Focaccia – italiensk, når det er nemmest

Når man griller, må det gerne være lidt nemt. Nogle gange ved man ikke, hvordan vejret bliver, når det er spisetid, om det overhovedet er til at sidde udenfor og spise? Andre gange har det været fint vejr hele dagen, så man har gået og planlagt maden. Men når man bor i Danmark, er man nødt til at beslutte sig for, at det er grillvejr, uanset hvordan vejret er:-) Heldigvis har vi en gasgrill, så vi kan grille hele året. Jeg vil gerne have godt brød, når jeg griller. Og dét er focaccia.

Focaccia

Brødbagningen var nødt til at tilpasse sig mig i stedet for omvendt, for der var en dreng, der skulle køres på spejdertur, så hævningen måtte tillempes og indordnes. I opskriften nedenfor, får du fremgangsmåden for, hvordan det skal laves rigtigt, men jeg er nødt til at fortælle dig, at det sagtens kan gå godt, selvom du gør det lidt anderledes. Man behøver ikke være slave af en opskrift eller metode. – Men man skal kunne acceptere, at det ikke altid giver det forventede resultat, når man gør det anderledes. For at blive bedre, er man nødt til at turde stikke hovedet frem engang imellem:-) Risky business, men det er jo “bare” brød;-)

Focaccia

Jeg brugte lidt varmere vand, end jeg plejer. (Det kan være farligt, for du risikerer at dræbe gæren.) Jeg nøjedes med at hæve 30 minutter første gang, men i en 42° varm ovn i stedet for de 37°, jeg plejer. – Og måske var ovnen endnu varmere, for den var måske ikke kølet heeeelt ned, efter jeg havde bagt muffins tidligere på dagen. Jeg hældte forsigtigt dejen ud i bradepanden og glattede den forsigtigt ud med fingrene – jeg trak mere, end jeg trykkede. Derefter kom bradepanden i køleskabet i de par timer, der gik, før jeg var hjemme igen.

På dette tidspunkt var dejen fint hævet op og havde store luftbobler i overfladen. Mens ovnen varmede op, fik dejen lov at stå på køkkenbordet – og så blev den bagt. Resultatet var en lækker, luftig, blød krumme, som det ses på billederne. Det mindede næsten mere om en saftig kage end om brød. Så, nu til opskriften, som den “rigtigt” skal se ud:

Focaccia

 • 25 g gær
 • 3 dl. lunkent vand
 • 1 tsk. fint salt
 • 1½ dl. olivenolie
 • 450 g Tipo 00 hvedemel

Derudover: ½ dl. olivenolie, flagesalt og frisk (helst, men du kan også bruge tørret) rosmarin.

Gæren smuldres og opløses i det lunkne vand. Bland salt og olie i og tilsæt melet ad et par omgange. Jeg brugte K-spaden i min røremaskine og æltede nogle minutter, til dejen slap siderne af skålen. Dejen er blød og smidig – og en lille smule klistret, når den bliver sat til hævning.

Focaccia

Modstå fristelsen til at putte mere mel i. Du skal næsten ikke røre mere ved dejen, så det gør ikke noget, at den klistrer lidt, men brødet bliver mange gange mere lækkert. Lad dejen hæve tildækket med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, et lunt sted i 45 minutter.

Smør en lille bradepande, ca. 25×35 cm, godt med olie eller beklæd den med bagepapir. (Det gøres allernemmest, hvis du krøller bagepapiret sammen, gør det vådt under vandhanen og vrider det op som en klud. Så kan du uden problemer få bagepapiret til at blive liggende i bradepanden, helt ud til hjørnerne.)

Hæld dejen forsigtigt ud i bradepanden og skrab skålens sider rene. Træk i dejen, så den når ud til kanterne. Du skal ikke trykke for meget på dejen. Der er ingen grund til at presse luften ud af den;-) Dæk dejen til igen og lad den hæve yderligere 30 minutter.

Imens varmer du ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Når dejen er færdighævet, laver du fordybninger i den med fingrene, som du trykker ned mod bunden. Fordel den sidste halve deciliter olivenolie, drys med flagesalt og rosmarinblade.

Focaccia

Bag din focaccia i nederste tredjedel af ovnen i ca. 20 minutter. Brødet skal være bagt, men skal ikke være for mørkt på toppen og have hård skorpe. Lad brødet afkøle og skær det i firkantede stykker.

Focaccia er fryseegnet i op til 3 måneder.

2 Replies to “Focaccia – italiensk, når det er nemmest”

 1. Jeg har fulgt den “rigtige” opskrift. Jeg syntes dejen er meget våd/klisteret og det virker umuligt at lave huller, da dejen nærmest trækker sig sammen igen. Hvad har jeg mon gjort galt??

  1. Hej Bente:-)
   Dejen skal være meget våd og klistret. Det er derfor brødet bliver så luftigt og lækkert. Det lyder ikke som om, du har gjort noget forkert, men det kan måske hjælpe dig at dyppe fingrene i vand eller olie, så du kan trække fingrene op, uden at dejen følger med.
   Du behøver ikke lave meget dybe huller, bare overfladen er ujævn, så olien kan lægge sig der.
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *