• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Æltefrie grovflutes til sandwiches – helt uden bøvl

Æltefrie grovflutes til sandwiches – helt uden bøvl

13. april 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Dovenskaben længe leve! Eller i hvert fald er det vigtigt, at man husker at passe på sig selv og ikke gøre det mere besværligt end højst nødvendigt. Det øver jeg mig i hver eneste dag. Lige så fantastisk et smukt formet flûte kan være, lige så gerne bager jeg et brød, der ikke skal æltes, men bare håndteres med forsigtighed. Ligesom et grydebrød eller mine morgenstykker. Disse grovflutes er lige så nemme som morgenstykkerne. Men lov mig at behandle dejen nænsomt.

Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Lærer Jakobsen og grovflutes

Vi havde en sløjdlærer i folkeskolen, lærer Jakobsen. Lærer Jakobsen var også kirkesanger og skoleinspektør. I gamle dage i sløjd (altså, ikke rigtig gamle dage, men i 80’erne, da jeg var barn) fik man lært at betjene mange forskellige slags værktøj, og vi producerede en masse nyttigt med mange forskellige teknikker. Jeg var så grebet af faget, at jeg ønskede mig (og fik) en høvl i julegave et år.

Lærer Jakobsen sagde altid, at man skal behandle en høvl, som man skal behandle en kæreste: Med fast og kærlig hånd! Selv om jeg havde sløjd i 5. og 6. klasse, sidder Jakobsens talemåde fast i min hukommelse. Med fast og kærlig hånd…

Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Man kan bruge den helt samme regel, når det angår dej. Man skal ikke være bange for at røre ved sin dej, men man skal gøre det kærligt og nænsomt. Ligesom man behandler en kæreste. I hvert fald når det gælder en langtidshævet dej som denne. Hvis du er hård ved den, ødelægger du de luftbobler, der dannes under den lange hævning, og så skal du vente igen, mens dejen sunder sig og hæver.

Men hvis du gør, som jeg beskriver, får du lækkert, groft brød med minimal arbejdsindsats. Jeg bager mine grovflutes på Bagestålet, men du kan sagtens bage dem på en almindelig bageplade, hvis du bare varmer bagepladen op sammen med ovnen, og lader bagepapiret glide ind på pladen.

Så skal ovnen nemlig ikke først bruge energi på at varme pladen op, før den kan begynde at bage brødet. Dine grovflutes skal nok bage et par minutter længere, men det finder du helt sikkert selv ud af.

Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Du behøver ikke en dampovn

Jeg har ikke en dampovn. Derfor varmer jeg en støbejernstallerken op sammen med ovnen og bagestålet. Når jeg har sat brødet i ovnen, hælder jeg ½ dl. vand i støbejernstallerkenen og lukker ovnen med det samme. Efter fem minutter åbnes ovnlågen kort, så resten af dampen kan slippe ud, og så skorpen på brødet bliver sprød.

Dampen i ovnen gør, at brødet kan hæve og udvide sig, før det danner skorpe. Det får du et flottere og mere luftigt brød ud af. Det er samme princip, der bruges, når man bager i en stegeso, som indkapsler dampen, før man tager låget af og bager en sprød skorpe.

Der er andre metoder til at lave damp end den med et fad i bunden. Nogle varmer en foliebakke med vaskede granitskærver op sammen med ovnen og hælder vandet ned til skærverne. Stenene er brandvarme, og der udvikles hurtigt damp.

Jeg vil ikke anbefale dig bare at hælde vandet ind i bunden af ovnen. Bunden slår sig nemlig, når det kolde vand rammer det varme metal.

Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.

En anden metode er et sammenrullet håndklæde, der gøres vådt og lægges i den varme ovn. Der vil vandet også hurtigt fordampe, så brødet kan udvikle sig. Du skal dog både her og ved skærverne åbne lågen og lade dampen slippe ud. (Og håndklædet skal fjernes, hvis det er den metode, du bruger.)

Disse grovflutes er alsidige. Vi har brugt dem som tilbehør til tapas, til at smøre en sandwich eller som tilbehør til suppe. Det er det brød, jeg griber fat i til hver en tid, fordi dejen bare skal røres sammen, hæve længe og skæres ud til flûtes. Du kan drysse dejen med hvad som helst. Jeg har brugt havregryn.

Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Æltefrie grovflutes

Nemme, æltefrie grovflutes til fx sandwiches.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 17 minutter min
Hævetid 7 timer t
Ret Brød
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 4 stk.

Ingredienser
  

  • 5 dl koldt vand
  • 7 g gær
  • 125 g groft fuldkornsspelt
  • 2 tsk groft salt
  • 475 g Valsemøllen hvedemel med fuldkorn
  • Havregryn til drys

Sådan gør du
 

  • Opløs gæren i det kolde vand. Rør først speltmelet, derefter salt og tilsidst hvedemelet i dejen. Du skal ikke ælte det, det skal bare røres sammen med en grydeske, til der ikke er nogen tørre melklumper.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve til tredobbelt størrelse på køkkenbordet. Det tager ca. 6 timer. Hvis dejen skal hæve længere tid, for at den passer ind i din planlægning, sætter du den i køleskabet.
  • Sæt dejen i køleskabet i en times tid. Den er nemmere at skære ud, når den er kold.
  • Når dejen har hvilet i køleskabet, tænder du ovnen på 270° (alm. ovn, ikke varmluft) og varmer den op sammen med bagestålet (eller en bageplade) og støbejernstallerkenen, til det er gennemvarmt. Det tager ca. 45 minutter. Gør et stykke bagepapir klar til dejen.
  • Imens drysser du bordet let med mel og drysser havregryn ovenpå melet. Gør en dejskraber våd og skrab forsigtigt din dej ud på bordet. Træk nænsomt i dejen, til du har en rektangel på et par centimeters tykkelse. (Gør dine hænder våde, så klistrer dejen ikke til hænderne.) Pres ikke på dejen, for du vil ikke ødelægge de fine lufthuller.
  • Drys havregryn ovenpå dejen. Tag din dejskærer/bordskraber, og gør den våd. Men den våde dejskærer deler du nu dejen i fire aflange strimler. (Gør dejskæreren våd ind imellem.) De flyttes forsigtigt over på bagepapiret ved hjælp af dejskæreren og en våd hånd, så dejen ikke hænger fast. Læg dem med lidt afstand.
  • Snit nogle skrå striber i dine grovflutes. Jeg synes, det er nemmest at gøre med en skarp brødkniv med bølgeskær, men brug den metode, der falder dig lettest og støt dejen med den anden hånd. Lad brødene hæve på køkkenbordet, mens ovnen bliver varm.
  • Når ovn og bagestål er knaldvarmt, skruer du temperaturen ned på 250°. Lad bagepapiret med brødene glide ind på bagestålet og hæld ½ dl. vand i fadet i bunden af ovnen. Luk straks ovnen.
  • Lad dine grovflutes bage i alt ca. 17 minutter. Åbn ovnen efter de første fem minutter, så dampen lukkes ud, og bag derefter yderligere 12 minutter.
  • Når brødene er færdigbagte, tager du dem ud af ovnen og lader dem afkøle på en rist. Hvis dine grovflutes skal bruges efter kort tid, kan du lade dem køle af uden at lægge noget over.
  • Hvis brødene skal fryses ned eller gemmes i en frysepose, vil jeg anbefale, at du lægger et tørt viskestykke over dem, så du holder på dampen i brødene, og skorpen bliver blødere, men krummen bevarer sin fugtighed.

Noter

Hvis du skal genopvarme dine grovflutes, skal du opvarme ovnen til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Kør brødene kort ind under vandhanen, ryst det overskydende vand af, og sæt dem straks i ovnen på en rist. Lun brødene i 5-6 minutter, til skorpen er sprød.
Tags Fuldkorn, Grovbrød, Madbrød, Sandwich
Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Grovflutes, æltefrie uden bøvl. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Følg mig på Instagram.

Tags: Bagestål, Billig, Buffet, Flutes, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovbrød, Langtidshævet, Madbrød, Nem opskrift, Picnic, Spelt, Tapas

Previous Post: « En lille blodappelsinkage med glasur og appelsinblomster
Next Post: Kandiserede violer – det er nu, du skal ud og finde dem! »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Bedstefars skæg med rabarber – du MÅ bare bage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme