Din barndom har sikkert været fuld af snobrød, som ikke var gennembagt, men som samtidig var sort udenpå. August sagde det meget rammende forleden:
Jeg kan bedst li’ mine snobrød sorte, for jeg har aldrig smagt dem anderledes!
Det er ikke svært at bage lækkert, gennembagt snobrød, men det kræver en god dej, gode gløder og godt med tålmodighed.
Den del med dejen får du hjælp til nederst i indlægget, for der deler jeg opskriften på en lækker dej, som du kan lave nogle timer før, og som bare kan vente i køleskabet, til bålet er klar.
Vores nye bålplads
Vi er klar til at holde sommerferie herhjemme i haven, nu når ferien til Rom er udsat til en anden gang. Pyt med det.
August og jeg gjorde nemlig haven klar, mens Morten og Natasja var i karantæne. Vi lavede en bålplads og byggede den fedeste, buede bænk. Stammer blev gravet godt ned i jorden, og egeplanker blev savet til, så de mødtes i pæne smig. (Ja ja, man er vel ikke uddannet møbelarkitekt for ingenting, vel? ;-D)
Aftensmaden på genforeningsdagen efter karantænen skulle derfor være frankfurtere og snobrød, så vi kunne sidde omkring bålet med vores nysnittede snobrødspinde.
Spejdertrick til bål
August er spejder, så det tog ham ikke mange minutter at snitte spids på de hasselkæppe, vi havde høstet i et hegn langs vejen. Det tog ham heller ikke mange minutter at lave et godt bål.
I stedet for sprittabletter bruger August et spejdertrick til optænding, som virker hurtigere end en sprittablet og er bedre at have i rygsækken, hvis man skal på tur. De lugter nemlig ikke af sprit:
Tag et fyrfadslys ud af aluminiumskappen. Stil det i en underkop eller en underskål til urtepotter. Tænd lyset og lad det smelte helt. Tag nogle almindelige vatrondeller, dyp dem i den smeltede stearin, læg dem på bagepapir, og lad stearinen størkne. Nu har du de bedste, nemmeste “optændingsblokke”.
Når du skal tænde bålet, river du små flænger rundt i kanten af vatrondellen, så det bliver nemmere for ilden at få fat.
Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.
Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.
Steg pølsen, før du kommer snobrød på
Når man bager pølsehorn, hjælper det til en bedre hævning af brødet, hvis man overhælder pølserne med varmt vand, så de ikke er kolde, når brødet vikles om.
Det samme princip gælder for snobrød. Derfor stak jeg først frankfurteren på pinden (med forsigtighed, som når man sætter en regnorm på en fiskekrog) og ristede pølsen over gløderne.
Pølsen er varm, når den begynder at sprække en lille smule, og det er tid til at vikle dejen udenom.
Dejen holder naturligvis sammen på pølsen, så du skal ikke være bange for, at den ryger af. Dæk pølsen helt med dej, så den ikke bliver sort i enderne.
Rister du ikke pølsen først, skal du være helt sikker på, at pølsen er varm indeni, før du tager brødet af pinden. Kolde pølser er en trist affære…
Har du ikke lyst til at have pølser i dit snobrød, lader du selvfølgelig være med det og bager dem uden noget. De smager også godt med marmelade eller Nutella til;-)
Ha’ en lang og fantastisk sommer med masser af plads til bål og hygge. Få det bedste ud af Corona-virkeligheden, nu når det er sådan, livet er i 2020.
Snobrød
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg, str. M/L
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk sukker
- 50 g blødt smør
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Smuldr gæren i mælken og rør den ud. Tilsæt æg, salt og sukker. Ælt ⅔ af melet ind i dejen, før du tilsætter smørret og ælter igen, til smørret er helt optaget af dejen.
- Tilsæt nu det sidste mel og ælt dejen på maskine i 10-15 minutter, til du har en smidig, blank dej, som slipper skålens sider.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve ved stuetemperatur i en times tid, til den har nået dobbelt størrelse.
- Del dejen i 10 lige store stykker, spænd hver del op til en bolle, og tril den mod bordet under en hul hånd, så du får fine, runde boller.
- Lad bollerne hæve tildækket i endnu en times tid. Hvis der går længere tid, før du skal bruge dejen, skal du sætte bollerne i køleskabet. De skal stadig dækkes til, så dejen ikke tørrer ud på overfladen.
- Når bålet er klar med gløder, tager du en bolle, triller den til en pølse mellem dine håndflader, og vikler den rundt om din snobrødspind.
- Hold snobrødspinden i en passende afstand fra gløderne, og drej den jævnligt, indtil dejen er gyldenbrun på alle flader. Hvis snobrødet ikke slipper pinden med lethed, er dejen stadig rå indeni.
- Vil du have pølser indbagt i dine snobrød, skal du sætte pølsen på pinden først og riste den over gløderne, så den er varm, før du vikler snobrødsdejen omkring den.
Lise
Champagne og snobrød . Jeg er solgt.
Mine børn bliver så glade for jeg har læst dette indlæg.
Vi får meget ofte noget sort yderst og klæbrigt inderst. Men ja, men vænner sig jo til det
Tak for gode fif (især champagne delen )
Lise
Lene Tranberg
Kære Lise:-)
Champagne er uundværligt i mange sammenhænge, og man får det faktisk for sjældent.
Dine børn vil takke dig for gennembagte, gyldne snobrød. (Medmindre de ikke kan forestille sig andre snobrød end de sorte;-D )
Kh Lene
Malene
Mine børn har lige forslået snobrød og s’mores i weekenden. Jeg har faktisk aldrig selv lavet en snobrødsdej, men med din opskrift og tips ser det nemmere ud end frygtet
Nu glæder jeg mig til bålhygge
Lene Tranberg
Hej Malene:-)
Det er faktisk ikke så svært at bage snobrød. Det sværeste er tålmodigheden og ikke at lade sig friste til at bage den over flammer i stedet for gløder;-)
Kh Lene
Laura
Kan man erstatte gær med surdej og hvis ja hvor meget skal der så i?
Lene Tranberg
Hej Laura:-)
Ja, det kan du i princippet godt. Jeg plejer at bruge 20% surdej i forhold til melets vægt.
God bagelyst:-)
Kh Lene