Jordbærtærte! Ordet har en helt speciel klang, som smager af luksus, sprød mørdej, blød mazarin, mørk chokolade, modne bær og rigelige mængder vanilleflødecreme.

Købte jordbærtærter er ofte en svag version. Hårde bunde, en lille klat creme og tre halve jordbær.
Tro mig, jeg har spist mange jordbærtærter gennem årene, men ingen af dem lever op til Lagkagehusets jordbærtærte. Lagkagehusets koster ganske vist mere end dem i supermarkeder, men der er klasser til forskel. Især det med den hvælvede top af creme og de mange jordbær.

Min jordbærtærte
Bunden i min jordbærtærte er en mørdej med et lag mazarin. Der er rigeligt med vanillecreme – og masser af jordbær stablet op på midten.
Vanillecremen er hjemmelavet, uden pulver. Det tager kun et øjeblik at lave en god vanillecreme, så jeg er helt holdt op med at købe pulvercreme.
Jeg brugte minimælk i stedet for sødmælk til cremen, fordi vi havde det i huset i forvejen, og cremen smager dejligt alligevel. Kombineret med al den piskefløde, der er i, tror jeg ikke, den mangler noget. Hverken i smag eller fedtindhold.
Tilbage til sammensætningen af jordbærtærten: Nederst en mørdej, mazarin ovenpå, smeltet mørk chokolade, vanillecreme med flødeskum lagt op som et bjerg og dækket med jordbær. Den kage ved jeg, jeg kan li’:-)

Vanilleflødecremen
Jeg hader slap creme! Den slags, som ikke helt kan blive indenfor stregerne, men som gerne vil flyde lidt ned ad siderne? Den går ikke hos mig!
Jeg stiver cremen af med husblas. STOP! Inden du lukker siden ned og prøver at finde en anden opskrift uden, så lyt lige engang. Det er ikke svært med husblas. Du skal bare gøre, som jeg skriver. Så får du succes med det. Det lover jeg:-)
Når du stiver cremen af med husblas, kan du forme cremen på kagen, så den går op i en top på midten. Cremen sætter sig, så den ikke glider nogen steder, og bærrene ligger fast.

Jordbærrene
Jeg har et lille ekstra trick, så jordbærrene ikke er våde og glider af kagen: Skyl og rens dem, nip blomsten af, halver bærrene – og læg dem på dobbelt køkkenrulle, indtil du skal bruge dem.
På den måde suger køkkenrullen det overfladevand, som ligger på dem efter skylningen, og du får smukke, blanke jordbær på kagen. Uden at de glider nogen steder.
Mange spiser ikke udenlandske bær, men sværger til de danske, som har en alt for kort sæson, hvis du spørger mig. Det bestemmer du selvfølgelig selv.
Brug dine sanser, når du køber jordbær. Jeg udvælger altid de sorter, som dufter af jordbær i butikken. De jordbær, som er dybtrøde. Uden lysegrøn top på bærret. Selvfølgelig ikke dem, som er stødte eller har pletter. Så er der stor chance for, at du får de bedste bær med hjem til din jordbærtærte.

Tærteformen
Min tærteform måler 26 cm i diameter. Min oprindelige opskrift var til en form på 30 cm i diameter. Det var en kæmpe kage.
Bund og mazarin er tyndere end tiltænkt på snitbilledet. Det skyldes, at jeg ombestemte mig midt i bagningen og gik fra en form på 22 cm i diameter til en form på 26. Dermed blev bunden selvfølgelig tyndere. (Brug en form på 26 cm og gå efter opskriften. Jeg har rettet den til.)
Husk, der er forskel på varmefordelingen i en tærteform af stentøj, porcelæn, glas eller metal. Derfor kan bagetiden variere.
Hold øje med din bund i ovnen. Kanten skal være gylden og mazarinen ligeså.

Vil du bage andre opskrifter med jordbær, skal du bage jordbærlagkage eller en jordbærdrøm.

JORDBÆRTÆRTE SOM LAGKAGEHUSETS
Jordbærtærte med sprød mørdej, blød mazarin, mørk chokolade, et bjerg af vanilleflødecreme og friske jordbær.
INGREDIENSER
VANILLECREME
- 1,5 dl mælk
- 2 æggeblommer
- 1½ tsk vanillesukker
- 50 g sukker
- 1 spsk Maizena majsstivelse
MØRDEJSBUND
- 190 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 55 g flormelis
- 75 g koldt smør
- 1 æggehvide
- 1-2 tsk koldt vand
MAZARINBUND
- 60 g blødt smør
- 60 g sukker
- 75 g marcipan, groftrevet
- 1 æggehvide
- ½ spsk hvedemel
DERUDOVER
- 75 g mørk chokolade, 60% kakaoindhold, hakket
- 3½ dl piskefløde
- 3 blade husblas
- 1 spsk sukker
- Al vanillecremen
- 400 g jordbær
SÅDAN GØR DU
START MED VANILLECREMEN
-
Varm mælken op til kogepunktet i en lille gryde. Pisk æggeblommerne godt sammen med vanillesukker, sukker og Maizena. Hæld den varme mælk i æggeblandingen i en tynd stråle, mens du pisker.
-
Hæld cremen tilbage i gryden, og sæt den over medium varme, mens du pisker i cremen, indtil den er tyknet. Cremen må ikke bulderkoge, og du skal passe på, den ikke brænder på.
-
Først bruser cremen op, derefter lægger skummet sig, og den bliver tyk.
-
Hæld cremen over i en lille skål, og dæk den til med husholdningsfilm, helt ned på overfladen, før du sætter den til afkøling i køleskabet. Du behøver ikke si cremen, hvis du har været omhyggelig med at røre maizenaen ud, og piske undervejs.
-
Lav en mørdej ved at blande mel og flormelis i en skål, skære smørret i mindre stykker og smuldre det mellem fingrene, indtil det har konsistens som groft sand. (Du kan også gøre det i en foodprocessor.)
-
Saml dejen med æggehviden og måske et par skefulde koldt vand. Form en kugle, som du lægger i en frysepose og i køleskabet i minimum 30 minutter.
-
Skyl og rengør jordbærrene. Læg dem på dobbelt køkkenrulle, så al vand bliver suget op. Halver bærrene, hvis de er store. Ellers er det ret besværligt at skære kagen ud.
-
Til mazarinen rører du smør og sukker godt sammen, før du tilsætter marcipan, mel og æggehvide og rører, til du har en ensartet masse.
BAGNING
-
Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Smør en tærteform med en diameter på 26 cm godt med smør.
-
Rul mørdejen tyndt ud på et meldrysset bord. Flyt hele tiden på dejen, så den ikke klæber fast. Beklæd tærteformen, prik bunden med en gaffel, fordel mazarinen ovenpå og bag bunden i ca. 25 minutter, til mørdej og mazarin er gyldne.
-
Drys chokoladen ovenpå mazarinen og lad den smelte, før du fordeler den i et jævnt lag. Afkøl bunden helt.
PYNTNING
-
Når bunden er helt kold, kan du færdiggøre cremen.
-
Læg husblassen i blød i rigeligt, koldt vand i 20 minutter. Smelt husblassen i ½ dl. af fløden i en lille gryde. Det skal ikke koge, det skal bare varmes op, indtil husblassen er smeltet. (Det tager kun få minutter, så hold øje med den.) Tag gryden af varmen, og lad husblassen køle ned til stuetemperatur.
-
Pisk først vanillecremen igennem, så den bliver blød og lækker igen. Rør et par skefulde vanillecreme i den afkølede husblas, så de blandes, og får samme temperatur. Hæld husblasblandingen i resten af cremen, og bland det godt.
-
Pisk resten af fløden til bløde toppe sammen med den sidste skefuld sukker. Den må endelig ikke blive for stiv.
-
Vend forsigtigt en fjerdedel af fløden i vanillecremen med lange tag med en dejskraber – og vend derefter resten af fløden i ad to omgange, så du ikke slår luften ud af fløden. Sæt vanilleflødecremen i køleskabet i en halv times tid, til den begynder at sætte sig.
-
Fordel cremen på chokoladen, så den danner en lidt højere top på midten af kagen. Sæt jordbærrene i et sirligt mønster ovenpå cremen, og lad den gerne trække en times tid før servering.
-
Hvis du laver din jordbærkage i god tid og stiller den koldt, så husk at tage den ud af køleskabet minimum en halv time før servering, så jordbærrene kan nå at få smag igen.

Der ramte du 100 % smagen af sommer. Med det skønne solskinsvejr vi har haft er denne kage oplagt.
Den lyder virkelig lækker og kan bestemt kun blive bedre, når de danske jordbær titter frem.
Hej Bianca:-)
Ja, den smager virkelig af sol og sommer:-)
Kh Lene
Hvor ser din jordbærtærte lækker ud
Jeg har prøvet at bage jordbærtærte én gang før, og synes selv den blev god.
Det gode ved selv at lave den er, at så kan man selv bestemme mængden af creme og jordbær jeg kan ikke lide hvis der er for meget creme nemlig
Hej Jeanette:-)
Jeg tror aldrig, jeg har mødt en jordbærtærte, jeg ikke kunne ll’ 😉
Kh Lene
Mums, den lyder bare lækker. Glæder mig til jordbærene i haven modner, så skal vi have jordbærtærter. Og ellers må det blive til hindbærtærter, for har flere kilo hindbær hvert år. Kh Pia
Hej Pia:-)
Åh ja, hindbær vil være SÅ lækkert:-) Vores hindbærbuske døde desværre under den varme sommer forrige år:-(
Kh Lene
Hej hvorfor render siderne ned af tærteform når den Bager. Mangler den fine kant på tærten. Ellers tak for alle dine gode opskrifter. Stinne
Hej Stinne:-)
Mit bedste gæt er, at dejen er for varm, når den kommer i formen/ovnen. Så bliver den hurtigt blød og glider ned.
Det kan hjælpe at sætte form med dej og mazarinmasse i køkeskabet en halv times tid, før du bager den.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Mums, den lyder lækker. Jeg kommer gerne forbi til en kop kaffe og et stk. kage
Tak, Bente:-)
Du skal være velkommen, når man må ses igen;-)
Kh Lene
Uh ha der er en opskrift der skal prøves af Kan du anbefale noget andet en mazarin til bunden?
Hej Karina:-)
Du kan bare springe mazarindelen over;-)
Alternativt kan du lave mandelfyld som i denne opskrift:-)
https://bagvrk.dk/blommetaerte-med-mandler/
Kh Lene
Lige et lille spørgsmål til opskriften……………hvad skal 1 spsk sukker fra DERUDOVER bruges til
Hilsen Gitte
Hej Gitte:-)
Den skal piskes i flødeskummet;-)
Kh Lene
Tak 🙂
Hej Lene.
Jeg skal have kagen med i sommerhus i morgen men jeg er lidt i tvivl ift. hvornår jeg skal lave cremen. Det tager 1 time og 10 minutter at køre. Tror du, at jeg kan lave cremen lige inden afgang, transportere den i en kølertaske og så lægge den på når jeg kommer frem, eller når den at sætte sig for meget? Jeg vil nødigt lave cremen i sommerhuset for det er et ret primitivt køkken
Hej Maria:-)
Jeg ville som du selv foreslår lave cremen hjemmefra og lægge den på i sommerhuset. Du kan garanteret godt få jordbærrene til at sidde fast.
Alternativt kan du lave kagen færdig hjemmefra og transportere den i køletaske;-)
God fornøjelse og god ferie!
Kh Lene
Hvorfor I alverden har du ikke forklaret det bedre i opskriften?
Hej Nina.
Udmærket spørgsmål… Jeg har rettet det til i beskrivelsen nu, så der ikke burde være flere, som kommer i tvivl. Tak:-)
Kh Lene
Hej Lene,
Kan tærten laves helt færdig dagen før den skal serveres?
På forhånd tak for svar.
VH Karina.
Hej Karina:-)
Hvis dine jordbær er helt friske, kan du sagtens. Husk blot at tage kagen ud af køleskabet i god tid, så bærrene kan få lidt smag, før du serverer den.
Kh Lene
Hej
Kan man fryse kagen, altså uden chokolade, creme og bær?
Mvh Pernille
Hej Pernille:-)
Ja, det kan du godt, men jeg ville fryse den ned før bagning. Hvis du gør det efter bagning, bliver mørdejen blød.
Rigtig god fornøjelse:-)
Kh Lene
Hej – kan man lave mørdej og mazarindejen dagen før? Om aftenen også putte chokoladen på – så det kun er vanille cremen og jordbærrene der mangler?
Hej Joeanna:-)
Ja, det kan du fint gøre:-)
Kh Lene
Hej
Vil det være muligt at lave hele kagen færdig fredag og så først servere søndag. Tænker at det bliver bedst at lægge jordbæerne på sondag, men hvad med resten?
Hej Julie:-)
Jeg ville ikke lave den færdig med creme allerede fredag, når den først skal serveres søndag. Cremen vil stå og blive mat, og mørdejen vil blive blød, fordi den vil trække fugt fra cremen.
Du kan godt bage kagen og lægge chokolade på fredag, hvis du pakker den godt ind og lader den stå på køkkenbordet. Jeg synes tidligst, du skal lægge creme og jordbær på lørdag aften, når den først skal serveres søndag.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Hej.
Kan man bruge æggeblommer fra Hele æg, eller skal det være pasteuriserede?
Hej Michelle:-)
Det kan sagtens være fra hele æg. Det bruger jeg altid.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Hej Lene,
Af alle de kagebloggere jeg følger, er du den bedste til at forklare fremgangsmåder.
Jeg er vant til at bage, men vil give dig den ros alligevel .
Hilsen Marianne M
Hej Marianne:-)
Tusind, tusind tak for din søde kommentar<3
Kh Lene
Kære Lene
Tak for en meget udførlig opskrift. Du skriver, at man helst skal vælge en mel med lavt proteinindhold, jeg fandt en fuldkorns hvedemel fra gram slot med et proteinindhold på 8,4 g. Kan den bruges?
Hej Michelle:-)
Jeg vil ikke anbefale en fuldkornshvedemel til tærten. Det skal vælge en almindelig lys hvedemel.
Kan du ikke finde en med lavt proteinindhold, så brug en almindelig hvedemel. Du skal bare ikke ælte tærtedejen. Den skal kun lige samles, så du ikke aktiverer gluten i melet.
God bagelyst!
Kh Lene