Åbne fastelavnsboller er nemme at lave. Du skal bare kunne trille en rund bolle. Derefter laves der en fordybning i toppen af bollen, der lægges fyld i, og siderne trækkes op omkring fyldet, så den kun bliver åben i toppen.

På den måde skal du ikke være bange for, at fyldet render ud på pladen, som man nogle gange oplever med fastelavnsboller, der er lukket i bunden.
Der er 5 uger til fastelavn. Jeg har allerede bagt forskellige gammeldags fastelavnsboller efter min mors opskrift. Men der skal nogle gange noget nyt til.

Åbne fastelavnsboller med mange typer fyld
Selvfølgelig kan du putte alt muligt andet fyld i dejen. Endda syltetøj og creme, hvis du har lyst. Jeg havde lyst til at kombinere marcipanremonce, Nutella og mørk chokolade. Ikke en dårlig kombination, hvis du spørger mig.
Det er kun din fantasi, som sætter grænser! Prøv med Marsbarer eller P-tærter. Kanelremonce og en skefuld creme. Creme og chokolade. Marcipan, chokolade og remonce. Marcipanremonce og nougat. Og drys med nødder, sukker, frø og flager.
Det er endda nemmere at lave denne slags åbne fastelavnsboller end de lukkede, for her er det meningen, at de skal åbne sig lidt, når de bager i ovnen. Hullet i dejen er oveni bollen, så fyldet render ingen steder.
Den bløde, smidige dej er nemt at arbejde med. Smørret gør, at dejen ikke hænger fast i bordpladen, så du behøver ikke bruge ekstra mel.
Jeg lavede tynde striber med smeltet chokolade ovenpå bollerne, som også er penslet med æg og drysset med perlesukker, så der kommer lidt ekstra knas.

Den nemmeste, smeltede chokolade
Normalt smelter jeg chokolade over vandbad, når der skal pyntes med striber på en kage som her. Vi har ikke haft en mikroovn i mange år, så det er ikke en mulighed.
Da jeg tog de åbne fastelavnsboller ud af den varme ovn, slog det mig, at jeg jo bare kunne smelte chokoladen i ovnen, mens den kølede ned?
Det er da verdens nemmeste trick. Hæld chokoladeknapperne i en lille, ovnfast skål, stil den ind i bunden af ovnen og rør i den af og til, indtil chokoladen er smeltet.
Du kan enten fordele chokoladen med en teske eller hælde den i en lille frysepose, hvor du klipper et hjørne af posen.


Åbne fastelavnsboller
Ingredienser
Dej
- 2½ dl mælk
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 575 g mel
- 200 g blødt smør, stuetemperatur
Fyld
- 50 g blødt smør, stuetemperatur
- 50 g sukker
- 50 g revet marcipan
- 50 g Nutella (eller peanutbutter)
- 75 g mørk chokolade (eller Marsbarer)
Pensling og pynt
- 1 sammenpisket æg
- Perlesukker
- 50 g smeltet, mørk chokolade
- Hasselnøddeflager
Sådan gør du
Dej
- Lun mælken, til den er fingervarm. Smuldr og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg og halvdelen af melet. Rør det godt sammen.
- Tilsæt det bløde smør i mindre stykker og ælt dejen, til alt smørret er æltet ind i dejen.
- Tilsæt resten af melet og ælt dejen, indtil den slipper skålens sider og den er blank og smidig. Det tager 8-10 minutter.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
Fyld og bagning
- Mens dejen hæver, rører du fyldet godt sammen. Hak chokoladen i mindre stykker. Rør det i fyldet.
- Når dejen er færdighævet, deles dejen i 16 lige store stykker. Tril hvert stykke til en fin, stram bolle. Lav en fordybning med fingerspidserne i toppen af hver bolle.
- Læg en klat fyld i hver fordybning og træk siderne godt op om fyldet og nulr samlingen til.
- (Jeg tog hver bolle op i hånden, trak i siderne hele vejen rundt og foldede dem derefter op om fyldet.)
- Fordel fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Læg et hårdtopvredet viskestykke over bollerne og lad dem hæve i endnu 45 minutter.
- Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker, før de bages i nederste tredjedel af ovnen i ca. 14 minutter.
- Lad bollerne afkøle nogle minutter på pladen under et tørt viskestykke, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt under viskestykket.
- Smelt chokoladen og hæld den over de afkølede, åbne fastelavnsboller i tynde striber. Drys med hasselnøddeflager.
Noter

Hej.
De åbne fatselavnsboller er nemme at bage og smager vildt godt.
De er godkendt af mand og børn.
Hej Kamilla:-)
Det glæder mig, at din familie også kan li’ dem. Jeg er selv ret vild med dem.
God bagelyst!
Kh Lene
Hej
Det nederste billede af den ubagte bolle- er det sådan, de skal se ud, lige inden du putter bollerne i ovnen? Eller skal dejen trækkes endnu længere op omkring fyldet?
Jeg har virkelig prøvet at lave fastelavnsboller mange gange, men fyldet er flydt ud hver gang, så det her virker helt perfekt til mine bageevner
Hej Johanne:-)
Billedet, hvor bollerne står på bagepapiret, er som de skal se ud, når de skal i ovnen. På det allernederste billede er dejen endnu ikke trukket op omkring fyldet.
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Hej Lene,
Jeg har bagt fastelavnsbollerne et par gange, og alle, der har fået af dem, synes de er virkelig gode.
Nu vil jeg så bage dem til arbejdet, og der er desværre en, der ikke kan tåle mandler. Har du gode tanker om, hvad jeg kan skifte marcipan ud med?
P.S. bager ofte andre af dine bolleopskrifter til familiens store begejstring. Der var en uge under nedlukning, hvor vi konstaterede, at vi havde spist 64 havregryns/chia boller -vi er også fem i familien
Mvh Karoline
Hej Karoline:-)
64 havregrynsboller er da en hel del;-D
Måske kan din kollega så heller ikke tåle peanutbutter?
Der er masser af ting, du kan fylde dem med i stedet, fx nutella, chokolade, remonce eller vanillecreme:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene