• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Softkernerugbrød med gær – nemt rugbrød så du aldrig vil købe det færdige igen

Softkernerugbrød med gær – nemt rugbrød så du aldrig vil købe det færdige igen

24. februar 2023 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du ved det der rugbrød med mange kerner i, som du enten køber i dyre domme hos bageren eller i supermarkedet? Det kan du nemt bage selv. Her får du opskriften på mit softkernerugbrød med gær.

Softkernerugbrød udvalgt Bagvrk.dk

Alle kan bage rugbrød. Også lækkert rugbrød. Med bløde kerner, fuldkornsmel og masser af smag. Hvis du er ny indenfor rugbrødsbagning, kan du finde gode tips og tricks i Bagvrks Bageskole om rugbrød. Det kan du også, hvis du er vant til at bage rugbrød, men nogle gange undrer dig over, hvad der går galt.

Jeg drysser en masse guldkorn igennem blogindlægget her, men vil du bare have opskriften på rugbrødet, suser du bare derned ved at trykke på knappen med ‘Gå til opskrift’ øverst.

Blogindlægget mærkes som reklame, da jeg omtaler produkter fra Valsemøllen, som jeg er ambassadør for. Du kan læse mere om reklamemarkeringen allersidst i indlægget.

Softkernerugbrød i skiver krumme Rugbrød med gær Bagvrk.dk

Softkernerugbrød

Kernerne sættes i blød aftenen før, du vil bage brødet. De knækkede rugkerner overhældes med kogende vand, de øvrige kerner blandes med kærnemælken, og efter en time blandes de to ting sammen og står natten over.

Når du dagen efter bager dit softkernerugbrød, er alle kernerne bløde og tyggevenlige.

Melet i rugbrødet består af både rug- og hvedemel. Det almindelige hvedemel er dog erstattet af Hvid Hvede fuldkornsmel, som indeholder 98,5% fuldkorn. Hvid hvede fuldkornsmel kan erstatte lyst hvedemel, hvis du vil have mere fuldkorn og kostfibre i dit bagværk.

Rugbrød indeholder maltmel eller -sirup. Det giver den mørke farve, du kender fra købt rugbrød, men også en dyb, mørk smag. Valsemøllens nye maltmel er lavet af spiret byg, som tørres, ristes og males til mel. Malt bruges også i fremstillingen af øl og whisky, men den mørktristede maltmel er særlig god til bagværk, både rugbrød og fx valnøddeboller.

Maltmel blandes nemt med de tørre ingredienser, så det æltes godt ind i dejen.

Forskel på kompakt og rigtigt rugbrød væske Softkernerugbrød Bagvrk.dk

Det kompakte og det lette brød

Når jeg udvikler nye opskrifter, forsøger jeg altid at finde den bedst mulige (og nemmeste) genvej, så alle kan lykkes med opskriften. Det kræver flere prøvebagninger, før jeg er tilfreds. Softkernerugbrødet er ingen undtagelse.

Det første rugbrød havde for få kerner og var alt for sødt. Nummer to blev for fast eller kompakt, men nummer tre er præcis, som vi foretrækker vores rugbrød.

Som du kan se på billedet, er der en synlig forskel på de to brød. Det til højre er lavere, og krummen er tættere. Forskellen? Der er en (1!) dl mere vand i brødet til venstre. Vil du derfor have et brød, som bliver endnu mere luftigt, blødt og med en mere hullet krumme, tilsætter du mere vand i det endelige brød.

Rugbrød sammenligning
Her ses de to brød sat op overfor hinanden, så man tydeligt kan se forskellen i højde og luftighed.

Dog skal du være opmærksom på, at der er grænser for hvor meget vand, man kan putte i en rugbrødsdej. Bliver dejen for våd, bliver rugbrødet nemlig løst og smuldrer.

Begge brød er bagt i den samme form og har samme indhold af kerner og mel. Det er kun vandmængden, der er forskellen.

Kan man ikke bare bruge mælk i stedet for kærnemælk?

Nej. Kærnemælken kan ikke erstattes med almindelig mælk. Rugmel kræver nemlig syre for at kunne arbejde. Ellers bliver rugbrødet klægt og kan ikke gennembages.

Derfor skal du altid bage rugbrød med surdej eller et surmælksprodukt.

Står du foran køledisken i supermarkedet, hvor nogle af kartonerne måske er mærket ned, kan du fint bruge A38, yoghurt naturel, ylette eller lignende i stedet for kærnemælk.

Rugbrød med revnet skorpe Bagvrk.dk

Skal rugbrød prikkes?

Hvis du hæver dit rugbrød til perfektion, behøver du ikke prikke det. Men jeg vil anbefale dig at gøre det alligevel.

Når et rugbrød er hævet helt perfekt, er der 6-8 små knappenålshovedstore huller i overfladen, og så skal brødet i ovnen med det samme. Dvs. at du skal holde øje med overfladen, og så snart du har set det første hul, skal du tænde ovnen, så den er varm, når brødet er færdighævet.

Hæver brødet for længe, falder det sammen i ovnen. Hæver det for kort tid, revner skorpen, som du ser på billedet over afsnittet her. Begge dele er ærgerligt. Skorpen revner, fordi væsken i brødet prøver at finde vej ud af brødet – som ellers ville kunne sive ud gennem de små huller i overfladen.

Prikker du derimod dit brød, vil du kunne få både pænt og hæderligt brød ud af det, selvom det underhæver lidt.

Især hvis du har drys ovenpå dit brød, vil jeg anbefale dig at prikke det, for det kan være svært at se de små huller, hvis drysset ligger tæt.

Softkernerugbrød udvalgt Bagvrk.dk

Softkernerugbrød med mange kerner – bagt med gær

Lækkert, stort rugbrød bagt med gær, fuldkorn og masser af kerner.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t 30 minutter min
Hæve- og trækketid 11 timer t 30 minutter min
Samlet tid 13 timer t 20 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 1 brød

Udstyr

  • 1 Rugbrødsform, 3 liter (10x10x30 cm)

Ingredienser
  

  • 200 g skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 150 g solsikkefrø
  • 150 g græskarkerner
  • 75 g hørfrø
  • 75 g sesamfrø
  • ½ l kærnemælk

Dagen efter

  • 20 g gær
  • 1 dl lunkent vand
  • 10 g mørk sirup
  • 350 g Valsemøllen groft rugmel
  • 150 g Valsemøllen Hvid Hvede fuldkornsmel
  • 20 g Valsemøllen maltmel
  • 20 g groft salt
  • 25 g chiafrø

Sådan gør du
 

Dag 1, aften

  • Overhæld de skårne rugkerner med kogende vand. I en anden skål blandes kærnemælk med solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø og sesamfrø. Dæk skålene til med låg eller husholdningsfilm.
  • Efter en time blandes de to skåles indhold i en stor røreskål. Skålen dækkes til og står ved stuetemperatur i mindst 8 timer.

Dagen efter

  • Kernerne er nu en meget tyk grød. Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Ælt det godt ind i kernegrøden sammen med siruppen.
  • Bland de tørre ingredienser og ælt dem ind i dejen. Ælt dejen i ca. 5 minutter, indtil dejen er helt ensartet. Bruger du røremaskine, så ælt dejen med K-spaden.
  • Smør evt. rugbrødsformen med en klat smør. Fordel dejen i formen. Fugt hånden med vand og pres dejen godt ned, så der ikke er nogen hulrum. Glat overfladen med den fugtige hånd.
  • Prik rugbrødet med en stegenål eller en gaffel. Dæk formen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil brødet til hævning ved stuetemperatur i ca. 2½-3 timer. Dejen er ca. hævet 25-30% i formen.
  • Det sidste kvarter af hævetiden varmes ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft) med risten i nederste rille.
  • Sæt rugbrødet ind i ovnen og bag det i ca. 85 minutter, til kernetemperaturen er 96-98°.
  • Læg et tørt viskestykke henover rugbrødet i formen og lad det køle af i 5 minutter.
  • Vip brødet ud af formen, pak det ind i et hårdtopvredet viskestykke og lad det køle af på en rist.
  • Når rugbrødet er helt koldt, kan det pakkes i frysepose, evt. med det fugtige viskestykke omkring. Lad det gerne hvile til næste dag, før der skæres af det.

Noter

Softkernerugbrødet er fryseegnet i op til tre måneder. Skær det evt i skiver, før det fryses ned, så det er nemt at tø lidt op ad gangen.
Tags Frokost, Fuldkorn, Madpakker, Rugbrød
Følg mig på Instagram

PS: Mel, kerner og maltmel har jeg modtaget som gave fra Valsemøllen, fordi jeg er ambassadør for dem. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.

Tags: Billig, Chiafrø, Dansk klassiker, Familiefavorit, Frokost, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Julefrokost, Kerner, Madpakker, Maltmel, Nem opskrift, Påskefro, Rugbrød, Rugmel

Previous Post: « Hjertefocaccia eller tomatfocaccia – farverigt og nemt madbrød til en romantisk aften
Next Post: Fløderand – Lær at lave den lækreste dessert med kun 5 ingredienser »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anita

    24. februar 2023 kl. 17:25

    Tror du jeg kan bage det i airfryer? Og kan jeg så dele det i 2 brød?

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. februar 2023 kl. 11:16

      Hej Anita:-)
      Jeg må være dig svar skyldig, for jeg har ikke testet det.
      Jeg er dog bange for, om den lange bagetid i den varme, hvivlende luft vil udtørre brødet.
      Ha’ en dejlig weekend.

      Kh Lene

      Svar
    • Sheila

      7. maj 2023 kl. 17:46

      Kan jeg erstatte kærnemælk med en plante drik?

      Svar
      • Lene Tranberg

        8. maj 2023 kl. 7:45

        Hej Sheila:-)
        Hvis det er en syrlig/sur plantedrik, kan du godt. Ellers skal du tilsætte fx citronsaft til dejen for at være sikker på, rugmelet har noget syre at arbejde med.

        God bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
        • Dorte Ettner

          26. september 2024 kl. 16:58

          Hej Lene , SKAL der maltmel i ? Eller kan jeg bruge kulør for farvens skyld ?
          Kh
          Dorte

          Svar
          • Lene Tranberg

            11. oktober 2024 kl. 11:22

            Hej Dorte:-)
            Næh, maltmelet giver selvfølgelig en maltet smag, men du kan godt undvære det.
            God bagelyst og god weekend.

            Kh Lene

  2. Dorthe Larsen

    15. marts 2023 kl. 12:52

    5 stars
    En fantastisk opskrift på et sund rugbrød.
    Mon man kan smide gulerødder i uden det bliver for vådt?
    Har du prøvet dette 😊

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. marts 2023 kl. 11:28

      Hej Dorthe:-)
      Du kan sagtens blande 1-2 revne gulerødder i dejen uden problemer.
      Rigtig god bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  3. Irma

    22. april 2023 kl. 9:25

    Hej. Har du erfaring med evt at lave 1/3 mere fordej og så gemme den 1/3 en uge eller 2, så den samlede proces forkortes fremadrettet?

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. april 2023 kl. 12:07

      Hej Irma:-)
      Det er ikke en egentlig fordej, men en iblødsætning af kernerne, så det vil ikke forkorte bageprocessen at lave mere af dejen og gemme den.
      Til gengæld kan kernerne godt stå i 24 timer fx, hvis du sætter dem i køleskabet.
      Dermed kan du tilpasse bagningen til din tidsplan:-)

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  4. Hanne

    10. august 2023 kl. 20:43

    5 stars
    Hej Lene.

    Tusinde tak for en fantastisk opskrift på et lækkert rugbrød som bare holder sig længe ude uden, at blive tørt 🙂 Næste gang vil jeg prøve at tilsætte lidt revne gulerødder tænker du 200 g gør rugbrødet for fugtig?

    De bedste hilsener Hanne

    Svar
    • Lene Tranberg

      14. august 2023 kl. 10:25

      Hej Hanne:-)
      Hvis du river gulerødderne fint, tror jeg, 200 g bliver for meget. I stedet ville jeg rive dem lidt grovere.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  5. Annette Støvring Carstensen

    14. februar 2024 kl. 18:51

    Kan jeg bruge ahornsirup i stedet for mørk sirup?

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. marts 2024 kl. 13:33

      Hej Annette:-)
      Ja, det kan du godt:-)

      Kh Lene

      Svar
  6. Per

    30. september 2024 kl. 12:44

    5 stars
    Tak for en fantastisk god opskrift. Mit foretrukne rugbrød er rigt på kerner, ganske som dit. Du skal også have masser af ros for en detaljeret, præcis og pædagogisk struktureret beskrivelse. Det bliver vidst ikke nemmere. Jeg har allerede bagt det efter opskriften mange gange, og det er så nemt at følge, og takket være dine gode råd, er brødet vellykket, hver gang! Dejligt at kunne bage uden nødvendigvis at skulle dyrke surdej ved siden af. Jeg tilsætter indimellem lidt tørret surdejspulver, blot for smagsnuancens skyld.

    Svar
    • Lene Tranberg

      11. oktober 2024 kl. 11:21

      Hej Per:-)
      Tak for dine rosende ord:-)
      Det glæder mig, du lykkes så godt med det.
      Ha’ en dejlig dag.

      Kh Lene

      Svar
  7. Laila

    15. marts 2025 kl. 16:40

    Hej Lene,
    Kan man bruge surdej isteret for gær og hvis ja, hvor meget vil du anbefale?
    Mvh, L

    Svar
    • Lene Tranberg

      29. marts 2025 kl. 18:04

      Hej Laila:-)
      Ja, du kan godt bage det med surdej i stedet. I så fald behøver du ikke kærnemælken for at få nok syrlighed i brødet.
      Prøv at skele til denne opskrift og eksperimenter med din surdej: https://bagvrk.dk/rugbroed-med-surdej/

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  8. Rikke

    30. april 2025 kl. 18:22

    Hej Lene
    Er i fuld sving med runde/dag 1. Ville høre om du har prøvet denne opskrift med bageenzym
    Tak for gode opskrifter

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. maj 2025 kl. 13:51

      Hej Rikke:-)
      Nej, jeg plejer ikke at bruge bageenzymer til rugbrød.
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme