Kender du det at vågne op med en god idé i hovedet, som man er nødt til at afprøve? Også selvom det er Valentinsdag, og alle opskrifter med hjerter skulle have været lavet i sidste uge for at kunne nå at inspirere? Det her tomatfocaccia var nødt til at skulle bages.
Hjertefocaccia med tomathjerter
Et tomatfocaccia kan bages som et traditionelt bradepandebrød, men du kan nemt forvandle dejen til en anden form, fx et hjerte til en romantisk aften eller en bryllupsbuffet.
Cherrytomaterne skæres skråt over i halve, den ene halvdel vendes 180 grader, og straks danner de to halvdele et hjerte. Når de sættes ned i dejen, bliver dit brød fyldt med små hjerter.
Det er dog vigtigt, at det er aflange blommecherrytomater med afrundede ender, du bruger. Runde cherrytomater bliver ved med at være runde, når de skæres over og sættes sammen, mens de blommecherrytomater, som er spidse i den ene ende, ikke ligner et hjerte.
De bagte tomater bliver rynkede og bløde, når brødet køler af, men de bevarer faconen. Vil du have spændstige hjerter, skal du bage brødet, lade det køle af, lave fordybninger i toppen og sætte de friske tomathjerter ned i dejen. Dit brød, du bestemmer:-)
Tomatfocaccia til grillmad
Hos os hører der godt brød til god grillmad. Sammen med en lækker salat.
Du kan servere focaccia til buffet, grillmad, tapas, antipasti eller en lækker pastaret, hvor du skal bruge godt brød for at suge resten af saucen op.
Bages brødet i en bradepande, skal den måle ca. 22×32 cm. Bagetiden er den samme.
Vil du bage andet brød end dette tomatfocaccia, kunne det være et almindeligt focaccia, et smukt blomsterfocaccia eller et luftigt focaccia bagt med surdej.
Tomatfocaccia bagt som et hjertefocaccia
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl lunkent vand, 27°
- 1 tsk fint salt
- 1 dl olivenolie
- 450 g Tipo 00 hvedemel
Derudover
- ½ dl olivenolie
- Flagesalt
- Frisk rosmarin
- 20 små blommecherrytomater
Sådan gør du
- Gæren smuldres og opløses i det lunkne vand. Bland salt og olie i og tilsæt melet ad et par omgange. Ælt dejen grundigt, 8-10 minutter, til dejen slipper siden af skålen. Dejen er blød og smidig – og ret klistret, når den bliver sat til hævning.
- Modstå fristelsen til at putte mere mel i. Du skal næsten ikke røre mere ved dejen, så det gør ikke noget, at den klistrer lidt, men brødet bliver mange gange mere lækkert. Lad dejen hæve tildækket med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, et lunt sted i 45 minutter.
- Skær blommecherrytomaterne over i en 45° vinkel. Læg dem parvis på dobbelt køkkenrulle, så noget af saften kan dryppe af.
- Klargør en bageplade med bagepapir. Hæld dejen forsigtigt ud i bradepanden og skrab skålens sider rene. Gør dine hænder våde. Så hænger dejen ikke fast på hænderne.
- Form dejen som et hjerte med hænderne. Dejen skal være ca. 3 cm tyk. Du skal ikke trykke for meget på dejen. Der er ingen grund til at presse luften ud af den;-)
- Dæk dejen til med en omvendt bradepande henover og lad den hæve yderligere 30 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Når dejen er færdighævet, drypper du resten af olivenolien henover. Tryk fordybninger med fingrene, drys med flagesalt og rosmarinblade. Sæt tomathalvdelen sammen som hjerter og tryk dem let ned i dejen, så de bliver siddende.
- Bag dit tomatfocaccia i nederste tredjedel af ovnen i ca. 25 minutter. Brødet skal være bagt, men skal ikke være for mørkt på toppen eller have hård skorpe. Lad brødet afkøle, og skær det i passende stykker.
Anders Dalum
Bedste foccacia. Alle jeg har serveret det for er vilde med det
Lene Tranberg
Hej Anders:-)
Tusind tak for din søde besked:-D
Dejligt, I kan li’ det.
Kh Lene