Burgerboller med fuldkorn – og et par fede tricks

Når jeg bager eller laver mad, har jeg altid en tyk blok med små, hvide sedler til at ligge på køkkenbordet. Denne blok bliver også brugt til at skrive indkøbslister på, men langt de fleste bliver til notater om opskrifter. Langt de fleste af disse små, hvide sedler ender i en stak på mit skrivebord og en del af dem bliver skrevet ind på bloggen som en opskrift. Men nogle gange er der en seddel, der gemmer sig i stakken og forsvinder ud i glemslen. Sådan gik det i hvert fald med disse burgerboller med fuldkorn, som ellers blev rigtig gode.

Burgerboller med fuldkorn

Jeg havde taget billederne. Jeg havde også delt billederne et sted på de sociale medier, men det var først, da der var en, der spurgte efter en opskrift, at jeg opdagede, at det var over to måneder siden, den lille, hvide seddel var blevet skrevet. (Bare rolig, jeg er ikke så systematisk, at jeg skriver dato på mine lapper, men der er datering på billederne, så jeg kunne se det der.) Det er ikke altid, jeg får skrevet på sedlen, hvad det er, jeg har bagt, så nogle gange må jeg gætte mig lidt frem. På denne seddel stod der dog heldigvis både bage- og hævetid.

Tricket til at få burgerboller flade

Jeg lurede teknikken til at få brød ensartet høje, da jeg bagte pølsebrød i sommer. Du ved, ligesom alle burgerboller, man køber, er flade på toppen i stedet for buede ligesom almindelige boller. Det er ret simpelt: Man lader bollerne hæve lidt. Så presser man dem ned med en bageplade, og så skal de hæve igen, før de bages.

Burgerboller med fuldkorn

Tricket til at få sesamfrø til at blive siddende

Måske har du set min anden opskrift på burgerboller? Den opskrift skal jeg nok have kigget på ved lejlighed, for den er skrevet, lige da jeg begyndte på bloggen. Jeg har lært lidt om dej siden, og brugte ikke engang tricket ovenfor. De blev rullet ud, penslet med æg og drysset.

Men hvis du lægger mærke til købeboller, så har de ikke en blank overflade. De er matte, og alligevel hænger der så mange sesamfrø fast.

Tricket til at få en masse sesamfrø til at sidde fast er en lidt fugtig dej, som dyppes i en tallerken med sesamfrø. Det får frøene til at sidde fast i overfladen, og når så bollen hæver, bliver der lidt mere afstand imellem sesamfrøene. Og vupti: Du står med boller, der ligner dem, du køber. De her har du bare selv bagt, og du ved, hvad der er i: 100% fuldkornsmel og kun lidt smør og sukker. Fine, ikke?

Burgerboller med fuldkornsmel, 8 stk.

  • 3 dl. lunkent vand
  • 12 g gær
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 80 g fuldkornsdurum
  • 40 g blødt smør
  • 350 g hvid hvede fuldkornsmel
  • Sesamfrø til drys

Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Bland sukker, salt og fuldkornsdurummelet i. Ælt det bløde smør ind i dejen, før du tilsætter hvid hvede fuldkornsmelet ad et par omgange. Ælt dejen til den er smidig. Det tager ca. 12 minutter i røremaskinen. Dejen er stadig lidt klistret, men det er helt OK, for den vil suge væske, mens den hæver.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time og 15 minutter. Jeg bruger ovnen til at hæve i ved at indstille temperaturen på 37°.

Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og ælt dejen kort igennem. Brug ikke mere mel end højest nødvendigt. Dyp hellere hænderne i mel end at ælte mere mel ind i dejen.

Del dejen i 8 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække hjørnerne op til midten af dejen og derefter trækker du de nye hjørner op. Vend dejen med samlingen nedad og tril dejen til en rund bolle under en hul hånd.

Burgerboller med fuldkorn

Hæld sesamfrø i en tallerken. Læg bollen ned i sesamfrøene med den glatte side ned mod frøene. Tryk let, så frøene sidder godt fast. Fortsæt med de øvrige boller. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, med god afstand imellem. Hvis du ikke vil have, at de vokser sammen, skal du nøjes med at bage fire burgerboller på én bageplade.

Sæt bollerne til hævning i den 37° varme ovn i 20 minutter. (Eller et lunt sted tildækket med et hårdtopvredet viskestykke.)

Burgerboller med fuldkorn

Tricket til at få dem med flad top

Når dine burgerboller har hævet 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du let ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke.

Burgerboller med fuldkorn

Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter i ovnen. Det sidste kvarter af hævetiden tager du bollerne ud af ovnen og varmer den op til 210°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Bag dine burgerboller i 13-15 minutter i den nederste tredjedel af ovnen. Når de varme boller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde. Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.

Burgerboller er naturligvis fryseegnede. Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal fylde i dine burgerboller, kan du finde den i dette indlæg om burgertilbehør.

Burgerboller med fuldkorn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *