• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Focaccia – italiensk, når det er nemmest

Focaccia – italiensk, når det er nemmest

21. maj 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Verdens bedste madbrød er også verdens nemmeste madbrød: Et italiensk focaccia skuffer aldrig. Let, luftigt og lækkert.

Når man griller, må det gerne være lidt nemt. Nogle gange ved man ikke, hvordan vejret bliver, når det er spisetid, om det overhovedet er til at sidde udenfor og spise? Andre gange har det været fint vejr hele dagen, så man har gået og planlagt maden.

Når man bor i Danmark, er man nødt til at beslutte sig for, at det er grillvejr, uanset hvordan vejret er:-) Heldigvis har vi en gasgrill, så vi kan grille hele året. Jeg vil gerne have godt brød, når jeg griller. Og dét er focaccia.

Focaccia

Det fleksible focaccia

Brødbagningen var nødt til at tilpasse sig mig i stedet for omvendt, for der var en dreng, der skulle køres på spejdertur, så hævningen måtte tillempes og indordnes.

I opskriften nedenfor, får du fremgangsmåden for, hvordan det skal laves rigtigt, men jeg er nødt til at fortælle dig, at det sagtens kan gå godt, selvom du gør det lidt anderledes.

Man behøver ikke være slave af en opskrift eller metode. – Men man skal kunne acceptere, at det ikke altid giver det forventede resultat, når man gør det anderledes.

For at blive bedre, er man nødt til at turde stikke hovedet frem engang imellem:-) Risky business, men det er jo “bare” brød;-)

Focaccia med rosmarin og flagesalt - Bagvrk.dk

DEN VARIABLE FREMGANGSMÅDE VED FOCACCIA

Jeg brugte lidt varmere vand, end jeg plejer. (Det kan være farligt, for du risikerer at dræbe gæren, så vandet må ikke være over 37°.)

Jeg nøjedes med at hæve 30 minutter første gang, men i en 42° varm ovn i stedet for de 37°, jeg plejer. – Og måske var ovnen endnu varmere, for den var måske ikke kølet heeeelt ned, efter jeg havde bagt muffins tidligere på dagen.

Jeg hældte forsigtigt dejen ud i bradepanden og glattede den forsigtigt ud med fingrene – jeg trak mere, end jeg trykkede. Derefter kom bradepanden i køleskabet i de par timer, der gik, før jeg var hjemme igen.

På dette tidspunkt var dejen fint hævet op og havde store luftbobler i overfladen. Mens ovnen varmede op, fik focacciadejen lov at stå på køkkenbordet – og så blev den bagt.

Resultatet var en lækker, luftig, blød krumme, som det ses på billederne. Det mindede næsten mere om en saftig kage end om brød.

Focaccia
Focaccia med rosmarin og flagesalt - Bagvrk.dk

Focaccia

Et helt simpelt, nemt, men ualmindeligt lækkert focaccia.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
HÆVETID 1 time t 15 minutter min
Samlet tid 1 time t 55 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk, Italiensk
Antal 1 brød

Ingredienser
  

  • 25 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 1 tsk fint salt
  • 1½ dl olivenolie
  • 450 g Tipo 00 hvedemel

DERUDOVER

  • ½ dl olivenolie
  • Flagesalt
  • Frisk (helst) rosmarin

Sådan gør du
 

  • Gæren smuldres og opløses i det lunkne vand. Bland salt og olie i og tilsæt melet ad et par omgange. Jeg brugte K-spaden i min røremaskine og æltede nogle minutter, til dejen slap siderne af skålen. Dejen er blød og smidig – og en lille smule klistret, når den bliver sat til hævning.
  • Modstå fristelsen til at putte mere mel i. Du skal næsten ikke røre mere ved dejen, så det gør ikke noget, at den klistrer lidt, men brødet bliver mange gange mere lækkert. Lad dejen hæve tildækket med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, et lunt sted i 45 minutter.
  • Smør en lille bradepande, ca. 25×35 cm, godt med olie eller beklæd den med bagepapir. (Det gøres allernemmest, hvis du krøller bagepapiret sammen, gør det vådt under vandhanen og vrider det op som en klud. Så kan du uden problemer få bagepapiret til at blive liggende i bradepanden, helt ud til hjørnerne.)
  • Hæld dejen forsigtigt ud i bradepanden og skrab skålens sider rene. Træk i dejen, så den når ud til kanterne. Du skal ikke trykke for meget på dejen. Der er ingen grund til at presse luften ud af den;-) Dæk dejen til igen og lad den hæve yderligere 30 minutter.
  • Imens varmer du ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
  • Når dejen er færdighævet, laver du fordybninger i den med fingrene, som du trykker ned mod bunden. Fordel den sidste halve deciliter olivenolie, drys med flagesalt og rosmarinblade.
  • Bag din focaccia i nederste tredjedel af ovnen i ca. 20 minutter. Brødet skal være bagt, men skal ikke være for mørkt på toppen og have hård skorpe. Lad brødet afkøle og skær det i firkantede stykker.

Noter

Focaccia er fryseegnet i op til 3 måneder.
Tags Brød, Madbrød, Tapas, Tilbehør

Har du lyst til at bage andre focaccia, kunne det være et surdejsfocaccia, det fine blomsterfocaccia eller et focaccia med cherrytomater.

Følg mig på Instagram
Focaccia

Tags: Billig, Børnevenlig, Buffet, Familiefavorit, Focaccia, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gæster, Grill, Italiensk, Madbrød, Nem opskrift, Tapas

Previous Post: « Syrensirup – supernem opskrift til drinks eller pandekager
Next Post: Syrensukker til pynt eller smag – find den nemme opskrift her! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Bente Andersen

    14. maj 2018 kl. 17:03

    Jeg har fulgt den “rigtige” opskrift. Jeg syntes dejen er meget våd/klisteret og det virker umuligt at lave huller, da dejen nærmest trækker sig sammen igen. Hvad har jeg mon gjort galt??

    Svar
    • Lene

      14. maj 2018 kl. 17:38

      Hej Bente:-)
      Dejen skal være meget våd og klistret. Det er derfor brødet bliver så luftigt og lækkert. Det lyder ikke som om, du har gjort noget forkert, men det kan måske hjælpe dig at dyppe fingrene i vand eller olie, så du kan trække fingrene op, uden at dejen følger med.
      Du behøver ikke lave meget dybe huller, bare overfladen er ujævn, så olien kan lægge sig der.
      Kh Lene

      Svar
    • Tenna

      30. august 2024 kl. 23:17

      Hvor mange gange tror du opskriften skal ganges, for at passe til en ovnbradepande 🙂

      Svar
      • Lene Tranberg

        4. september 2024 kl. 11:36

        Hej Tenna:-)
        Du skal fordoble opskriften, for at den passer til ovnens bradepande.
        God bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
  2. Lisbeth opfermann

    16. august 2020 kl. 16:45

    Gør det noget hvis jeg bager med varmluft??

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. august 2020 kl. 20:35

      Hej Lisbeth:-)
      Hvis du bager med varmluft, skal du reducere temperaturen med ca. 20 grader.
      Kh Lene

      Svar
  3. Annemette

    21. august 2020 kl. 12:19

    Kan jeg bage den i et glas fad??

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. august 2020 kl. 12:21

      Hej Annemette:-)
      Det kan du godt. Det skal bage et par minutter længere, da glasset er længere om at lede varmen end metal.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  4. Annemette

    21. august 2020 kl. 12:28

    tusind tak for hurtigt svar! så vil jeg gå i gang med det samme 🙂

    Svar
  5. Hanne

    12. februar 2021 kl. 12:37

    Kære Lene.

    Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, og min Focaccia blev lige præcis så olieret, som jeg ønsker der, men den smuldrer – lidt ligesom en sandkage! (måske overdrevet, men jeg håber, du forstår.

    Hvad gør jeg forkert – jeg vil genre have, at den bliver sej og egnet til at bruge til pålæg.

    Svar
    • Lene Tranberg

      12. februar 2021 kl. 12:58

      Hej Hanne:-)
      Der er et par steder, det kan gå galt, når et brød smuldrer, som du beskriver.
      Melet har for lavt glutenindhold. (Til brød som focaccia anbefaler jeg altid mel med mindst 12 g protein pr. 100 g.)
      Dejen er ikke æltet længe nok. (Gluten aktiveres ved æltning. Dejen skal æltes så længe, at den er blank, blød og elastisk.)
      Dejen er overæltet. (Når en dej æltes FOR længe, nedbrydes glutenstrengene, og dejen falder fra hinanden. Den trævler nærmest.)
      Brødet har ikke hævet længe nok. (Når det er så koldt som nu, skal brødet måske hæve lidt længere, alt efter temperaturen i dit køkken.)

      Jeg håber, løsningen kan findes i et af forslagene ovenfor. Jeg krydser fingre og hepper på dig:-)

      Ha’ en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar
  6. Anne Thrane Anker Olsen

    6. marts 2022 kl. 17:11

    Kan dejen laves som koldhævwt og kan brødene stå klar på køl til bagning i alubakker?

    Svar
    • Lene Tranberg

      7. marts 2022 kl. 13:27

      Hej Anne:-)
      Ja. Hvis du vil koldhæve dejen, skal du reducere gæren til 5-10 g.
      Brødene kan sagtens bages i alubakker. – Jeg ville dog stadig bruge bagepapir i alubakke , så brødet er nemt at løfte op efter bagning.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Anne Thrane Anker Olsen

        5. august 2022 kl. 17:11

        5 stars
        Fik aldrig skrevet tilbage. Simpelt hen verdens nemmeste og bedste. Gjorde klar i alubakker og koldhævede og bagte dagen efter. Har bagt dem mange gange siden. Er suverænt til tapas, ostebord, som madbrød, med hummus og tzatziki … og som kage

        Svar
        • Lene Tranberg

          5. august 2022 kl. 17:14

          Hej Anne:-)
          Tusind tak for tilbagemeldingen<3
          Ha’ en dejlig weekend.

          Kh Lene

          Svar
      • Jane

        30. december 2022 kl. 21:06

        Kan man fryse brødet og varme det op i ovnen efterfølgende?

        Svar
        • Lene Tranberg

          31. december 2022 kl. 13:10

          Hej Jane:-)
          Ja, det kan man sagtens. Det kan holde sig ca tre måneder i fryseren.
          Godt nytår.

          Kh Lene

          Svar
  7. Gitte

    7. marts 2022 kl. 13:28

    5 stars
    Hej Lene.
    Det er den allerbedste opskrift på et meget nemt brød. Jeg bager aldrig efter andre opskrifter nu.

    Mvh Gitte

    Svar
    • Anne Thrane Anker Olsen

      5. august 2022 kl. 17:12

      Helt enig

      Svar
      • Lene Tranberg

        5. august 2022 kl. 17:14

        Tak, Anne:-)

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Hveder med fuldkornsspeltmel – nemme varme…
  • Rugbrød uden surdej – blødt og lækkert rugbrød med gær
  • Marcipansnegle – bagt i bradepande –…
  • Rosinbrød – sødt, gammeldags og helt perfekt
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme