvist
Det er simpelthen bare de bedste boller nogensinde, de er altid efterspurgt TUSINDE TAK for den fantastiske opskrift ;O) og fortsæt endelig følger gladeligt med og dejligt med alle de gode tips du også deler <3<3<3
Lene
Kære Annette:-)
Det var da en vidundelig kommentar fra morgenen af<3 Tusind tak:-)
Ja, det er lidt utroligt at min allerførste opskrift også er den allerbedste, så uanset hvilken type boller jeg bager, bliver de altid målt op mod gulerodsbollerne - og taber oftest;-) I hvert fald hos min familie:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Katrine
Jeg må tilslutte mig koret af roser. Bollerne er vildt gode, også på anden- og tredjedagen! Og det var ikke løgn, da du skrev, de mættede 😉
Lene
Kære Katrine:-)
Tusind tak for de søde ord:-)
Jeg gør mit bedste for aldrig at lyve, men ja, de mætter pænt meget;-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Kathrine
Hej Lene.
Tror du, man også kan komme solsikkefrø i, og i så fald, hvor mange gram ca? Og mon de skal stå lidt i blød først, så de ikke knaser, men er bløde og lækre? Jeg vil selvfølgelig stadig bruge chiafrø, men bare tilføje lidt solsikke 🙂
Lene
Hej Kathrine:-)
Det kan du sagtens. Jeg ville tilføje en håndfuld eller to. (Jeg ved desværre ikke, hvor mange gram det er.)
Hvis du sætter dem i blød i vand, skal du bare hælde vandet fra, før du putter dem i bollerne. Jeg er også mest til de bløde kerner:-) Jeg ville sætte chiafrø og solsikkekerner i blød i hver sin skål en halv times tid, før du går i gang med resten af dejen.
God fornøjelse og god weekend!
Kh Lene
Lena
Hej. Jeg har lige bagt bollerne, og de blev gode….dog måske ikke så luftige som jeg regnede med. Kan det skyldes at jeg brugte A38 og tørgær ( en halv pose) ? …har lige læst man skal fortynde fx , som her, A38, det gør jeg næste gang. Men, A38 gjorde jo det smeltede smør koldt så da tørgæren skulle i, var det i kold smør/ A38…. selv om det hele havde stuetemperatur . Kan det være årsagen til den lidt manglende luftighed tror du ? Hvordan ville du have gjort med tørgær og hvordan ville du få mælkeproduktet lunt ?
Hilsen
Lena
Lene
Hej Lena:-)
Du kan godt lune surmælksproduktet lidt, hvis du vil.
Alternativt vil jeg foreslå dig en anden metode: Bland tørgæren med melet, lad smørret være blødt, ikke smeltet, og bare ælter det bløde smør i, når halvdelen af melet er æltet i, så det bliver godt blandet. Så kan du undgå, at smørret klumper i den kolde væske.
Du skal lade dejen hæve i længere tid. Tørgær kan nogle gange være lidt træg, men også den kolde dej har noget at sige. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse. Hævetiden er kun vejledende, så alt efter temperaturen på din dej og i dit køkken, skal den nok hæve længere hos dig:-)
Jeg krydser fingre for et bedre resultat næste gang;-)
Kh Lene
Lena
Tusind tak for svar.
Jeg hævede netop dejen lidt længere idet jeg syntes den manglede lidt fylde.
Tricket med smørret vil jeg huske, også at varme surmælks produktet lidt.
Jeg prøver igen. Bollerne smager super godt, men er ikke så fluffy som jeg ønskede.
Tak for mange gode råd, opskrifter og underholdning.
Lene
Tak, fordi du læser med<3
Kh Lene
Charlotte Vestergaard
Skal det være bløde boller når de er færdige??
De opskrifter jeg har lavet gulerods boller af, har været sprøde når de har været færdige. Og tak for lækre opskrifter. Og din altid søde og venlige måde at være på:-)
Knus Charlotte
Lene Tranberg
Kære Charlotte:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Ja, bollerne er bløde og holder sig bløde og friske i flere dage. Sådan kan jeg nemlig bedst li’ dem;-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Julie Olsen
Kan jeg putte lidt mindre hær i og så lade dem hæve natten over?
Lene Tranberg
Hej Julie:-)
Jeg har aldrig prøvet at koldhæve bollerne, for de er lige så gode dagen efter, de er bagt…
Men almindeligvis kan man reducere gæren og hæve en dej natten over:-)
Held og lykke med bagningen;-)
Kh Lene
Nette
Hej Lene.
Bruger du dejkrog, spade eller begge dele?
Jeg glæder mig til at bage og spise dem.
Lene Tranberg
Hej Nette:-)
Jeg bruger spaden, indtil halvdelen af melet er æltet i, og så skifter jeg til dejkrogen.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Louise
Hej
Jeg tåler ikke mejeri produkter, men disse boller ser
Godt nok lækre ud. Ved du om soja yoghurt evt vil kunne bruges? Eller hvad har du af foreslog til at erstatte med?
Mvh Louise
Lene Tranberg
Hej Louise:-)
Jeg har desværre ingen erfaringer med at bage mælkefrit, kun med laktosefrie mælkeprodukter.
Hvis soya yoghurt er syrligt som almindelige surmælksprodukter, ville jeg ikke have nogen forbehold, men bare kaste mig ud i forsøget:-)
God fornøjelse med det!
PS: Du må meget gerne melde tilbage, hvordan det gik, så andre også kan have glæde af dit svar;-)
Kh Lene
Farida
Hej,
Kan man lave dejen om natten og bage bollerne om morgen ?
Mvh Farida
Lene Tranberg
Hej Farida:-)
Ja, det kan du godt, hvis du halverer gæren og lader dem koldhæve i køleskabet.
God fornøjelse!
Kh Lene
EVA
HEJ LENE , KOMMER DU HVEDESUR OG BAGEENZYMER I DINE GULERODSBOLLER , MVH EVA
Lene Tranberg
Hej Eva.
Nej, hverken det ene eller det andet:-) Bollerne bliver luftige og saftige uden enzymer, så det ser jeg ingen grund til.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Marianne
Jeg har altid nogle af disse boller i min fryser til mig selv, dagplejebørn og gæster. Alle elsker dem.
Men ak! Kæresten havde overnattet, og jeg havde glemt at tage boller op. Jeg tændte ovnen på 200 grader varmluft, satte de frosne boller ind og krydsede fingre for at der ville ske noget godt. 20 min senere kom de lækreste boller ud! Helt sprøde udenpå og bløde indeni, nærmest som rundstykker
Jeg har nu gjort det samme flere gange siden.
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Tak for din søde besked:-)
Ja, det kan næsten ikke gå galt med gulerodsbollerne. De er også gode som sandwich- eller burgerboller.
Kh Lene
Karin
Super lækre boller der ALTID er et hit hjemme hos os.
Har du erfaring med at bruge squash i stedet for gulerod…?
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Tak:-)
Jeg har prøvet at bage dem med squash i stedet. Enten skal du lade squashen dryppe af efter rivning og knuge noget af væsken ud af dem, eller også skal du bruge lidt mere mel, for squash er noget mere våde end gulerødder;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Torben
Hej
Tak for dine opskrifter på fantastiske gulerods- og havreboller.
De er et kæmpe hit.
Jeg tilføjer hvedesur og bageenzym og bruger olie i stedet for smør.
Lene Tranberg
Hej Torben:-)
Tak for din søde besked:-D
Jeg er sikker på, hvedesur giver noget ekstra til smagen.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Mie Brodersen
Ganske enkelt de bedste boller der findes.
Lækre svampede og holder sig friske i flere dage.
Lene Tranberg
Hej Mie:-)
Tusind tak for din søde besked.
Men ja, det faktisk de bedste boller, der findes;-)
Kh Lene
Heidi
To år senere og jeg bager dem stadig og ofte. Smager også virkelig godt med jordskokker i stedet for gulerødder – og de er usynlige, hvis man har små børn der ikke vil spise grønsager ;-). Fantastiske boller. Tak igen for opskriften!
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Jeg bruger jordskokker alt for lidt. Dem må jeg huske at putte i bollerne en dag:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Connie Moisen
Flotte flotte boller ….men er du vimmer de store 160 gr dej – så store boller har jeg ikke bagt før
vh connie
Lene Tranberg
Hej Connie:-)
Ja, det er også derfor, jeg kan nøjes med at spise en halv bolle;-)
Da jeg bagte dem i går, delte jeg portionen i 16 i stedet for. Det er stadig en stor bolle:-)
Dejligt, du kan li’ dem:-)
Kh Lene
Karin Hansen
Hej har du prøvet at skifte kærnemælken ud med valle? Jeg bager dine boller meget tit og de er gode. Jeg har en lille skål med olie i som jeg dypper fingrene i når jeg former bollerne det fungerer rigtig godt
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Nej, jeg har desværre ingen erfaring med valle, men umiddelbart vil jeg mene, at det fint kunne udskiftes:-)
Olie på hænderne er et fint trick, når man former en klistret dej.
God bagelyst!
Kh Lene
Pernille
Hej
Fantastisk opskrift, som jeg bager igen og igen og igen
Nu skal mine kolleger smage de skønne boller, som jeg vil bage aftenen før jeg tage med til vores fælles morgenbord. Tænkte hvordan jeg nemt kan lune dem uden at de bliver tørre?
Har du en ide?
Mange tak for grundige og skudsikre opskrifter og super inspiration til bagværk og meget mere
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Du kan sagtens bage dem aftenen før.
Hvis I har en ovn på din arbejdsplads, kan du varme den op til 200 grader, fugte overfladen på bollerne og lune dem på risten i ovnen. (Dyp bare fingrene i vand og brug hænderne som pensel til at fugte bollerne med.)
Har I ikke en ovn, kan man pakke fryseposen med bollerne ind i et viskestykke og lægge dem på en varm radiator. – Det gjorde min mor altid i “gamle dage”.
Ha’ en dejlig weekend, når du når så langt!
Kh Lene
Pernille
Hej igen og tak for dit svar.
Det gik fint med bollerne som jeg bagte dagen før de skulle spises og pakkede dem i poser lidt smålune.
Dagen efter blev de lunet langsomt ved svag varme uden at de blev tørre.
Stor ros fra kollegerne og et par stykker har spurgt til din opskrift
Mange forhåbentlig snart forårshilsner her fra
Bh Pernille
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Tak for din søde besked:-)
Dejligt, at kollegerne kunne li’ dem. Så er alt godt;-)
Kh Lene
Majbritt Sommermark
Hej Flemming.
Bare et lille råd fra 1 der bager disse boller flere gange om måneden.
Dyp hænderne i en tallerken med olie, og det er nemt at forme bollerne.
Et råd fra Lene, som virker hver gang.
Vi kan ikke undvære disse boller, som morgenmad, eller frokostboller.
God bagelyst
Majbritt
Lene Tranberg
Hej Majbritt:-)
Det er nemlig lige præcis et godt råd;-)
Jeg tror dog ikke Flemming ser din besked. Han er for længst videre…
Ha’ en skøn søndag:-)
Kh Lene
Sisse Bek Mortensen
Hej,
Jeg havde tænkt jeg ville prøve at koldhøve bollerne i nat, og bage dem imorgen tidlig. Jeg er godt klar over jeg skal bruge den halve mængde gær, men er det samme mængde mel stadigvæk og er efterhævningstiden den samme?
Lene Tranberg
Hej Sisse:-)
Jeg har ikke eksperimenteret med at koldhæve bollerne, fordi jeg synes, de er lige så gode dagen efter bagning.
Når man halverer gæren, skal en dej som udgangspunkt hæve dobbelt så længe ved stuetemperatur, men køleskabet forlænger hævetiden yderligere.
Mit umiddelbare gæt ville være 10 g gær til en koldhævning natten over.
Melmængden er den samme.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Lisbeth Bruun
Super lækre bløde og velsmagende boller, som holder sig i dagevis uden at blive kedelige.
Lene Tranberg
Hej Lisbeth:-)
Tak for din besked:-)
Jeg er helt enig. De holder sig friske i mange dage.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Jette Bolette
Gulerodsboller med ciafrø
Virkelig lækre boller. Så lette og velsmagende og alt andet end tørre…
Næste gang må jeg prøve med olie på hænderne, når de skal formes for den klistrede dej var lidt krævende at forme til boller.
Jeg brugte hvad jeg lige havde, så mine blev med groft rugmel, rosiner og A-38 og dejen koldhævede i køleskabet natten over. Vi er vilde med konsistensen og smagen. Det bliver ikke sidste gang jeg kommer ciafrø i mit bagværk.
1000 tak for den lækre opskrift og super vejledning 🥇❣️
Lene Tranberg
Hej Jette:-)
Beklager det sene svar.
Tak for din søde kommentar og alle stjernerne:-)
Din version af gulerodsbollerne lyder også lækker.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Pia breitenbauch
De mest fantastiske boller. De er blevet uundværlige.
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Tusind tak for alle stjernerne:-)
Selvom det er min allerførste opskrift, er det stadig en af de allerbedste, jeg ved.
Ha’ en skøn jul:-)
Kh Lene
Nina
Hej Lene 🤗Oj for en lækker opskrift 🤩 søgte på boller med kærnemælk og gulerod så dukkede denne fantastiske opskrift op ⭐⭐⭐⭐⭐⭐ har bagt dem nogle gange de er bare så lækre
Vh Nina
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Tak for din søde besked og alle stjernerne:-)
Efter min mening er det også verdens bedste boller.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Susanne F
Det er stadig yndlings-gulerodsbollerne 😊🙏🏻🎉 og lige nu står der en portion til hævning. De sidste par gange har jeg kombineret opskriften med dine lækre græskarboller (som vi bagte til halloween). Og kombinationen af de to opskrifter har givet nogle virkelig skønne boller.
Tak for alle dine opskrifter 🥰
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Det lyder lækkert med en kombination af de to opskrifter.
Tak for tippet:-)
Kh Lene
Sisse Bek Mortensen
Hvis man nu skulle lave dem uden Chia frøene, skal der så en form for mængde væske/vand i ekstra end kærnemælken, hvis ja hvor meget ekstra ville du så komme i? 😊