• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Chiliburgerboller som grillkul – den perfekte burgerbolle

Chiliburgerboller som grillkul – den perfekte burgerbolle

16. juli 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Wow! Har du nogensinde set så specielle burgerboller??? Disse chiliburgerboller ligner glødende kul i en grill, men det ER altså bare burgerboller med en fed effekt:-D

Chiliburgerboller med sort, krakeleret dej - Bagvrk.dk

Skulle du ikke have taget dem ud af ovnen lidt tidligere?

Kan de overhovedet spises?

Jeg glædede mig i dagevis, da jeg havde bagt disse burgerboller til studinens fest for familien. Jeg frøs bollerne ned, så de stadig ville være som nybagte.

Jeg kunne ikke holde mig tilbage og delte et billede på både Facebook og Instagram. Der kom mange undrende reaktioner. Hvad var dog det, der var på? – Og et enkelt “Adr, det kunne jeg ikke drømme om at spise!”

(Lad mig give dig et godt råd, hvis du ser et billede på de sociale medier, du ikke bryder dig om: Bare scroll forbi. Vær ligeglad. Du behøver ikke kommentere på ALT, hvad du ser.)

Chiliburgerboller med rød og sort dej - Bagvrk.dk

Chiliburgerboller

Opskriften på chiliburgerboller er et sammensurium af tre opskrifter. Den åbenlyse er mine halloweenboller, som også var røde med sort dej udenpå. Halloweenbollerne var bare runde, søde boller med en sødlig dej på. Ikke ret velegnet til burgere…

Dernæst er der taget en del fra durumburgerbollerne med kærnemælk. Kærnemælken gør nemlig bollerne saftige og får dem til at holde sig i et par dage, uden at de bliver tørre.

Endelig brugte jeg et par store skefulde sambal oelek (chilipasta), ligesom i mine chiliflutes. Der er ikke så meget chili i, at bollerne bliver stærke. Selv de chiliforskrækkede i familien spiste dem med velbehag.

Selvfølgelig er der en del rød pastafarve i for at få dejen så rød, men når dejen hæver første gang, bliver den røde farve mere intens.

Chiliburgerbolle, overskåret, Bagvrk.dk

Burgerbuffet’en

Jeg bagte burgerbollerne til burgerbuffet’en i god tid, og lod min mand passe grillen.

Udover almindelige oksekødsburgere, som blev grillet efterhånden, havde han om formiddagen stegt en flæskesteg med sprød svær til flæskestegssandwich.

De mange skiver bacon blev også stegt på grillen, på et bagestål, så de blev helt lige og sprøde. – Og vi slap for lugten af bacon i hele huset. Når bagestålet er helt varmt, behøver man ikke vende baconen undervejs. Den bliver helt sprød og helt flad. Den splintrer, hvis du fløjter det høje C ved siden af;-)

Der var fire slags brød:

De her chiliburgerboller. 15 stk.

Luftige, store burgerboller med Nigellafrø i dejen og sorte og hvide sesamfrø på toppen. 15 stk.

Burgerboller med Nigellafrø - Bagvrk.dk

Havreboller (bagt med burgerbolletricket) med almindelige sesamfrø på. 15 stk.

Havrebolle som burgerbolle - Bagvrk.dk

Focaccia med flagesalt og rosmarin på. – Genialt til en flæskestegssandwich, jeg siger det bare:-D Delt i 8 stk.

Focaccia med rosmarin og flagesalt - Bagvrk.dk

Vi havde fyldt store skåle med forskelligt fyld:

  1. Salat, rødløg i skiver, tomater, agurker.
  2. Skiver af flæskesteg, bacon, oksekødsbøffer.
  3. Syltede agurker, rødkål, jalapenos.
  4. Ketchup, sennep, mayonnaise, remoulade, salsa, burgerdressing.
  5. Cheddarost i skiver

Altså, lidt for enhver smag.

Chiliburgerboller som grillkul - Bagvrk.dk

Burgerbolletricket

Jeg har beskrevet burgerbolletricket i mine andre burgerbolleopskrifter, men jeg vil gerne gentage det her, så du ikke skal spilde momentum på at læse flere blogindlæg, før du kan komme i gang.

Hvordan får man en burgerbolle, som er flad på toppen, som en købe-burgerbolle? Altså, så man kan gabe over den og have styr på alt det fyld, man putter i?

Det skal jeg sige dig: Man lader dejen hæve 20 minutter, før man maser bollerne flade under pres og lader dem hæve igen, før de bages.

Når bollerne er strammet godt op og trillet runde, sætter du dem med god afstand på bagepladen.

Efter 20 minutter lægger du et stykke vådt bagepapir hen over (så slipper papiret nemmere), lægger et skærebræt ovenpå og presser ned, indtil bollerne er ca. 1 cm høje og meget bredere.

Du ødelægger ikke luftlommerne i bollerne på denne måde, du flytter dem bare til andre positioner i bollen, så den stadig hæver fint op.

Ret simpelt, ikke?

Chiliburgerboller med den sorte dej på - Bagvrk.dk

Den sorte dej

Hemmeligheden bag den sorte, krakelerede dej er at lave en blød dej med rismel i, som ikke går i forbindelse med din bolledej. Dejen farves med sort pastafarve.

Når dejen smøres på med hænderne, efter burgerbollerne er trykket flade, opfører den sig anderledes end den røde dej.

Hvor burgerbollen hæver op og udvider sig i ovnen, tørrer rismelsdejen ind, størkner og krakelerer. Derfor opstår farvespillet mellem den røde dej og den sorte “forkullede” dej.

Rismelsdejen smager ikke af noget særligt.

PS: Hvis du nu har inviteret til en anden slags fest end grillfest, kan den inderste bolle farves grøn som drageæg – eller grøn med lilla dej udenpå som en Hulk-bolle;-)

Chiliburgerboller som grillkul - rød med krakeleret sort dej - Bagvrk.dk
Chiliburgerboller med sort, krakeleret dej - Bagvrk.dk

Chiliburgerboller som grillkul

En burgerbolle, som ligner grillkul, hvor en rød dej anes igennem en sort, krakeleret dej. Perfekt at overraske grillgæsterne med om sommeren.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 17 minutter min
Hævetid 1 time t 50 minutter min
Samlet tid 2 timer t 32 minutter min
Ret Aftensmad, Brød, Grill
Køkken Bagværk
Antal 10 stk.

Ingredienser
  

Rød dej

  • 10 g gær
  • 3 1/2 dl kærnemælk
  • 1/2 dl neutral olie
  • 1 æg, str. M/L
  • 20 g sambal oelek (knap 1 spsk) (chilipasta)
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1-1 1/2 tsk rød pastafarve (jeg bruger Wiltons)
  • 150 g fint durummel
  • 475 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%

Sort dej

  • 2 dl lunkent vand
  • 1 tsk sort pastafarve (jeg bruger Wiltons)
  • 8 g gær
  • 2 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 1/2 tsk sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g rismel

Sådan gør du
 

Den røde dej

  • Smuldr gæren og opløs den i kærnemælken. Tilsæt olie, æg, chilipasta, sukker, salt og rød pastafarve og bland det godt.
  • Ælt først durummelet i, og derefter hvedemelet ad et par omgange. Ælt dejen i ca. 8 minutter, til den slipper skålens sider, men den skal stadig være blød og lidt klistret. 
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som du fastgør med en elastik, før du sætter dejen til hævning et lunt sted i en times tid.
  • Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, for jeg vil gerne have mine boller lige store.)
  • Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd på bordpladen, gerne uden mel. Bollens overflade bliver glat og stram på denne måde. Hvis dejen klistrer for meget, kan du dyppe hånden i mel, men lad være med at drysse bordet.
  • Sæt bollerne med god afstand på to bageplader, beklædt med bagepapir. 
  • Dæk bollerne til med et hårdt opvredet viskestykke, og lad dem hæve i 20 minutter.

Imens laver du den sorte dej

  • Pisk sort pastafarve ud i det lune vand. Smuldr gæren i og pisk den ud. Derefter tilsættes olie, sukker, salt og rismel. Det hele blandes godt med et piskeris.
  • Tilsæt evt. mere pastafarve for at få farven mørkere eller lidt mere rismel, hvis du synes, dejen er for tynd. Dejen skal være tyk og klistret, men skal kunne dryppe og løbe langsomt af piskeriset.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose og lad dejen hvile i 15 minutter, til bollerne har hævet.

Burgerbolletricket og den sorte dej

  • Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne og derefter fx et skærebræt. Pres langsomt skærebrættet ned, så bollerne bliver ensartet flade og ca. en cm høje.
  • Fjern skærebrættet og bagepapiret, tag en god klat sort dej i hånden og smør den på bollerne, til de er helt dækket. Det skal være et godt, tykt lag, for så lykkes krakeleringen bedre, og du kan bare bruge al den sorte risdej.
  • Lad chilibollerne hæve utildækket i yderligere 30 minutter. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Bag bollerne i nederste tredjedel af ovnen i 17-18 minutter, til de er gennembagte, og den sorte dej er krakeleret. 
  • Afkøl dine burgerboller på en bagerist med et tørt viskestykke henover.

Noter

Chiliburgerboller er fryseegnede i op til tre måneder.
Tags Buffet, Burger, Chili, Grill, Madbrød, Sommer, Student

Tags: Aftensmad, Billig, Boller, Børnevenlig, Buffet, Burger, Chili, Familiefavorit, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gæster, Grill, Madbrød, Nem opskrift, Student

Previous Post: « Bøger KonMari – kategori nr. 2
Next Post: Kartoffeltortilla – nemt og lækkert til en tapasaften! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Laura rosenberg

    19. maj 2021 kl. 20:12

    Kan man godt bruge frugtfarve istedet for pastafarve

    Svar
    • Lene Tranberg

      19. maj 2021 kl. 20:13

      Hej Laura:-)
      Ja, det kan du godt, men farverne bliver pastelfarver i stedet for kraftig rød og sort.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme