Wow! Har du nogensinde set så specielle burgerboller??? Disse chiliburgerboller ligner glødende kul i en grill, men det ER altså bare burgerboller med en fed effekt:-D
Skulle du ikke have taget dem ud af ovnen lidt tidligere?
Kan de overhovedet spises?
Jeg glædede mig i dagevis, da jeg havde bagt disse burgerboller til studinens fest for familien. Jeg frøs bollerne ned, så de stadig ville være som nybagte.
Jeg kunne ikke holde mig tilbage og delte et billede på både Facebook og Instagram. Der kom mange undrende reaktioner. Hvad var dog det, der var på? – Og et enkelt “Adr, det kunne jeg ikke drømme om at spise!”
(Lad mig give dig et godt råd, hvis du ser et billede på de sociale medier, du ikke bryder dig om: Bare scroll forbi. Vær ligeglad. Du behøver ikke kommentere på ALT, hvad du ser.)
Chiliburgerboller
Opskriften på chiliburgerboller er et sammensurium af tre opskrifter. Den åbenlyse er mine halloweenboller, som også var røde med sort dej udenpå. Halloweenbollerne var bare runde, søde boller med en sødlig dej på. Ikke ret velegnet til burgere…
Dernæst er der taget en del fra durumburgerbollerne med kærnemælk. Kærnemælken gør nemlig bollerne saftige og får dem til at holde sig i et par dage, uden at de bliver tørre.
Endelig brugte jeg et par store skefulde sambal oelek (chilipasta), ligesom i mine chiliflutes. Der er ikke så meget chili i, at bollerne bliver stærke. Selv de chiliforskrækkede i familien spiste dem med velbehag.
Selvfølgelig er der en del rød pastafarve i for at få dejen så rød, men når dejen hæver første gang, bliver den røde farve mere intens.
Burgerbuffet’en
Jeg bagte burgerbollerne til burgerbuffet’en i god tid, og lod min mand passe grillen.
Udover almindelige oksekødsburgere, som blev grillet efterhånden, havde han om formiddagen stegt en flæskesteg med sprød svær til flæskestegssandwich.
De mange skiver bacon blev også stegt på grillen, på et bagestål, så de blev helt lige og sprøde. – Og vi slap for lugten af bacon i hele huset. Når bagestålet er helt varmt, behøver man ikke vende baconen undervejs. Den bliver helt sprød og helt flad. Den splintrer, hvis du fløjter det høje C ved siden af;-)
Der var fire slags brød:
De her chiliburgerboller. 15 stk.
Luftige, store burgerboller med Nigellafrø i dejen og sorte og hvide sesamfrø på toppen. 15 stk.
Havreboller (bagt med burgerbolletricket) med almindelige sesamfrø på. 15 stk.
Focaccia med flagesalt og rosmarin på. – Genialt til en flæskestegssandwich, jeg siger det bare:-D Delt i 8 stk.
Vi havde fyldt store skåle med forskelligt fyld:
- Salat, rødløg i skiver, tomater, agurker.
- Skiver af flæskesteg, bacon, oksekødsbøffer.
- Syltede agurker, rødkål, jalapenos.
- Ketchup, sennep, mayonnaise, remoulade, salsa, burgerdressing.
- Cheddarost i skiver
Altså, lidt for enhver smag.
Burgerbolletricket
Jeg har beskrevet burgerbolletricket i mine andre burgerbolleopskrifter, men jeg vil gerne gentage det her, så du ikke skal spilde momentum på at læse flere blogindlæg, før du kan komme i gang.
Hvordan får man en burgerbolle, som er flad på toppen, som en købe-burgerbolle? Altså, så man kan gabe over den og have styr på alt det fyld, man putter i?
Det skal jeg sige dig: Man lader dejen hæve 20 minutter, før man maser bollerne flade under pres og lader dem hæve igen, før de bages.
Når bollerne er strammet godt op og trillet runde, sætter du dem med god afstand på bagepladen.
Efter 20 minutter lægger du et stykke vådt bagepapir hen over (så slipper papiret nemmere), lægger et skærebræt ovenpå og presser ned, indtil bollerne er ca. 1 cm høje og meget bredere.
Du ødelægger ikke luftlommerne i bollerne på denne måde, du flytter dem bare til andre positioner i bollen, så den stadig hæver fint op.
Ret simpelt, ikke?
Den sorte dej
Hemmeligheden bag den sorte, krakelerede dej er at lave en blød dej med rismel i, som ikke går i forbindelse med din bolledej. Dejen farves med sort pastafarve.
Når dejen smøres på med hænderne, efter burgerbollerne er trykket flade, opfører den sig anderledes end den røde dej.
Hvor burgerbollen hæver op og udvider sig i ovnen, tørrer rismelsdejen ind, størkner og krakelerer. Derfor opstår farvespillet mellem den røde dej og den sorte “forkullede” dej.
Rismelsdejen smager ikke af noget særligt.
PS: Hvis du nu har inviteret til en anden slags fest end grillfest, kan den inderste bolle farves grøn som drageæg – eller grøn med lilla dej udenpå som en Hulk-bolle;-)
Chiliburgerboller som grillkul
Ingredienser
Rød dej
- 10 g gær
- 3 1/2 dl kærnemælk
- 1/2 dl neutral olie
- 1 æg, str. M/L
- 20 g sambal oelek (knap 1 spsk) (chilipasta)
- 1 tsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1-1 1/2 tsk rød pastafarve (jeg bruger Wiltons)
- 150 g fint durummel
- 475 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sort dej
- 2 dl lunkent vand
- 1 tsk sort pastafarve (jeg bruger Wiltons)
- 8 g gær
- 2 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
- 1/2 tsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 200 g rismel
Sådan gør du
Den røde dej
- Smuldr gæren og opløs den i kærnemælken. Tilsæt olie, æg, chilipasta, sukker, salt og rød pastafarve og bland det godt.
- Ælt først durummelet i, og derefter hvedemelet ad et par omgange. Ælt dejen i ca. 8 minutter, til den slipper skålens sider, men den skal stadig være blød og lidt klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som du fastgør med en elastik, før du sætter dejen til hævning et lunt sted i en times tid.
- Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, for jeg vil gerne have mine boller lige store.)
- Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd på bordpladen, gerne uden mel. Bollens overflade bliver glat og stram på denne måde. Hvis dejen klistrer for meget, kan du dyppe hånden i mel, men lad være med at drysse bordet.
- Sæt bollerne med god afstand på to bageplader, beklædt med bagepapir.
- Dæk bollerne til med et hårdt opvredet viskestykke, og lad dem hæve i 20 minutter.
Imens laver du den sorte dej
- Pisk sort pastafarve ud i det lune vand. Smuldr gæren i og pisk den ud. Derefter tilsættes olie, sukker, salt og rismel. Det hele blandes godt med et piskeris.
- Tilsæt evt. mere pastafarve for at få farven mørkere eller lidt mere rismel, hvis du synes, dejen er for tynd. Dejen skal være tyk og klistret, men skal kunne dryppe og løbe langsomt af piskeriset.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose og lad dejen hvile i 15 minutter, til bollerne har hævet.
Burgerbolletricket og den sorte dej
- Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne og derefter fx et skærebræt. Pres langsomt skærebrættet ned, så bollerne bliver ensartet flade og ca. en cm høje.
- Fjern skærebrættet og bagepapiret, tag en god klat sort dej i hånden og smør den på bollerne, til de er helt dækket. Det skal være et godt, tykt lag, for så lykkes krakeleringen bedre, og du kan bare bruge al den sorte risdej.
- Lad chilibollerne hæve utildækket i yderligere 30 minutter. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag bollerne i nederste tredjedel af ovnen i 17-18 minutter, til de er gennembagte, og den sorte dej er krakeleret.
- Afkøl dine burgerboller på en bagerist med et tørt viskestykke henover.
Laura rosenberg
Kan man godt bruge frugtfarve istedet for pastafarve
Lene Tranberg
Hej Laura:-)
Ja, det kan du godt, men farverne bliver pastelfarver i stedet for kraftig rød og sort.
God bagelyst!
Kh Lene