• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Burgerboller med fuldkorn – og et par fede tricks

Burgerboller med fuldkorn – og et par fede tricks

15. februar 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Burgerboller er nogle gange bare ALT for hvide. Det er fint nok nogle gange, men andre gange vil vi gerne have lidt mere bid i. Du skal bage burgerboller med fuldkorn i dag.

Burgerboller med fuldkorn

Burgerboller med fuldkorn

Når jeg bager eller laver mad, har jeg altid en tyk blok med små, hvide sedler til at ligge på køkkenbordet. Blokken bliver også brugt til at skrive indkøbslister på, men langt de fleste bliver til notater om opskrifter. Langt de fleste af de små, hvide sedler ender i en stak på mit skrivebord og en del af dem bliver skrevet ind på bloggen som en opskrift. Men nogle gange er der en seddel, der gemmer sig i stakken og forsvinder ud i glemslen. Sådan gik det i hvert fald med de her burgerboller med fuldkorn, som ellers blev rigtig gode.

Burgerboller med fuldkorn
De fladtrykte burgerboller før efterhævning.

Jeg havde taget billederne. Jeg havde også delt billederne et sted på de sociale medier, men det var først, da der var en, der spurgte efter en opskrift, at jeg opdagede, at det var over to måneder siden, den lille, hvide seddel blev skrevet. (Bare rolig, jeg er ikke så systematisk, at jeg skriver dato på mine lapper, men der er datering på billederne, så jeg kunne se det der.)

Det er ikke altid, jeg får skrevet på sedlen, hvad det er, jeg har bagt, så nogle gange må jeg gætte mig lidt frem. På denne seddel stod der dog heldigvis både bage- og hævetid.

Burgerboller med fuldkorn
Burgerbollerne har hævet 20 minutter og er klar til at blive trykket flade.

Tricket til at få burgerboller flade

Jeg lurede teknikken til at få brød ensartet høje, da jeg bagte pølsebrød i sommer. Du ved, alle burgerboller, man køber, er flade på toppen i stedet for buede ligesom almindelige boller. Det er ret simpelt: Man lader bollerne hæve lidt. Så presser man dem ned med en bageplade, og så skal de hæve igen, før de bages.

Burgerboller med fuldkorn
Burgerbollerne klar til ovnen efter hævningen.

Når dine burgerboller har hævet 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke, ca. 8-10 mm.

Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op.

Burgerboller med fuldkorn
Burgerboller med fuldkorn, trillet i sesamfrø.

Tricket til at få sesamfrø til at blive siddende

Måske har du set min anden opskrift på burgerboller?

Hvis du lægger mærke til købeboller, så har de ikke en blank overflade. De er matte, og alligevel hænger der så mange sesamfrø fast.

Tricket til at få en masse sesamfrø til at sidde fast er en lidt fugtig dej, som dyppes i en tallerken med sesamfrø. Det får frøene til at sidde fast i overfladen, og når så bollen hæver, bliver der lidt mere afstand imellem sesamfrøene.

Og vupti: Du står med boller, der ligner dem, du køber. De her har du bare selv bagt, og du ved, hvad der er i: 100% fuldkornsmel og kun lidt smør og sukker. Fine, ikke?

Burgerboller med fuldkorn

Burgerboller med fuldkorn

Store burgerboller bagt med 100% fuldkornsmel.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hævetid 2 timer t 5 minutter min
Samlet tid 2 timer t 40 minutter min
Ret Aftensmad, Brød
Køkken Bagværk
Antal 8 stk.

Ingredienser
  

  • 3 dl lunkent vand
  • 12 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 80 g fuldkornsdurum
  • 40 g blødt smør
  • 350 g hvid hvede fuldkornsmel
  • Sesamfrø til drys

Sådan gør du
 

  • Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Bland sukker, salt og fuldkornsdurummelet i. Ælt det bløde smør ind i dejen, før du tilsætter hvid hvede fuldkornsmelet ad et par omgange.
  • Ælt dejen, til den er smidig. Det tager ca. 12 minutter i røremaskinen. Dejen er stadig lidt klistret, men det er helt OK, for den vil suge væske, mens den hæver.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time og 15 minutter. Jeg bruger ovnen til at hæve i ved at indstille temperaturen på 37°.
  • Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og ælt dejen kort igennem. Brug ikke mere mel end højest nødvendigt. Dyp hellere hænderne i mel i stedet for at ælte mere mel ind i dejen.
  • Del dejen i 8 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække hjørnerne op til midten af dejen, og derefter trækker du de nye hjørner op. Vend dejen med samlingen nedad og tril dejen til en rund bolle under en hul hånd.
  • Hæld sesamfrø i en tallerken. Læg bollen ned i sesamfrøene med den glatte side ned mod frøene. Tryk let, så frøene sidder godt fast. Fortsæt med de øvrige boller. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, med god afstand imellem. Hvis du ikke vil have, at de vokser sammen, skal du nøjes med at bage fire burgerboller på én bageplade.
  • Sæt bollerne til hævning i den 37° varme ovn i 20 minutter. (Eller et lunt sted tildækket med et hårdtopvredet viskestykke.)
  • Når dine burgerboller har hævet i 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du let ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke.
  • Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter i ovnen. Det sidste kvarter af hævetiden tager du bollerne ud af ovnen og varmer den op til 210°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
  • Bag dine burgerboller i 13-15 minutter i den nederste tredjedel af ovnen. Når de varme boller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde.
  • Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.

Noter

Burgerboller er fryseegnede. Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal fylde i dine burgerboller, vil jeg anbefale dig æblepickles eller guacamole.
Tags Burger, Fuldkorn, Madbrød

Tags: Aftensmad, Billig, Boller, Børnevenlig, Burger, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Hverdagsmad, Madpakker, Nem opskrift, Sandwich, Sund

Previous Post: « Grundopskrift på marengs – den perfekte oversigt
Next Post: Gåsebryst – den klassiske konditorkage »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Josephine

    11. juli 2018 kl. 6:57

    Hej Lene

    Jeg bagte disse burgerboller den anden dag, og de blev fantastisk flotte med perfekt størrelse og tykkelse. Min kæreste kom henrykt hjem med hakkekødet og ytrede, at det var de flotteste hjemmebagte burgerboller, han nogensinde havde set!
    MEN jeg synes altså ikke, at de smager af ret meget. Derfor tænkte jeg, om man kunne eksperimentere med noget surdej til burgerboller, for at give lidt mere smag?
    Jeg har selv forsøgt en enkelt gang, og resultatet var slet ikke dårligt. Da du er så god til det med brød er hermed en opfordring og et ønske fra en flittig læser; burgerboller med surdej! 😀

    Svar
    • Lene

      11. juli 2018 kl. 7:02

      Hej Josephine:-)
      Det er en rigtig god idé, som også står på min “to-bake-liste”. Du har ret, det er jo bare en almindelig bolledej, så de smager ikke af så meget.
      De sidste gange har jeg bagt burgerboller af dejen fra mine chiliflutes. De er ikke stærke, men bare fint krydrede. Et stort hit blandt drengene:-)
      https://bagvrk.dk/chiliflutes/

      Kh Lene

      Svar
  2. Marina

    6. august 2018 kl. 17:27

    Hej

    Det er et super godt trick til at få flade burgerboller. Har prøvet med min egen opskrift på burgerboller (som er meget anderledes end din) og det virker super godt. De andre tricks bruger jeg også men jeg havde aldrig tænkt på det med at få dem ensartede fladmaste før jeg for noget tid siden googlede det og fandt din opskrift. Nu var jeg lige inde og kikke igen, fordi jeg overvejer at publicerer min egen opskrift og hvis jeg gør det skal du selvfølgelige krediteres for tricket.

    Iøvrigt sejt navn og profilbillede ❤️

    Svar
    • Lene

      6. august 2018 kl. 19:48

      Hej Marina:-)
      Tusind tak for dine søde ord:-)
      Ja, det er lidt snedigt at trykke bollerne ensartet flade, for så kan bollen rumme mere, og man kan nemmere gabe over burgeren;-)

      Du er altid velkommen til at linke til min blog. Det ville glæde mig meget:-)

      Profilbilledet har min mand taget – og navnet kom til mig, da jeg sad og prøvede mig lidt frem, hvad der kunne lade sig gøre, og som samtidig var til at huske. Nu har jeg set det så tit, at jeg synes, bagvrk ser helt forkert ud, når det staves bagværk:-D

      Kh Lene

      Svar
  3. Kristina

    4. juni 2021 kl. 17:59

    Hej.
    Tak for nogle rigtig gode opskrifter!
    Kan jeg bruge almindelig durummel uden at skulle ændre på mængden?
    Mvh. Kristina

    Svar
    • Lene Tranberg

      7. juni 2021 kl. 12:28

      Hej Kristina:-)
      Tænker du almindeligt durummel i stedet for fuldkornsdurum? Det kan du sagtens.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  4. Sisse

    16. juli 2021 kl. 22:36

    12 g gær – mener du tør gær? Eller hæver det virkelig så meget så hurtigt?

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. juli 2021 kl. 15:53

      Hej Sisse:-)
      Beklager det sene svar, dit spørgsmål var røget i spamkurven.
      De 12 g er korrekt i frisk gær.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  5. Mads h

    29. januar 2023 kl. 19:02

    5 stars
    Efter tredje forsøg blev de ret gode.
    Jeg havde været så dum at købe fuldkorns hvede mel og ikke hvidt hvede mel .
    Super opskrift.

    Svar
    • Lene Tranberg

      30. januar 2023 kl. 12:04

      Hej Mads:-)
      Ja, rent fuldkornshvede suger en del mere væske end hvid hvede fuldkornsmel, men det glæder mig, du prøvede igen.
      Godt bagt:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme